جنتی در خطبه های نماز جمعه تهران:
_ وزارت ارشاد توجه کند که وزارت ارشاد “اسلامی” است؛ مبادا با مجوز وزارت ارشاد کتابهای ضداسلامی منتشر شود. کتاب نویسنده بیپروا، بیاعتقاد و لاابالی نباید منتشر شود.
– وزارت ارشاد باید بر محصولات فرهنگی نظارت کامل داشته باشد. نباید ابتذال، فرهنگ غربی، خودکمبینی ترویج شود.
کتاب «کودتا» نوشته یرواند آبراهامیان با ترجمه دکتر ناصر زرفشان توسط نشر نگاه منشر شد و قرار بود در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شود اما توسط مسئولین نمایشگاه و به دلایلی اعلام نشده، ناشر از ارائه کتاب کودتا در نمایشگاه کتاب منع شده و حتی اجازه گذاشتن نسخه ای از آن بدر معرض دید عموم را نیز نیافته است. علاقه مندان به موضوع کودتای آمریکایی-انگلیسی ۲۸ مرداد ۳۲ و شرح مبارزات ملی شدن صنعت نفت ایران باید با مراجعه به انتشارات نگاه و سایر کتاب فروشیها اقدام به تهییه این کتاب کنند.
در کتاب کودتا په چیزی به چاپ رسیده است که توزیع آن در نمایشگاه کتاب تهران ممنوع شده است؟
یرواند آبراهامیان بهتازگی کتابی تحت عنوان «کودتا» در زمینهی جنبش ملیکردن نفت در ایران و کودتای ۲۸ مرداد منتشر کرده است. عمدهی بحث کتاب بررسی بحران ۲۸ ماههای است که از تصویب قانون ملیکردن نفت در اسفند ۱۳۲۹ تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، جریان داشت و در ضمن این بررسی، در پرتو اسناد و مدارکی که ظرف سالهای اخیر از طبقهبندی خارج شده است برخی از زوایای تاریک این بحران را که تبلیغات گسترده و سرسامآور انگلیس و امریکا سالها بر آنها سایه انداخته بود افشا و در آنها بازنگری میکند. ازجملهی این موارد، دلایل شکست مذاکراتی است که طی این ۲۸ ماه بین طرفین صورت گرفت. انگلیس و ایالات متحد در عرصهی عمومی و درظاهر همواره ادعا میکردند که آنها ملیشدن نفت را پذیرفتهاند و این، یکدندگی، کجفهمی و خصوصیات روحی و روانی مصدق و ایرانیهاست که مانع رسیدن به یک توافق عادلانه در این زمینه میشود. اما بهویژه پس از انتخابات بریتانیا در آبانماه ۱۳۳۰ که در آن حزب محافظهکار به قدرت رسید و چرچیل، نخستوزیر و ایدن، وزیر خارجهی بریتانیا شد، استراتژی قطعی انگلیسیها و امریکاییها که ـ زیر فشار سایر کمپانیهای بزرگ نفتی امریکا ـ با آنها همراه شدند، این بود که مطلقاً با مصدق مذاکره نکنند و ابتدا برای برکناری مصدق ـ بهوسیلهی شاه یا مجلس ـ اقدام و پس از آن با جانشین او که قرار بود قوام یا سیدضیاء باشد مذاکره و مسئله را به شیوهی مطلوب خود حلوفصل کند؛ زیرا عوامل و نیروهای دستنشاندهی آنها در ایران پیوسته به آنها اطمینان میدادند که مصدق با مخالفت فزایندهای روبهرو است و بهزودی سقوط خواهد کرد. تبلیغات موذیانهی بریتانیا و ایالات متحد در این زمینه که آنها ملیشدن را پذیرفتهاند و خواهان سازش هستند اما «کلّهشقی»، «خصوصیات روانشناختی» و «عقدهی شهادت شیعی» مصدق مانع رسیدن به توافق است به حدی گسترده بود که رگههایی از آن حتی در نوشتههای برخی کسانی هم که با همدلی و همراهی نسبت به جنبش ملیکردن نفت و مصدق چیزی نوشتهاند ـ مانند گازیوروسکی، استفن کینزر و غیره ـ راه یافته است. در ادامه، بخشی از ترجمهی فارسی کتاب «کودتا» را که پیرامون همین موضوع بحث کرده است میخوانید:
در حالی که استوکز [مأمور ویژهی دولت بریتانیا برای مذاکرهی مستقیم] دورهی ملاقاتهایش را انجام میداد، هندرسن ـ در یک گفتوگوی خصوصی طولانی با شاه ـ سعی کرد به طور غیرمستقیم نظر شاه را در مورد امکان «برکناری» مصدق از زیر زبان او بیرون بکشد. جواب شاه این بود که هرقدر هم او مایل باشد از شرّ مصدق رهایی یابد و هر قدر هم فهمیده باشد که سیاستهای مصدق چهگونه دارد «ایران را به ویرانی میکشاند» بازهم نمیتواند علیه احساسات قدرتمند و مقاومتناپذیر ملی حرکت کند. یادداشت هندرسن راجع به این گفتوگو نقش تراژیک شاه را در کل این بحران ـ و چیزهای بسیار فراتر از این بحران ـ بهروشنی جمعبندی و بیان میکند….
می ۳, ۲۰۱۴ in کتابها. Tags: کودتا، کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، مصدق، ملی شدن صنعت نفت، کاشانی، جنتی، نمایشگاه کتاب تهران، آبراهامیان، زرافشان