جنبش دانشجويی ایران؛ پيوند دهنده عرصه خيابان و دانشگاه

گفتگوی فرین عاصمی با سجاد ویس مرادی از دفتر تحکیم وحدت

 دفتر تحکيم وحدت با انتشار بيانيه ای به مناسبت آغاز سال تحصيلی جديد، بر مطالبات جنبش دانشجويی مبنی بر آزادی دانشجويان زندانی و ساير زندانيان سياسی و همچنين توقف فشارهای متعدد بر دانشگاه و دانشجويان تاکيد کرده است.

در اين بيانيه همچنين به دانشجويان بازداشت شده و محروم از تحصيل هم اشاره شده و  از جنبش دانشجويی به عنوان «پيوند دهنده عرصه خيابان و دانشگاه» نام برده شده است.

سجاد ويس مرادی، فعال دانشجويی و از اعضای شورای عمومی دفتر تحکيم وحدت درباره اينکه تعبير پيوند دهنده عرصه خيابان و دانشگاه به چه معناست، می گويد:

سجاد ويس مرادی: با توجه به اينکه دفتر تحکيم وحدت فراگيرترين تشکل دانشجويی داخل کشور است، مطابق رسم هر ساله بيانیه ای به مناسبت آغاز سال تحصيلی جديد منتشر کرده است.

يکی از نکات مهمی که در اين بيانيه اشاره شده اين است که دانشگاه به عنوان مکانی که سالها انتظار اين را داشت که مطالباتی را که درون دانشگاه ها مطرح می کرد و به خاطر دستيابی به اين مطالبات، فعالين دانشجويی هزينه های بسياری پرداخت کرده بودند، اين مطالبات به سطح خيابان ها کشيده شود و در عرصه عمومی هم مردم ما از اين مطالبات استقبال و پيروی کنند.
 

"فضای انتخابات سال ۸۸ موقعيتی را ايجاد کرد که عرصه مطالبات دانشگاه با خيابان يکی شد و ديديم شعارها  و مطالباتی را که قبلا در عرصه دانشجويی و توسط فعالين دانشجويی مطرح می شد، در عرصه خيابان ها و توسط مردم پيگيری شد."

خوشبختانه ديديم که فضای انتخابات سال ۸۸ موقعيتی را ايجاد کرد که عرصه مطالبات دانشگاه با خيابان يکی شد و ديديم شعارها  و مطالباتی را که قبلا در عرصه دانشجويی و توسط فعالين دانشجويی مطرح می شد، در عرصه خيابان ها و توسط مردم پيگيری شد.

به نظر می رسد دانشگاه همان نقش مهمی را که در جريان پروسه دموکراسی خواهی در تمام اين سالها بر عهده اش گذاشته شده بود، به خوبی ايفا کرده است و بعد از اين هم حتما نقش مهمی را در ادامه اين پروسه ايفا خواهد کرد.

سال تحصيلی جديد در حالی آغاز می شود که در تعدادی از دانشگاه ها طرح تفکيک جنسيتی اعمال شده است، برخی دانشگاه ها اسلامی شده اند و دانشگاه های تک جنسيتی قرار است که راه اندازی شوند. فکر می کنيد که اين فشارها در نهايت چه نتيجه ای خواهد داشت؟

همان طور که در بيانيه تحکيم وحدت هم به آن اشاره شده است، ما سال تحصيلی جديد را در حالی آغاز می کنيم که شمار زيادی از فعالين دانشجويی به خاطر اصرار در مطالباتشان در زندان به سر می برند.

شمار زيادی از فعالين دانشجويی به اين دليل که بر تحقق مطالباتشان پافشاری کرده بودند، به علت احکام محروميت از تحصيل قادر نيستند وارد دانشگاه ها بشوند.

با وجود این ما شاهد بوديم با تمام فشارهايی که از جانب حاکميت اعمال می شد، و با وجود عوامل حاکميت در درون دانشگاه ها، اين مطالبات همچنان پيگيری می شد.

بحث تفکيک جنسيتی و يا تبعيض جنسيتی و يا دانشگاه های تک جنسيتی که اين روزها در وزارت علوم مطرح شده است، باز هم به نظر می رسد که در سال های آتی، بخشی از مطالبات دانشجويان اين باشد که اين فضا برچيده شود، نگاه ايدئولوژيک حاکميت به دانشگاه ها برچيده شود و استقلال آکادميک و آزادی هايی که در تمام اين سالها دانشگاه ها به آن پايبند بودند و دانشجويان برای دستيابی به آن تلاش کرده بودند، در دانشگاه ها تحقق پيدا کند.

من فکر می کنم ما در سال آينده شاهد اين خواهيم بود که دانشجويان يک سری برنامه های کيفی برای مبارزه با اين روند ايدئولوژيک کردن دانشگاه ها، طراحی خواهند کرد.

سال تحصيلی جديد در حالی آغاز می شود که تعدادی از دانشجويان فعال ادوار تحکيم وحدت و دفتر تحکيم وحدت در زندان هستند، تعدادی از سران جنبش دانشجويی در زندان هستند. فکر می کنيد که اين مسئله باعث بازماندن جنبش دانشجويی برای پيگيری اهداف و خواسته هايش نخواهد شد؟

مسلما اين گونه نخواهد شد. چون هزينه هايی که فعالان جنبش دانشجويی در اين مسير داده اند به همين سالها محدود نبوده است و در تمام اين سالها، طيف جديدی از دانشجويان وارد دانشگاه شده اند و طيف ديگری از دانشجويان يا از تحصيل بازمانده اند يا فارغ التحصيل شده و از دانشگاه ها خارج شده اند.

اين روند تلاش دانشجويان برای تحقق مطالباتشان گر چه با هزينه های بسياری روبرو بوده است ولی هميشه يک جريان سالم و قوی بوده است.

درست است که تعداد زيادی از دانشجويان هم اکنون در زندان به سر می برند، ولی ما همچنان شاهد بوديم که دانشجويان جديدی برای تحقق مطالبات دانشجويی سر برآورده اند و نشان دادند که اين روند هيچ گاه متوقف نخواهد شد.

من فکر می کنم که اتفاقا همين موردی که دانشجويان زيادی هم اکنون در زندان به سر می برند، خودش يک نقطه محرکی است برای اينکه دانشجويانی که تازه وارد دانشگاه می شوند به شکل جدی تری پيگير مطالبات خودشان باشند و آزادی دانشجويان سياسی را هم مطالبه کنند.

آقای ويس مرادی، دفتر تحکيم وحدت سال جديد تحصيلی را برای فعاليت جنبش دانشجويی چگونه ارزيابی می کند؟ و آيا اين دفتر برای ادامه روند فعاليت های خود،  اهداف و برنامه هايی برای سال جديد خواهد داشت؟

همان طور که در بخشی از بيانيه دفتر تحکيم هم به آن اشاره شده است، بر راهبردهای جديد فعاليت تاکيد شده است.

در بيانيه تفصيلی هم که سال گذشته از سوی اين دفتر منتشر شده بود، راهکارهای جديدی را به دانشجويان پيشنهاد کرده بود.

استفاده از فضاهای غير رسمی درون دانشگاه ها، روش های مسالمت آميز برای کم کردن هزينه هايی که حاکميت بر جنبش دانشجويی وارد می کند، بخشی از مسائلی بود که از سوی دفتر تحکيم وحدت به دانشجويان پيشنهاد شده بود.

با وجود این، تاکيد کرده بود که راهبردهای جديدی هم بايد در اين ميان اتخاذ شود. بايد ديد که فضای دانشگاه چگونه است؟ از درون دانشگاه ها، اين راهبردها و استراتژی ها خلق خواهد شد و سر برخواهد آورد.

مسلما بايد به انتظار بنشينيم و ببينيم که در ماه ها و در هفته های آينده فعالان عرصه دانشجويی چه برنامه هايی را در درون دانشگاه ها برای پيشبرد مطالبات خودشان مطرح خواهند کرد.

رادیو فردا