گفتگوی باشگاه خبرنگاران جوانان (نگار سایه) با کورش زعیم

2 مرداد 1387

موضوع: نامزدی خاتمی برای ریاست جمهوری دوره دهم

پرسش: درباره کاندیداتوری خاتمی در انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری، می خواستم بدانم نظر شما چیست؟

کورش زعیم: من اصولا تکرار هر گونه انتخابات را در ایران با شرایط و ساختار کنونی بی نتیجه و آنرا فقط یک نمایش می دانم. وقتی حاکمیت خودش نامزدها را غربال می کند، خودش نامزدها را بر می گزیند، خودش رای گیری را کنترل می کند و خودش هم بدون نظارت مردم نتیجه را اعلام میکند، من دلیلی برای انجام انتخابات با این شرایط نمی بینم. بنابراین، چه آقای خاتمی نامزد شود و چه آقای احمدی نژاد، مردم هیچ دخالت مستقیم در آن نخواهند داشت.

با وجود این، من تصور نمی کنم در یک انتخابات، حتا اگر نیمه آزاد هم باشد، یک روحانی، حتا اگر آقای خاتمی باشد، دیگر شانسی داشته باشد. اگر ایشان همانند گذشته انتخاب شوند، که من بعید می دانم که با بدبینی مردمی که هشت سال ریاست جمهوری ایشان را تجربه کرده اند چگونه ایشان می توانند روبرو شوند.

پرسش: یعنی شما فرضتان اینست که آقای خاتمی رای نمی آورند؟ و اگر هم رای بیاورند، یعنی شما می گویید که اگر آقای خاتمی تایید صلاحیت هم بشوند بخاط روحانی بودنشان رای نمی آورند؟

کورش زعیم: رای آوردن یا رای نیاوردن ایشان بستگی به این دارد که چه کسی یا چه کسانی رقیب ایشان خواهند بود. من گفتم که در یک انتخابات آزاد، یعنی اینکه گزینه های دیگر ریاست جمهوری هم حق حضور داشته باشند و بتوانند یک رقابت سالم بکنند، در آن شرایط یک روحانی هیچ شانسی برای انتخاب شدن نخواهد داشت، حتا آقای خاتمی که از بیشتر روحانیان خوشنام تر است.

پرسش: فکر می کنید که کلا اقبال عمومی مردم نسبت به هشت سال ریاست جمهوری آقای خاتمی و عملکردشان در این سه ساله که فاصله گرفته اند از ریاست جمهوری، چطور است؟ فکر می کنید که ارزیابی عمومی مردم از عملکرد ایشان مثبت است یا منفی است؟

کورش زعیم: بهر حال عملکرد ایشان از همه رییس جمهورهای گذشته و آینده ایشان بهتر بوده، ولی مردم انتظارات بیشتری داشتند از ایشان که سرخورده شدند. ایشان آن قدرتی را که باید بدست می گرفت، که قانون به ایشان می دهد، بدست نگرفتند و استفاده نکردند. برای همین، مردم ایشان را یک رییس جمهور کم اراده تلقی می کنند.

پرسش: و فکر می کنید که اگر آقای خاتمی دوباره بیاید و رییس جمهور شود، یا بقول شما رای بیاورد، آیا حرف تازه، چیز تازه یا عملکرد تازه ای می تواند داشته باشد که راه برونرفت از این شرایط باشد؟

کورش زعیم: البته، آقای خاتمی از روحانین روشنفکر است و همان هشت سال تجربه و تجربه سه سال گذشته درس خوبی داده که از اشخاص متخصص و از کسانی که واقعا برای میهنشان دلشان می سوزد استفاده کنند و دیگر زیر بار آن فشارهای ساختاری که بودند و تسلیمش شدند نروند. احتمالا اگر ایشان بخواهند چنین قدرتی را اعمال کنند، آنوقت مردم ممکن است کم کم به ایشان اقبال کنند.

پرسش: با توجه به اینکه یکی از نگاههای دموکراتیک در بیشتر کشورها اینست که یک رییس جمهور بعد از دو دوره دیگر رییس جمهور نشود. این در واقع اصل دموکراسی است که اشخاص جدیدتر با افکار جدیدتر و گفتمان جدیدتر بیایند. شما فکر می کنید که اگر حضور آقای خاتمی نقض قانون اساسی نباشد که نیست در این دوره، فکر می کنید که با روح دموکراسی منافاتی ندارد؟

کورش زعیم: نه هیچ منافاتی ندارد. آنچه که قانونهای دموکراتیک می گویند و بیشتر کشورها از آن تبعیت می کنند اینست که یک رییس جمهور نمی تواند بیش از دوبار بطور متوالی رییس جمهور شود. او  می تواند یک دوره عفب بنشیند و سپس برگردد و دوباره در انتخابات شرکت کند و هیچ مانعی ندارد و با اصول دموکراسی هم مغایرتی ندارد.

پرسش: اگر فکر می کنید که درباره انتخابات و درباره کاندیداتوری آقای خاتمی مطلبی هست بفرمایید.

کورش عیم: من تصور می کنم که اگر ایشان قصد نامزد شدن برای ریاست جمهوری را دارند، نخستین کارش یا شرطش این باشد که انتخابات آزاد باشد، آن نظارت استصوابی و نظارت مراکز قدرت نباشد، همه بتوانند در انتخابات شرکت کنند و رای گیری انتخابات تحت نظارت کامل مردم باشد و شمارش و اعلامش هم طوری باشد که مردم اطمینان پیدا کنند درست انجام گرفته و اجحافی نسبت به مردم نشده است.

پرسش: صحبتی که وجود دارد و مثلا روزنامه کیهان روی آن خیلی مانور می دهد اینست که ممکن است حتا آقای خاتمی علیرغم اینکه روحانی هستند، علیرغم اینکه هشت سال رییس جمهور بوده اند و علیرغم اینکه پدرشان در این انقلاب حضور فعالی داشتند، ممکن است با همه این سوابق آقای خاتمی هم رد صلاحیت بشوند. شما فکر می کنید که این امکان اصلا وجود دارد؟

کورش زعیم: البته این امکان وجود دارد. ولی من بطور کلی فکر می کنم که انتخابات آینده ریاست جمهوری ما خیلی خیلی متفاوت از انتخابات های گذشته خواهد بود و فکر می کنم همانطور که در انتخابات گذشته ریاست جمهوری ما با شگفتی روبرو شدیم که من پیش از آن انتخابات هم (در مصاحبه های خود) پیش بینی کرده بودم، اکنون هم پیش بینی می کنم که در انتخابات آینده ما مواجه با شگفتی هایی خواهیم شد که درست نقطه مقابل شگفتی های انتخابات گذشته خواهد بود.

پرسش: یعنی چی؟

کورش زعیم: یعنی این سیستم انتخابات و این روش که ما به آن عادت کرده ایم و اکنون در بدترین شرایطش است، دیگر توسط مردم پذیرفته نخواهد شد.

پرسش: خیلی ممنوم آقای مهندس. بسیار سپاسگزارم.  

http://Kouroshzaim.blogfa.com