بیکاری گسترده و نارضایتی عمومی در ایران


دو ماه پس از اعتراضات وسیع و بی‌سابقه در ایران، مردم همچنان از گرانی شدید و بیکاری گسترده شکایت دارند و دولت نیز نتوانسته گام موثری در رفع این نابسامانی‌ها بردارد. ایران همچنین شاهد اعتراضات کارگری وسیع است.

اعتراضات کارگری در اهواز

خبرگزاری فرانسه در گزارشی که روز جمعه ۹ مارس (۱۸ اسفند) از تهران منتشر کرده، از ادامه نارضایتی وسیع مردم از وضعیت اجتماعی و اقتصادی کشور خبر داده است.

خبرنگار این خبرگزاری به وضعیت اجتماعی ایران، دو ماه پس از موج گسترده و بی‌سابقه اعتراضات در دی‌ماه گذشته پرداخته و نوشته است: «نارضایتی وسیع از گران شدن مستمر مایحتاج زندگی و بیکاری گسترده ایران را در بر گرفته است. دولت تلاش دارد به اقشار تهیدست کمک کند، اما در برابر سقوط ارزش پول ملی و افزایش نرخ تورم ناتوان است.»

اعتراضات کارگری

همین خبرگزاری در ادامه گزارش خود به موج جدید اعتصابات کارگری در ایران اشاره می‌کند. خبرنگار شعار کارگران کارخانه ماشین‌سازی هپکو در اراک که به علت عدم دریافت حقوق پس از ۸ ماه دست به اعتصاب زده‌اند، را جلوه‌ای از این نارضایتی عمومی می‌داند.

کارگران کارخانه هپکو شعار می‌دادند: «کارگر بیچاره، اعدام باید گردد. مفسد اقتصادی، آزاد باید گردد.» خبرگزاری فرانسه فساد مالی، فرار مالیاتی و بزهکاری اقتصادی را از جمله دلایل نارضایتی کارگران ایران می‌داند.خبرنگار در ضمن به اعتراضات کارگران فولادسازی اهواز اشاره می‌کند و می‌نویسد: «در اهواز نیز، صدها کارگر “گروه ملی صنعتی فولاد ایران” به علت عدم دریافت حقوق و برای دفاع از حقوق بازنشستگی خود دست به اعتراض زده‌اند.»

 تورم و گرانی

خبرگزاری فرانسه در ادامه می‌نویسد که اخبار مربوط به اعتراضات مردم نسبت به کاهش قوه خرید عمومی به طور مرتب در رسانه‌ها منتشر می‌شود. خبرنگار این خبرگزاری افزایش تورم و تنزل ارزش ریال را دلایل کاهش قوه خرید مردم در ایران معرفی می‌کند.

در این گزارش از جمله چنین آمده است: «این اعتراضات نشان از ادامه آن نارضایتی دارند که دو ماه پیش، در اوایل ماه ژانویه به یک موج وسیع و سراسری اعتراضات در ایران دامن زد. علت این اعتراضات که گاه رنگ خشونت به خود گرفت، شرایط نابسامان اجتماعی بود، اما این اعتراضات در عین حال متوجه سیاست‌خارجی پرهزینه کشور و همچنین نظامی سیاسی ایران بود.»

یکی از شهروندان تهران درباره رشد گرانی و تورم به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفته است: «نرخ رسمی تورم در کشور، ۹ درصد اعلام شده است، اما این با آنچه مردم کشور در زندگی خود تجربه می‌کنند، همخوان نیست.»

همان شهروند در عین حال گفته است که به عنوان نمونه، بهای برنج ظرف چند ماه گذشته حدود ۶۰ درصد افزایش یافته است.

روحانی و نابسامانی‌های اجتماعی

خبرنگار خبرگزاری فرانسه از تلاش‌های دولت روحانی برای کمک به اقشار کم درآمد ایران یاد می‌کند. به عنوان نمونه، سطح درآمدهای پیش‌بینی شده در طرح بودجه سال آینده ۱۸ درصد افزایش یافته است. حتی افزایش کمک‌های اجتماعی نیز پیش‌بینی شده است.

به باور خبرنگار خبرگزاری یاد شده، این تلاش‌ها برای مهار بحران اجتماعی حاکم بر ایران کفایت نمی‌کنند. این خبرنگار به نرخ بیکاری در ایران اشاره می‌کند که حدود ۱۲ درصد است. نرخ بیکاری در بین جوانان بین ۱۵ تا ۲۴ سال حتی بیش از ۲۸ درصد اعلام شده است.

ریال ظرف ۶ ماه گذشته در قیاس با دلار آمریکا حدود یک چهارم ارزش خود را از دست داده است. در این گزارش به تلاش‌های بانک مرکزی برای مانع شدن از روند نزولی ارزش ریال سخن رفته و در عین حال آمده است که این تلاش‌ها کم‌اثر بوده و تاثیری کوتاه‌مدت و محدود بر بازار مالی ایران داشته است.

در این گزارش از جمله به وضعیت دشوار حسن روحانی در ایران اشاره شده و چنین آمده است: «مخالفان اصولگرای روحانی او را متهم می‌کنند که به وضعیت اقشار تهیدست جامعه کم‌توجهی کرده است.»

از آن گذشته، اصولگراها سیاست دونالد ترامپ درباره برجام را تاییدی بر مواضع خود می‌دانند و از اعتماد دولت روحانی به کشورهای غربی در ارتباط با توافق هسته‌ای انتقاد می‌کنند.

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است