در روز جهانی حقوق بشر: کشف گور دسته جمعی در تبریز; گور دسته‌جمعی تبریز، تاریخی نیست


guredastejamiجامعه‌ی دفاع از حقوق بشر در ایران (عضو فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر) ـ روز شنبه ۱۰ دسامبر ۲۰۱۶ (۲۰ آذر ۱۳۹۵) ماموران شهرداری در حال حفاری فاضلاب در محله ۴۰ متری تبریز، یک گور دسته جمعی پیدا کردند. بر خلاف ادعای فرماندار تبریز، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی پس از انجام کارشناسی‌های باستان‌شناسان این اداره، در گفت‌وگو با ایسنا احتمال تاریخی بودن این گور دسته‌جمعی را رد کرد.* بنابراین، این گور دسته جمعی مربوط به دوران معاصر است.
مسؤولان جمهوری اسلامی باید به پرسش‌های بی‌شماری پاسخ بدهند، از جمله: در این گور چه کسانی دفن شده‌اند؟ مبارزان دهه‌ی ۱۳۶۰؟‌ نام و مشخصات دقیق آنها چیست؟‌ گورهای دیگر کجاست؟ چه کسانی در این گورها دفن شده‌اند؟ آمران و عاملان این فاجعه و فجایع مشابه چه کسانی هستند؟‌ …
نوار آقای منتظری در گفت‌وگو با مسؤولان کشتار زندان‌ها در سال ۱۳۶۷، پاسخ‌های مسؤولان در آن نوار و واکنش‌های مسؤولان آن جنایت‌ها (همچون وزیر «دادگستری» پورمحمدی، رئیسی…) و دیگر دولت‌مردان در پی انتشار نوار و پذیرش ارتکاب جنایت‌های علیه بشریت، یک بار دیگر ضرورت مبرم آشکار شدن کامل حقیقت، تحقیق و پیگرد مستقل را به نمایش می‌گذارد. تمامی مسؤولان این جنایت‌ها و جنایت‌های دیگر دیریازود باید با عدالت روبرو شوند.
فیلم کشف گور دسته‌جمعی و باقی‌مانده‌های اجساد را در اینجا ببینید:
http://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1395/9/21/5550753_970.mp4
گور دسته‌جمعی تبریز

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی پس از انجام کارشناسی‌های باستان‌شناسان این اداره، احتمال تاریخی بودن این گور دسته‌جمعی را رد کرد.

به گزارش ایسنا، روز شنبه  -بیستم آذرماه- خبرهایی مبنی بر پیدا شدن یک گور دسته‌جمعی در تبریز منتشر و عکس‌هایی از آن به سرعت در شبکه‌های اجتماعی دست به دست شد. رحیم شهرتی‌فر – فرماندار تبریز – نیز همان روز توضیحاتی درباره این گور ارائه داد.

او در این‌باره به ایسنا گفت که این گور، در حین توسعه شبکه فاضلاب تبریز پیدا شده است. کارمندان شرکت آب‌ و فاضلاب در کوچه پاسدارانِ خیابان انقلاب [شهر تبریز] در حال حفاری بودند که با استخوان‌هایی شبیه باقی مانده اجساد انسان مواجه شده و سریعاً قضیه را به پلیس گزارش کردند. در این راستا، هماهنگی‌های لازم با دستگاه قضایی انجام شده و دادستانی نیز خواستار بررسی بیشتر موضوع توسط پلیس است.

فرماندار تبریز همچنین تصریح کرده بود که اجساد پیدا شده شبیه گور دسته‌جمعی نیست و به نظر می‌رسد این اجساد مربوط به سالیان بسیار دور است.

پس از این صحبت‌ها، احتمال تاریخی بودن این گور دسته‌جمعی داده شد و شایعه‌ی آن در فضای مجازی پخش شد. اما امروز، مرتضی آبدار بخشایش – مدیر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی – در گفت‌وگو با ایسنا این احتمال را رد کرد.

او با بیان اینکه «پیدا شدن این گور دسته‌جمعی موضوعیتی با میراث فرهنگی ندارد» به ایسنا گفت: از زمانی شرکت آب و فاضلاب این قسمت را حفاری کردند، این گور در عمق دو متری کشف شد و پس از آن دستور به توقف عملیات داده شد تا کارشناسان مربوطه از قسمت‌های مختلف آن جا را بررسی کنند. کارشناسان باستان‌شناسی هم ما بعد از اعزام به محل، گزارش کردند که در محدوده تاریخی بودن این گور نیز با میراث فرهنگی بی‌ارتباط است.

*عکس‌های گزارش متعلق به مسعود سپهری‌نیا است.

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است