ائتلاف ترکیه، روسیه و ایران؛ هدف چیست؟ خاک منطقه بتدریج در حال گرم شدن است


آنکارا با فاصله چند روز از روسای ستاد های کل ارتش ارتش های ایران و روسیه پذیرایی کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا به نقل از اسپوتنیک، نشریه آیدینلیک گازتاسی (Aydinlik Gazetesi)، چاپ ترکیه  به قلم مصطفی بیرول گوگر(Mustafa Birol Guger) ، تحلیلگرخود درباره تحرک پیدا کردن بی سابقه روابط نهاد های نظامی ترکیه، ایران و روسیه نوشت:
سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران وارد آنکارا شده و با خلوصی آکار، رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه دیدار کرد. به دنبال آن مولود چاووش اغلو، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد والری گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش روسیه نیز از ترکیه بازدید می کند.
سرلشکر محمد باقری اولین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران است که از زمان وقوع انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ از ترکیه بازدید به عمل می آورد و شکی نیست که در درجه اول این ملاحظه بازدید وی را مهم و منحصربفرد می سازد. علاوه بر این تعدادی از رویدادها مشخص رخ داده اند که اهمیت تاریخی این بازدید را بیشتر می کنند.
فروپاشی عراق قابل پذیرش نیست
در لحظه ورود سرلشکر باقری به آنکارا، کمیسیون مستقل عالی انتخابات و همه پرسی اقلیم کردستان عراق مشغول تصمیم گیری درباره “همه پرسی استقلال” بود که مدتها پیش به فکر برگزاری آن هستند. این کمیسیون با اکثریت آرا تصمیم گرفت “همه پرسی استقلال” ۲۵ سپتامبر برگزار شود.
سرلشکر باقری در بیانیه روز ۱۷ زوئیه خود خاطرنشان کرد همه پرسی برای جدایی اقلیم کردستان از عراق غیر قابل پذیرش است. سرلشکر باقری با بیان این که برگزاری همه پرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق، هم عراق، هم ایران و هم ترکیه را درگیر خواهد کرد، گفت: به همین علت مقامات ایران و ترکیه تاکید دارند که چنین کاری امکان پذیر نیست و نبایستی صورت بگیرد. رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران طرح موضوع برگزاری همه پرسی در کردستان عراق را سرآغازی بر پدید آمدن مشکلات و چالش‌های جدید در این منطقه دانست و تاکید کرد: این موضوع به هیچ وجه قابل پذیرش همسایگان عراق نبوده و حفظ استقلال و یکپارچگی عراق به نفع تمام اقوام ، مذاهب و بخش های مختلف این سرزمین است.
سرلشکر باقری پس از این بازدید که خبرگزاری فرانس پرس آنرا “غیرمنتظره”، صدای آمریکا “نادر” و دیلی صباح، روزنامه نزدیک به دولت ترکیه “مرحله ساز” نامید ، در مصاحبه با ایرنا گفت:” سفر در سطح رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به کشور ترکیه از ابتدای پیروزی انقلاب اتفاق نیفتاده بود که با دعوت مقامات ترکیه و موافقت مقام معظم رهبری قرار شد که این دیدار صورت بگیرد و در این دو روز در آنکارا با مقامات نظامی و امنیتی و رئیس جمهوری ترکیه ملاقات کردیم و بحث های خوبی انجام شد و در خصوص همکاری های نظامی، مسائل امنیتی و امنیت مرزهای مشترک دو کشور موافقت های خوبی صورت گرفت”.

ضربه به جبهه آتلانتیک
ایرانیان باتوجه بیانیه مهم تونجر قلیچ، دبیر کل سابق شورای امنیت ملی ترکیه برای رسانه های ایرانی از چگونگی بازتاب بازدید سرلشکر باقری در آنکارا با خبر شدند. وی خاطرنشان ساخت:”این بازدید یک نقطه عطف تاریخی در سیاست داخلی ترکیه و دیپلماسی منطقه ای ایران است. اگر ترکیه و ایران باهم عمل کنند، صفحه جدیدی در تاریخ منطقه گشوده خواهد شد”.
آقای قلیچ که به گفته وی آنکارا عادت کرده از “ژنرال های چشم آبی” و “یانکی ها” پذیرایی کند، بازدید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را به عنوان ضربه ترکیه به روابط خود با جبهه آتلانتیک مورد ارزیابی قرار داد.
به عقیده دبیرکل سابق شورای امنیت ملی ترکیه ، این بازدید یک نماد تاریخی برای آنکارا بود که دوره دگردیسی های غیرعادی را از سر می گذراند. وی در توصیف این دگردیسی ها گفت:” ترکیه به روسیه و چین نزدیک شده و درعین حال از سیاست ریاض، ابوظبی ، بروکسل و واشنگتن دور می شود. همه نشانه ها حاکی از وقوع چنین تحولاتی است”.
سیاست ترکیه در سوریه…
به نوشته روزنامه ایرانی “وطن امروز” یک نکته مهم دیگر در مذاکرات باقری در آنکارا اوضاع فعلی در سوریه بود.
روزنامه ایرانی تاکید می کند بازدید رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از ترکیه یک روز پس از مذاکرات ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و حسن روحانی، رئیس جمهور ایران درباره موضوع سوریه صورت گرفت. همچنین خاطرنشان می شود که در سیاست ترکیه نسبت به سوریه تغییرات معینی مشاهده می شود. گروه های تروریست لانه کرده در ادلب باعث می شوند ترکیه به تدوین راه حل جامعی برای مسئله سوریه رو آورد.
در اینجا مفید است خبر منتشره در روز ۷ اوت در روزنامه “زمان الوصل” درباره قطع کمک های ترکیه به گروه موسوم ائتلاف ملی برای انقلاب و نیروهای مخالفین سوریه را به خاطر آوریم که با استناد به یک منبع در این ائتلاف منتشر شده است. آخر پیشتر کمک مالی ترکیه به این ائتلاف تشکیل شده طبق پیشنهاد امریکا ماهانه بیش از ۳۲۰ هزار دلار بود.

نقطه بحرانی ادلب
کارشناسان ترک، روسی و ایرانی دردیدار هفته گذشته خود در تهران آخرین رویدادها در سوریه را مورد بحث قرار دادند و و از جمله اوضاع در شهر ادلب در دستور کار این مذاکرات در درجه اول اهمیت قرار داشت.
هفته گذشته گزارش هایی در اینباره در رسانه ها بازتاب پیدا کردند که حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و حزب اتحادیه دموکراتیک کردهای سوریه قصد دارند به شهر ادلیب، همسایه جنوبی شهرعفرین که اکنون تحت تصرف آنها قرار دارد، حمله کنند.
طوری که در مقاله منتشره در روز ۱۳ اوت در نشریه Yeni Şafak خاطرنشان می شود قرار است نیروهای پ ک ک در چارچوب طرح آمریکا برای ایجاد کریدور تروریستی در سوریه، ناحیه اجرای عملیات “سپر فرات” را به تصرف خود در آورند و در این رابطه شهر ادلب دارای اهمیت تعیین کننده ای است.
آخر پ ک ک که هدف به هم پیوند دادن باصطلاح کانتون ها در عفرین و کوبانی را دنبال می کند برای رسیدن به دریای مدیترانه باید شهر ادلب را تصرف نماید.
در این راستا امریکا که پیشتر با دستاویز مبارزه با داعش، شمال سوریه را به پ ک ک داده بود، حالا امیدوار است با تصرف ادلب با دستاویز مبارزه با القاعده، کریدور تروریستی را گسترش دهد.

هدف بازدید، کریدور تروریستی است
تدارک همه پرسی در شمال عراق جدا از اقدامات امریکا برای آموزش دادن و تسلیح نیروهای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و حزب اتحادیه دموکراتیک کردهای سوریه قابل تصور نیست.
پنتاگون فقط طی دو ماه گذشته بیش از ۱۱۰۰ کامیون اسلحه و مهمات برای نیروهای پ ک ک و یگان های مدافع خلق (YPG) ارسال کرده است.
روز ۳۰ آوریل منابع مرتبط با نیروهای پیشمرگه کرد در گفتگو با اسپوتنیک اعلام کردند آمریکا قصد دارد به مبلغ ۱۱۰ میلیون دلار اسلحه و مهمات برای دو گردان پیشمرگه ارسال کند که در اوایل سال آینده تشکیل خواهند شد.
در همین گزارش خاطرنشان می شد که آمریکا همچنین آموزش دادن این گردان ها را بر عهده خواهد گرفت. مبلغی که برای آموزش دادن این گردان ها و تامین دیگر مخارج مربوطه مصرف خواهد شد، معادل ۲۰۰ میلیون دلار خواهد بود.
با توجه به این رویدادها احتمال بسیار زیادی وجود دارد که کردهای عراق و سوریه که آمریکا آنها را آموزش داده و تبدیل به یک ارتش منظم می کند، روزی اختلافات خود را کنار گذاشته، با حمایت کشور های غربی متحد شده و تصمیم بگیرند جنگ را به اراضی ترکیه و ایران گسترش دهند.
خاک منطقه بتدریج در حال گرم شدن است
در این شرایط دیدار روسای ستاد های کل ارتش های ترکیه و ایران، کشورهای دارای مرزهای مشترک ۵۰۰ کیلومتری ، سنت های دیرینه دولتمداری و همسایگی و دو ارتش بسیار نیرومند در منطقه، یک هدف تاریخی را نشان می دهد.
وقتی ما این سطور را می نوشتیم، مولود چاووش اغلو، وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد والری گراسیموف، رئیس ستاد کل ارتش روسی برای بحث درباره اوضاع در ادلب از ترکیه بازدید به عمل خواهد آورد.
خاک منطقه بتدریج در حال گرم شدن است…
تضاد های رو به تعمیق بین قدرت های آتلانتیکی و اوراسیایی حاکی از آن هستند که درگیری حداقل به شکل “جنگ نیابتی” تا زمانی که یکی از طرفها شکست خود را نپذیرد، ادامه خواهد یافت.
با این وجود آمار ارائه داده شده توسط خود پنتاگون بوضوح نشان می دهد نیروهایی که به همراه اتحادیه های جدید التاسیس ارتقا پیدا می کنند، کدام نیروهایی هستند.

خبرگزاری آریا

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است