مرکز پژوهش های مجلس آثار کرونا بر اقتصاد کلان ایران را بررسی کرده که گویای آمار تکان دهندهای است. سناریوهای مختلف این مرکز پیشبینی میکند بین ۷.۵ تا ۱۱درصد از ستانده اقتصاد در نتیجه شیوع کرونا کاهش خواهد یافت و بین ۲ میلیون و ۸۷۰ هزار تا ۶ میلیون و ۴۳۱ هزار نفر از شاغلان فعلی، متأثر از شیوع ویروس شغل خود را از دست خواهند داد
کرونا و بیکاری کارگران
مرکز پژوهشهای مجلس آثار کرونا بر اقتصاد کلان ایران را بررسی کرده که گویای آمار تکاندهندهای است. سناریوهای مختلف این مرکز پیشبینی میکند بین ۷.۵ تا ۱۱درصد از ستانده اقتصاد در نتیجه شیوع کرونا کاهش خواهد یافت و بین ۲ میلیون و ۸۷۰ هزار تا ۶ میلیون و ۴۳۱ هزار نفر از شاغلان فعلی، متأثر از شیوع ویروس شغل خود را از دست خواهند داد.
این مرکز تحقیقاتی همچنین میزان عدم تحقق منابع بودجه امسال را تا ۱۸۵هزارمیلیاردتومان برآورد کرده و این میزان تازه درصورتی است که دولت بتواند روزی ۴۰۰هزار بشکه نفت را به قیمت ۴۰دلار به فروش برساند که با توجه به شرایط فعلی بازار نفت بسیار خوشبینانه به نظر میرسد.
زنان و مشاغل غیررسمی آسیبپذیرترین گروه در برابر کرونا بوده که از سویی در گروههای هدف حمایتی دولت قرار ندارند و از طرفی تبعات تورمی حمایتهای دولت از بنگاهها و کارفرمایان و توزیع نقدینگی به این گروهها اصابت میکند.
مرکز پژوهشهای مجلس پیش بینی می کند اگر روند سیاست حمایتی دولت به همین شکل ادامه یابد باید منتظر گستردگی دامنه فقر و بدترشدن توزیع درآمد بود.
در این گزارش اشاره شده که سیاستهای حمایتی در راستای کنترل شیوع بیماری بهکلی در بستههای سیاسی دولت مغفول مانده است؛ برای مثال پرداخت یارانه کالایی به خانوارها در قالب بسته بهداشتی یا پرداخت تسهیلات به کسبوکار مشروط به عدم شروع فعالیت.
مشاغل غیررسمی بیصدایان فاجعه کرونا
در گزارش مرکز پژوهش های مجلس آمده است: آمار و اطلاعات بازار کار نشان میدهد که بیش از ۷۰ درصد اشتغالزایی سالهای اخیر متعلق به بنگاههای زیر پنج نفر کارکن بوده است، اما ازآنجاکه صاحبان این مشاغل (مشاغل غیررسمی، دستفروشیها و کارکن مستقل) صدای رسانهای ندارند و بهدلیل فقدان نظام آمار و اطلاعات جامع، ممکن است شناسایی نشوند، این احتمال قوی است که در اعمال سیاستهای حمایتی پیشبینیشده برای فعالیتهای اقتصادی، نادیده گرفته شوند.
رفاه ایرانیان به سال ۹۰ هم بازنمیگردد
در این گزارش آثار شیوع ویروس کرونا بر متغیرهای اقتصاد کلان بررسی شده است. اقتصاد ایران در حالی با مشکل شیوع بیماری کرونا مواجه شده که دو سال سخت ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ را پشتسر گذاشته است. هرچند پیشبینی میشد که اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۹ رشد مثبت غیرنفتی (هرچند اندک) را ثبت کند، اما کاهش تشکیل سرمایه ثابت در اقتصاد ایران سبب شده است تا ظرفیت تولید بالقوه اقتصاد کاهش یابد و دستیابی به سطح رفاه سال ۱۳۹۰ و پیش از آن، همچنان دشوار باشد. از طرف دیگر، بالابودن نرخ تورم برای دو سال پیاپی ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ و همچنین پیشبینی تورم بالای ۲۵ درصد برای سال ۱۳۹۹ نیز شرایط را دشوارتر کرده است.