یازده نفر از فعالین کارزار لغو گام به گام اعدام در ایران با انتشار بیانیه ی تازه ای خواهان پایان دادن به اعدام کودکان زیر ۱٨ سال شده اند. متن این بیانیه به شرح زیر است:
در ایران در سال گذشته بیش از ۳۶۹ مورد از احکام اعدام را به اجرا گذاشته اند؛ سال قبل از آن ۳۱۴ مورد از اعدام گزارش شده است؛ و چند سال متوالی است که ایران در مقام دوم فراوانی اجرای حکم اعدام قرار داشته است. این روند طی ماه های اخیر شتاب بیشتری گرفته است.
همچنین ایران در حوزه ی اعدام کودکان نیز رکورددار است. ایران طی سال های اخیر فهرستی با بیش از ۱۲۰ کودک در انتظار اجرای حکم اعدام را در کارنامه ی خویش به ثبت رسانده است که از این بابت رتبه ی نخست را در جهان دارد.
به موجب کنوانسیون حقوق کودک که ایران به آن پیوسته است، اعدام افرادی که در زمان ارتکاب جرم کمتر از ۱۸ سال دارند به کلی ممنوع است. اما در ایران بر خلاف تعهدات بین المللی خود و به موجب قوانین داخلی، دخترکان هشت سال و نیمه و پسران نوجوان ۱۴ ساله را مستوجب کیفر اعدام می دانند.
قضات رسیدگی کننده به پرونده های کودکان در ایران، نیازی نمی بینند که از دیدگاه های کارشناسان جهت احراز رشد عقلی کودکان استفاده کنند؛ زیرا به گمان قضات ایرانی، دختران هشت سال و نیمه و پسران چهارده ساله رشد عقلی کامل دارند. ایشان تا آنجا به پیش می روند که برای آن ها حکم اعدام صادر می کنند.
اما همه می دانیم که انسان موجودی در حال تکوین است. کودکی را که در دوران کودکی مرتکب جرمی شده است، سال ها در زندان نگهداری می کنند و هنگامی که او انسانی دیگر شده است، او را به پای چوبه ی دار می فرستند.
ضریب خطا در رسیدگی های قضایی آنچنان بالاست که نه تنها وجود ۱۰ قاضی جهت صدور حکم اعدام کافی نیست، بلکه حتی در جوامعی که به چنین جرائمی با حضور هیات منصفه رسیدگی می کنند نیز، تنها “احتمال” خطا در صدور چنین احکامی باعث لغو حکم اعدام می شود.
علاوه بر این، سخت گیری های قوانین ایران آنچنان زیاد است که بسیاری از انواع قتل بدون قصد قبلی را که در نقاط مختلف دنیا قتل غیرعمد محسوب می شود، به عنوان قتل عمد شناخته و مجازات اعدام برای آن در نظر گرفته است.
بنا به دلایل یاد شده و از آنجا که اجرای حکم اعدام به گسترش خشونت در جامعه منجر می شود، کارزار لغو گام به گام اعدام (لگام) خواهان لغو مجازات اعدام به طور کلی، و در اولین گام لغو اعدام نوجوانان زیر ۱۸ سال است.
در این خصوص و تا لغو کامل این مجازات، از هموطنان داغدیده ی خود می خواهیم جهت جبران نواقص قانونی، در اقدامی داوطلبانه و قبل از بر پایی چوبه ی دار، از اعدام هموطنی که به جرم «قتل» به «اعدام» محکوم شده است صرفنظر کنند. بی گمان بخشش بزرگوارانه هموطنان داغدیده به تغییر قوانین کشورمان در جهت اصلاح و آبادانی ایران و اشاعه ی «صلح» و «دوستی» در میهنمان کمک می کند.
بابک احمدی، سیمین بهبهانی، جعفر پناهی، علیرضا جباری، فریبرز رییس دانا، نسرین ستوده، نرگس محمدی، فریده مرادخانی، اسماعیل مفتی زاده، محمد ملکی، محمد نوریزاد.
صفحه فیس بوک کارزار لگام:
https://www.facebook.com/karzar.legam