شعار تاریخی و مشهور «یا مرگ یا مصدق» برگرفته از بیتی از یکی شعرهای مظاهر مصفا بود که در آن سروده بود: «آزادگان به راهت، از جان خود گذشتند/ با خون خود نوشتند، یا مرگ یا مصدق».
ای شیر پای در بند،ای پیشوا مصدق
ای بر سپاه شیران، فرمانروا مصدق
آزادگان به راهت از خون خود گذشتند
با خون خود نوشتند: یا مرگ یا مصدق
آقای مصفا در جزوهای که در سال ۱۳۵۷ منتشر کرد، در حاشیه یکی از شعرهایش با موضوع «مصدق» در این باره چنین توضیح داده بود: «اشاره است به شعار معروف “یا مرگ یا مصدق”… این همان قصیده است که گوینده در مجلس درس استاد فقید شادروان بدیعالزمان فروزانفر بعد از ۲۸ مرداد ۳۲ به خواندن آن آغاز کرد و خشم و خروش استاد را برانگیخت و ۹ سال از درس و کار بازماند.»
اشاره مظاهر مصفا به اختلاف نظر او در مقام دانشجوی دکتری با بدیعالزمان فروزانفر در مقام استاد دانشگاه بر سر موضوع پایاننامه و نیز جدل لفظی با او بر سر شعر گفتن در ستایش مصدق است که باعث میشود آقای فروزانفر با او قهر کند و بدین ترتیب اخذ درجه دکتری آقای مصفا ۹ سال عقب بیفتد.
مظاهر مصفا سالهای متمادی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران مشغول تدریس بود، اما در زمان دولت محمود احمدینژاد در ردیف استادانی قرار گرفت که بهطور اجباری آنان را بازنشسته کردند.
آقای مصفا، هم قصیدهسرایی سرشناس بود و هم از مصصحان برجسته آثار ادبی.
«ده فریاد»، «سی سخن»، «توفان خشم»، «سپیدنامه» و «سیپاره» مشهورترین مجموعه اشعار مظاهر مصفاست و برخی تصحیحات و آثار پژوهشی او نیز عبارت است از «دیوان سنایی»، «کلیات سعدی»، «دیوان ابوتراب فرقتی کاشانی»، «مجمعالفصحاء از رضاقلیخانی هدایت»، «دیوان نزاری قهستانی» و «جوامعالحکایات عوفی».
مظاهر مصفا به خانوادهای اهل فرهنگ تعلق داشت. برادر و خواهرش هر دو از استادان زبان و ادبیات فارسیاند و خود نیز با امیربانو کریمی، استاد ادبیات فارسی دانشگاه تهران و دختر امیری فیروزکوهی، ازدواج کرد. مشهورترین فرزند او از این ازدواج علی مصفا، بازیگر و کارگردان، است.
در پیشینه مسئولیتهای اجرایی مظاهر مصفا، ریاست پردیس فارابی دانشگاه تهران (پردیس قم)، دبیری دبیرستانهای تهران، ریاست انتشارات و مدیریت مجله آموزش و پرورش، و دانشیاری دانشگاه شیراز نیز ثبت شده است.
گلزار مصفا، فرزند مظاهر مصفا، زمان خاکسپاری پدرش را روز جمعه، ۱۰ آبان، در تفرش اعلام کرده است.
ایران فردا