روز گذشته «فریدون درخشانی» ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه کمبریج به عنوان دومین ایرانی موفق به دریافت جایزه «فیدلز»، معتبرترین جایزه بینالمللی ریاضیات شد. پیش از درخشانی، «مریم میرزاخانی»، به عنوان نخستین زن و نخستین ایرانی موفق به دریافت این جایزه که در محافل علمی به «نوبل ریاضیات» نیز مشهور است شدهبود. فریدون درخشانی، که با نام کردی «کوچە بیرکار» نیز شناخته میشود در سال ۱۳۵۸ در مریوان بهدنیا آمد و پس از اخذ مدرک کارشناسی در رشته ریاضیات از دانشگاه تهران برای ادامه تحصیل به ناتینگهام انگلستان رفت. وی پس از اخذ مدرک دکترا از این دانشگاه بر کرسی استاد دانشگاه یکی از معتبرترین دانشگاههای جهان یعنی دانشگاه «کمبریج» تکیه زد. عمده مطالعات این دانشمند ایرانی بر «هندسه جبری» و «مدلهای مینیمال» متمرکز بودهاست. آکادمی فیلز روز گذشته جایزه ۱۵ هزار دلاری خود را در برزیل به این ریاضیدان جوان تقدیم کرد.جایزهای که هر چهار سال یکبار به ابتکار ریاضیدان کانادایی جان چارلز فیلدز در جریان کنگره اتحادیه جهانی ریاضیات به ریاضیدانان جوان (کمتر از چهل سال) که کار ارزندهای در ریاضی انجام داده باشند، داده میشود.
جایزه فیلدز به طور رسمی از سال ۱۹۵۴ اهدا میشود. این جایزه را «نوبل ریاضیات» میخوانند (جایزه نوبل در رشته ریاضی اهدا نمیشود). این جایزه در واقع یک مدال (یا سکه) به همراه ۱۵۰۰۰ دلار کانادا است. سکه از طلا ساخته شده روی آن تصویر نیمرخ ارشمیدس حکاکی شدهاست. نکتهٔ مهم دربارهٔ این جایزه این است که این جایزه تنها به افراد زیر چهل سالی اعطا میشود که کشف مهمی در ریاضیات کرده باشند.
جوایز فیلدز این دوره به چهار ریاضیدان، کوچر بیرکار(فریدون درخشانی) السیو فیگالی، پیتر شولتزه و اکشای ونکاتش به خاطر کارهای عمده و بااهمیتی که در حوزههای مختلف ریاضی انجام دادهاند، اعطا شد. مراسم این دوره اهدای این جوایز در شهر ریو دو ژانیروی برزیل برگزار شد.
پروفسور درخشانی یکی از برندگان این جایزه، کردی است که چند سال پیش به عنوان پناهجو از ایران به بریتانیا رفت.