كوتاهی درباره مسائل دريای خزر پذيرفتنی نيست

 

دکتر هوشنگ طالع

 

روسيه اساسا در صحنه سياست بين‌الملل بازيگر مهمي نيست و مشكلات روابط ايران و آمريكا باعث شده اين كشور در حوزه ديپلماسي ما اينقدر مهم شود، با اين وجود نبايد در مورد مسائل ملي ملاحظه رابطه با روسيه را داشت.


يك كارشناس مسائل سياسي، با اشاره به اينكه در مسئله هسته‌اي يكي از مهمترين شعارهاي دولت‌مردان دفاع از استقلال ملي است، اظهار داشت: در مسئله درياي مازندران، استقلال ملي و هويت تاريخي به نحو مضاعفي مورد هجمه قرار گرفته و هر گونه كوتاهي در اين مورد، با شعارهاي پيشين منافات دارد و پذيرفتني نيست.
هوشنگ طالع در گفت‌و‌گو با خبرنگار ايلنا، افزود: كشورهاي حاشيه اين دريا بر اساس توافق‌‌نامه‌هاي 1921 و 1940 داراي 50 درصد سهم از حاشيه درياي مازندران هستند و فقط حق دارند درباره اين سهم مذاكره كنند.
وي افزود: رژيم حقوقي دريا بر اين معاهده استوار است و حتي زماني سفير شوروري سابق با استناد به همين مسئله پيشنهاد داد كه نام اين دريا به درياي ايران و شوروي تغيير يابد.
طالع اظهار داشت:جمهوري‌هاي نوخاسته‌اي كه اينك مدعي سهم از حاشيه درياي مازندران شده‌اند،‌ بر اساس توافق‌هاي مينسك و آلماتي اعلام كرده‌اند كه ميراث‌دار شوروي‌سابق هستند، بنابراين با استناد به همين توافق‌نامه‌ها بايد اكنون نيز در مجموع مدعي همان 50 درصد سهم شوروي سابق باشند.
وي ادامه داد: اسناد ايران در اين زمينه به معناي سند مالكيت است و ما بايد با درس عبرت‌گرفتن از قضايايي چون مسئله بحرين، مقتدرانه درباره سهم 50 درصدي خود صحبت كنيم.
اين پژوهشگر مسائل سياسي و اقتصادي افزود: روس‌ها درباره چند جزيره كوچك كه روي نقشه به سختي قابل ديد است، سال‌ها در حال چانه‌زني با ژاپن هستند، دانمارك و ايسلند هم چنين مسائلي را ميان خود دارند و اين مسائل نشان مي‌دهد كه بايد ديپلماسي ايران در اين قضيه بسيار جدي باشد.
وي با تاكيد بر اينكه منافع ملي نبايد فداي ملاحظات سياسي باشد، خاطر نشان ساخت: روسيه اساسا در صحنه سياست بين‌الملل بازيگر مهمي نيست و مشكلات روابط ايران و آمريكا باعث شده اين كشور در حوزه ديپلماسي ما اينقدر مهم شود، با اين وجود نبايد در مورد مسائل ملي ملاحظه رابطه با روسيه را داشت.
وي با تاكيد بر اينكه عدول از حق ايران به معناي تجزيه بخشي از ايران و دستخوش تغيير شدن مرزهاي كشور است، ادامه داد: در قانون تاكيد شده است كه هر گونه تغيير مرزها از طريق رفراندوم ممكن است، آن‌هم در صورتي كه اين تغيير به نفع ايران باشد.

ایلنا

 22 شهریور 1388