موسی مهران فشارکی، همان افسری است که با مشاهدۀ نظامیان در شامگاه ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ بوی کودتا را استشمام کرد و به نخست وزیر گزارش داد.
موسی مهران فشارکی، فرمانده گارد حفاظت دکتر مصدق در دوره نخست وزیری، درگذشت
خبر درگذشت «موسی مهران فشارکی» فرمانده گارد نخست وزیری در دوران دکتر محمد مصدق و از وفادارترین نظامیان به نخست وزیر ملی ایران در خارج از کشور تأیید شد.
به گزارش عصر ایران پیکر دکتر مهران فشارکی که در دوره دکتر مصدق به «سروان مهران فشارکی» شهرت داشت (و در خارج از کشور درگذشته- ۲۲ یا ۲۳ بهمن ۱۳۹۷) به ایران منتقل شده و روز پنج شنبه نهم اسفند ماه ۱۳۹۷ در بهشت زهرا تشییع و به خاک سپرده می شود.
آیین یادبود او نیز روز جمعه ۱۰ اسفند از ساعت ۱۰ صبح در مسجد جامع شهرک غرب برپا خواهد شد.
موسی مهران فشارکی، همان افسری است که با مشاهدۀ نظامیان در شامگاه ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ بوی کودتا را استشمام کرد و به نخست وزیر گزارش داد و متعاقبا دستور قاطع دکتر مصدق برای بازداشت سرهنگ نعمت الله نصیری را اجرا کرد.
نصیری در مقام رییس شهربانی با دو جیپ و یک کامیون سرباز حکم برکناری دکتر مصدق از نخست وزیری را آورده بود و جدای بحث های حقوقی دربارۀ اختیارداشتن یا نداشتن شاه برای عزل نخست وزیر، لشکرکشی به منزلۀ کودتا تلقی شد و با بازداشت نصیری کودتای ۲۵ مرداد را خنثی کردند.
هنگامی که سروان داورپناه دست بند را به دست نصیری زد نیز سروان مهران فشارکی در صحنه حضور داشته است.
از این رو گزاف نیست اگر گفته شود کودتای ۲۵ مرداد با هوشیاری مهران فشارکی شکست خورد هر چند سه روز بعد کودتای دیگر و این بار با حمایت آمریکا رخ داد و دولت مصدق را برانداخت و در پی آن «سروان مهران فشارکی» که آن زمان ۲۹ سال داشت پس از دفاعی جانانه خود دستگیر شد.
انتخاب روز ۹ اسفند برای خاک سپاری مرحوم فشارکی نیز یادآور نکته ای تاریخی است. چرا که ۹ اسفند ۱۳۳۱ و به بهانۀ مخالفت با سفر شاه به خارج از کشور قصد داشتند دکتر مصدق را به قتل برسانند و پس از این واقعه بود که حفظ جان مصدق اهمیت بیشتری یافت و مناسب ترین فرد برای حفاظت از نخست وزیری مهران فشارکی بود .
بدین ترتیب و ۶۶ سال پس از ۹ اسفند ۱۳۳۱ که افرادی در مقابل دربار تجمع کرده بودند تا شاه را از سفربه خارج از کشور منصرف کنند (بیم داشتند در غیاب شاه، مصدق دست و پای درباری ها را جمع کند) و کسانی هم قصد جان مصدق را داشتند و نگاه ها به سوی فشارکی معطوف شد تا چنین توطئه ای تکرار نشود، پیکر او در ۹ اسفند ۱۳۹۷ به خاک ایران سپرده می شود.
از نکات جالب توجه در زندگی او این است که پس از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ حکم سنگینی علیه او صادر شد و بعد با وساطت پدر همسرش که از پزشکان نزدیک به شاه بود تخفیف گرفتند و در زندان بود که رسالۀ فوق لیسانس خود را تمام کرد و بعد از آزادی در پی عفو توانست دکتری خود را در رشته حقوق بگیرد اما جالب است که عنوان «سروان مهران فشارکی» را که یادآور دوران دکتر مصدق بود دوستتر می داشت.