بیانیه جبهه ملی ایران- آمریکا و اروپا

بمناسبت سالروز کودتای 28 امرداد 1332

هموطنان گرامی،

    پنجاه و هفت سال پیش سازمانهای جاسوسی آمریکا و انگلستان بکمک دربار پهلوی، ایادی آن و روحانیون ارتجاعی، دولت ملی دکتر محمد مصدق را طی یک کودتای تمام عیار ساقط کردند و سرلشکر فضل الله زاهدی را به نخست وزیری منصوب نمودند. گرچه تاکنون مقامات ایالات متحده آمریکا بارها رسما به نقش ماموران امریکایی  در این کودتا اعتراف کرده اند و اسناد مربوطه نیز از طرف وزارت خارجه آمریکا آزاد و منتشر شده است، ولی هنوز هم عده ای از کودتای 28 مرداد بنام "قیام ملی" یاد میکنند و مایل نیستند این واقعیت مسلم تاریخی را بپذیرند. بدیهیست که جبهه ملی ایران هیچگاه این واقعه ننگین را بعنوان یک قیام نخواهد پذیرفت و همواره به نسلهای جوان، این فاجعه تاریخی را گوشزد خواهد نمود، فاجعه ای که نه تنها تاریخ ایران که به  یقین تاریخ خاورمیانه را تحت تاثیر قرار داد و پیامدهای ناگوار بسیاری بهمراه آورد.

    هم میهنان، در شرایط کنونی توجه جبهه ملی ایران به آن حادثه، بیشتر از دید یک تجربه تلخ تاریخی میباشد که باید از آن آموخت و از خطاهایی که آنزمان اجرای کودتا را ممکن و یا دستکم آسان نمود، پرهیز کرد. آنچه باعث شد علیه دولت مصدق کودتا شود همانا ملی کردن صنعت نفت در سراسر ایران بود. اگر این مهم باوجود خرابکاری ها و سنگ اندازی های حزب توده ایران و ایادی انگلستان به نتیجه مطلوب رسید، تنها در سایه همبستگی ملت ایران بود. براستی که در بزنگاههای تاریخی هرگاه که مردم ایران همبسته و در وفاق کامل پای در صحنه تاریخ گذارده، پیروز و سربلند بوده است. جنگ میهنی ایرانیان علیه ارتش متجاور صدام حسین نمونه دیگری از این تجربه تاریخی میباشد. و درست هنگامیکه این همبستگی میشکند و شکست و چند دستگی جای آنرا میگیرد، و یا وقتیکه همبستگی لازم هنوز ساخته و پرداخته نشده است؛ مانند ماه های مبارزات پر شور پس از 22 خرداد 88 ، جنبش به پیروزی نمیرسد. نتیجه بلاواسطه و مشخص این تجربه آشکار است: مادامیکه کارگران و اقوام ایرانی بطور گسترده وارد کارزار مبارزه علیه استبداد و ارتجاع جمهوری اسلامی نگشته اند، نه تنها برکناری جمهوری اسلامی ممکن نخواهد شد بلکه آنان هم به خواست های بحق صنفی و قومی خود دست نخواهند یافت.

    درس دیگری از شکست نهضت ملی ایران در 28 مرداد 32، اهمیت نقش عدم انسجام نیروهای ملی میباشد. چنانچه آنزمان یک تشکل کمابیش منسجم در اختیار رهبری جبهه ملی ایران بود و علیه کودتاچیان بسیج شده و به صحنه آورده میشد، میتوان گمان برد که دیگر ِ نیروهای میهنی نیز برخلاف تردید و یا عدم تمایل رهبرانشان بمیدان می آمدند و کودتا موفق نمیشد. در شرایط کنونی که امکان ایجاد یک تشکل وسیع ملی نیست، جبهه ملی ایران باید با ارائه یک برنامه مشخص سیاسی- اقتصادی و شعارهای همه گیر مربوطه به آن، شایستگی خود را در رهنمایی نیروهای ملی موجود، که فعلا آرام گرفته اند، به نمایش بگذارد و آنها را دیگربار برای احقاق حقوق شهروندیشان به میدان فراخواند.

   همانطوریکه مصدق نماد استقلال و حاکمیت ملت و شاه نماد استبداد و وابستگی بود، امروز هم جبهه ملی ایران میتواند نماد آزادگی و مردمسالاری در برابر استبداد و ارتجاع انیرانی جمهوری اسلامی باشد.

پاینده ایران

پاینده و مستمر باد مبارزات ملت ایران برای آزادی و دمکراسی

26 امرداد1388

جبهه ملی ایران- اروپا

جبهه ملی ایران- آمریکا