جایگاه زن ایرانی: در ایران و در جهان

شاهین فاطمی

به علت سرعت روزافزون اطلاعات و تسهیل ارتباطات، این روزها دنیا هرروز و حتی هرلحظه کوچک و کوچکتر می شود و این یکی از بزرگترین دردسر های جمهوری اسلامیست ایران شده است. این پیشرفت و تغییر در جهان امروز ناهمخوانی ها و عقب ماندگی های رژیم حاکم بر ایران را بیش از پیش آشکار و رسوا می سازد. در هفته ای که گذشت دو حادثه، یکی در غرب و یا بهتر بگوییم در آمریکا و دیگری در ایران پیرامون نقش و شخصیت زنان ایرانی همزمان به وقوع پیوست. در یک مورد، این رویداد نمایانگراستعداد سرشار، لیاقت کم همتا وشخصیت توانای زن ایرانی است و آن دیگر شاهد تازه ای است از ذلت و واماندگی نظام واپسگرای آخوندی در ایران.
از ایران شروع کنیم. هفته پیش روزنامه" ایران" وابسته به جناحی از رژیم، تحت عنوان "خاتون یک" ضمیمه ای انتشار داد که دربخشی از آن متذکر شده بود رنگ مشکی برای چادر زنان ایرانی یک ضرورت مذهبی نیست. نویسنده توضیح داده بود که تاریخچه استفاده از رنگ سیاه و چادر مشکی به زمانی باز می گردد که ناصرالدین شاه به اروپا سفر کرده بود و در شب نشینی های پاریس دیده بود که زنان و مردان مهم در مهمانی هاو شب نشینیهای مجلل جامه سیاه بر تن می کنند. وی این شیوه و رنگ لباس را پسندیده بودو زمانی که به ایران بازگشت توصیه کرد که در ایران هم به فراخور فرهنگ اسلامی چادر سیاه رنگ ترویج شود. هنوز مرکب نوشته این روزنامه خشک نشده بود که از صدر تا ذیل نظام اسلامیست همه چیز را رهاکردند و با شعار اسلام در خطر است و اسلام را نجات دهید به این نشریه که از قرارمعلوم وابسته به "گروه انحرافی" و دوستان رئیس جمهور محبوب است حمله ور شدند. خلاصه کلام نویسنده این بود که چادر سیاه در واقع نه تنها جائز نیست بلکه مکروه است و از آن باید اجتناب کرد. در نتیجه نا گهان دفاع از چادر سیاه و مقام والای آن در دین مبین مطلب اصلی روزنامه ها و مباحث سیاسی کشورشد. کارسرانجام بدان جا کشید که دست اندرکاران حکومتی رفتند به سراغ کله گُنده های نظام، از زنده تا مرده، و از آنها فتوا گرفتند که این مطلب درست نیست و چادر سیاه هیچ گونه کراهتی ندارد. خبر زیر گوشه ای است از آنچه خبرگزاری حکومتی "مهر" در مورد این موضوع بسیار مهم و حیاتی منتشر کرده است:

ماجرای چادر مشگی
خبرگزاری مهر: " مراجع عظام تقلید ضمن تأکید بر حجاب برتر چادر مشکی را مکروه نمی دانند".
"به گزارش خبرنگار مهر، روزنامه ایران در ضمیمه مردادماه سال 1390 با عنوان «خاتون یک» به درج مطالبی راجع به حجاب و اعتقادات زن مسلمان ایرانی پرداخته و با حمله به چادر و طرح حجاب و عفاف با ترویج اباحه گری در حوزه پوشش اسلامی مطالبی را درج کرده که جریحه دار کننده عفت و اخلاق عمومی است و طبق اعلام دادستانی مراتب جهت رسیدگی به دادسرای فرهنگ و رسانه اعلام شده است. دبیر هماهنگ کننده شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان تهران در این خصوص به خبرنگار مهر گفت جای تأسف و تعجب است که یک روزنامه دولتی و منتسب به دولت اصولگرا در شرایطی که مردم نسبت به مظاهر بیحجابی و بدپوششی معترض هستند به چادر که برترین نوع پوشش زن ایرانی و میراث پرافتخار ملی و اسلامی است می تازد.
حجت الاسلام سید محسن محمودی گفت در«الدرالمنثور۲۰۴/۵» آمده است: ام سلمه یکی از زنان پیامبر اکرم(ص) میگوید: هنگامی که آیه حجاب نازل شد زنان انصار از منزل بیرون آمدند در حالیکه عبا (و چادر) مشکی بر سر داشتند و این ارتباطی به ناصرالدین شاه ندارد.
این خبرگزاری به نقل از مراجع عظام تقلید می افزاید : " مؤلف مجموعه پنج جلدی «مسائل جدید از دیدگاه مراجع عظام تقلید» در صفحه 35 جلد اول این کتاب نظر فقهی مراجع عظام تقلید را در این رابطه جویا شده است. متن سوال از مراجع عالیقدر چنین است: جمعی میگویند چادر مشکی برای بانوان مکروه است و باید پوشش جدید مانند مانتو و کت و دامن با رنگهای متنوع جایگزین چادر مشکی شود آیا چنین حرف و اقدامی صحیح است یا خیر؟"

" حضرت آیت الله خامنه ای: این صحبت صحیح نیست و بهترین نوع حجاب پوشش و چادر است و چادر سیاه هم بی اشکال است و کراهت ندارد " و در ادامه نظر آیت الله صافی گلپایگانی نقل می شود که : "نظر مذکور صحیح نیست و مفاسد بسیار دارد. متأسفانه در این زمان عده ای اصرار بر آشکار شدن مفاتن زن و خروج او از عفاف که حافظ شخصیت و ارزش و متانت اوست دارند مع الاسف می خواهند این امر را اسلامی جلوه دهند در حالیکه اسلامی نیست".
و سپس خبرگزاری مهر به سراغ یکی از آیت الله های مرده « فاضل لنکرانی» رفته و از او نقل می کند که : چادر مشکی بهترین نوع حجاب است و پوشیدن لباس هایی که جلب توجه کند حرام است. البته مکارم شیرازی هم نمی تواند ساکت بنشیند و در این مورد به نقل از خبرگزاری مهر می گوید : " با توجه به اینکه در حال حاضر رنگ مشکی برای حفظ پوشش زنان بهتر است کراهت آن ثابت نیست". مطلب خبرگزاری مهر به همین صورت ادامه پیدا می کند و چندین آیت الله دیگر هم در مورد اصالت چادر مشکی و خطرات ناشی از عدم استعمال آن مطالب بسیار جالبی افاضه می فرمایند. این یک جنبه از فرهنگ معاصر و وضعیت زنان اسیر در جمهوری اسلامی است.
درست همزمان با این کُمدی مبتذل در جمهوری اسلامی، «تایم» (TIME) یکی از معروفترین مجله های هفتگی آمریکا، در پشت جلد آخرین شماره خود مورخ بیست و دوم ماه اَگوست مقاله ای بسیار جالب و خواندنی دارد در مورد اقتصاد اروپا و عواقب خطرناک گسترش رکود اقتصادی به سراسر جهان. کمتر اتفاق می افتد که این هفته نامه در موردی به این اهمیت مقاله ای از یک فرد منتشر کند. معمولاً در چنین مواقعی چندین نفر در تهیه چنین مطلبی دست دارند و پشت جلد اسم هیچ یک از نویسندگان مندرج نمی شود. اما این افتخار نصیب یک بانوی ایرانی به نام رعنا فُروهر شده است. وی یکی از نویسندگان و مدیران مجله هفتگی «نیوزویک» بود و اکنون با همان سمت به مجله «تایم» منتقل شده است.
این مقاله که چهار صفحه کامل مجله را می پوشاند بدون اغراق یکی از دقیق ترین و موجز ترین تحلیل هایی است که در پیرامون این مسئله نوشته شده است. این تحلیل گر و نویسنده توانا با تسلط کامل بر مشکل ترین مباحث و مسائل اقتصاد اروپا – آمریکا و تأثیر این دو اقتصاد بر اقتصاد جهانی طی چهار صفحه نقاط ضعف و راهکار گذار از این مشکل رامطرح کرده است. باید توجه داشت که امروز بهترین و بزرگترین اقتصاد دان های دنیا برای اینکه دو سطر از مطلب آنها در نشریاتی از نوع مجله «تایم» (TIME) منتشر شود سرو دست می شکنند، اما لیاقت و استعداد سرشار این بانوی جوان ایرانی موجب شده است که امروزدر بسیاری از برنامه های خبری رسانه های بین المللی همانند تلویزیونهای (CNN ) و(BBC ) مورد مصاحبه قرارمی گیرد.

عُقده حقارت
در حالیکه ایران از چنین استعدادهای درخشان بر خوردار است امروز در کشور ما در بالاترین سطوح مدیریت، اکثراً مردانی هستند که حتی از نوشتن یک نامه اداری بدون غلط به یکی از زبانهای بین المللی عاجزند و در همین حال صد ها و شاید هزاران رَعنای دیگر با استعدادهای مشابه از حد اقل امکانات آموزشی و فرصتهای شغلی واجتماعی محروم مانده اند. اگردر جستجوی یافتن یکی از دلائل زن ستیزی این نظام هستید از همین جا آغازکنید. جامعه مردسالاری که ناتوان و نالایق است با اسارت زنان و محروم کردن شان ازهمه حقوق سیاسی و اجتماعی، به جای رقابت سالم، دست به دامان تحمیل همه گونه محدویت علیه زنان شده است. حجاب اجباری وتحمیل پوشش یکی از این وسائل تحقیر و اعمال تبعیض علیه زنان است. درحالی که بر اثر عدم لیاقت و فساد مردان حاکم ،کشور با صدها مسئله اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دست به گریبان است، رنگ چادر و تحمیل حجاب اجباری به بانوان مرکز توجه اصلی نظام شده است. آیا انگیزه واقعی این سیاستهای زن ستیز در نظام جمهوری اسلامیست همان عقده حقارت مردان حاکم و عدم اعتماد به نفس آنها نیست؟

پاریس
2011/17/8