«داگلاس مکگرگور» که از او به عنوان یکی از گزینههای احتمالی «جان بولتون» یاد شده، با انتقاد شدید از تلاش برخی اطرافیان ترامپ برای ایجاد درگیری نظامی در غرب آسیا، گفت عربستان سعودی میخواهد برای پیشبرد اهداف خود، پای آمریکا را به منطقه بازکند.
به گزارش فارس، «داگلاس مکگرگور» سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا و یکی از افرادی که گفته میشود ممکن است در صورت برکناری «جان بولتون» به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید منصوب شود، این هفته در مصاحبهای به شدت از تلاش برخی از اطرافیان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا برای ایجاد تنش با ایران انتقاد کرد و گفت آمریکا باید کشتیهای جنگیاش را از خلیج فارس خارج کند.
مکگرگور که با شبکه فاکس نیوز گفتوگو میکرد، در پاسخ به سؤالی درباره دلیل اعزام نیروها و سامانههای پدافندی آمریکا به غرب آسیا، گفت: «این یک ترکیب کاملا دفاعی است و به هیچوجه ترکیب تهاجمی ندارد و ما به صورت معمول در مواقع بحران یا هرگونه تنشی، چنین نیروهایی را مستقر میکنیم تا به دوستان و شرکای خود اطمینان دهیم که اگر ایران به سمت آنها شلیک کند، ما به هدف قرار دادن موشکهای بالستیک به آنها کمک میکنیم.»
او با بیان اینکه موشکهای ایران، آمریکا را هدف نگرفته، در مورد وضعیت کاخ سفید، گفت: «تیم یک نفره؛ این اسمی است که برای رئیسجمهور انتخاب کردهام، چون او تنها کسی است که آشکارا با درگیری با ایران در منطقه مخالف است.»
وی افزود: «او شدیدا در تلاش است تا به روش خود از تنشها بکاهد، اما او واقعا باید ناوگروه تهاجمی را از خلیج فارس خارج کند. او باید آن را از آنجا خارج کرده و در دریای عرب یا حتی در شرق مدیترانه مستقر کند. آن را از آنجا خارج کنید، در حال حاضر ماشه اصلی و عامل بالقوه دردسر، همان است.»
دولت آمریکا از چند هفته پیش ناوگروهی به رهبری ناو هواپیمابر «آبراهام لینکلن» را به منطقه اعزام کرده است. واشنگتن همچنین میگوید چند سامانه پدافندی «پاتریت» و حدود ۱۵۰۰ نیروی نظامی جدید برای ایجاد «بازدارندگی» در برابر «تهدید ایران» به منطقه اعزام خواهد کرد.
سعودیها، امارات و اسرائیل به دنبال درگیری آمریکا با ایران هستند
در ادامه این برنامه، مجری این سؤال را مطرح کرد که آیا ایران «تهدید اصلی» برای ایالات متحده است؟ مکگرگور گفت: «نه، قطعا اینطور نیست. ایران به هیچوجه ما را تهدید نمیکند. این، یک درگیری بین مسلمانهاست که ما شاهد آن هستیم. یک طرف عربستان سعودی و امارات عربی متحده را در خلیج [فارس] دارید که میخواهند با تشدید تنش، ما را هم به درگیری بکشند. ما ظاهرا برای حفاظت از آنها آنجا هستیم. اما در حقیقت، آنها میخواهند ما را به درگیری با ایران بکشند. روشن است که اسرائیلیها هم از این [درگیری] استقبال میکنند، اما در حال حاضر عمدتا عربستان سعودی و اعراب خلیج [فارس] هستند.»
وی افزود: «آنها از آنچه در یمن در جریان است، ناخرسند هستند… آنها میخواهند شاهد آن باشند که ایران از عراق و سوریه بیرون رانده میشود. تنها امیدی که آنها برای تحقق این موارد دارند، این است که ما را [به درگیری] بکشند تا این کار را برای آنها انجام دهیم.»
او در پاسخ به مجری که گفت با این وضع به نظر نمیرسد درگیری با ایران در راستای منافع ایالات متحده باشد، گفت: «مسئله این است که آن تیم یک نفره، با افراد حامی جهانی شدن و مداخلهطلبی که محاصره شده که در بسیاری از موارد با اعراب خلیج [فارس]، عربستان سعودی و اسرائیل رابطه دارند. به همین دلیل آنها هرآنچه در توان دارند، برای درگیری انجام میدهند. مسئله این است.»
«انفجار فجیره کار ایران نبود»
مکگرگور افزود: «تیم یک نفره مینشیند و میگوید یک دقیقه صبر کنید، چرا؟ ما قبلا در گذشته این روند را گذراندهایم. هیچ مدرکی وجود ندارد که ایران هرگونه ارتباطی با حمله به نفتکشها داشته باشد. در واقع هرکسی که ایرانیها را بشناسد، میداند که اگر ایرانیها واقعا میخواستند آن کشتیها را غرق کنند، این کار را میکردند. به همین دلیل، این بیشتر شبیه یک صحنهسازی است که با این هدف طراحی شده که بار دیگر تنش ایجاد کرده و ما را به درگیری بکشد. »
وی سپس با طرح این ادعا که ایران خواهان گفتوگو با آمریکاست، به ترامپ توصیه کرد: «رئیسجمهور خودش بهتر میداند، اما فکر میکنم بهتر است رئیسجمهور شخصا دست به کار شده و اوضاع را آرام کند. ایرانیها سخت در تلاش هستند تا از طریق واسطهها با ما صحبت کنند، فکر میکنم ما باید به صورت خصوصی و بی سر و صدا در یک کشور ثالث با آنها گفتوگو کنیم، و این اختلافها را حل کنیم. اما نباید خودمان را درگیر جنگ بین مسلمانها کنیم. این جنگ ما نیست.»
دو هفته پیش که زمزمههایی مبنی بر احتمال اخراج بولتون توسط ترامپ مطرح شد، برخی رسانهها از مکگرگور که یکی از فرماندهان معروف آمریکا در جنگ نخست با عراق به شمار میآید، به عنوان یکی از گزینههای اصلی جایگزینی نام بردند. گفته شده است که ترامپ از مشاوره اشتباه بولتون در موضوع ونزوئلا ناخرسند است و در موضوع ایران نیز معتقد است که بولتون از اختیاراتش فراتر رفته است.