سه پرسش در ا رتباط با سال «محیط زيست و ميراث طبيعی ايران»:

  مهندس کورش زعيم ـ ايران

پژوهشگر و فعال سیاسی


1ـ امسال  بنياد ميراث پاسارگاد، در جهت جلب کمکی ملی و جهانی به حل بحران هراس انگيزی که سرزمين مان را از نظر محیط زيست در خود گرفته، سال 1389 را «سال محیط زيست و ميراث طبيعی ایران»  نام گذاشته است. شما با اين حرکت موافقيد؟ 

 کورش زعیم: من با این حرکت کاملا موافق و آن را ضروری می دانم، هرچند که ما سی سال برای این کار دیر هستیم. با نابودسازی گسترده ای که در این سه دهه، بویژه در چهار سال گذشته رخ داده، می پندارم که برای چنین نامگذاری سالها دیر و سالی زود است. بهتر بود این سال را "سال سوگواری محیط زیست و میراث طبیعی ایران" می نامیدیم، و تا زمانی که مردم بر سرنوشت کشور خود حاکم نشوند این سوگواری را که با حضور سیستم حاکم ابعادی دلخراش تر هم پیدا خواهد کرد ادامه میدادیم.

 بیش از یک سوم جنگلهای ما فدای سودجویی خودی های رژیم قرار گرفته، رودخانه ها به خشگی کشانده شده، تالاب ها لجنزار شده، کشتزارهای کنار دریاچه ها به علت کم آب یا خشک شدن آنها لم یزرع شده، پرندگان مهاجر در کشور ما با سرگردانی یا مرگ روبرو شده اند، سدسازی بی منطق و سودجویانه حدود یک سوم آبهای سطحی ما را بخار و در نتیجه با کاهش آب چاه های کشاورزی زمینهای زیر کشت با کم آبی روبرو و یا نمکزار شده اند، بیابانها در حال گسترش و کشتزارهای پیرامون شهرها به زمینهای مسکونی تبدیل شده اند. رودخانه های بجا مانده، از شدت آلودگی نه تنها رشد آبزیان را دشوار یا غیرممکن کرده، بلکه تندرستی  آدمیان را را نیز به خطر انداخته است.

آلودگی هوای همه شهرها، به علت کمبود وسائط نقلیه همگانی، پر مصرف بودن خودروهای تولید داخل یا خریداری شده از کشورهای درجه سه، نادانی در مدیریت ترافیک و نیز در یهسازی راهها و گذرگاهها، نه تنها هوای پاک را برای تنفس مردم نایاب گرده، که گیاهان را در شهرها از شادابی انداخته و پرندگان موسمی را فراری داده است. کشور ما که یکی از بزرگترین مخاذن نفت جهان را دارد بیشترین مصرف سرانه بنزین در جهان را دارد که معنای آن نادانی در سیاستگذاری و بی اعتنایی به دور ریز اموال عمومی است. هال خدا رحم کرده که کارخانه هایمان اغلب توسط این دولت خوابانده شده اند و دودشان فقط توی چشم کارگران آنها می رود. و نیز خوشبختانه یک سوم بنزین وارداتی به کشورهای همسایه قاچاق می شود، وگرنه دود آنها هم به چشم ما می رفت. ما باید از این لحاظ از قاچاقچیان بنزین و مواد سوختی که افزون بر نیاز کشور با یارانه دولت یعنی از جیب ملت خریداری و وارد می کنند و سود آن را به خارج انتقال داده در کشورهای دیگر سرمایه گذاری می کنند سپاسگزار باشیم، وگرنه با این پولهای دزدیده شده هزاران کارخانه براه می افتاد و دودکش هایشان دود و هوا را بیشتر آلوده می کرد.

حیات وحش ما طعمه دزدان بانفوذ که جانوران کمیاب ما را شکار می کنند تا به خارج بفروشند، مانند شاهین های ما به شاهین پرانان بیابانها و هتا دختران بی همتای ما.

هزاران درختان تنومند و کهنسال مارا که هزاران سال آنها را گرامی داشته ایم و جزو میراث طبیعی و فرهنگی ما بشمار می آمده اند و هر کدام در جایجای کشور نماد کهن بودن این مردمان و این فرهنگ و تاریخ ما هستند با بیرحمی بریده می شوند تا با شیطان مبارزه کنند یا در دخیل بستن رقیبی برای امامزاده ها نباشند، یا جاده ای را که می توانست از کنار آنها بگذرد و جایگاه آن درختان بی همتا را به گردشگاه تبدیل کنند، از روی آنها گذر کند، همانگونه که براحتی از روی ساختمانها و کاخهای چندهزار ساله ما گذر می کند. (البته چوب تنه یک درخت تنومند پول خوبی هم می آورد.)

من با خوشبینی و امید به آینده بنیاد میراث پاسارگاد درباره محیط زیست و میراث طبیعی کشور مخالف نیستم و معتقد هستم که باید تلاش کنیم همین را هم که هنوز برایمان وجود دارد نگهبانی کنیم، ولی دستکم نماد آن را با روبان سیاه نمایش دهید!

 
2 ـ چه کارهایی حاضريد در جهت جلوگیری از آلودگی محیط زيست و ميراث طبيعی سرزمين مان بکنيد؟

کورش زعیم: من حاضرم غصه بخورم، افسوس بخورم و درد بکشم، زیرا زورمان به این طایفه ناایرانی نمی رسد. اینها همانها هستند که تولید صنعتی را در ایران نابود کردند تا عروسک دارا و سارای وطنی ما را نیز از چین بیاورند. اینها همانها هستند که کشاورزی و باغداری ما را نابود کردند تا پس از خودکفایی که به آن رسیده بودیم، دوباره تبدیل به بزرگترین وارد کننده غلات در جهان شویم و هتا هندوانه را هم از چین بیاوریم و شما در میوه فروشی های کشوری که روزی یکی از بزرگترین و بهترین تولید کنندگان میوه در جهان بود به سختی دنبال میوه ایرانی بگردید. اینها همانها هستند که سی سال از احداث پالایشگاه جلوگیری کردند تا یکی از بزرگترین تولید کنندگان نفت جهان نیازمند بنزین وارداتی باشد.

اینها همانها هستند که ساخت فاضلآب شهرها را شیک نمی دانند، ولی آجرفرش پیاده روها را هر سال عوض می کنند و دیوارهای خیابانها را کاشی کاری می کنند. اینها همانها هستند که آب روخانه های شهری را رها می کنند تا تبدیل به فاضل آب شود و آب و کشتزارهای پیرامون شهرها را آلوده کند و هم به مردم و همه به جانوران آسیب برساند، چون احداث پالایشگاه آب و برگردان این آب به چرخه آب در شهر و جلوگیری از هدر رفتن آن شیک نیست و زمان می برد، استفاده از چاههای آلوده در شهرها آسانتر است.

ما چکار می توانیم برای مجیط زیست و میراث طبیعی میهنمان بکنیم؟ هیچ! مگر اینکه تلاش کنیم سرنوشت کشور را به دست مردم بسپاریم و بی وطنان را از تصمیم گیری درباره وطن بازداریم.

3 ـ چه سفارشی برای مردم و کوشندگان محیط زيست داريد؟

کورش زعیم: آکاهی رسانی. ما هیچ قدرتی بجز آگاهی رسانی نداریم، و آگاهی رسانی بسیار قدرتمند است. من سفارش می کنم که مردم کوچکترین بی اعتنایی یا اسیب رسانی به محیط زیست پیرامون خود را ندیده نگیرند و بی اعتنا از آن نگذرند. این طایفه دوست دارد در تاریکی کار کند. اگر بر روی آنان نور بیافشانید واپس خواهند کشید.