داوود هرمیداس باوند، سخنگوی جبهه ملی ایران :ایران باید مستقیما با طرف‌های درگیر در پرونده هسته‌ای مذاکره کند

  9 خرداد 1389       
فرارو- یک کارشناس مسایل بین الملل می‌گوید ایران باج‌ سنگینی به روسیه و چین پرداخت می‌کند و سیاست بهره برداری از قدرت‌های جدید جواب نداده است و ایران بجای مذاکره با این کشور باید مستقیما با طرف‌های درگیر در پرونده هسته‌ای مذاکره کند.

داوود هرمیداس باوند در گفت‌وگو با خبرنگار فرارو درباره آرایش نیروهای سیاسی در پرونده هسته‌ایران گفت: «مهمترین و تاثیرگذارترین کشورها در پرونده هسته‌ای پنج عضو دائم شورای امنیت هستند و چنان که پیداست موضع مشترکی در قبال این موضوع دارند. در این بین این تنها چین است که دو قدم به جلو و یک قدم به عقب برمی‌دارد. گاهی از ادامه مذاکرات دفاع کرده و گاهی نیز با قطنامه‌ای که در پیش است، مخالفت نمی‌کند.»

وی با تحلیل رفتار چین و روسیه افزود: «البته احتمال دارد که موضع شدید روسیه در موضع چین بی تاثیر نباشد. ایران به چین و روسیه اتکا دارد چرا که این کشورها حالت تعدیل کننده دارند. ولی باید توجه کرد که هر دو به دنبال استفاده اقتصادی و منافع خود از این موضوع هستند. چندی پیش آقای لاوروف نگاه جدیدی را مطرح کرد که روسیه تنها به دنبال منافع خود نیست بلکه به دنبال منافع جامعه جهانی و حفظ آن نیز هست.»

باوند همچنین درباره روسیه ادامه داد: «می‌شود گفت که روسیه به فکر منافع ملی خودش است نه منافع ایران یا آمریکا. اگر توجه کنیم متوجه می‌شویم که تغییراتی به نفع روسیه در حال وقوع است. از جمله آمریکا تحریم سه شرکت بزرگ روسی را برداشت و در مورد سپر دفاع موشکی منافع روس‌ها را لحاظ کرد. در مورد مسئله گرجستان هم غرب سیاست سکوت را پیشه کرده است.»

این تحلیل‌گر مسایل بین الملل با انتقاد از عملکرد ایران اظهار کرد: «ایران امتیاز و باج‌های سنگینی به روسیه و چین می‌پردازد. در حال حاضر چهار هزار قلم کالای چینی در بازار ایران وجود دارد بطوریکه صنایع داخلی مربوطه ورشکست شده‌اند. بنابراین ما باید به جای این کشورها با خود طرف‌های درگیر وارد مذاکره شویم. واقعیت آن است که سیاست بهره‌ برداری قدرت‌های جدید جواب نداده است.»

وی در ادامه بیانیه تهران را از نظر تاکتیکی مثبت ارزیابی کرد و گفت: «این بیانیه ذکر کرده است که 1200 کیلو گرم اورانیوم 5/3 درصد غنی شده ایران به امانت تحویل ترکیه داده می‌شود تا مذاکرات با سه کشور روسیه‌، فرانسه و آمریکا انجام شود. ایران می‌گوید مذاکره در قالب دو بسته پیشنهادی ایران باشد. البته آمریکایی‌ها آمدند و با پیش نویس قطعنامه‌ای که به دنبال تصویب آن هستند، مقداری جلو تاثیر مثبت بیانیه را گرفتند.»

باوند در پاسخ به این سوال که احتمال تصویب قطعنامه جدید علیه ایران چقدر است، بیان کرد: «اگر این قطعنامه به رای گذاشته شود نیاز به نه رای دارد تا تصویب شود. در این میان احتمال دارد که کشورهایی مثل برزیل و ترکیه رای ممتنع دهند. از طرف دیگر پیش بینی می‌شود پنج رای از این نه رای که متعلق به اعضای دائمی شورا است مثبت باشد. بنابراین حتی با وجود شش رای ممتنع فقط به چهار رای دیگر نیاز است که قطعنامه علیه ایران تصویب شود.»

وی درباره رفتار احتمالی ترکیه و برزیل در قبال تصویب قطعنامه گفت: «اگر قطعنامه علیه ایران تصویب شود همه اعضاء سازمان ملل به موجب بند 5 ماده 2 موظفند که همکاری کنند. این مسئله ترکیه و برزیل را هم شامل می‌شود. حتی هیچ بعید نیست که اگر قطعنامه تصویب شد روس ها بهانه بیاورند و از تحویل موشک‌های اس 300 به ایران خودداری کنند.»