آمریکا روز جمعه ۸ مه (۱۹ اردیبهشت) مانع از رایگیری اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحده درباره قطعنامهای به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا شد. این قطعنامه خواستار قطع جنگ ها در سراسر جهان است تا از این طریق به کشورهایی که به دلیل درگیری نظامی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا مشکل دارند کمک شود
شورای امنیت
خبرگزاری فرانسه در گزارشی اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا روز جمعه ۸ مه (۱۹ اردیبهشت) مانع از رایگیری اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحده درباره قطعنامهای به منظور مقابله با شیوع ویروس کرونا شد. این قطعنامه خواستار قطع جنگ ها در سراسر جهان است تا از این طریق به کشورهایی که به دلیل درگیری نظامی برای مقابله با شیوع ویروس کرونا مشکل دارند کمک شود.
طبق این گزارش، اعتراض آمریکا به قطعنامه شورای امنیت نشان دهنده افزایش تنش بین واشنگتن و پکن است، این در حالی است که منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفته بودند که یک روز پیش از این مخالفت، آمریکا موافق پیش نویس مورد بحث بود اما به یکباره تغییر موضع داد.
نماینده آمریکا بدون اعلام جزئیات به خبرگزاری فرانسه گفت: «ایالات متحده نمیتواند از پیشنویس فعلی حمایت کند.»
این در حالی است که نزدیک به دو ماه، ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل روی متن این قطعنامه پیشنهادی فرانسه و تونس کار و مذاکره کردهاند.
منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفتند زبان مورد استفاده در پیشنویس قطعنامه برای توصیف سازمان جهانی بهداشت از دلایل اقدام آمریکا در جلوگیری از رایگیری درباره آن است.
اما منابع دیگر تصریح کردند که واشنگتن میخواهد شورای امنیت به پیشنویس اولیه قطعنامه برگردد که ضرورت «شفافیت» در همکاریهای جهانی برای مقابله با همهگیری کرونا برجسته شده بود.
یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: «از نظر ما، شورای امنیت یا باید با قطعنامهای محدود از یک آتشبس حمایت کند یا اقدام به طرح یک قطعنامه جامعتر کند که در آن دولتهای عضو متعهد به شفافیت و پاسخگویی درباره بیماری کووید ۱۹ شوند.»
بیشتر بخوانید: جهان علیه دونالد ترامپ
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در اواسط ماه آوریل گذشت تهدیدهای خود علیه سازمان جهانی بهداشت را عملی کرد و به دولتش دستور داد تا سهم این کشور در کمک به این سازمان را به حال تعلیق در آورد.
ترامپ معتقد است که سازمان جهانی بهداشت در انجام وظایفش در رابطه با همهگیری کرونا «موفق نبوده و باید پاسخگو باشد».
رئیس جمهوری آمریکا این نهاد بین المللی را متهم کرد که درباره شیوع بیماری کووید ۱۹ پنهانکاری کرده است. او پیش از این نیز سازمان جهانی بهداشت را به جانبداری از چین متهم کرده بود.
منابع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که چین به شدت از سازمان جهانی بهداشت حمایت میکند و اصرار دارد که نقش این نهاد در مقابله با بیماری کووید ۱۹ در هر قطعنامهای گنجانده شود. اما ایالات متحده مخالف این موضوع است.
چه بخش قطعنامه مورد مناقشه است؟
طبق آخرین نسخه این قطعنامه که به رویت خبرگزاری فرانسه رسیده است، جنگ در مناطق درگیری باید پایان یابد و ترک مخاصمه بشردوستانه ۹۰ روزه در این مناطق اعمال شود تا به این طریق به دولتها اجازه داده شود که بهتر با بیماری همه گیر کووید ۱۹ مقابله کنند.
در این قطعنامه از همه کشورهای خواسته شده برای مقابله با این ویروس همکاریها را افزایش دهند و از نیاز مبرم به حمایت همه کشورها از همه نهادهای مرتبط با سازمان ملل از جمله آژانسهای تخصصی سازمان ملل در حوزه بهداشت و سایر مراکز بینالمللی و منطقهای سخن گفته شده است.
به گفته منابع دیپلماتیک، این بخش از قطعنامه بهطور مستقیم اشاره به سازمان جهانی بهداشت نمیکند که همین موضوع، همگرایی پنجشنبه شب بین چین و آمریکا را ایجاد کرد. اما این همگرایی بیشتر از یک روز دوام نیاورد.
بیشتر بخوانید: ویروس کرونا چطور دنیا را تغییر خواهد داد؟- گاردین، ترجمه: عرفان ثابتی
واشنگتن تهدید کرده است که در صورت هر گونه ارجاع صریح به سازمان جهانی بهداشت از حق وتوی خود برای مخالفت با قطعنامه استفاده میکند. در مقابل پکن نیز میگوید اگر نام این سازمان جهانی در قطعنامه نیاید از حق وتوی خود استفاده خواهد کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از ۲۳ مارس در تلاش برای پایان دادن به خصومتها در سراسر جهان است و از همه طرفهای درگیر خواسته است تا اسلحه را کنار بگذارند و اجازه دهند ملتهای جنگ زده بتوانند با این ویروس مقابله کنند.
نیکولا دوریویر نماینده دائم فرانسه در سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه گفت علاقمند است تلاشها برای رسیدن به توافق را ادامه دهد. همتای تونسی وی نیز تاکید کرد که مذاکرات برای متقاعد کردن آمریکاییها ادامه دارد.