گفتگوی امیرمصدق کاتوزیان با تقی رحمانی
 درباره وضعیت نرگس محمدی در زندان

رادیو فردا در آغاز گفتگويی با  تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی از محتوای تماس تلفنی یکشنبه شب او از داخل زندان پرسيده است:

تقی رحمانی: دیروز یکشنبه نرگس تلفن کرده ساعت دو و نیم یا سه به وقت تهران و در آن تلفن با بچه‌ها دو سه دقیقه که حرف زده بعد با مادرم صحبت کرده دو تا مطلب گفته که خیلی مهم است. یکی گفته که من شب یکشنبه حالم به هم خورده، همان حالت فلج عضلانی به من دست داده. که در حرف زدن با مادرم مشخص بوده. بعد به من سه تا آمپول زدند و گفته من باید یک داروهایی مصرف کنم. این همان خطری بود که من پیش‌بینی می‌کردم که دفعه قبل هم در همین بند ۲۰۹ زندان اوین که زندان وزارت اطلاعات است بعد از هفت روز این بلا سرش آمد و این مشکل ایجاد شد و امروز بعد از ۱۴ روز این مشکل برایش ایجاد شده. این همان چیزی بود که من احساس می‌کردم.

آقای رحمانی، برای مداوای همسرتان نرگس محمدی خانواده چه اقداماتی را در نظر گرفته‌ و در برنامه دارد؟

من احساس می‌کنم... اول شک داشتم ولی این را مطمئنم در حقیقت یک فشار به من است. یک گروگان‌‌گیری است. این اقدام تاثیری در رفتار من نخواهد داشت. در وحله اول. چون من یک سری باورهایی دارم و حداقل‌ترین خواسته‌ها را از این حکومت داشتم و همیشه سعی کردم در زیر سقف سانسور حرکت کنم با وجودی که باورهای خودم را داشتم. در تمام این سالهای بعد جمهوری اسلامی با ما بسیار بد رفتار شده. با همفکران و دوستان من و میلیونها نفر  انسان. این رفتارها تاثیری در رفتار من نخواهد داشت ولی در عین حال اعتراض خودم را همانطور که قبلا هم گفتم به تمام مجامع بین‌المللی که این آقایان امضا کرده اند پروتکلش را خواهم رساند. همچنین از رسانه‌ها استفاده خواهم کرد که نه نرگس ظلمی که به دیگران هم رفته برملا شود.

الان به طور مشخص این رفتار از نظر من یک گروگان‌گیری نادرست است. چون اگر او حکم داشت لااقل باید در بند عمومی زندان شود نه دوباره ببرندش بازجویی. آن هم بند ۲۰۹ بندی که یک بار هم این بیماری برایش رخ داده و می‌دانیم امکانات پزشکی در آن بند برایش بسیار کم است. در ضمن نرگس باید در فضایی باشد که استرس به او وارد نشود.زیر بازجویی بودن و با توجه به اینکه می‌دانیم او بیمار بوده طی این سالها. تقریبا می‌شود گفت یک منظور دیگر هم دارند. بعد ده روز پانزده روز حتی دو ماه دیگر اگر ایشان آزاد هم شود بازهم یک مداوای چند ماهه باید اگر این حالت تکرار شود در زندان ما باید داشته باشیم. این در حقیقت ناتوان کردن تدریجی یک انسان است و با یک چیز بسیار بدتر گروگانی که گرفته اند که در هیچ جای شرع و عرف جایی ندارد.

آقای رحمانی، الان شما سه بار از واژه گروگان‌‌گیری و گروگان استفاده کردید. خانم نرگس محمدی در تماس‌شان با خانواده این واژه را به کار بردند یا حدس و گمان خودتان است در مورد وضعیت؟

ایشان در تلفن که نمی‌تواند هرچیزی بگوید. شما دقت کنید بعد از رفتن من مدت کوتاهی و یک سری فعالیت‌هایی که از نظر من حقم است و باید بکنم و خواهم هم کرد،‌ ایشان بازداشت می‌شود. حکم دارد خوب یک بند عمومی ... بر می‌گردد بند ۲۰۹ زندان اوین. بندی که انفرادی است. دوباره زیر بازجویی قرار می‌گیرد. این آقایان ما را مدتهاست رصد می‌کنند. حتی مسافرت و میهمانی‌های ما و حتی اگر خانه فامیل هم می‌رویم رصد می‌شود. اینها می‌دانند نرگس این مدت فعال نبوده. بازجویی از نرگس درباره چیست؟ این باید مشخص شود. نرگس یک فعال حقوق بشری است. من یک فعال سیاسی ام. اگرچه من هم تعلقات حقوق بشری دارم ولی مشخص است من گرایش سیاسی دارم و گرایش سیاسی ام هم مشخص است.

پس یعنی جواب شما به این سووال من این است که حدس و گمان خودتان است کاربرد واژه گروگان‌گیری و گروگان؟

بله این حدس و گمانی است که احساس می‌کنم... من اول فکر می‌کردم می‌تواند برای چیزهای دیگر باشد ولی احساس می‌کنم الان دقیقا دیگر روی این متمرکز شده.