آذربایجان، ایرانِ کوچک؛ نگاهی به جغرافیای قومی آذربایجان: حجت یحیی پور، پژوهشگر تاریخ آذربایجان


همان طور که جغرافیای وسیع ایران در درازای تاریخ به عنوان اصلی ترین مسیر تلاقی فرهنگ ها و تمدن های جهانی مطرح بوده است و بواسطه چنین جایگاهی به فرش هزار نقش و طرح می ماند و ترکیب دلنشینی از اقوام مختلف است، سرزمین آذربایجان نیز در جغرافیای پهناور ایران نقش یک شاهراه را ایفا کرده و به همین دلیل بافت جمعیتی این دیار نیز آمیزه ای از گروه ها و اجتماعات مختلف است، به طوری که می توان سرزمین آذربایجان را نمونه کوچک شده ای ازایران بزرگ دانست و حتی آن را «ایران کوچک» نامید.
آذربایجان دروازه میان آسیا و اروپا و همچنین خاورمیانه به روسیه است و در طول تاریخ حدفاصل سکونتگاه های اقوام مختلف بوده است. این موقعیت ویژه جغرافیایی و تاریخی عامل مهمی در توضیح حضور اقوام مختلف در آذربایجان است. چنانچه سیاح و جغرافیدان نامدار محمد بن احمد مقدسی (متوفی قرن چهارم هجری) در اثر ارزشمند خود به نام «احسن التقاسیم فی معرفه الاقالیم» ذیل نام آذربایجان آورده است: «کوهی در آنجا است که یکصد و چهل فرسنگ، همگی دیه و کشتزار است. گویند هفتاد زبان در آنست و خیرات اردبیل از آنجاست.» از این متن این گونه بر می آید که در قرون نخست اسلامی تنها در یک منطقه کوچک در آذربایجان تعداد زیادی از زبان ها و گویش ها و لهجه های مختلف رایج بوده است. با این اوصاف و با توجه به اینکه زبان یکی از مهم ترین مولفه های شناسایی اقوام است چگونه می توان تصور کرد که سرزمین آذربایجان از نظر تاریخی صرفاً متعلق به یک قوم خاص بوده باشد؟
آنچه از شواهد باستان شناسی و اسناد تاریخی در دست داریم، حاکی از سکونت گروه های مختلف مانند گویشوران زبان پهلوی، کرد، ارمنی، آشوری، تالشی، گیلک، یهودی، ترک و… در جغرافیای موسوم به آذربایجان است که پرداختن به سرگذشت هر یک از این گروه ها یک کتاب مستقل طلب می کند، اما در ادامه به بررسی اجمالی تاریخچه حضور برخی از مهم ترین این گروه ها و جوامع ساکن در آذربایجان می پردازیم.

ارامنه از کهن ترین جوامع و تمدن های منطقه
ارامنه از کهن ترین جوامع و تمدن های منطقه بوده اند و در کتیبه های مربوط به تمدن های باستانی بارها به آنان اشاره شده است. هرچند که سرزمین ارمنستان به نواحی غربی قفقاز و نواحی شرقی آناتولی اطلاق می شده است اما حضور ارامنه در آذربایجان قدمتی به درازای تاریخ دارد. با استناد به شواهد تاریخی می توان اطمینان پیدا کرد که بخش بزرگی از آذربایجان شامل نوار غربی و نواحی شمالی و حتی نواحی مرکزی این سرزمین سکونتگاه تاریخی ارامنه بوده است. در اثبات این واقعیت، سنگ نگاره خان تختی در نزدیکی سلماس (در غرب دریاچه ارومیه) که در قرن سوم میلادی حکاکی شده است، اردشیر بابکان و شاهپور اول را نشان می دهد که پس از بازگشت از نبرد با رومیان توسط حاکمان محلی ارمنی مورد تکریم قرار گرفته و نشان قدرت توسط حاکمان ارمنی منطقه به آنان واگذار می گردد. وجود مهم ترین کلیساهای تاریخ ارامنه از جمله «کلیسای سنت استپانوس» و «کلیسای تادئوس مقدس» در کنار صدها کلیسای دیگر گواه حضور تاریخی ارامنه در آذربایجان است. تعدد کلیساهای تاریخی در گوشه و کنار آذربایجان از اهمیت این منطقه در میان مسیحیان حکایت دارد، چنانچه به گزارش حمدالله مستوفی در کتاب نزهت القلوب در قرن هشتم هجری «بزرگ کشیشان» درشهر ماکو اقامت داشته است؛ کنار ارامنه، آشوریان نیز از دیگر گروه های مسیحی هستند که از دیرباز در غرب آذربایجان سکونت داشته اند. مسیحیان آذربایجان با وجود اینکه جمعیت قابل توجهی از شهرهای بزرگ آذربایجان از جمله ارومیه و تبریز را تشکیل داده بودند اما غالباً در روستاهای آبا و اجدادی خود زندگی می کردند، به طوری که هراتیو ساوت گیت (۱۸۹۴-۱۸۱۲م) مبلغ و پژوهشگر امریکایی در بازدید از جلگه سلماس در سال ۱۸۳۶میلادی از وجود ۶۲ دهکده مسیحی نشین تنها در این منطقه کوچک سخن به میان آورده است. بواسطه حضور دیرینه ارامنه و آشوری ها در آذربایجان، علاوه بر کلیساهای پرشمار باقی مانده در منطقه، بسیاری از اسامی جغرافیایی در غرب و شمال غرب آذربایجان نیز برگرفته از زبان ارمنی و آشوری است و این اسامی تا امروز هم در میان اهالی منطقه رواج دارند.

مسیحیان در نواحی غرب و شمال غرب آذربایجان
همزمان با حضور مسیحیان در نواحی غرب و شمال غرب آذربایجان، در دیگر نواحی آذربایجان بیشتر پیروان ادیان ایرانی ساکن بوده اند. آذربایجان در طول تاریخ به عنوان کانون دین زرتشتی و یکی از اصلی ترین گزینه ها در ارتباط با محل تولد و زندگی حضرت زرتشت مطرح است. آتشکده شیز در نزدیکی تکاب یکی از سه آتشکده اصلی ایرانیان بوده است که این نشان از اهمیت مذهبی آذربایجان نزد زرتشتیان دارد. در مناطق مختلف آذربایجان نیز آثار پرشماری از پیروان ادیان ایرانی مانندزرتشتی و مهرپرستی وجود دارد که از مهم ترین آنان می توان به معبد مهر در مراغه، تپه های پرشمار تاریخی با کاربری مذهبی از جمله تپه آناهیتا در سرعین، آتشکده های متعدد از جمله آتشکده آغمیون در سراب و آثار پرشمار دیگر اشاره کرد. تا پیش از ورود اسلام به ایران علاوه بر مسیحیت و ادیان ایرانی، یهودیان نیز حضور پررنگی در آذربایجان داشته اند.

اصلی ترین و پرجمعیت ترین گروه ساکن در آذربایجان
گویشوران زبان پهلوی اصلی ترین و پرجمعیت ترین گروه ساکن در آذربایجان بوده اند و بدنه اصلی جامعه آذربایجان را تشکیل می داده اند. زبان این دسته از ساکنان آذربایجان در طول تاریخ با اسامی همچون پهلوی، فارسی، آذری، تاتی و… نامیده شده است، اما با بررسی آثار تاریخی و نمونه های زنده از این زبان ها درمی یابیم حالت صحیح این است که همه اینان مردمان آذربایجانی با زبان پهلوی بوده اند و این نامگذاری های متنوع و متعدد بیشتر به علت رواج لهجه ها و گونه های مختلف از زبان پهلوی در آذربایجان و نیز عدم شناخت کامل مورخان، جغرافیدانان و سیاحان از زبان مردم آذربایجان بوده است. در قرون اخیر و همزمان با محدود شدن گستره زبان پهلوی در آذربایجان واژه تات به عنوان شناسه گویشوران زبان پهلوی مورد استفاده قرار گرفته است و اکنون در آذربایجان گویشوران زبان پهلوی و زبانشان با عناوین تات و تاتی شناخته می شوند. تات ها در دهه های اخیر بیشتر در نواحی شرقی، شمالی و تا حدودی نواحی مرکزی آذربایجان سکونت داشته اند ولی آثاری از زبان آنان را به وضوح در همه نقاط آذربایجان می توان یافت که علت آن فراگیر بودن زبان پهلوی در سرتاسر آذربایجان در گذشته های نه چندان دور است. در گذر قرن ها آثار و اسناد تاریخی پرشماری از مورخان و جهانگردان و جغرافیدانان ایرانی و غیر ایرانی در مورد زبان پهلوی مردم آذربایجان باقی مانده است که در این میان آثار مربوط به تاریخ نگاران و نویسندگان بومی آذربایجان مانند ابوالمجد تبریزی (قرن هشتم هجری)، ابن بزاز اردبیلی (قرن هشتم هجری) و روحی انارجانی (قرن دهم هجری) از اهمیت ویژه ای برخوردار است. براساس اطلاعاتی که از کتاب نزهت القلوب اثر حمدالله مستوفی (قرن هشتم هجری) به دست می آوریم، گویشوران زبان پهلوی حتی در دوران تسلط ترکان مغول بر آذربایجان به عنوان جمعیت غالب آذربایجان شناخته می شدند و در آن دوران زبان پهلوی زبان نخست آذربایجان بوده است. لازم به ذکر است، زبان ترکی آذربایجانی که امروزه به عنوان زبان غالب آذربایجان شناخته می شود در گذر زمان بیشتر در میان همین گروه از آذربایجانی ها گسترش یافته است.

کردها از تاثیرگذارترین ساکنان آذربایجان
کردها از تاثیرگذارترین ساکنان آذربایجان هستند که زبانشان شاخه ای دورتر از زبان پهلوی است. در مورد قدمت واژه «کرد» و تاریخ اکراد، نظرات گوناگونی وجود دارد اما آنچه واضح است اجتماعاتی تحت عنوان «کرد» همواره در قالب روستاهای پراکنده در سرتاسر پهنه جغرافیایی آذربایجان سکونت داشته اند و گروه هایی از آنان در قالب عشایر کوچرو در نوار غربی آذربایجان در رفت و آمد بوده اند. با نگاهی به تاریخ آذربایجان در همه نواحی مرکزی، شمالی، جنوبی، شرقی و خصوصاً غرب و جنوب غربی آذربایجان به نشانه هایی از حضور کردها برمی خوریم. حضور کردها در آذربایجان چنان پر رنگ و تاثیرگذار بوده است که در ادوار مختلف تاریخی شاهد حکومت خاندان های کرد بر سرتاسر آذربایجان یا بخش هایی از آن هستیم. تنها در یک مورد تاریخ نگار و جغرافیدان برجسته اسلامی احمد بن یحیی بلاذری (قرن سوم هجری) در کتاب «فتوح البلدان» ذیل شرح فتح اردبیل توسط اعراب آورده است: «…مرزبان با حذیفه از سوی همه مردم آذربایجان صلح کرد، بر این قرار که هشتصد هزار درهم به وزن هشت ادا کند و کسی کشته نشود و به بردگی برده نشود و آتشکده ای ویران نگردد و متعرض کردان بلاسجان و سبلان و ساترودان نشوند و بویژه مردم شیز از رقصیدن در عیدهای خود و انجام مراسمی که بجا می آورند ممنوع نگردند.» همان طور که از متن مشخص است سرنوشت کردها منطقه و همچنین حفظ آتشکده ها و نیز آزادی عمل زرتشتیان شیز در انجام مناسک مذهبی در آذرگشنسب از مهم ترین شروط مرزبان آذربایجان برای تسلیم شدن به سردار عرب است. این متن آشکارا حاکی از وجود برخی مناطق کردنشین در شرقی ترین نقطه آذربایجان در حاشیه کوه سبلان است و احتمالاً با توجه به تعصب قومی و دینی مرزبان آذربایجان وی نیز از همین کردها و زرتشتی بوده است.
این حضور پررنگ اکراد در آذربایجان تا قرن های اخیر و در عصر حاضر نیز ادامه دارد. اوژن فلاندن (۱۸۸۹-۱۸۰۹م) سیاستمدار، نقاش و خاورشناس پرآوازه فرانسوی که بین سال های ۱۸۴۰ تا ۱۸۴۲ میلادی در ایران به سر برده است درسفرنامه خود ذیل شرح حضورش در آذربایجان و دیدار از شهر صوفیان این شهر را «کرد نشین» معرفی می کند. همچنین در عصر صفوی شاهد ظهور شخصیت اسطوره ای و قهرمان ملی ایرانیان به نام «حسین کرد شبستری» هستیم که نام وی آشکارا نشان از حضور اکراد در شهر شبستر است. این دو مساله با فاصله زمانی نه چندان زیاد و با در نظر داشتن همجواری شبستر و صوفیان (در شمال غرب تبریز)، اثبات کننده حضور اکراد در آن نواحی است. نگاهی گذرا به جغرافیای آذربایجان نیز از تعدد نواحی مختلف کرد نشین در سرتاسر آذربایجان حکایت دارد که وجود روستاهای پرشمار با پیشوند یا پسوند «کرد» یا «کورد» گواه این امر است.
البته بار معنایی عبارت «کرد» و کاربرد تاریخی آن در مورد اقوام کوچ نشین دراقصی نقاط ایران با خصوصیات قومی و فرهنگی متنوع، تحقیقات گسترده تری را در مورد مفهوم این عبارت طلب می کند.

ترک ها و آذربایجان
ترک ها از آخرین جوامعی بودند که آذربایجان را برای سکونت انتخاب کردند. این دسته برخلاف گروه هایی که پیشتر به آنان اشاره شد نه ساکنان بومی آذربایجان، بلکه مهاجران آسیای میانه و آسیای شرقی بوده اند. موج اول این مهاجران در قرن ۵ هجری با عبور از آذربایجان به آناتولی رفتند و بعدها حکومت سلاجقه روم را پایه گذاری نمودند. آنان از آذربایجان بیشتر به عنوان گذرگاهی برای رسیدن به آناتولی استفاده کردند. موج دوم ترکان با حضور مغولان در ایران، وارد آذربایجان شدند و سرزمین آذربایجان توسط آنان به عنوان پایتخت برگزیده شد، به این ترتیب آذربایجان به کانون تجمع ترکان مغول تبدیل گشت. آذربایجان تا حدود ۳ قرن بعد از آن محل سکونت و حکومت ترکان مغول و جانشینان آنان بود. سومین و تاثیرگذار ترین گروه از ترکان مهاجر به آذربایجان، ترکان عثمانی و ترکان ساکن در قلمرو عثمانی بودند که یا در قالب سیاست های اشغالگری و تجاوزگرانه عثمانی به منطقه کوچ داده شده بودند یا کسانی بودند که بواسطه گرایش های مذهبی و تعلق خاطر به ایران و آیین تشیع، ایران را به عنوان محل سکونت خود انتخاب کردند و در آذربایجان مستقر شدند. تاریخ ترکان از یک منظر بسیار قابل توجه است و آن وجود فرهنگ کوچ و مهاجرت در ساختار قبیله ای آنان است، به همین دلیل بسیاری از ترکان وارد شده به آذربایجان مدت طولانی در آذربایجان دوام نیاورده و سرانجام از آذربایجان به سمت نواحی دیگر مهاجرت کردند و ترکان باقی مانده نیز به مرور زمان در جامعه یکجانشین آذربایجان ترکیب شدند.
براساس آنچه به طور اجمالی در مورد مهم ترین و بزرگترین گروه ها و اقوام ساکن در آذربایجان ذکر شد، بدیهی است که طی قرون متمادی وجود گروه ها و اجتماعات مختلف در جغرافیای موسوم به آذربایجان، مهم ترین عامل در شکل گیری ساختار فرهنگی و هویتی مردم آذربایجان بوده است. باید توجه داشت که هرگز در میان مناطق تحت سکونت اقوام ساکن در آذربایجان هیچگونه مرزبندی وجود نداشته است و این اقوام در طول تاریخ به صورت در هم آمیخته به حیات خود ادامه داده اند. تاریخ گواه است که تمام گروه های مذکور در یک زمان و در یک مکان به صورت مسالمت آمیز با یکدیگر زیسته اند، در این مورد شهر ارومیه که هم اکنون نیز با عنوان «رنگین کمان اقوام و ادیان» شناخته می شود، سرآمد دیگر شهرهای آذربایجان است. طبیعتاً ساکنان کنونی آذربایجان حاصل ترکیب همه این گروه ها با یکدیگر هستند به طوری که یک آذربایجانی چیزی جز تات، کرد، تالش یا آمیزه ای از اینها نیست و این واقعیت تعلق آذربایجان به یک قومیت خاص را به کل نفی می کند. با توجه به مطالب فوق، مطرح نبودن آذربایجان به عنوان یک جغرافیای قومی از طریق بررسی مشخصه های فرهنگی و هویتی حال حاضر آذربایجان نیز قابل اثبات است. نخستین لازمه این بحث آشنایی با مفهوم قوم است. قوم در قالب جامعه ای به هم پیوسته با مجموعه ای از ویژگی های خاص هویتی شامل آداب و رسوم، پوشش محلی، خوراکی، موسیقی، رقص و دیگر مشخصه های فرهنگی مختص همان جامعه، که در بستر تاریخ مورد بررسی قرار می گیرند، تعریف می شود و بر اساس این تعریف نیز وجود قومیتی خاص به نام آذربایجانی به طور کامل مردود است.
یکی از مهم ترین مولفه های فرهنگی متعلق به هر قوم پوشش محلی و خاص آن قوم است. با نگاهی گذرا به انبوه تصاویر و عکس ها و نقاشی های مربوط به اهالی آذربایجان (پیش از یک دست شدن پوشش در عصر رضا شاه) درمی یابیم که مردم آذربایجان به طور عمومی هرگز دارای لباس محلی و پوشش خاص نبوده اند که آنان را از دیگر اقوام ایرانی متمایز کند و لباس آنها هرگز تفاوتی با لباس عموم مردم در اقصی نقاط ایران نداشته است، در حالی که برای مثال مردم لر یا کرد یا بلوچ یا ترکمن در کنار لباس های رایج در میان همه ایرانیان پوشش سنتی خود را نیز داشته و دارند. موسیقی نیز در کنار پوشش محلی از مهم ترین مشخصه های قومی به حساب می آید که در این مورد نیز آذربایجان هرگز دارای موسیقی و رقص خاص و متفاوت با دیگر ایرانیان نبوده است. همین واقعیت ها در مورد دیگر مشخصه های فرهنگی و هویتی آذربایجان نیز صدق میکند، به این ترتیب که مردم آذربایجان از نظر مولفه های قومی هرگز تفاوتی با مردمان شیراز و اصفهان و کرمان و دیگر نقاط ایران نداشته و ندارند، با این اوصاف چگونه می توان تصور کرد که مردم آذربایجان یک قوم خاص با مولفه های فرهنگی و هویتی خاص خودشان هستند؟ همه مشخصه های فرهنگی و قومی آذربایجان یا با دیگر ایرانیان مشترک است یا نهایتاً ترکیبی از مولفه های هویتی گروه های مختلف ایرانی ساکن در آذربایجان مانند تات، کرد، تالش و… است.
براساس آنچه در این نوشتار آورده شد نتیجه می گیریم که آذربایجان صرفاً یک سرزمین ایرانی مانند خراسان یا فارس است که اهالی آن اقوام و گروه های مختلف ایرانی بوده اند و در طول تاریخ هیچ تفاوتی با دیگر ایرانیان نداشته اند. اما آذربایجان به عنوان نمونه ای کوچک شده از ایرانِ بزرگ همواره محل سکونت اقوام پرشماری بوده است که بواسطه سکونت در آذربایجان با عنوان آذربایجانی (یا به اختصار آذری) نامیده شده اند. آنچه آذربایجان را از دیگر نواحی ایران متمایز می کند تنوع تیره های ایرانی ساکن در آن بوده است و این نه دلیلی بر تمایز فرهنگی آذربایجان با دیگر نواحی ایران بلکه صرفاً عاملی در تقویت فرهنگ، علم، هنر و اندیشه در آذربایجان است؛ عاملی که در کنار توسعه آذربایجان، این سرزمین را به نمونه کوچک شده ای از ایران بزرگ تبدیل کرده است.

منابع:
احمد مقدسی، احسن التقاسیم فی معرفه الاقالیم، ترجمه علینقی منزوی، تهران، کومش ۱۳۸۵، ص ۵۵۵
حمدالله مستوفی، نزهت القلوب، تصحیح گای لیترانج، تهران، اساطیر ۱۳۸۹
فیروز منصوری، مطالعاتی درباره تاریخ و زبان و فرهنگ آذربایجان، تهران، ۱۳۹۰، ص ۳۵۴
ابوالمجد تبریزی، سفینه تبریز، تهران، مرکز نشر دانشگاهی ۱۳۸۱
احمد کسروی، آذری یا زبان باستان آذربایجان، تهران، شرق، صفحات ۳۵ ال ۴۱
سعید نفیسی، رساله روحی انارجانی، مجله فرهنگ ایران زمین، سال ۳، شماره ۲، ۱۳۳۳، صفحات ۳۲۹ الی ۳۷۲
احمد بن یحیی بلاذری، فتوح البلدان، تهران، نقره ۱۳۳۷، صفحات ۴۵۸ و ۴۵۹
اوژن فلاندن، سفرنامه اوژن فلاندن به ایران، ترجمه حسین نورصادقی، تهران، اشراقی ۲۵۳۶، ص ۵۹

روزنامه ایران، شماره ۶۶۷۶ به تاریخ ۵/۱۰/۹۶، صفحه ۱۵ (تاریخ)

تنها مطالب و مقالاتی که با نام جبهه ملی ايران - ارو‌پا درج ميشود، نظرات گردانندگان سايت ميباشد
بازنشر مقالات با ذكر مأخذ آزاد است