از کانال تلگرامی اقتصادنیوز:
١- ترامپ از ضرایب مالیاتی میکاهد و بر بودجه دفاعی میافزاید. سعی دارد با کاهش هزینه در سایر بخشها جبران کند. اما مقاومت شدید در قبال اصلاح کر۱ اوباما نشان میدهد که پیش راندن سیاست های صرفه جویی، سخت خواهد بود. برای ادامه کار، محتاج خلق فوری منابع درآمد جدیدست.
٢- ترامپ در عملی کردن وعده هایش، موفق نیست. توییت های عجیب و اقدامات شتاب زده اش، دردسر ساز شده است. پرونده روسیه رو به وخامت میرود و شاید پای پنس هم در مرحله بعد به این رسوایی باز شود. شاخص های محبوبیت داخلی و اقبال بینالمللی او در افول دایم است. اوضاع بدتر میشود و چیز درخشانی هم ندارد که روکند. قابل توصیه ترین متد برای تغییر صحنه در واشنگتن و افزایش مشروعیتش، یک جنگ بزرگ مورد حمایت دو حزب و افکار عمومی است که درآمدزا هم باشد. ریسک گلاویز شدن با کیم۲اتمی، بالاست. ایران محتملترین گزینه است.
٣- درخواست اول و آخر دو لابی اصلی قدرتمند خارجی در واشنگتن، جنک با ایرانست. سعودی ها سخاوتمندانه صورتحساب را تقبل کردهاند. هردو لابی میدانند فرصت اکازیون ترامپ ممکنست دیر نپاید. تضعیف ایران، اولویت شماره یک مشترک بین اعراب، اسراییل و حزبین است.
۴- همه جور نقاط تماس داغ زیادی بین نیروهای نظامی ایران و امریکا در سراسر خاورمیانه وجود دارد که هم زدن جرقه اول و هم گسترش حریق را تسهیل میکند.
۵- هیچوقت در واشنگتن و ریاض دیپلماسی و ارتش در دست چنین موجودات نادان و عمل زدهای نبوده است. ملاحظات طولانی مدت کمتر از همیشه مد نظر خواهد بود. جنگ های طولانی و پیچیده، غالبا دستپخت رهبرانیست که گمان کرده اند یک نبرد کوتاه مدت محدود منتهی به یک پیروزی تضمین شده را کلید میزنند. سرابی که گرگهای باران دیده ای چون ناپلئون و صدام را فریفته ممکنست برای گول زدن اردکهای مست هم جاذبه کافی داشته باشد. عقلای آشنا با منطقه میدانند “جنگ محدود با ایران” یک رویاست. آنها هم میفهمند؟
۶- تیم جدید بن سلمان معتقدست یک جنک ضد شیعی، ریاض را از تبعات بی ثبات کننده سلطنت شاه جوان میرهاند و گسترش تمایلات تکفیری ضد آل سعود-آل شیخ در جامعه سعودی را مهار میکند. دورنمای اخذ لقب “سیف الاسلام علی الرافضه” برای بن سلمان کم تجربه و عجول، اغوا کننده است.
٧- نبرد ایران با امریکا و یا عربستان میتواند فورا به هدفگیری تاسیسات تولید و انتقال نفت انجامیده، بخشی از تولید و انتقال انرژی از تنگه هرمز را برای ماهها یا سالها قطع و قیمت نفت را بطور ملموس بالا برد. برای روسیه این بهمعنی درآمد بیشتر و قدرت چانه زنی بیشتر است. پوتین بدجوری به هر دو محتاج است! ترامپ هم که در صدد رفع موانع تولید نفت در آمریکاست، خوشحال خواهد شد. افزایش قیمت جهانی نفت، فیلدهای گران را فعال کرده، سرمایه گذاری را افزایش داده و سیاست افزایش تولید ترامپ را عملی میکند. قدرت رقابت آمریکا با چین، اروپا و ژاپن را هم بهبود میدهد.
٨- بنظر میرسد بزرگترین تهدید ملی از دید برخی در داخل، بیش از هر چیز، تداوم دولت روحانی و توفیق او است. چنین تفکری، احتمالا بررسی گزینه جنگ محدود را خالی از منافع راهبردی نخواهد یافت. اینکه چنین فکری، چقدر بتواند در لایههای بالاتر تصمیم گیری نفوذ کند، سرنوشت سازست.
٩- علیرغم اعتبار بین المللی خوب ناشی از مشارکت گسترده مردم در انتخابات، تداوم تنش های داخلی و شدت عداوت با دولت منتخب، میتواند پیام عدم انسجام داخلی به دنیا بدهد. دیالوگ های تند مقامات عالیرتبه و تحولات سیاست داخلی، بطور بیسابقه ای در مدیای جهان خریدار یافته و از اعتبار ایران میکاهد.
١٠- مظلوم نمایی اسراییل در جولان -حملات مکرر اسراییل و آمریکا به ارتش سوریه و جناح مقاومت – تسلیح بیسابقه شبه نظامیان کرد و غرب گرا- تعجیل هر دو حزب برای تحریم شدیدایران- اخطار شیمیایی ترامپ – سیاست تغییر رژیم تیلرسون و … نشان از تعمد بر مساله آفرینی و تحریک ایران دارد.
١١-موضع ایران که بر تهدید و تحقیر مداوم اوباما و آمریکا بنیان نهاده شده بود ، پتانسیل محدودی برای چشم پوشی تاکتیکی در قبال تحریک های مستمر نظامی دارد. ادامه تحریکات امریکا و اسراییل، میتواند مکانیسم پاسخگویی عملی و علنی ایران را فعال کند.
١٢- در روزهای اخیر، تحلیلگران و ناظران بین المللی متعددی از فرید زکریا تا سیمون هرش و پل پیلار نسبت به بروز جنگ علیه ایران، هشدار میدهند.
تا جایی که میشود دید، خطر جنگ بیشتر از معمول ست. جنگ، برای ایران اصلا خوب نیست. نیروهای بزرگی را در سراسر خاورمیانه آزاد میکند و همه چیز را عوض خواهد کرد.می تواند به سرنگونی سعودی بیانجامد. چالشی جدی برای اقتصاد و ابهت امریکا و امنیت اسراییل خواهد بود. ایران نشان داده که اصلا حریفی دست بسته نیست.
کشور بیش از همیشه، محتاج حکمت و سماحت۳ است.
۱) care
۲) Kim-Jong
۳) مروت، جوانمردی درون دینی