- گسترش نقض حقوق شهروندی
تداوم نقض حقوق شهروندی به صورت سیستماتیک و مبتنی بر برنامه مشخص توسط قوه قضائیه و نهاد های امنیتی در کنار انفعال و خلف وعده دولت روحانی و عملکرد سرکوب گرایانه وزارت اطلاعات باعث شده تا شرایط زندانیان سیاسی و عقیدتی رو به وخامت بیشتر بگذارد. فعالان سیاسی، مدنی، کارگری ، دانشجویی، رسانه ای ،حقوق زنان و هویت طلب قومیتی در کنار اقلیت های مذهبی، هنرمندان، وکلا ،حقوق دان های مستقل و مدافعان حقوق بشر با تنگناهای تازه ای مواجه شده اند و امکان استفاده از حقوق خود را ندارند. تجمع های اعتراضی کارگران برای دریافت حقوق چند ماه معوق خود با خشونت بیرحمانه نیروی انتظامی سرکوب شده است. شماری از زندانیان سیاسی برای دستیابی به خواسته های حداقلی خود به اعتصاب غذا و به خطر انداختن جان خود متوسل شده اند. همچنین سخت گیری ها بر زندانیان سیاسی و عقیدتی افزایش ملموسی یافته وشرایط تحمل حبس سخت تر از گذشته شده است. آقایان موسوی و کروبی و خانم رهنورد نیز کماکان با دشواری های خاص حبس خانگی روبرو هستند و کمبود ها در امور درمانی سلامت محصورین و محبوسین را به مخاطره افکنده است. افزایش محدودیت های سید محمد خاتمی و صدور احکام حبس و محرومیت های سیاسی جدید برای فعالان اصلاح طلب و همچنین دادگاهی شدن نزدیکان به محمود احمدی نژاد نشانگر بغرنج تر شدن اوضاع سیاسی و حقوق بشری است که حتی سیاست ورزی متعارف برای برخی از جناح های داخل نظام و روسای جمهور سابق نیز برتافته نمی شود. در چنین وضعیتی انجام کنش های اعتراضی علیه دامن گستر شدن فضای پلیسی و تثبیت سرمشق اقتدار گرایی بیش از پیش بایستگی یافته است. به باور همبستگی جمهوری خواهان ایران تمامی زندانیان سیاسی وعقیدتی باید بدون قید و شرط آزاد شده و از آنها اعاده حیثیت گردد. همچنین برگزاری دادگاه صالح و رعایت موازین دادرسی منصفانه برای تمامی اتهامات امنیتی ضرورت دارد.
در این راستا هجا ضمن حمایت از دادخواهی محمد نظری فعال کرد و زندانی سیاسی که قریب به سه ماه است در اعتصاب غذا به سر می برد و زندگی اش را برای آزادی بعد از تحمل ۲۳ سال حبس بدون حتی یک روز مرخصی به خطر انداخته است، بر آزادی بدون قید و شرط او تاکید می کند. همچنین خواهان ابطال حکم ظالمانه حبس و محدودیت برای خانم شهناز اکملی مادر مصطفی کریم بیگی از شهدای جنبش سبز و برگزاری محاکمه منصفانه و عادلانه دادگاه دکتر احمد رضا جلالی از اساتید ایرانی شاغل در کشور سوئد است که به اتهام جاسوسى ومحاربه در دادگاهى دربسته، خارج از شمول آئین دادرسی منصفانه وبدون وکیل مدافع محاکمه و محکوم به اعدام شده است.
- لغو عضویت نماینده زرتشتی شورای شهر یزد
دیوان عدالت اداری بر اساس نظر فقهای شورای نگهبان در اقدامی شرم آور و تبعیض آمیز حکم به ابطال عضویت آقای سپنتا نیک نام منتخب زرتشتی مردم یزد در شورای شهر داده است. این اقدام ظالمانه نه تنها اراده بخش مسلط قدرت جمهوری اسلامی و منصوبان ولی فقیه در اعمال تبعیض مذهبی را نشان می دهد، بلکه تهدیدی جدی برای همبستگی ملی ایرانیان است. هجا معتقد است ایران فراتر از تعلقات مذهبی، قومی و فرهنگی متعلق به تمامی ایرانیان است و همه بخش های مختلف جغرافیای سیاسی و عقیدتی ایران باید از حقوق برابر و یکسان برخوردار باشند. مداخله ناموجه شورای نگهبان که با مخالفت مجلس و دولت نیز مواجه شده است، هر چه سربعتر باید متوقف شده و آقای نیک نام به فعالیتش در شورای شهر یزد ادامه دهد. این اتفاق تاسف بار در چشم انداز گسترده تر مشکل تبعیض مذهبی پیدا و پنهان در احراز سمت های سیاسی و عمومی در ایران را نمایان می سازد که بر طرف کردن آنها در تحلیل آخر نیازمند جدایی نهادی دین و دولت در ساختار حکومتی است.
- پشت کردن روحانی به دانشگاه
معرفی دکتر منصور غلامی به عنوان وزیر پیشنهادی علوم به حق موجی از اعتراض را در مجامع دانشگاهی و تشکل های دانشجویی برانگیخته است. این تصمیم حسن روحانی که تعارض آشکار با ارای ۲۴ میلیونی مردم، وعده های انتخاباتی و انتظارات دانشجویان و دانشگاهیان دارد، نشان می دهد عقب نشینی روحانی یک امر تاکتیکی و موقت نیست بلکه روندی است که با تسلیم پسا انتخاباتی در برابر نهاد ولایت فقیه شکل گرفته و تداوم یافته است. خلف وعده های مکرر روحانی که دیگر با توجیه هایی چون «نشد» و «نمی گذارند»، قابل قبول نیست و حتی باعث اعتراضات برخی از نمایندگان مجلس شده است، واقعیت تلخ ریشه دار بودن پوپولیسم و در جناح های مختلف حکومت و فقدان رفتار مسئولانه در دولت اعتدال را بازتاب می دهد. تصدی وزارت علوم توسط غلامی که نه ویژگی های برجسته علمی و آکادمیک دارد ونه در کارنامه وی نقاط روشنی در دفاع از آزادی های آکادمیک و ایفای کارویژه نقادی دانشگاه مشاهده می شود، نگرانی ها از گسترش فضای پلیسی ، افزایش فشار های سیاسی و فرهنگی بر دانشجویان و تنزل علمی نظام دانشگاهی را تشدید می کند.
- خط آشوب و تخریب
در هفته های گذشته عده ای در پاسخ به فراخوان مجری سابق صدا وسیما در برنامه “ری استارت” در داخل و خارج از کشور به تخریب اموال عمومی و مساجد پرداختند. این اقدامات خشونت بار و مخرب زنگ خطر ها را به صدا در آورد که تداوم فضای پلیسی و اختناق و بستن روزنه ها و مسیر های تغییر و تحول مسالمت آمیز می تواند زمینه را برای رشد افراطی گری و رفتن به بیراهه آشوب و ویرانگری مساعد سازد که در نهایت به ناامنی گسترده در کشور منجر می شود. هجا ضمن محکوم کردن این اقدامات هرج و مرج طلبانه و مخرب بر ضرورت گشایش های سیاسی و فرهنگی تاکید می کند
- افزایش نفوذ بسیج در قوه قضائیه
نیرو های بسیج در قانون جدید آئین دادرسی کیفری به عنوان « ضابط قضایی» شناخته شده و در برخورد با جرائم، اختیارات گسترده به آنها داده شده است اگرچه در گذشته نیز نیرو های بسیجی در دستگاه قضائی نفوذ ذاشتند اما رسمی شدن مشارکت آنها در امور قضائی، نقش سرکوب گرانه بازوی شبه مردمی سپاه پاسداران را افزایش می دهد. از آنجاییکه نیرو های بسیجی در پرونده سازی و اعمال خشونت به صورت نسبی بی پرواتر هستند، عدالت و دادگستری در جمهوری اسلامی بیش از گذشته به گروگان گرفته شده و نظام مندی و کنترل قانونی دادگستری در ایران خدشه دار تر می گردد. حضور بسیج به عنوان ضابط قضائی در حوزه حقوق فرهنگی و اجتماعی بخصوص برای زنان مشکلات بیشتری را به بار خواهد آورد. هجا ضمن محکومیت این اقدام سیاسی و معارض با موازین دادرسی منصفانه که قلمرو سرکوب و خشونت ناموجه دولتی را افزایش می دهد، بر نیاز بیش از پیش جامعه ایران به وجود قوه قضائیه بی طرف و مصون از اراده های سیاسی تاکید می کند.
هیات سیاسی و اجرایی همبستگی جمهوری خواهان ایران
۵ آبان ۱۳۹۶