گزارش آماری نقض حقوق بشر - ویژه خرداد ماه ۹۰

خبرگزاری هرانا - بر اساس گزارشات گردآوری شده از سوی نهاد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در محدوده زمانی خرداد ماه سال ۱۳۹۰ تعداد ۳۶۶ گزارش از سوی حداقل ۱۹۱ منبع خبری یا حقوقی انتشار یافته است.

در بررسی موردی تعداد ۱۲۷۱۵ مورد نقض حقوق که ۱۱۷۱ مورد آن نقض مستقیم حقوق بنیادین بشر با حضور آمر در تطبیق با اعلامیه جهانی حقوق بشر و تعداد ۱۱۵۴۴ مورد آن نقض حقوقی که در عین وجود معاهدات بین المللی، نقض بنیادین حقوق بشر محسوب نمی‌شود ارزیابی شده است،

عمده موارد نقض حقوقی که علیرغم تاثیر مستقیم از سیاستگذاری‌های حکومت، مفاد مشخصی از اعلامیه جهانی حقوق بشر را در برنمیگیرد در حوزه کارگری-صنفی و حقوقی از قبیل اخراج، تعلیق، عدم دریافت دستمزد و فقدان امنیت شغلی بوده است.

بدیهی است گزارشاتی که در پی می‌آید با توجه به عدم اجازه دولت ایران به فعالیت مدافعان حقوق بشر تنها بخش کوچکی از نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران است. در موضوع میزان خطای گزارش که حداکثر ۳ درصد در بحث منابع برآورد می‌شود باید اشاره کرد که ارگانهای خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران میزان ۲۹ درصد گزارشات را ارائه و مستند کرده‌اند، رسانه‌های حکومتی یا نزدیک به دولت میزان ۱۶ درصد را گزارش کرده‌اند و سایر منابع خبری-حقوقی غیر دولتی ۵۵ درصد گزارشات را ارائه داشته‌اند که بدیهی است بخش آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران امکان زیادی برای مستند کردن گزارشات سایر گروههای خبری یا حقوقی ندارد و در این حوزه حسب تجربه و شناخت خود عمل می‌کند.

همچنین لازم است توضیح داده شود که بخش آمار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با جمع بندی تجربه یکسال گذشته دریافته است که می‌تواند در بحث استانداردهای استخراج گزارشات از استاندارد مناسب تری که با تکیه بر بازنگری و استفاده از تجربه است بهره ببرد، از این رو در نظر دارد از ماه آینده گزارشات آماری خود را با درصد خطای کمتر، دقت بیشتر و استاندارد حقوقی بالاتری ارایه کند.

در حال حاضر در گزارشی که پیش رو است، میزان موارد نقض حقوق نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۹% کاهش و نسبت به ماه قبل نیز ۱۴% افزایش داشته است.

نمودار زیر مقایسه گزارش ماهانه بر اساس گستره رسته‌ها در اردیبهشت ماه ۹۰ است که بر این اساس زندانیان با ۴۱% و حوزه اندیشه و بیان با ۲۰% به ترتیب در رتبه اول و دوم تعداد موارد گزارش و ثبت شده از سوی گزارشگران حقوق بشر قرار دارند.

 

هم چنین در ذیل می‌توانید نمودار دایره‌ای مربوط به مقایسه استان‌ها و حجم گزارشات ثبت شده که رابطه مستقیمی با توان گزارشگران حقوق بشر در ایران دارد را مشاهده نمائید.

 

مشروح آمار بر اساس تفکیک حوزه‌ها

کارگران
در خرداد ۱۳۹۰، ۱۱۵۷۱ نقض موردی حقوق کارگران در ایران، توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسید.

بر اساس این گزارش‌ها، هزاران کارگران هم چون ماه‌های گذشته، حقوق خود را دریافت نکرده و اعتراضات برخی از ایشان به این مهم و دیگر مطالبات صنفی، دستکم ۹ تجمع و اعتصاب کارگری را شکل داده است.

هم چنین علاوه بر بیکاری حداقل ۱۱۰ کارگر، ۱۵۲ نفر دیگر نیز از محل کار خود اخراج شدند که عمده دلیل این اخراج‌ها تعطیلی کارخانه‌ها عنوان شده است.

از سویی در خرداد ماه، یک فعال کارگری بازداشت، ۱۲ نفر احضار و ۱۴ تن مورد محاکمه قرار گرفتند.

لازم به ذکر است طبق روال و به علت نبود ایمنی کافی در محیط کار چندین سانحه روی داد و بر اثر آن دستکم ۶ کارگر کشته و ۲۶ تن زخمی شدند. که در این مورد به خصوص می‌توان به انفجار و آتش سوزی در یکی از واحدهای بنزین سازی پالایشگاه آبادان که منجر به کشته و زخمی شدن شماری از کارگران شد، در تاریخ سوم خردادماه، اشاره کرد.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق کارگران ۱۳% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز کاهش ۱۴% را شاهد بوده‌ایم.


 

اقلیت‌های مذهبی
در طول ماه گذشته تعداد ۱۰۷ مورد نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی در ایران توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسید.

این آمار مربوط به بازداشت ۳۱ تن از شهروندان و احضار ۳۷ تن از ایشان در این حوزه پرداخت که بخش عمده‌ای از این بازداشت‌ها مربوط به بازداشت افراد مرتبط به دانشگاه مجازی بهاییان بوده است.

هم چنین دستگاه قضایی پنج تن از شهروندان را در مجموع به ۴۰۲ ماه تحمل حبس تعزیری محکوم کرد.

 

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق اقلیت‌های مذهبی ۳۶% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز افزایش ۹% را شاهد بوده‌ایم.

 

اقلیت‌های قومی-ملی

در خرداد ماه امسال، تعداد ۵۸ نقض موردی حقوق اقلیت‌های قومی یا ملی در ایران توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسیده است.

بر اساس این گزارش‌ها، ۳۷ شهروند بازداشت، ۳ تن احضار و ۷ نفر مورد محاکمه قرار گرفتند و گفتنی ست که تنها ۳۳ تن از بازداشتیان این ماه در حوزهٔ مذکور را شهروندان ترک تشکیل می‌دهند.

از سوی دیگر نیز یک شهروند کرد، از سوی دادگاه انقلاب، به ۱۴۴ ماه حبس تعزیری محکوم شد و دو تن از کولبران در مناطق مرز غربی نیز به دست نیروهای امنیتی کشته شدند.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق اقلیت‌های قومی ۷% نسبت به سال گذشته کاهش داشته است، هم چنین نسبت بهماه پیش نیز کاهش ۵۳% را شاهد بوده‌ایم.


 

اصناف
در ماه گذشته ۷ نقض موردی حقوق اصناف توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسیده است و عمدهٔ این آمار مربوط به بازداشت و احضار فعالین صنفی معلمان بوده است.

هم چنین در خرداد ماه یک مورد تجمع اعتراض آمیز صنف مرغداران را نیز شاهد بودیم.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق اصناف ۲۲% نسبت به سال گذشته کاهش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز کاهش ۵۸% را شاهد بوده‌ایم.

 

فرهنگی

در خرداد ماه، دستکم تعداد ۵ مورد نقض حقوق فرهنگی ثبت شده است.

این آمار مربوط به بازداشت ۲ تن از فعالین فرهنگی، ممنوع الفعالیت شدن یک هنرمند، لغو کنسرت یک گروه موسیقی و محکومیت یک تن از فعالین در این حوزه را به شش ماه زندان محکوم نمود.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق فرهنگی ۲% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز افزایش ۶% را شاهد بوده‌ایم.

 

زنان

در خردادماه سال جاری، ۸ مورد گزارش موردی نقض حقوق زنان به ثبت رسیده است.

بر آمار فوق الذکر، ۲ تن از فعالبن زنان بازداشت شده است. هم چنین در دو مورد با مسئولان به بهانهٔ بدحجابی به وارد آوردن فشار و تعمال محدودیت بر زنان روی آورد.

از سویی در این محدودهٔ زمانی سه قتل ناموسی نیز به وقوع پیوسته که محل وقوع آن‌ها مربوط به استان‌های هرمزگان، آذربایجان غربی و کردستان می‌شود.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق زنان ۲۵% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز افزایش ۲۵% را شاهد بوده‌ایم.

 

کودکان

در ماه گذشته تعداد ۴ گزارش نقض موردی حقوق کودکان توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسیده است و تمامی این موارد مربوط به تجاوز و آزار جنسی به کودکان در استان‌های تهران و فارس بوده است.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق کودکان ۲۵% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز تغییری نکرده است.

اعدام

طبق گزارشات موجود، در خرداد ماه سال جاری ۵۰ شهروند در نقاط مختلف کشور به دار آویخته شدند که تنها ۱۷ مورد از این احکام در ملاء عام به اجرا در آمده و اتهام ۱۵ تن از اعدامیان در این دسته از سوی مقامات قضایی «تجاوز به عنف» عنوان شده است.

هم چنین ۳۴۷ نفر نیز به اعدام محکوم شدند که اتهام عمدهٔ این افراد، جرایم مربوط به مواد مخدر ذکر شد.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق کودکان ۲۵% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز تغییری نکرده است.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل صدور و اجرای حکم اعدام ۲۵% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز شاهد افزایش ۳۱% بوده ایم.

 

دانشجویان

در ماه گذشته تعداد ۷۳ نقض موردی حقوق دانشجویان توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسیده است.

طبق این آمار، دستکم ۳ دانشجو بازداشت و یک تن نیز از سوی دادگاه انقلاب مورد محاکمه قرار گرفت. ۴۴ دانشجو نیز در مجموع به ۲۰۴ ماه حبس تعزیری محکوم شدند که تنها ۴۰ نفر از ایشان در رابطه به پروندهٔ کوی دانشگاه تهران حکم دریافت کرده‌اند.

یک مورد تفکیک جنسیتی، دو مورد لغو مجوز نشریات دانشجویی، ۸ مورد تعلیق از تحصیل، ۱ مورد محرومیت تحصیلی، ۱ مورد احضار به دادگاه و ۱ مورد احضار به کمیته‌های انضباطی نیز از دیگر موارد اهم نقض حقوق دانشجویان در محدودهٔ زمانی مورد بحث بوده است.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق دانشجویان ۶۵% نسبت به سال گذشته کاهش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز افزایش ۳% را شاهد بوده‌ایم.

 

زندانیان

در خرداد ماه، ۳۵۴ مورد گزارش نقض حقوق زندانیان توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسید.

این رقم مربوط به ۵۲ مورد شکنجهٔ زندانیان بی‌دفاع، ۱۳ مورد عدم رسیدگی پزشکی به زندانیانی که از وضعیت جسمی نامساعدی در رنج‌اند، ۴ مورد عدم دسترسی به وکیل که از حقوق اولیه زندانیان محسوب می‌شود، ۱۳ مورد انتقال به سلول‌های انفرادی، ۱۷ مورد اعمال محدودیت، ۱۵ مورد نقل و انتقال اجباری و یا تبعید به زندان یا شهری دیگر، ۲۸ مورد پرونده سازی برای زندانیان در درون زندان، ۱۳۴ مورد اعمال فشار و تهدید و ۳۹ مورد نگهداری زندانی در محیطی نامطلوب می‌باشد.

این در حالیست که هدی صابر، از زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین که در اعتراض به جان باختن هاله سحابی به همراه چند تن دیگر از زندانیان دست به اعتصاب غذا زده بود، به علت شوک قلب ناشی از اعتصاب جان باخت.

هم چنین در ماه گذشته ۲۶ زندانی دست به اعتصاب غذا زدند که عمدهٔ این اعتصاب‌ها سیاسی بوده و در راستای اعتراض به جان باختن هاله سحابی و هدی صابر صورت گرفته است.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق زندانیان ۵% نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز افزایش ۲۷% را شاهد بوده‌ایم.

 

اندیشه و بیان

در خرداد سال جاری، تعداد ۱۰۹ مورد گزارش نقض موردی حقوق بشر در حوزهٔ اندیشه و بیان توسط واحد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران به ثبت رسیده است.

بر این اساس ۱۶ تن از فعالین سیاسی- مدنی بازداشت شده، ۲ نفر مورد محاکمه قرار گرفته و ۲ تن دیگر از ایشان نیز به دادگاه و یا وزارت اطلاعات احضار شدند. هم چنین که شاهد ۳۰ مورد بازداشت فله‌ای در این حوزه بوده‌ایم.

از سویی نیز ۱۶ تن از فعالین توسط شعب مختلف دادگاه‌های انقلاب در کشور، جمعا به ۸۲۸ ماه حبس تعزیری و پرداخت ۳۰۰۰۰۰۰ ریال جزای نقدی محکوم شدند.
هم چنین طبق روال گذشته دستکم شاهد ۵ مورد اعمال فیلترینگ و ۱ مورد اخلال در اینترنت بوده‌ایم.

۶ مورد تهدید و ارعاب شهروندان، ۸ مورد ایجاد فضای امنیتی، ۵ مورد جلوگیری از تجمع، اجرای مراسم و یا سخنرانی، ۲ مورد ضرب و شتم و ۱ مورد قتل و ترور از دیگر موارد اهم نقض حقوق شهروندان در حوزه اندیشه و بیان بوده است.

طبق آمار فوق و با مقایسه آن در ماه مشابه سال قبل نقض حقوق اندیشه و بیان ۵% نسبت به سال گذشته کاهش داشته است، هم چنین نسبت به ماه پیش نیز افزایش ۴۷% را شاهد بوده‌ایم.

 

در پایان برای مقایسه آماری خرداد ۹۰ با ماه مشابه سال قبل و اردیبهشت سالجاری، نمودار زیر را مشاهده کنید.

 

جمعه 03 تیر 1390