نافرمانی مدنی زنان در مبارزه با استبداد

درماندگی حکومت در کنترل زنان مترقی        

حكومت چه كار مي‌خواهد بكند؟»

"حجاب" زیر ذره‌بین


فرارو - انتقاد گاه و بی‌گاه روحانیون برجسته و برخی از فعالان سیاسی و مذهبی از وضعیت حجاب در کشور مدت‌ها است که به امری طبیعی بدل شده است، اما وقتی که این انتقادها از سوی کارگزاران و سیاستمداران مطرح می‌شود شکل دیگری پیدا می‌کند.

به گزارش فرارو، پس از این که در هفته جاری چند تن از علما و روحانیون به انتقاد از گسترش بی‌حجابی پرداختند صبح امروز این انتقادها به یکی از سیاستمداران برجسته نیز سرایت کرد.

محمدرضا باهنر نایب‌رییس مجلس با ابراز نگرانی از وضعیت حجاب عنوان کرد: «اکنون برخی ‏ناهنجاری‌های اجتماعی مانند بدحجابی در جامعه‏‎ ‎بروز پیدا کرده است که امیدواریم با آسیب ‌شناسی و ‏ارائه راهکار مناسب دیگر ‎این‌گونه ناهنجاری‌های جامعه نباشیم.»

انتقاد از بی‌حجابی در جامعه به عنوان یک نگرانی برای مجامع مذهبی ابتدا در هفته گذشته توسط خطیب جمعه مشهد مطرح گشت، حجت‌الاسلام علم الهدی با محکوم کردن بی‌حجابی در این‌باره گفت: «اين حركت نه تنها ارائه زيبايي و هنر نيست كه عين بي‌هنري است.»

وي افزود: «بي‌حجابي در راستاي ترويج زيبايي نيست بلكه دقيقا در جهت زشت‌سازي ارزش‌ها است. زني كه با آرايش داخل حرم مطهر امام رضا(ع) مي‌شود به عنوان يك انسان زيبا شمرده نمي‌شود بلكه با عنوان يك جانور قدم در حرم مطهر مي‌گذارد.»

پس از این اظهارات تند بود که آیت‌الله مکارم شیرازی هم به صف منتقدین بی‌حجابی اضافه شد و خاطرنشان کرد: «متاسفانه با اين‌که حکومت ما اسلامي است باز هم بعضي چهره‌هاي غير اسلامي مشاهده مي‌کنيم، وضع حجاب خيلي بد شده است، بعضي از جلسات به ظاهر اسلامي نيز با موسيقي‌هاي غيرشرعي و کارهاي خلاف آلوده مي‌شود.»

اما پس از گذشت چند روز، انتقاد از بی‌حجابی از مجامع مذهبی به نشست‌های سیاسی رسید و یکی از نمایندگان مجلس به شدت به وضعیت فرهنگی کشور مخصوصا مسئله حجاب انتقاد کرد.

حجت الاسلام رهبر رییس فراکسیون روحانیون مجلس در نشست هفتگی انصار حزب‌الله روند بدحجابي‌های جامعه را در مسير بي‌حجابي دانست و گفت: «اين ماهواره‌ها كه به خيلي از خانه‌ها راه پيدا كرده غير از بدآموزي‌هاي سياسي و آن مسائلي كه جاسوسان و دشمنان بيان مي‌كنند بدترين چيزها را يعني مساله ترويج فساد را به عهده دارند.»

وی با بيان اينكه مقاله‌اي را در مورد دنياي غرب مطالعه كرده و نتيجه گرفتم كه آنها اگر بي‌حجاب هستند، ديگر آرايش نمي‌كنند، تصریح کرد: «اما كسي گذرش به ميدان تره‌بار يا پاساژ، بيفتد، عده‌اي قابل توجه از زنان را بزك كرده خواهد ديد. حالا اين سؤال مطرح مي‌شود كه آيا اين حجاب، برازنده خانواده‌ها جامعه نجيب است؟»

اين فعال سياسي ادامه داد: «آقاي رئيس‌جمهور كه ان‌شاء‌الله خداوند او را تاييد كند، كارهاي خوب بسياري دارند اما علما گلايه شديدي داشتند كه چرا در جامعه حجاب لوث مي‌شود و بسياري از دختر و پسرها در دانشگاه‌ها، فضاي فيلم و سينما، خيابان و پارك‌ها اصلا حدود شرعي را رعايت نمي‌كنند. پس حكومت چه كار مي‌خواهد بكند؟»

حجت الاسلام رهبر با اشاره به وضعیت استفاده از روسری در میان زنان گفت: «اين ده سانت روسري كه برخي زنان روي سر مي‌اندازند و از اين طرف و آن طرف موها بيرون ريخته و يك لباس چسبان مثل رقاصه‌ها و آرتيست‌هاي هاليوود، كجايش به حجاب اسلامي مي‌خورد؟»

وي افزود: «متاسفانه وقتي اعتراض مي‌كني، مي‌گويند مشكل ما حالا يك مقدار موي دختران نيست و در حالي كه بعضي زنان و دختران اندام و سرتاپايشان را نامناسب درست كرده و جلوي چشم نامحرم مي‌آيند.»

اعتراض شدید این روحانی و سیاستمدار مجلسی در کنار ابراز نگرانی محمدرضا باهنر نشان‌دهنده این است که حساسیت بر وضعیت حجاب در کشور افزایش پیدا کرده است و این مسئله دیگر دغدغه روحانیون و علمای حوزوی نیست بلکه به مسئله سیاستمداران نیز تبدیل شده است.

با این اوصاف احتمالا در روزهای آینده باز هم این پرسش مطرح شود که با بدحجابی چه باید کرد؟ و تئوری‌های مختلفی در این‌باره مطرح خواهد شد، اما آنچه که مشخص است این است که وضعیت کنونی حجاب حتی با وجود کنترل‌های شدید از سوی پلیس در چند سال گذشته مطلوب نظر جریان های فرهنگی و مذهبی نیست.

به نظر برخی از کارشناسان شرایط فعلی نشان دهنده آن است که سیاست برخورد با مسئله بی‌حجابی، پروژه گشت ارشاد و رویکردهای صدا و سیما جواب‌گو نبوده است؛ با این شرایط پاسخ به پرسش چه باید کرد؟ دشوارتر از همیشه خواهد بود. باید دید که آیا دوباره گشت ارشاد می‌آید و یا اتفاق دیگری رخ می‌دهد.