وکلای حقوق بشری هدف سرکوب دولت‌مردان جمهوری اسلامی


۶ وکیل در زندان؛ چندین وکیل دیگر هدف آزار قضایی

برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر امروز اعلام کرد که دست کم ۶ وکیل حقوق بشری در ایران در حبس خودسرانه هستند: آقای مصطفی دانشجو، آقای آرش کیخسروی، آقای قاسم شعله‌سعدی، آقای عبدالفتاح سلطانی، خانم هدی عمید و خانم نسرین ستوده. به علاوه، آقایان محمد نجفی، پیام درفشان، فرخ فروزان کرمانی، محمدحسین آقاسی، حسین احمدی‌نیاز، و مصطفی ترک همدانی نیز از جمله وکلایی هستند که مورد آزار قضایی قرار دارند.

برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر، که برنامه‌ی مشترک «فدراسیون بین المللی جامعه‌های حقوق بشر» (FIDH) و «سازمان جهانی مبارزه با شکنجه» (OMCT) است، از شما درخواست می‌کند فوری در باره‌ی موضوع زیر در ایران اقدام کنید.

شرح وضعیت:

برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر از طریق جامعه‌ی دفاع از حقوق بشر در ایران (LDDHI) (عضو فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر) از آزارهای قضایی و حبس خودسرانه‌ی چندین وکیل دادگستری به خاطر پیگیری پرونده‌های حقوق بشری و دفاع از وکلای حقوق بشری دیگر که به خاطر کارشان مورد پیگرد قرار گرفته اند مطلع شده است.

بر اساس اطلاعات دریافتی:
* آقای مصطفی دانشجو روز ۸ ژوئیه ۲۰۱۸ (۱۷ تیر ۱۳۹۷) پس از اینکه نیروهای مسلح امنیتی در خانه‌ی مادر او را شکستند با حکم جلب شعبه ۳ دادسرای مستقر در زندان اوین دستگیر شد. آقای دانشجو پس از اینکه ۴۵ روز در سلول انفرادی در بند ۲۰۹ به سر برد به بند قرنطینه‌ی زندان اوین و سپس به بند ۴ عمومی منتقل شد. با وجود اینکه مسئولان دلیلی برای دستگیری آقای دانشجو اعلام نکرده‌اند، گمان می‌رود که او بر اساس پرونده‌ای که در سال ۱۳۹۶ علیه او تشکیل شده بازداشت شده است، اما تاریخ دقیق و اطلاعات مربوط به این پرونده در دست نیست.

آقای دانشجو دچار مشکلات قلبی و آسم است و مسئولان از ارائه مراقبت مناسب پزشکی به او سر باز می‌زنند. وی در تاریخ ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیر) به بیمارستان طالقانی منتقل شد ولی او را بدون دریافت مراقبت پزشکی به زندان بازگرداندند. آقای دانشجو سال‌ها است که دفاع از درویش‌های گنابادی را به عهده داشته و چندین بار زندانی بوده است. آخرین بار، او در اردیبهشت ۱۳۹۴ از زندان آزاد شد[۱].

* آقای حسین احمدی‌نیاز روز ۱۰ ژوئیه ۲۰۱۸ (۱۹ تیر ۱۳۹۷) پس از امضای نامه‌ای سرگشاده در انتقاد از رئیس قوه قضاییه به خاطر برقراری محدودیت بر هزاران وکیل دادگستری در ارتباط با پرونده‌های امنیت ملی به شعبه‌ی ۴ دادگاه انقلاب اسلامی سنندج (مرکز استان کردستان) احضار شد. آقای احمدی‌نیاز در پی بازجویی بازداشت نشد، اما مشخص نیست که اتهامی علیه او مطرح شده یا خواهد شد. او به تازگی وکیل مدافع آقای رامین حسین‌پناهی بود. این زندانی سیاسی کُرد ایرانی به همراه دو زندانی سیاسی کُرد دیگر در روز ۸ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۷ شهریور ۱۳۹۷) اعدام شد.

* آقای محمد نجفی روز ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸ (۴ مرداد ۱۳۹۷) با حکم شعبه‌ی ۱۰۲ دادگاه کیفری شهرستان اراک به سه سال زندان تعزیری ـ از این میان دو سال زندان به اتهام «نشراکادیب و تشویش اذهان عمومی» و یک سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق به اتهام «اخلال درنظم» محکوم شد. آقای نجفی علیه این حکم دادگاه بدوی اعتراض خواهد کرد. این اتهام‌ها به دنبال پیگیری آقای نجفی به عنوان وکیل مدافع در مورد مرگ یکی از معترضان دی ماه ۱۳۹۶ در بازداشتگاه کلانتری در اراک مطرح شده‌اند. وکلای مدافع آقای نجفی در این پرونده آقایان آرش کیخسروی و پیام درفشان بودند. آقای نجفی پیش از این نیز چند بار بازداشت شده است و آخرین بار در ارتباط با پرونده‌ی پیش گفته از ۲۵ دی ۱۳۹۶ تا ۲۸ فروردین ۱۳۹۷در زندان به سر برده است.

* آقای مصطفی ترک همدانی روز ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸ (۴ مرداد ۱۳۹۷) خبر داد که به دادسرای فرهنگ و رسانه‌ها احضار و به «نشر اکاذیب» متهم شده است. این اتهام‌ها ناشی از پیام‌های توییتری است که او درباره‌ی آقای کاووس سید امامی، استاد دانشگاه و فعال محیط زیست که در بازداشتگاه سپاه پاسداران جان خود را از دست داد و در انتقاد از قوه قضاییه به خاطرمنع او و وکلای دیگر از پذیرش وکالت در پرونده‌ی فعالان محیط زیست، منتشر کرده بود. آقای ترک همدانی در پی بازجویی بازداشت نشد و مشخص نیست که اتهامی علیه او مطرح شده یا خواهد شد.

* آقای محمدحسین آقاسی، وکیل مدافع محمدرضا شجریان، خواننده‌ی سرشناس موسیقی سنتی ایران، روز ۲ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۱ شهریور ۱۳۹۷) در نخستین جلسه‌ی دادگاه مربوط به پرونده‌ی شکایت موکلش از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به خاطر نقض حقوق مالکیت معنوی تهدید به بازداشت شد.

* آقایان پیام درفشان و فرخ فروزان کرمانی که در تاریخ ۳۱ اوت ۲۰۱۸ (۹ شهریور) دستگیر شده بودند[۲]، به توهین به مقام‌های قضایی متهم و روز ۸ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۷ شهریور ۱۳۹۷) با قرارهای وثیقه به میزان، به ترتیب، ۱۱۰ میلیون تومان و ۱۲۰ میلیون تومان آزاد شدند.

آقای درفشان یکی از وکلای مدافع وکیل حقوق بشری خانم نسرین ستوده و نیز آقایان محمد نجفی و آرش کیخسروی است. او پیش از این وکیل خانواده‌ی فعال محیط زیست آقای کاووس سید امامی بود و از صدا و سیمای جمهوری اسلامی به خاطر پخش فیلمی که در آن آقای سیدامامی به جاسوسی متهم شده بود شکایت کرده بود.

برنامه‌ی نظارت یادآوری می‌کند که دست کم ۶ وکیل حقوق بشری در حبس خودسرانه هستند: آقای مصطفی دانشجو، آقای آرش کیخسروی، آقای قاسم شعله‌سعدی[۳]، آقای عبدالفتاح سلطانی، خانم هدی عمید و خانم نسرین ستوده[۴].

برنامه‌ی نظارت نگرانی عمیق خود را از تداوم موج دستگیری‌ها، بازداشت‌ها و آزارهای قضایی علیه وکلای حقوق بشری ابراز می‌کند که گویا به خاطر فعالیت به‌حق حقوق بشری‌شان مجازات می‌شوند. برنامه‌ی نظارت دولت‌مردان ایران را فرا می‌خواند تا فوری و بدون قیدوشرط کلیه‌ی وکلای حقوق بشری زندانی نامبرده در بالا را آزاد کنند و در هر شرایطی سلامت جسمانی و روانی آنها را تضمین کنند.

اقدام‌های درخواستی:

با نوشتن نامه به دولت‌مردان ایران از آنها بخواهید:
– فوری و بدون قید و شرط آقایان مصطفی دانشجو، آرش کیخسروی، قاسم شعله‌سعدی، و عبدالفتاح سلطانی، و خانم‌ها هدی عمید و نسرین ستوده و تمام مدافعان حقوق بشر در حبس خودسرانه در ایران را آزاد کنند؛

– در هر شرایطی، سلامت روحی و جسمانی آقایان مصطفی دانشجو، آرش کیخسروی، قاسم شعله‌سعدی، عبدالفتاح سلطانی، محمد نجفی، پیام درفشان، فرخ فروزان کرمانی، محمدحسین آقاسی، حسین احمدی‌نیاز، مصطفی ترک همدانی، و خانم‌ها هدی عمید و نسرین ستوده و نیز کلیه‌ی مدافعان حقوق بشر را در ایران تضمین کنند؛

– به هرگونه اقدام آزاردهنده، ازجمله در سطح قضایی، علیه آقایان مصطفی دانشجو، آرش کیخسروی، قاسم شعله‌سعدی، عبدالفتاح سلطانی، محمد نجفی، پیام درفشان، فرخ فروزان کرمانی، محمدحسین آقاسی، حسین احمدی‌نیاز، مصطفی ترک همدانی، و خانم‌ها هدی عمید و نسرین ستوده و نیز کلیه‌ی مدافعان حقوق بشر زندانی در ایران پایان دهند؛

– در هر شرایطی اعلامیه‌ی سازمان ملل در باره مدافعان حقوق بشر را که در تاریخ ۹ دسامبر ۱۹۹۸ (۱۸ آذر ۱۳۷۷) در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شده، رعایت کنند، به ویژه ماده‌های ۱، ۶، ۹، ۱۱ و ۱۲ آن را؛

– رعایت حقوق بشر و آزادی‌های اساسی مطابق با موازین بین‌المللی حقوق بشر و عهدنامه‌های بین‌المللی را که ایران نیز مُتعاهِد آنهاست، در هر شرایطی تضمین کنند.

نشانی‌ها:

– رهبر جمهوری اسلامی ایران، آیت الله سیدعلی خامنه‌ای: info_leader@leader.ir ؛
توییتر: @khamenei_ir؛ فکس: ۲۰۳۰ ۴۴۱ ۲۱ ۰۰۹۸
– ریاست جمهوری، آقای حسن روحانی: فکس: ۵۴۸۱۱ ۶۴۴ ۲۱ ۰۰۹۸؛ media@rouhani.ir;
توییتر فارسی: @Rouhani_ir؛ توییتر انگلیسی: @HassanRouhani
– ریاست قوه قضاییه، آیت الله صادق لاریجانی: info@dadiran.ir ؛ info@bia-judiciary.ir & info@dadgostary-tehran.ir؛ فکس: ۶۵۶۷ ۳۳۱۱ ۲۱ ۹۸+/۶۶۷۱ ۸۷۹ ۲۱ ۹۸+
– وزیر امور خارجه، آقای محمد جواد ظریف: فکس: ۶۶۷۴۳۱۴۹-۲۱-۹۸+ matbuat@mfa.gov
– دبیر ستاد حقوق بشر، آقای محمد جواد لاریجانی، info@humanrights-iran.ir
– سفیر جمهوری اسلامی ایران در ژنو، سوئیس؛ آقای جواد امین منصور، فکس: ۷۳۳۰۲۰۳ ۲۲ ۴۱+؛
mission.iran@ties.itu.int
– سفیر ایران در بروکسل، بلژیک؛ آقای پیمان سعادت، فکس ۲۷۶۲۳۹۱۵ ۳۲+؛
secreteriat@iranembassy.be

لطفا به نمایندگان دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در کشور خودتان نیز نامه بنویسید.

***
پاریس ـ ژنو، ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۸ (۲۳ شهریور ۱۳۹۷)

لطفا ما را از هرگونه اقدام انجام شده با ذکر شماره این درخواست مطلع فرمایید.

برنامه‌ی نظارت بر حمایت از مدافعان حقوق بشر در سال ۱۹۹۷ به صورت برنامه‌ی مشترک فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر و سازمان جهانی مبارزه با شکنجه ایجاد شد. هدف این برنامه مداخله در موارد سرکوب مدافعان حقوق بشر، جلوگیری از این سرکوب و چاره جویی در باره آن است. سازمان جهانی مبارزه با شکنجه و فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر هر دو از اعضای ProtectDefenders.eu هستند که سازو‌کار مدافعان حقوق بشر در اتحادیه‌ی اروپاست و جامعه‌ی مدنی بین‌المللی آن را برپا کرده است.

[۱] نگاه کنید به پیام رسانه‌ای برنامه‌ی نظارت به تاریخ ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۳
[۲] نگاه کنید به پیام رسانه‌ای برنامه‌ی نظارت به تاریخ ۵ سپتامبر ۲۰۱۸
[۳] نگاه کنید به فراخوان فوری IRN 003 / 0818 / OBS 106 برنامه‌ی نظارت به تاریخ ۲۳ اوت ۲۰۱۸
[۴] نگاه کنید به فراخوان فوری IRN 001 / 0618 / OBS 085 برنامه‌ی نظارت به تاریخ ۱۵ ژوئن ۲۰۱۸

ایران

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است