محکومیت ۱۶ ساله نرگس محمدی اعتراضهایی را در داخل و خارج از ایران در پی داشت. زنان برنده صلح نوبل با صدور اطلاعیهای خواهان آزادی فوری نرگس محمدی شدند. نسرین ستوده و جعفر پناهی هم حکم طولانی نرگس محمدی را محکوم کردند.
زنان برنده جایزه صلح نوبل روز یکشنبه ۹ خرداد (۲۹ مه) با صدور اطلاعیهای از دولت ایران خواستند تا به تعقیب قضایی مدافعان حقوق بشر پایان دهد. در قسمتی از این اطلاعیه که در وب سایت مؤسسه زنان نوبل منتشر شده، آمده است: «نوبلیستهای مؤسسه زنان نوبل از دولت ایران میخواهیم که نرگس محمدی، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر که در ۱۷ مه ۲۰۱۶ به علت مبارزه علیه اعدام به ۱۰ سال حبس دیگر محکوم شده است را فورا و بدون قید و شرط آزاد کند.»
نرگس محمدی، نائب رئیس و سخنگوی “کانون مدافعان حقوق بشر” است که توسط شیرین عبادی یکی از برندگان صلح نوبل تأسیس شده است. خانم محمدی از بیماری سیستم عصبی که منجر به فلج عضلانی میشود رنج میبرد. پزشکان معالج گفتهاند که زندان وضعیت او را بدتر میکند و جان او را به خطر میاندازد. به گفته تقی رحمانی ، همسر نرگس محمدی او همچنین از دیدن خانواده و بچههایش محروم است.
در پایان اطلاعیه زنان برنده جایزه صلح نوبل که در وبسایت “کانون مدافعان حقوق بشر” نیز انتشار یافته، آمده است: «سازمان ملل و عفو بینالملل نیز خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط نرگس محمدی شدهاند. ما نیز با آنها همراه همصدا میشویم و از دولت ایران میخواهیم که نرگس محمدی را آزاد کند و به تعقیب قضایی مدافعان حقوق بشر پایان دهد.»
اعتراض نسرین ستوده و جعفر پناهی
حکم سنگین ۱۶ ساله دادگاه به نرگس محمدی در سطح کشور نیز باعث اعتراض شخصیتهای مشهور ایرانی شد. در این رابطه نسرین ستوده وکیل و جعفر پناهی کارگردان مشترکا بیانیه صادر کردند. در بیانیهای که در صفحه فیسبوک خانم ستوده منشتر شده، آمده است: «ضمن درخواست نقض این حکم که با هیچ منطقی، عادلانه و قانونی تلقی نمی شود، از آن دسته قضات شرافتمند که هنوز دغدغه ی حفظ شرافت دستگاه قضایی را دارند، می خواهیم کلیهی مساعی خویش را برای پایان دادن به استفاده از دستگاه قضایی جهت ایجاد رعب و وحشت سیاسی به کار گیرند و از حریم استقلال و بیطرفی دستگاه قضایی دفاع کنند.»
در پایان بیانیه نسرین ستوده و جعفر پناهی آمده است: «ما خواهان احترام به خواست عمومی جامعه در جهت برابری افراد و رعایت حقوق بشر هستیم که از خواستههای نرگس محمدی بوده است. همچنین خواهان آزادی همه ی زندانیان سیاسی از جمله نرگس محمدی هستیم.»
نرگس محمدی در اعتراض به حکم ۱۶ ساله دادگاه خود در نامهای اعلام کرد که درخواست تجدید نظر نمیکند. خانم محمدی مینویسد: «اینجانب اعلام میکنم بهدلیل صدور احکام غیرمنصفانه و غیرعادلانه، بیاعتنایی محض دادگاه به دفاعیات متهم و وکلا، برگزاری دادگاه به شکل غیرعلنی و پشت درهای بسته و بهدور از قضاوت و آگاهی مردم، عدم حضور هیأت منصفه و از همه مهمتر تلاش دادگاهها برای دادن احکام سنگین و اشد مجازاتها برای فعالان مدنی به منظور سرکوب جامعه مدنی در دادگاه انقلاب که صلاحیت رسیدگی به جرائم سیاسی را ندارد و غیر قانونی است، درخواست تجدید نظر نخواهم داد.»
صدای آلمان