موارد نقض حقوق بشر در ایران

مهران براتی: «شهروندان ایرانی می‌توانند به دادستان آلمان شکایت کنند.»

 1 آذر 1389

موارد نقض حقوق بشر در ایران موضوع نشستی در دانشگاه کلن آلمان بود. سخنرانان در این نشست امکان ارسال پرونده نقض حقوق بشر ایران به پارلمان اروپا را بررسی کردند.

«آیا موارد نقض حقوق بشر در ایران را می‌توان در نظام حقوق بین‌الملل، جزو موارد جنایت علیه بشریت دسته‌بندی کرد؟»، «چه راه‌های عملی برای محاکمه عوامل نقض حقوق بشر در ایران وجود دارد؟» این سوالات، موضوعات میزگرد شب گذشته، ۲۸ آبان ۱۳۸۹ در دانشگاه شهر کلن بود. این نشست از سوی گروه "اتحاد برای ایران" به همراهمی جامعه بهاییان ایران در آلمان برگزار شد. در این برنامه مهران براتی جامعه‌شناس، پیام اخوان حقوق‌دان و ماریتیه شاکه عضو پارلمان اروپا سخنرانی کردند.

در ابتدای برنامه پیام اخوان، حقوق‌دان کشور کانادا از تهیه پرونده نقض حقوق بشر در ایران و ارسال این پرونده به پارلمان اروپا صحبت کرد. در همین زمینه مهران براتی، جامعه‌‌شناس و یکی از سخنرانان، درباره موضوعات این نشست به دویچه‌وله گفت: « موضوع گفت‌وگوی امشب، حول محور چند مسئله است. اول این‌که مفهوم جنایت علیه بشریت که در اساسنامه دادگاه جنایی سازمان ملل، به‌خصوص بند هفت آن اساسنامه که مربوط به جنایت علیه بشریت است چیست؟ آیا جنایت علیه بشریت با تعاریفی که در اساسنامه سازمان ملل انجام گرفته، شامل جنایاتی که در ایران به دلایل سیاسی، قومی و مذهبی صورت گرفته می‌شود؟»

براتی افزود:«اگر این‌طور است، چه ساز و کارهای بین‌المللی و امکانات حقوقی در سطح بین‌المللی وجود دارد تا جنایاتی که در ایران صورت می‌گیرد در سطح بین‌المللی مورد بررسی قرار بگیرد؟ و جامعه بین‌المللی چه وظایفی برای حمایت از حقوق شهروندان ایرانی برای تامین حقوق بشر در ایران دارد؟»

شهروندان ایرانی می‌توانند به دادستان آلمان شکایت کنند

مهران براتی درباره راه‌کارهای حقوقی برای محاکمه عوامل نقض حقوق‌بشر در ایران تصریح کرد که «یکی از امکانات این است که از نظام حقوقی کشورهای اروپایی استفاده شود. کشورهای اروپایی، قوانین جزایی خودشان را با قوانین بین‌المللی جزایی تطبیق داده‌اند. یعنی جنایتکاری که در ایران کسی را شکنجه کرده، کسی را اعدام کرده یا کسی را مفقودالاثر کرده، چنانچه آن فرد به نام شناخته شده باشد، چنانچه سندیتی در مورد دخالت آن فرد وجود داشته باشد، شهروندان ایرانی می‌توانند به دادستان آلمان شکایت کنند تا اگر آن فرد پایش به آلمان رسید، آن فرد دستگیر شود و دادگاه علیه آن فرد این‌جا تشکیل بشود.»

"ما جزو مردم ایران هستیم"

جامعه بهائیان آلمان نیز یکی از برگزارکنندگان برنامه شب گذشته در دانشگاه کلن بود. "رها ریحانی"، یکی از بهائیان شرکت‌کننده در برنامه، درباره تاثیر برگزاری چنین نشست‌هایی به دویچه‌وله گفت: «این برنامه شروع پروسه‌ای است که ما بیرون از کشور شروع کرده‌ایم تا ب‌توانیم بطور استراتژیک به موارد حقوق بشر کمک کنیم. این‌طور می‌توانیم در کشورهای مختلف با پارلمان این کشورها کار کنیم تا با فشار بیشتری موارد حقوق بشر رعایت شود.»

"رها ریحانی"، معتقد است برای جامعه بهائیان خارج از ایران نه تنها موارد نقض حقوق ‌بشر در مورد بهائیان، بلکه دیگر موارد نقض حقوق‌بشر درایران نیز مهم است. "رها ریحانی" می‌گوید: «ما جزو مردم ایران هستیم. ما باید به جا افتادن موارد حقوق بشر در ایران کمک کنیم.»

حسین کرمانی

تحریریه: شهرام اسلامی

صدای آلمان