جای خالی جریانی ملی در دانشگاه

 

شاهین زینعلی

شنبه، 11 آبان 1387


نهاد دانشگاه و فضای ساختاری آن همواره فرصتی بوده است برای مطرح شدن انواع و اقسام آراء و عقاید گوناگون و در عین حال مكانی برای بحث و گفتگو برای صاحبان آن آراء و عقاید. همچنین خصلتهای دانشجویی و قرار گرفتن در چنین محیطی شكل گیری جریان های مختلف فكری ، اجتماعی و سیاسی در دانشگاه را ممكن ساخته است. حال گاه این جریان ها در غالب تشكل نمود یافته اند و گاه به صورت طیف شناسایی شده اند.
فضای امروزۀ دانشگاه نیز علی رغم انواع و اقسام فشارهای وارده از سوی نهادهای امنیتی حاكمیت و موج احضارها و تعلیق ها و دیگر فشارها و ضایع شدن حقوق دانشجویان ، از این مقوله مستثنی نیست و امروزه نیز شاهد شاهد حضور جریان ها و تشكل های مختلف دانشجویی اعم از چپ و لیبرال و مذهبی و انجمن های اسلامی و غیره هستیم. هرچند كه شرایط اجتماعی فعلی و جامعه و نیز بعضی عملكردهای نابجا و خطای برخی تشكل های دانشجویی به نوعی جنبش دانشجویی را نیز به محاق برده است ، اما به هر حال هنوز هم جریانهای دانشجویی حداقل توانسته اند همچنان صرف وجود خویش را در دانشگاه از گزند حوادث مصون بدارند. در شرایط فعلی نیز فضای دانشگاه از اهمیت اساسی برخوردار است.
ملی گرایی به عنوان باور به ارزش های ملی و لحاظ كردن منافع ملی در تحلیل ها و عملكردها ، تاكنون حداقل در تاریخ 30سالۀ جنبش دانشجویی پس از انقلاب ، هیچ گاه به عنوان یك جریان در دانشگاه مطرح نبوده است. علت این امر را در دوره ای می توان فضای خاص دانشگاه و هژمونی جریان های چپ و پس از آن مذهبی دانست و در این چندسالۀ اخیر نیز كم كاری دانشجویان ملی گرا و عدم شكل دهی به یك شبكۀ ارتباطی بین این فعالان نیز مزید بر علت است. اما در شرایط كنونی كه میهنمان با آن دست به گریبان است و فضای فعلی دانشگاههای كشور ، لازم است كه خون تازه ای در رگهای جنبش دانشجویی تزریق شود. هماهنگی نیروها و فعالان دانشجوی آزادیخواه و ملی در غالب یك ائتلاف می تواند مثمر ثمر واقع گردد. لازم به ذكر است كه پرداختن به ارزشهای ملی و لحاظ كردن منافع ملی ، موضوعاتی هستند كه تا حدودی توسط دیگر گروهها و جریان های فعال در دانشگاه نیز به آنها پرداخته شده است. اما دانشجویان ملی چنین موضوعاتی را دغدغۀ اصلی خود قرار میدهند و در عین حال پی گیر دیگر آرمانهای مشترك جنبش دانشجویی نیز خواهند بود.
قدرت ، ثروت ، منزلت : خواسته های اصلی
شایسته است كه دانشجویان آزادی خواه ملی سه مؤلفۀ فوق را مد نظر قرار دهند. این مؤلفه ها می توانند در وجوه خارجی و داخلی خود مطرح گردند. در وجه خارجی می توان قدرت را به نیرومندی در عرصۀ بین المللی جهت حفظ منافع حیاتی و ملی و نیز تمامیت سرزمینی ؛ ثروت را به ایجاد و افزایش ثروت ملی ؛ و منزلت را به استیفای حقوق تاریخی و ملی در عرصۀ بین المللی و ارتقاء وجهۀ ایران نزد جهانیان تعبیر كرد. دست یابی شهروندان به حقوق سیاسی و بالا بردن مشاركت مردمی در امر ادارۀ كشور ، توزیع عادلانۀ ثروت و نیز رعایت حقوق و آزادی های مدنی-اجتماعی و رفتار ظابطه مند و احترام آمیز با شهروندان ایرانی از سوی حاكمیت نیز وجه داخلی مؤلفه های مطرح شده را تشكیل می دهند.

advar_tahkim@yahoo.com