پس از ترکیه، ارمنستان و چین، حال نوبت پاکستان رسیده است:

"فروش" گاز ایران به پاکستان، حتی ۴۰ درصد ارزان‌تر از قرارداد کرسنت*!

آیا این حراج ثروت ملت ایران حکمت خداوند است یا از علائم ظهور؟

هدیه های چندین میلیون دلاری برای ساختن مساجد و حسینیه ها در پاکستان کافی نبوده است!

 

 

 از دروغگویی مسئولان دولت کودتا درباره قرارداد فروش گاز به پاکستان پرده برداشته می شود. معاون وزیر نفت پاکستان درباره قیمت خرید گاز از ایران، این قیمت را به مراتب پایین‌تر از قیمتی دانست که وزیر نفت احمدی‌نژاد به مجلس اعلام کرده است، و حتی ۴۰ درصد ارزان‌تر از مبلغ قرارداد جنجالی کرسنت.

پیش از این هم یک نماینده مجلس از وزیر نفت در این باره سؤال کرده بود که وزیر پاسخ صریحی به او نداده و به خصوص درباره نقش مشایی در این قرارداد مشکوک و پرضرر چیزی نگفته بود. در عین حال رئیس کمیسیون انرژی مجلس هم چندی پیش از بررسی محرمانه قراردادهای نفتی و گازی دولت در مجلس خبر داده بود، که هنوز از نتیجه این بررسی‌ها خبری منتشر نشده است.

اکنون مطالبی که خبرآنلاین فاش کرده، مشخص می‌کند که ظاهرا گفته‌های هادی نژاد حسینیان در این باره واقعیت داشته و مسئولان دولت احمدی‌نژاد در جریان فروش گاز به میزان قابل توجهی سرمایه‌های ملی را بر باد داده‌اند. حال مشخص نیست که مجلس هشتم که اجازه‌ی دو دو گفتن به رئیس دولت را ندارد، اجازه‌ی سؤال در این باره را خواهد داشت یا خیر. یادداشت این سایت نزدیک به علی لاریجانی رئیس مجلس را بخوانید:

درصورت صحت اظهارات اخیر مقامات پاکستانی، ایران هر مترمکعب گاز خود را ارزان تر از قیمت مصوب در قرارداد کرسنت به پاکستانی ها می فروشد. این استدلال در شرایطی است که گفته معاون وزیر نفت پاکستان مبنی بر خرید هر متر مکعب گاز ایران در حدود ۸٫۵۰ روپیه درست باشد که در اینصورت هر متر مکعب گاز ایران ۱۲۷٫۵ تومان به این کشور فروخته می شود در حالیکه در قرارداد کرسنت و براساس قیمت هر دلار ۱۱۵۵ تومان بیش از ۱۹۶ تومان هر متر مکعب گاز ایران به امارات فروخته می شود.

سکانس اول: ۷ خرداد سال گذشته؛ امضای اسناد ضمانتنامه خط لوله صادرات گاز ایران به پاکستان برای انتقال روزانه ۷۵۰ میلیون فوت مکعب و نامه گلایه آمیز نژادحسینیان معاون اسبق امور بین الملل وزارت نفت وطرح ۷ سوال.

سکانس دوم: ۱۱ خردادماه؛ جوابیه تند روابط عمومی وزارت نفت به سوالات طرح شده از سوی این مقام قدیمی نفت و کشیده شدن بحث این قرارداد به مجلس

سکانس سوم: ۳ شهریورماه؛ مناظره میرکاظمی و نژادحسینیان برسر این قرارداد به دعوت بهارستانی ها در کمیسیون انرژی مجلس و برد وزیر سابق نفت به جهت تاکید بر بی سابقه بودن رقم فروش گاز در این قرارداد البته به نقل از بهارستانی ها.

سکانس چهارم:  امروز ۸ تیرماه ۱۳۹۰ روزنامه دیلی تایمزبه نقل از معاون وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان:قیمت هر مترمکعب گاز وارداتی از ایران برای پاکستان ۸٫۵۰ روپیه معادل ۱۲۷٫۵ تومان ایران رقم می خورد.

این کل داستانی است که طی دوسال گذشته اتفاق افتاده است.روزی که قرارداد امضا شد گلایه کارشناسان نفتی بالاخص نژادحسینیان در خصوص این قرارداد بالا گرفت و کارتا جایی پیشروی کرد که نژادحسینیان طی نامه ای به رسانه ها ۷ سوالی را مطرح کرد که البته تنها به دو سوال آن توسط روابط عمومی وزارت نفت پاسخ داده شد که آن هم بیشتر معطوف به نشان دادن عصبانیت مسوولان نفتی نسبت داده شد تا پاسخی کارشناسانه!همین عدم شفاف سازی باعث شد تا بالاخره نمایندگان مجلس مسوولان نفتی و هادی نژادحسینیان را به مجلس فراخواند و در نهایت نتیجه این جلسه به نوعی به نفع میرکاظمی تمام شد.چرا که وی در این جلسه تاکید کرده بود رقم نهایی فروش هر متر مکعب گاز در قرارداد ایران و پاکستان بسیار بالاتر از رقم هایی است که در قراردادهای گازی خاورمیانه به امضاء رسیده است.

این در حالی است که در حال حاضربراساس برآوردهای صورت گرفته هر متر مکعب گاز وارداتی از ترکمنستان برای ایران حدود ۱۹۶ تومان در می آید.در عین حال تاکید می شود درشرایط فعلی هر مترمکعب گاز ایران حدود ۳۰۰ تومان به ترکیه فروخته می شود.در چنین شرایطی امضای قرارداد گازی با پاکستان با رقم ۱۲۷ تومان برای هر متر مکعب گاز از تمام قراردادهای گازی ایران پایین تر است و این بار باید مسوولان نفتی پاسخگو باشند که چگونه این رقم را در مقایسه با رقم های دیگر قراردادهای گازی ایران چه در جایگاه واردات و چه در جایگاه صادرات بیشتر می دانند.درعین حال باید تاکید کرد قراربود مسوولان نفتی رقم مصوب در این قرارداد را به اعضای کمیسیون انرژی اعلام کنند که به گفته رئیس کمیسیون انرژی مجلس هنوز پس از گذشته بیش از یکسال از زمان وعده شده اما هنوز نسخه ای از این قرارداد در اختیار بهارستانی ها قرارنگرفته است.

 

*) قرارداد کرسنت"Crescent" قراردادی است بین شرکت اماراتی کرسنت با شرکت ملی نفت ایران که در در سال ۲۰۰۱ (۱۳۸۱ ) امضاء شد.براساس مذاکرات انجام شده، ایران متعهد می‌شد گاز ترش (فراوری نشده) تولیدی میدان گازی سلمان را به مدت ۲۵ سال و از آغاز سال ۲۰۰۵ میلادی به امارات متحده عربی صادر کند. حجم صادرات هم قرار بود از ۵۰۰ میلیون مترمکعب گاز آغاز شود و به تدریج به ۸۰۰ میلیون مترمکعب در روز برسد. اجرای این پروژه در سال ۱۳۸۴ با دلا یل ارائه شده از سوی دیوان محاسبات ایران ازجمله تغییر نیافتن بهای گاز صادراتی و ثابت ماندن آن در هفت سال اول اجرای قرارداد متوقف شد.درطول دوره ۲۵ ساله این قرارداد، درآمد ایران از فروش گاز به کرسنت بین ۱۶ تا ۲۰ درصد (حدود یک پنجم) بهای گاز قرارداد ایران با ترکیه در دوره مشابه ۲۵ ساله می‌شد .گفتنی است که علی کردان در زمان حضورش در قائم مقامی وزارت نفت در حال بررسی شرایط این قرار داد بود. این موضوع بعدها توسط روزنامه کیهان مطرح گردید، گویا آقای علی کردان پس از انتخاب به عنوان وزارت کشور ایران و انتقال از وزارت نفت هنوز در حال برگزاری جلساتی در مورد این قرارداد بوده است که این موضوع توسط روزنامه کیهان منتشر شد.