دویچه وله: بر پایه تازهترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی ذخیره اورانیوم غنی شده ایران از ۱۰ برابر حد مجاز فراتر رفته است. این گزارش میگوید بازرسان آژانس از یکی از دو سایت مورد مناقشه ایران بازدید کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی عصر جمعه ۱۵ شهریور (چهارم سپتامبر) تازهترین گزارش خود از نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران مطابق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را در اختیار اعضای شورای حکام قرار داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه مطابق برجام میزان اورانیوم غنیشده ایران نباید از سقف ۳۰۰ کیلوگرم تجاوز کند که معادل ۲۰۲ کیلو و ۸۰۰ گرم اورانیوم است.
در گزارش آژانس آمده که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران به معادل ۲ هزار و ۱۵ کیلو اورانیوم رسیده که بیش از ده برابر حد مجاز در توافق هستهای است. این توافق سال ۲۰۱۵ میان نمایندگان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و المان) در وین به امضا رسید.
آمریکا اردیبهشت ۹۷ از توافق هستهای خارج شد و در پی آن تحریمهای لغو یا تعلیق شده علیه ایران را دوباره اعمال کرد. این تحریمها در دو سال و چهار ماه گذشته به طور فزایندهای تشدید شدهاند و هدف آن وارد کردن فشار حداکثری بر ایران برای کشاندن این کشور پای میز مذاکره و دست یافتن به یک توافق جامع عنوان میشود.
جمهوری اسلامی از نخستین سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای در پنج مرحله تعهدات برجامی خود را کاهش داد که پایبندی به سقف تعیین شده برای ذخایر اورانیوم غنی شده و آب سنگین از جمله آنهاست.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود گفته که ذخایر آب سنگین ایران برای نخستین بار از زمان آغاز کاهش تعهدات برجامی به کمتر از ۱۳۰ تن که سقف مجاز بوده کاهش یافته است.
بازرسی یکی از دو “سایت مشکوک”
روابط ایران و آژانس در ماههای گذشته دچار تنش شده بود که مهمترین علت آن خودداری تهران از فراهم کردن امکان بازرسی از دو “سایت مشکوک” عنوان میشود.
این دو سایت، یکی بین شهرضا و آباده و دیگری نزدیک تهران واقع شدهاند و گمان میرود جمهوری اسلامی در آنها فعالیتهای اعلام نشدهای هستهای داشته است.
بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، آژانس بینالمللی انرژی اتمی وظیفه راستیآزمایی و نظارت بر اجرای تعهدات جمهوری اسلامی را بر عهده دارد و میتواند در صورت وجود شواهد قانعکننده خواستار بازرسی از مکانهای مختلف و مرتبط با فعالیتهای هستهای ایران شود.
مقاومت ایران در مورد دسترسی به سایتهای یادشده پیش از این با واکنش منفی سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای (فرانسه، بریتانیا و المان) روبرو شد که قطعنامهای در این مورد به شورای حکام ارائه دادند.
مدیرکل آژانس در تهران
ظاهرا با افزایش فشارها بر تهران مذاکراتی در مورد بازدید از این دو سایت انجام شد که حاصل آن دستیابی به یک توافقنامه در سفر دو روزه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس و هیئت همراهش به تهران در روزهای چهارم و پنجم شهریورماه بود.
گروسی در جریان بازدید از تهران در یک پیام توئیتری با انتشار تصاویری از دیدارهایش نوشت که با علی اکبر صالحی، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران ملاقات کرده و مشغول کار بر روی توافقی درباره فعالیت بازرسان در ایران هستند.
آژانش در گزارش روز جمعه خود بدون توضیح درباره جزئیات نوشته که بازرسان این نهاد از یکی از دو سایت مورد نظر بازدید کردهاند و مطابق برنامه بازدید از سایت دوم هم در ماه سپتامبر انجام خواهد شد. بیانیه مشترک ایران و آژانس پس از مذاکرات تهران ضمیمه این گزارش است.
استقبال ایران از گژارش آژانس
تا کنون به طور رسمی نتیجه بازرسیها اعلام نشده اما کاظم غریبآبادی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمانهای بینالمللی در وین از گزارش روز جمعه آژانس استقبال کرده و گفته این گزارش “دورنمای مثبت و سازندهای” از رابطه میان تهران و این نهاد ترسیم میکند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا غریبآبادی در جمع خبرنگاران گفت: «ایران، حسن نیت خود را در تعامل با مدیرکل جدید آژانس نشان داد و انتظار داریم بیانیه مشترک و گزارش مدیرکل، با حمایت اعضای شورای حکام و سایر اعضای آژانس مواجه شود و اقدامی اساسی در جهت عادیسازی دو سه موضوع پادمانی مرتبط با ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اجرای مستقل، بیطرفانه و حرفهای توافقات و تعهدات محسوب گردد.»
نماینده جمهوری اسلامی در سازمانهای بینالمللی در وین با استناد به گزارش آژانس تائید کرده که بازرسان این نهاد به یکی از دو مکان مورد نظر دسترسی یافتهاند و دسترسی آنها به مکان دوم برای همین ماه برنامهریزی شده است.
برخی از رسانههای غربی پیش از این گزارش داده بودند ایران ابتدای دهه اول قرن جاری میلادی در دو سایتی که آژانس خواستار بازرسی از آنها شده فعالیتهای اعلام نشده اتمی داشته اما در فاصله سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۴ آنها را تخریب کرده است.