زنان ایرانی دو برابر خارجی‌ها مبتلا به سرطان هستند

دبیر علمی جامعه جراحان ایران گفت: براساس بررسی‌های صورت گرفته، نسبت ابتلا به سرطان‌ درخانم‌های زیر ۳۰ سال دو برابر زنان خارج از کشور است. "سیاوش صحت" در گفت‌و‌گو با ایلنا گفت: این بررسی در تهران و اصفهانی؛ بیمارستان دی، بیمارستان هزار تختخواب مرکز سرطان و بیمارستان تامین اجتماعی اصفهان صورت گرفته است.

وی در مورد علت روند رو به افزایش سرطان در بین زنان ایرانی گفت: هنوز به عامل موثر دراین زمینه پی نبرده‌ایم‌‌ همان طور که در هیچ جاي دنيا اين امر مشخص نشده است.

دبیر علمی جامعه جراحان ایران در ادامه سرطان معده و پروستات را رایج‌ترین سرطان‌ها در بین مردان دانست و افزود: این آمار از سوی مرکز سرطان بیمارستان دانشگاه بهشتی اعلام شده است.

وی تصریح کرد: به طور کلی سرطان سینه در بین زنان و سرطان معده در بین مردان از همه شایع‌تر است.

صحت در ادامه تصریح کرد: در مورد بیماری سرطان و وقوع تصادفات در کشور کارهای پژوهشی در حال انجام است که امیدوارم به نتایج خوبي برسیم.

وی به برگزار کنگره جامعه جراحان کشور در روز گذشته اشاره کرد و افزود: دراین کنگره که با حضور ۱۳رشته گروه جراحی و حدود ۸ رشته وابسته به آن برگزار شد مشکلات جامعه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و راهکارهای ملی برای مقابله با آن ارائه شد كه امیدواریم نتیجه آن افزایش خدمات به بیماران باشد.

پيشبينی سرطان سينه در زنان

یافته جدیدی که در مجله پژوهش سرطان به چاپ رسیده است نشان می دهد که امکان ابتلا به سرطان پستان تنها با یک آزمایش خون ساده مشخص می شود. این آزمایش نشان می دهد که چگونه ژن افراد از طریق عوامل محیطی مانند الکل و هورمون‌ها تغییر می کند. این تغییرات اپیژنتیک نام دارد که در یک زن از هر پنج زن به وجود می آید و خطر ابتلا به سرطان پستان در شخص را دو برابر می کند.

 دکتر جیمز فلناگان، سرپرست گروه محققان می گوید: "حدس و گمان‌های زیادی وجود دارد. تحقیقهای ما نشان می دهند که ممکن است سیستم دفاعی بدن نقش مهمی درابتلا به سرطان پستان بازی کند. محیط زیست هم موثر است چرا که بر بافتهای پستان و سلول‌های خون تاثر می گذارد."

گروه تحقیقاتی دکتر فلناگان در کالج سلطنتی لندن از بیش از ۱۳۰۰ زن در سنین متفاوت، آزمایش خون گرفتند.

آزمایش‌ها نشان می‌دهند که ۶۴۰ نفر از این زنان ممکن است به سرطان پستان مبتلا شوند.

این تحقیقات، رابطه قوی بین سرطان پستان و تغییرات مولکولی ژنی به نام ای‌تی‌ام را نشان می‌دهد که در سلولهای سفید خون وجود دارند.

پژوهشگران به دنبال تغییرات در ساختار ژنتیکی بودند که به آن متیلاسیون گفته می شود.

آنها متوجه شدند زنانی که بالاترین میزان متیلاسیون را دارند دو برابر زنانی که پایین ترین میزان را دارند در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار می‌گیرند.

به گفته آقای فلنگان سن زنان هم در پیدا کردن شواهد مهم است.

او می گوید تغییرات ژنتیکی در زنان زیر ۶۰ سال راحت‌تر دیده می شود. در برخی موارد هم ۱۱ سال قبل از ابتلا این تغییرات به وجود آمده و شواهد آشکار بوده است.

دکتر فلناگان می گوید که از طریق این یافته می توان از سرطان پستان قبل از ابتلا به آن جلوگیری کرد.

او می گوید: "اگر آزمایشها نشان دهد که شخصی در معرض خطر است می توان کارهایی کرد که خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد مانند تغییر در شیوه زندگی، طرز غذا خوردن و حتی عملهای جراحیهایی که به جلوگیری از ابتلا به این بیماری کمک می کنند."

دکتر فلناگان می گوید چنین آزمایشهایی می تواند جان افراد زیادی را نجات دهد.

شيردهی برای پيشگيری از سرطان سينه

متخصصان علوم پزشكي تاكيد كردند: حتي در زناني كه سابقه موروثي ابتلا به سرطان سينه را دارند، در صورت شيردهي احتمال ابتلا به اين سرطان به ميزان قابل توجهي كاهش پيدا مي‌كند و شير دادن به نوزاد راه كاري مطمئن براي پيشگيري از سرطان سينه است.

پزشكان در گزارشي جديد توصيه كردند: اگر زني مادر يا خواهر مبتلا به سرطان سينه داشته باشد بايد مساله شيردهي به نوزاد خود را واقعا جدي بگيرد.

به گفته اين پزشكان، در يك پژوهش بلند مدت كه روي بيش از 60 هزار زن انجام گرفت، محققان دريافتند: زناني كه سابقه فاميلي ابتلا به سرطان سينه را دارند مي‌توانند خطر ابتلا به اين بيماري را قبل از يائسگي و با شير دادن به كودكان خود به ميزان قابل ملاحظه‌اي كاهش دهند.

دكتر آليسون استوب، محقق دانشگاه كاروليناي شمالي در اين باره تاكيد كرد: شيردهي هم براي مادر و هم براي كودك مزاياي بسياري دارد و براي هر دو آنها مفيد است و بيمارستانها بويژه با راهكارهايي در تشويق مادران و كمك به آنها در اين زمينه اعمال كنند.

سونامی سرطان سینه در ايران

دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهش‌های کارآزمایی بالینی از خطر وقوع سونامی سرطان پستان بین زنان ایرانی خبر داد. کاظم زنده‌دل در حاشیه نخستین همایش ناظران و داوران کارآزمایی بالینی ایران در زمینه خطرات دکل‌های مخابراتی و شیوع سرطان اظهار داشت: خطرات دکل‌های مخابراتی به عنوان یکی از چالش‌ها است که گزارش ‌هایی نیز از آن وجود دارد ولی اینکه بگوییم هر جا دکل است و کسانی که در اطراف آن زندگی می‌کنند دچار سرطان شوند چنین شواهد محکمی نداریم.

 وی افزود: گزارش هایی در این زمینه است و بین محققان نیز کار و بررسی آن بسیار سخت است به خاطر اینکه سرطان طول مدت زمان شروع آن در این زمینه 15 سال است و عده زیادی که 10 تا 15 سال با این وضعیت زندگی کرده‌اند باید تمام آنها مورد بررسی و پیگیری قرار گیرند ولی برخی از آنها از زیر دکل‌ها به جای دیگری منتقل شده‌اند و همه آنها نیز سرطان نمی‌گیرند.

زنده‌دل تصریح کرد: در زمینه بحث امواج بیشتر در مبحث امواج موبایل در دنیا مسائل بسیاری مطرح شده است ولی این موارد مباحثی نیستند که نگرانی‌های اصلی برای ایجاد سرطان باشند.

دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهش‌های کارآزمایی بالینی افزود: به هر حال یک زمانی اعلام می‌کنند که این امواج سرطان‌زا هستند و برخی مواقع نیز می‌گویند سرطان‌زا نیستند چون امواج یک مورد خارجی است و بر اساس ذهنیت افراد خطرساز است که می‌توان به مایکروفر نیز اشاره کرد ولی مهم شواهد علمی آن است که بتوان به آن استناد کرد اما برای هیچ کدام از این موارد استناد علمی دقیقی وجود ندارند.

زنده‌دل تصریح کرد:‌ در این زمینه به‌خصوص در کشور ما که در حال توسعه هستیم اصلاً این موارد باعث نگرانی شیوع سرطان نیست و ذهن ما نباید به این مسئله معطوف شود بلکه باید دانشگاه‌ها در این زمینه فعالیت کنند و این موارد حتی نباید خبری شود و تنها در حد یک اطلاعات کافی است.

وی گفت: ما بحث‌های عوامل خطر سرطان دیگری داریم از جمله مباحث تغذیه‌ای، هورمونی و عفونی که به هر حال با پیشگیری‌هایی که می‌تواند منجر به تغییر جدید در زندگی مردم شود باید آگاهی آنان از این عوامل سرطان را ارتقاء دهیم.

زنده‌دل افزود:‌ افراد با آگاهی از عوامل خطرساز سرطان باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند تا حداقل از مرگ و میر جلوگیری شود لذا وقتی چنین سوالاتی می‌شود به فکر ما می‌رسد که چنین سوالاتی انتخاب نام یک پیامبر از بین پیامبرهای دیگر مانند جرجیس است زیرا آن قدر مباحث مهمتری در این زمینه داریم که به آن پرداخته نمی‌شود و مردم هم به‌شدت به این مطالب نیاز دارند.‌ مهمترین مسئله در این زمینه آگاهی‌رسانی در مورد علائم سرطان است مثلاً ما در زمینه سرطان پستان در کشور که تعداد آن در حال افزایش است. تخمین‌مان این است که در 20 سال آینده این تعداد دو برابر می‌شود.

دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهش‌های کارآزمایی بالینی بیان داشت: مثلاً در حال حاضر از هر 100 هزار نفر چیزی حدود 30 نفر به سرطان مبتلا می‌شوند و سالانه 10 هزار نفر در این زمینه داریم و 20 سال آینده اگر جمعیت ما 70 میلیون باشد به 20 هزار نفر خواهد رسید و اگر جمعیت هم بیشتر شود این تعداد به 30 هزار نفر می‌رسد، یعنی ما سالی بین 20 تا 30 هزار نفر خانم خواهیم داشت که به سرطان پستان مبتلا می شوند.

وی افزود: علت این افزایش هم آن است که جمعیتی که خطر سرطان در آن مطرح است گروهی هستند که دیرتر ازدواج می‌کنند،‌ دیرتر بچه‌دار می‌شوند، تعداد بچه‌هایشان کمتر است و شیردهی آنها نیز کمتر بوده و تمام عوامل پیشگیری کننده که به‌طور ذاتی در زنان وجود دارد و باید پیشگیری شود در نسل کنونی زیر 50 سال کشورمان به هم ریخته است.

زنده‌دل گفت: در این زمینه اگر مصرف داروها را نیز در کنار آن قرار دهیم وقتی این افراد به سن بالای 50 سال می‌رسند آن نوع سرطان‌هایی که برای افراد بالای 50 سال رخ می‌دهد مانند سونامی به سراغ آنها نیز می‌آید و سونامی سرطان یک واقعیت است که نباید بی‌خیال از آن گذشت.

وی بیان داشت: این مسئله مشکل امروز ما نیز نیست بلکه مشکل پنج تا 10 سال آینده است و اگر به خودمان نجنبیم واقعاً در این زمینه با وجود این داروهایی گران‌قیمتی که در کشور و سطح دنیا در حال ورود است کم می‌آوریم.

به گزارش فارس، زنده دل گفت: مثلاً از همین 10 هزار نفر تا سال گذشته حدود 20 درصد آنان که می‌شود دو هزار نفر هر نفر 50 میلیون تومان فقط هزینه یک قلم داروی آنان بوده است که با کاری که وزارت بهداشت در این زمینه انجام داد و پروتکل 9 هفته‌ای را تصویب کردند، الان این مبلغ به حدود 10 میلیون تومان رسیده و 80 درصد آن را نیز وزارت بهداشت پشتیبانی می‌کند.

دبیر کمیته کشوری اخلاق در پژوهش‌های کارآزمایی بالینی خاطرنشان کرد: بنده فکر می‌کنم مسائل اولویت‌دار در حوزه سرطان مسائلی هستند که مطبوعات نیز باید به آن توجه کنند به خاطر اینکه مهمترین کاری که در حال حاضر باید انجام شود آگاه کردن مردم است.