هرميداس باوند: اوباما با ايران وارد ديالوگ سازنده می‌‏شود

 

داود هرميداس باوند، کارشناس مسائل بين‌‏المللی پيامدهای انتخابات آمريکا را مساله‌‏ای بسيار مهم دانست و گفت: اين انتخابات تاثير جدی بر روابط ايالات متحده آمريکا با منطقه به ويژه ايران خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کار ايران "ايلنا"، داود هرميداس باوند درنشست«تاثير انتخابات رياست‌‏جمهوری آمريکا برسياست‌‏های داخلی وخارجی ايران» که از سوی موسسه مطالعاتی انديشه برگزار شد، اظهار داشت: اين انتخابات نقطه عطفی درتاريخ ايالات متحده است. مردان بزرگ در آمريکا نامزد رياست جمهوری نمی‌‏شوند آنان معمولا ماورای قانون قرار دارند يعنی قانون‌‏ساز می‌‏شوند.

وی ادامه داد: در اواخر قرن ۱۹ و اوايل قرن۲۰ درآمريکا استراتژی انزواطلبی حاکم بود اما پس از جنگ‌‏های داخلی نگرش‌‏های متفاوتی در اين کشور به وجود آمد که فرايند اين نگرش‌‏ها در سياست کلی ايالات متحده تبلور پيدا کرد.
باوند در ادامه سخنانش درخصوص نگرش‌‏های به وجود آمده درآمريکا، تصريح کرد: برخی معتقد بودند که اين کشور برای داشتن امنيت و رفاه موثر بايد بر آب راه‌‏های جهان و بازارهای جهانی دسترسی داشته باشد، از سوی ديگر صاحبان صنايع و تجار بر اين اعتقاد بودند که آمريکا نيازمند بازارهای جهانی است و سياست انزواطلبی پاسخگوی آنان نيست، آنها طرفدار سياست درهای باز بودند و گروه ديگری رسالت آمريکا را در اشاعه ارزش‌‏های دموکراسی در جهان خارج می‌‏ديدند که اين رسالت هم جنبه مذهبی و هم جنبه تاريخی دارد.
اين استاد دانشگاه با بيان اين که فرايند نگرش‌‏ها درسياست خارجی آمريکا تبلور پيدا کرد، گفت: ايالات متحده در عين حال احساس می‌‏کند جايگاه هژمونيک درجهان و از سوی ديگر به بازارها و آب راه‌‏های دنيا دسترسی دارد و خود را مبشر اشاعه ارزش‌‏های دموکراسی می‌‏داند.
باوند با اشاره به انتخابات رياست جمهوری آمريکا گفت: برخلاف تصور عمومی، دموکرات‌‏ها به حزب جنگ معروف هستند، درجنگ بين‌‏الملل دوم "روزولت" و درجنگ ويتنام، کندی و جانسون رئيس‌‏جمهور بودند. در چند سال اخير تصادفاً جنگ عراق و افغانستان در زمان بوش آغاز شده است. بنابراين دموکرات‌‏ها حزب جنگ و جمهوری‌‏خواهان حزب صلح بوده‌‏اند.
وی در خصوص تفاوت‌‏های دموکرات‌‏ها و جمهوری‌‏خواهان توضيح داد: دموکرات‌‏ها طرفدار طبقات پايين جامعه هستند اما جمهوری خواهان از طبقات متوسط بالا طرفداری می‌‏کنند، دموکرات‌‏ها خواهان قدرت دولت فدرال اما رقيب آنان به دولت ايالات اختيار بيشتری می‌‏دهند. تاکيد بر بخش خصوصی فعال مشخصه دموکرات‌‏ها و قدرت بخش دولتی از ويژگی‌‏های جمهوری‌‏خواهان است.
اين کارشناس مسايل بين‌‏الملل ادامه داد: نبايد شعارهای انتخاباتی کانديداها را جدی‌‏ گرفت زيرا آنان برای موفقيت نيازمند انتقاد از وضع موجود هستند، ممکن است۳۰ درصد از شعارهای آنان تحقق پيدا کند زيرا رئيس جمهور بايد ملاحظات کنگره، وزارت خارجه، شورای‌‏عالی امنيت‌‏ملی، سازمان‌‏سيا و گروه‌‏های فشارصهيونيستی را در نظر بگيرد.
باوند با اشاره به احتمال پيروزی اوباما در انتخابات اظهار داشت: اگر اوباما پيروز شود پيام تغيير درسياست‌‏های آمريکا را دارد. او برای حل بحران‌‏های عراق، افغانستان و مساله هسته‌‏ای ايران سعی می‌‏کند با ايران وارد ديالوگ سازنده شود، او مسايل را از يکديگر جدا می‌‏کند و برحقوق بشر تاکيد می ورزد.
وی همچنين در خصوص ارتباط ايران و آمريکا و تاثيرات آن خاطرنشان کرد: اولين تاثير بازتاب اين رابطه در وضعيت اقتصادی ايران است زيرا فضا برای سرمايه گذاری غرب باز می شود که به دنبال اين فضای جديد، تغييراتی نيز در وضعيت اجتماعی يعنی يک تعديل درونی به وجود خواهد آمد اما آنان که در عرصه قدرت ايران، تک محوری هستند پيامدهای ارتباط با آمريکا را شديد می‌‏دانند و مايل به اين فضا نيستند. تا مادامی که ما بر اساس بنيادگرايی و نگرش‌‏های برخواسته از آن مواجه هستيم، هيچ امکان تغيير اساسی وجود ندارد.

جمعه 10 آبان 1387