روز بزرگداشت می‌آيد و می‌رود

اما مصائب معلمان پايان ندارد

مهدی ابتکار

 با اين که در رسانه‌هاي مختلف هميشه اخباري از معضلات فرهنگيان کشور ديده مي‌شود ودر کنار اين اخبار، اظهار نظرهايي مثبت گونه و اميدوار کننده ی مسئولین مربوطه اين قشر زحمت کش را جلا مي‌دهند اما به نظر مي‌رسد اين مشکلات هيچ گاه تمامي ندارد و جامعه معلمان هر روز منتظر خبر بد جديدی است.
در اين بين اما هميشه از معلمان با نام‌ها و صفت‌هايي هايي مختلفي همچون دارندگان شغل انبياء، پرورش دهندگان نسل آينده جامعه و... ياد مي‌شود در حالي که نه تنها به گفته خود اين قشر فرهنگي بلکه به اذعان بسياري از مسئولين جايگاه شغلي معلمان در جامعه پايين است و بايد ارتقاء يابد، اما به گفته معلمان اين بايد و نبايد‌ها سال هاست ادامه دارد و تاکنون نيز نتوانسته است پا به عرصه عمل بگذارد و فقط در حد يک خبر آن هم بر روي آرشيو چند خبرگزاري باقي مانده است. امسال هم همانند سال گذشته در حوالي روز معلم(چند روز قبل و چند روز بعد)مي بينيم که حرف و حديث‌ها در خصوص اين قشر اوج گرفته و وعده و وعيدها باز تکرار شده تا ارتقاء جايگاه شغلي معلمان صورت پذيرد. آیا در سال 91 هم در چنين روزي باز هم اين گفته‌ها تکرار مي‌شود و يا...
يک عضو کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس در اين خصوص معتقد است ايجاد حق و حقوق مديريتي با وضع مشوق‌هاي مالي براي مديران مدارس از جمله کارهايي است که توانسته تا حدودي مشکلات معلمان را حل کند.
حيدري در ادامه می گوید: اما به نظر من اينها همه اقداماتي ظاهري است و وزير آموزش و پرورش بايد به دنبال راه کارهايي براي ايجاد تحولات عميق و بنيادي باشد.
نماينده مردم اردل و فارسان هم که به گفتگو با خانه ملت پرداخته بود، 2 پيشنهاد در اين خصوص مطرح کرده و می گوید: يکي از راه‌هاي اين تحولات ايجاد گزينش اصلح و توانمند معلمان است، بدين صورت که معلمان ورودي به بهترين وجه گزينش شوند و آنهايي که مشغول به کار هستند نيز در آزموني جامع حاضر شوند تا جايگاه واقعي معلمان مشخص شود.
وي دومين پيشنهاد خود را که به گفته خويش از مورد اول مهمتر نيز هست مطرح می کند: معلمان بايستي بيش از هر کار ديگر به بالابردن سطح اخلاق، معنويت و سواد خود بپردازند و خود را در اين زمينه‌ها تقويت کنند.
واما نماينده مردم فسا با بيان اين که در حال حاضر بيش از يک ميليون نفر در مجموعه آموزش و پرورش و نزديک به 120 هزار نفر در بخش آموزش عالي به شغل معلمي، استاد دانشگاهي و امور اجرايي مشغول هستند که کليد توسعه جامعه در دست اين افراد است تاکيد میکند که بايد مشکلات زندگي معلمان در جامعه هرچه زودتر حل شود و نمي‌توان مشکلات آنها را فراموش کرد بلکه بايد با ايجاد آسايش و رفاه معلمان و خانواده آنها ترتيبي اتخاذ شود که رسالت اين قشر از جامعه با موفقيت همراه شود.
يک نماينده ديگر در مجلس شوراي اسلامي که متفاوت تر از بقيه باب سخن را گشوده و میگوید: در تمام دوره‌هاي مجلس به‌خاطر نمي‌آورم که کاري از دست مجلس ساخته بوده و براي کارگران و معلمان کوتاهي کرده باشد، اما به‌هر حال بايد مقدورات را در نظر گرفت.
نماينده دورود و ازنا همچنين اذعان میدارد: با تمام اين احوال قائل به اين نکته هستم که درباره قشر عظيم‌الشأن کارگر و قشر بزرگوار معلم، نه مجلس و نه دولت نتوانسته آن‌طور که حق‌شان است و در ازاي زحمتي که مي‌کشند حق آنها را ادا کند اما اين نکته را هم شهادت مي‌دهم که تا جايي که در توان دولت بوده و مجلس آن را عملي مي‌دانسته دريغ نکرده است.
و اما روز گذشته لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي هم در مراسم بزرگداشت مقام معلم که در مجلس شوراي اسلامي برگزار شده بود بر تاثير گذاري اين قشر تاکيد کرد و گفت: يکي از دغدغه‌هاي اصلي مجلس فراهم کردن محيطي آرام براي معلمان و آموزش وپرورش کشور است.
حاجي بابايي وزير آموزش و پرورش هم روز گذشته در مراسم روز معلم با اين که اشاره خاصي به مشکلات فرهنگيان کشور نکرده اما با اشاره به اين که در آزمون استخدامي امسال که در تير 90 برگزار مي‌شود گفت: با برگزاري آزمون تعيين تكليف استخدامي‌هاي آموزش و پرورش نحوه به كارگيريشان و جايگاه معلم تعريف و مشخص مي‌شود تا هيچگونه بحث حاشيه‌اي در رابطه با استخدام معلمان وجود نداشته باشد. وزير آموزش و پرورش در پاسخ به سئوالي مبني بر پرداخت مطالبات فرهنگيان اظهار داشت: معلمان هيچ مطالبه‌اي از آموزش و پرورش ندارند.
وزير آموزش و پرورش هم چنين با بيان اين كه همه روزهاي ما روز معلم و همه هفته‌ها، هفته معلم است، خاطر نشان كرد: من لحظه به لحظه به جايگاه معلم فكر مي‌كنم. معلمان نيز بدانند كه همه مسوولان براي ارتقاي جايگاه معلم تلاش مي‌كنند.
اما شنيدن حکايت معلمان و دغدغه‌هاي اين روزهايشان از زبان خود آنان هم جالب است.
يكي از معلمان نابساماني و بلاتكليفي وضعيت معلمان آزاد، شركتي و و حق التدريسي را يكي از مشكلات فعلي آموزش و پرورش بيان کرده و عنوان میکند: در حالي كه بسياري از معلمان شركتي و حق‌التدريسي با رشته‌هاي مرتبط فعاليت مي‌كردند و مي‌توانستند جذب آموزش و پرورش شوند، در اعلام نياز سال جاري براي جذب نيرو از برخي تخصص‌هايي استفاده شده كه كارايي لازم را ندارد. اين درحاليست كه وزارت آموزش و پرورش با برگزاري آزمون استخدامي، 40 هزار نيرو جذب كرده كه 26 هزار نفر از آنها را معلمان حق‌التدريس تشكيل مي‌دادند و بر اساس شرايط اعلام شده براي اين آزمون افرادي كه حداقل داراي مدرك ليسانس بودند، مي‌توانستند در اين آزمون شركت كنند.
معلم ديگري در گفتگو با ايسنا با انتقاد از نظام ( 3-3-6) آن را يك نظام منسوخ شده در كشورهاي پيشرفته توصيف كرد و گفت: اين نظام آموزشي در كشورهاي پيشرفته عليرغم داشتن تكنولوژي بالا و امكانات مدرن، با شكست مواجه شده حال آنكه اين نظام در ايران به عنوان كشوري در حال توسعه و با امكانات فعلي قابل اجرا نيست.
اما اين معلم، همچنين لحاظ نكردن ساعات آموزش متناسب با حجم كتاب براي محتواي دورس را از ديگر اشكالات وارد برآن شمرد و افزود: به طور مثال كتاب تاريخ معاصر دبيرستان حجم بسيار بالايي دارد و زماني كه براي تدريس اين درس لحاظ شده متناسب با حجم سنگين كتاب نيست و علاوه بر اينكه بسياري از مطالب آن تكرار مطالب مقاطع ابتدايي و راهنمايي است و براي دانش آموزان خسته كننده است، در حالي كه مي‌توان با تغيير محتوا و افزودن مطالب جديد اين درس را براي دانش آموزان جذاب كرد.
به گفته وي، نداشتن امنيت شغلي در بين معلمان حق التدريسي از مشكلات ديگر آموزش و پرورش است كه باعث شده به خاطر دغذغه اي كه معلمان در باره آينده نامعلوم شغلي خود دارند، نتوانند با آسودگي به كار خود ادامه دهند كه اين امر بركيفيت آموزش تاثير دارد.
معلمي ديگري كه پس از 26 سال خدمت به آموزش و پرورش 3 سال قبل به درخواست خود پيش از موعد بازنشسته شد، با بيان اينكه توجه لازم به مشكلات و مطالبات فرهنگيان نمي‌شود، به ايسنا میگوید: "متاسفانه بسياري از وعده وعيدهايي كه به معلمان داده مي‌شود، متحقق نمي‌شود. يكي از مشكلات آموزش پرورش شيوه‌هاي استخدام و بكارگيري نيروها به عنوان معلم است و برخي از افرادي كه به عنوان معلم استخدام مي‌شوند، از نظر علمي كاربردي نيستتد ضمن آنكه حوصله كلاس و كتاب و درس را ندارند و ويژگي‌هايي كه بتوان براي يك معلم برشمرد در آنها ديده نمي‌شود."
به گفته اين معلم بازنشسته، در 15 سال اخير برخي از معلماني كه بكار گرفته شده اند، علاوه بر نياز مالي حوصله معلم شدن و عشق معلمي ندارند و تنها براي بيكار نبودن به اين كار روي مي‌آورند، اين در حاليست كه همه اين مسائل به دانش آموزان و خانواده‌ها منتقل مي‌شود. اين معلم اظهار كرد: هنوز مفهوم آموزش و پرورش براي برخي مسوولان جا نيفتاده و گاهي تصميماتي اتخاذ مي‌شود كه متناسب با نياز معلم و دانش آموز نيست.
اين معلم همچنين با اشاره به برگزاري برخي همايش‌ها، سمينارها و جشنواره‌ها در مدارس كه تبديل به يك روند تكراري و نمايشي شد، در عين حال اظهار كرد: همايش‌هاي مرتبط هم تا زماني كه نتيجه‌اي در ارتقاي سطح آموزش و پرورش و رفع مشكلات نداشته باشد، نه مشكلي از دوش دانش آموزان برمي دارد و نه معلمان!!

13.02.1390