برخوردها قهری‌تر شده؛ اتهامات بی‌اساس

 کمپین دفاع از فعالان جنبش زنان در مصاحبه با آیدا سعادت

 

خبرگزاری هرانا ـ حقوق زنان: کمپین دفاع از فعالان جنبش زنان در دی ماه سال 1388 به دنبال دور دوم دستگیری فعالان جامعه مدنی و زنان، با همت جمعی از زنان فعال در داخل کشور که بر اثر حوادث بعد از کودتای انتخاباتی مجبور به ترک کشور شده اند، و همچنین فعالان مقیم خارج تشکیل شده است. با آیدا سعادت، عضو این کمپین در خصوص فعالیت های آن مصاحبه کرده ایم. خانم سعادت می گوید: "اگر بازداشت های ماه های اخیر فعالان زن را در ادامه ی روند گذشته بدانیم می توان گفت که برخوردها قهری تر شده و اتهاماتی که به آنان تفهیم می شوند سنگین و بی پایه تر از سابق هستند."

چه بخشی از اعضای کمپین در داخل کشور هستند و برای آزادی زنان زندانی در داخل کشور چه امکاناتی دارید؟

 همان طور که در بیانیه اولیه ذکر شده طیف های متنوعی از فعالان جنبش زنان در داخل و خارج کشور، صرف نظر از تعلق به گروه ها و طیف های فکری و اجرایی برای همکاری در این کمپین اعلام آمادگی کرده اند. هر چند که پیش از این هم تلاش های زیادی برای آزادی فعالان دربند جنبش زنان صورت می گرفت و هدف تمام این گروه ها کمک به شفاف سازی و اطلاع رسانی در مورد وضعیت فعالان زن زندانی بود، اما حالا امیدواریم با تمرکز نیروها و سازماندهی و انسجام بیشتر، نتیجه بهتری از این تلاش ها برای آزادی دوستانمان حاصل شود. با توجه به اینکه در شرایط فعلی دوستانی که در زندان هستند از حداقلی ترین حقوق شهروندی خود نیز محروم هستند اولین تلاش، اعتراض و اعلام موضع صریح در مقابل هر گونه فشار غیرقانونی بر فعالان زن و نیز اطلاع رسانی در خصوص روند پرونده های بازداشت شدگان خواهد بود. تجربه نشان داده که اطلاع رسانی در خصوص نقض حقوق بازداشت شدگان و بلاتکلیف نگه داشتن آنان در زندان، روند رسیدگی و پیگیری پرونده های آنان را تسریع می کند. این تلاش می تواند از راههای مختلفی صورت گیرد. ابزارهای ما نیز در این مرحله، اطلاع رسانی گسترده در فضای رسانه های موجود در خصوص آخرین وضعیت پرونده های بازداشت شدگان و به روز کردن اخبار وضعیت آن ها در داخل زندان، تشکیل گروه های لابی و اعمال فشار به مجامع بین المللی، گسترش فعالیت های رسانه ای در سطح بین المللی و بسیج افکار عمومی جامعه از طریق رسانه ها و فضای مجازی و هر امکان دیگری است که  به روند آزادی دوستانمان کمک کند. هر گونه اعمال فشار غیرقانونی از جمله بازداشت، اخراج از کار، ممانعت از خروج از کشور و... با برخورد شفاف و اعلام موضع و اعتراض جدی فعالان این کمپین مواجه خواهد شد.

آیا دستگیری زنان طی ماه های گذشته با دستگیری زنان در سالهای گذشته تفاوت دارد یا ادامه همان روند است؟

تجربه ی چندماه اخیر نشان داده که نوع اتهامات و شیوه ی برخورد با بازداشت شدگان تفاوت قابل ملاحظه ای داشته است. اگر پیش تر فعالان زن را به طور مشخص به دلیل حضور و مشارکت در فعالیت های برابری خواهانه، بازداشت و روانه ی زندان می کردند،  درحال حاضر انتساب اتهامات واهی و بی پایه واعمال فشار در طی بازجویی های سنگین برای گرفتن اعترافات دروغین از جمله وابستگی به جریان های برانداز و مواردی از این دست مبنای هر گونه بازداشتی است. به نظر می رسد هر گونه همراهی و هم داستانی با جنبش آزادی خواهانه ی اخیر بهانه ای دردست حاکمیت است تا با ایجاد فضای رعب و وحشت، فعالانی را که تجربه ی حضور در جنبش های اجتماعی داشته اند به انفعال بکشانند. جنبش زنان در سال های اخیر نشان داده است که از پتانسیل بالایی برای ارتباط گرفتن با گروه های مختلف مردمی برخوردار است و نقش به سزایی در آگاه سازی مردم ایفا کرده است. در شرایط فعلی هر گونه تلاشی برای آگاه سازی افکار عمومی از خطوط قرمزی است که با آن برخورد خواهد شد. بنابراین اگر بازداشت های ماه های اخیر فعالان زن را در ادامه ی روند گذشته بدانیم می توان گفت که برخوردها قهری تر شده و اتهاماتی که به آنان تفهیم می شوند سنگین و بی پایه تر از سابق هستند.    

همکاری با سازمان های بین المللی چه نقشی در فعالیت های شما دارد؟

آنچه مسلم است در ماه های اخیر حوادث ایران در کانون توجه جهان قرار گرفته و اخبار مربوط به وقایع اخیر همواره در صدر اخبار مهم ترین رسانه های جهان قرار داشته. به همین دلیل از سازمان های بین المللی در شرایط اخیر می توان به عنوان اهرم فشار برای بالابردن حساسیت جامعه بین المللی نسبت به نقض حقوق شهروندی و حقوق بشر فعالان زن کمک گرفت. حداقلی ترین نقشی که گسترش این همکاری ها می تواند داشته باشد این است که چهره ای واقعی از شرایط ایران در مجامع بین المللی ترسیم شود.  

آیا این فعالیت زمان دار است ؟

این کمپین در شرایطی تشکیل شده است که به نظر می رسد اراده ای برای توقف فشارهای غیرقانونی حداقل در کوتاه مدت دیده نمی شود. بنابراین به موازات اعمال سرکوب های فراقانونی و برخوردهایی نظیر بازداشت، ممنوع الخروجی، اخراج از کار، تهدید و... کمپین دفاع از حقوق نقض شده ی فعالان زن نیز به تلاش خود برای افشای هرگونه برخورد قهری ادامه خواهد یافت.

در بیانیه اعلام وجود کمپین از موضوع "فشار به سازمان های بین المللی"به عنوان یکی ازاهرم پیشبرد اهداف خود یاد کرده اید. منظورتان از این فشار چیست و نحوه استفاده از آن به چه ترتیب است؟

 با توجه به برگزاری اجلاس کمیته حقوق بشر سازمان ملل در ژنو در ماه فوریه حداقلی ترین کاری که در شرایط فعلی می توان انجام داد این است که گزارش هایی مستند و نیز اسناد مرتبط به نقض حقوق شهروندی فعالان زن و برخوردهای صورت گرفته، به گروه هایی که در این نشست شرکت می کنند ارائه شود و خواستار اعلام موضع شفاف و صریح جامعه ی جهانی نسبت به این شرایط شویم. البته به نظر می رسد این کار از طریق حضور مستقیم فعالان در این اجلاس امکان پذیر نیست و محدودیت هایی در این زمینه وجود دارد اما تلاش بر آن است که از این فرصت به هر نحو ممکن برای انعکاس وضعیت بازداشت شدگان و سایر فشارهای موجود بر فعالان زن استفاده شده و توجه سازمان های حقوق بشری برای اعمال فشارهای بین المللی نسبت به این موارد جلب شود. 

منبع خبر : روز آنلاین