مخالفت های دولتی با برگزاری سالروز درگذشت محمد مصدق

 

توسط آرش حسن‌نیا

 

شايد تعداد سال هايى كه در قلعه احمدآباد مراسمى بى دردسر و بى حاشيه براى بزرگداشت سالمرگ محمد مصدق، رهبر نهضت ملى شدن نفت ايران، برگزار شده به تعداد انگشتان يك دست هم نرسد.
چهل و سه سال است که ۱۴ اسفند براى ايرانيان يادآور نام مردى است كه اگرچه در اين سال ها نامش بخشى از كتاب هاى تاريخى و تقويم هاى رسمى را رقم زده، اما حكومت هاى مختلف در اين چهار دهه روى خوشى به اين نام و اين روز نشان نداده اند.
هر چند در سال هاى گذشته نيروهاى امنيتى و انتظامى درعمل از برگزارى بى درد سر و بدون حاشيه مراسم يادبود محمد مصدق جلوگيرى مى كردند، دست كم مقام هاى امنيتى و انتظامى براى برگزارى مراسم يادبود رهبر نهضت ملى شدن صنعت نفت ايران، مجوز صادر مى كردند.

 

یادبود مصدق در احمدآباد؛ «شرط کردند کسی درباره مسائل روز صحبت نکند»

مجوزى كه به گزارش سايت خبرى «ميزان» براى برگزارى چهل وسومين سالگرد درگذشت محمد مصدق صادر نشده است.
حسين شاه حسينى، از فعالان ملى باسابقه و سخنگوى هيئت امناى احمدآباد (مزار محمد مصدق) با اعلام اينكه همچون رويه سال هاى اخير از مدت ها قبل در نامه هايى به فرماندارى نظرآباد و استاندارى تهران، زمان و برنامه مراسم سالگرد درگذشت رهبر نهضت ملى ايران را ارائه كرده، مى گويد: «متاسفانه اين بار هم همين مسير اوليه را طى كرديم تا رسيديم به جلسه اى كه در نظرآباد بود. آقايان ماموران اطلاعاتى زير نظر فرماندار نظرآباد جلسه تشكيل دادند. من و آقاى دكتر محمود مصدق، نوه دكتر مصدق، در جلسه شركت كرديم. ما مثل گذشته نظريات مان را گفتيم. آنها هم خيلى مودبانه البته مطالبى گفتند به اين نحو كه امسال مراسم استثنايى است به دليل اينكه در شرايط موجود احتمال دارد كه عده اى باشند كه اينها فرصت طلب باشند و بخواهند از اين فرصت ها استفاده كنند و موجب ناامنى و ايجاد تشنج كنند و اين چون در يك منطقه دورافتاده از تهران است بسيار سخت است حفاظت آن و مشكل است و از اين جهت از ما مى خواستند كه ما امسال را تعطيل كنيم
وی در گفت و گو با رادیو فردا می افزاید: «پاسخ ما اين بود كه اين مراسم يك مرد بزرگى است كه هر روز شماها در تلويزيون و راديو چهره اش را نشان مى دهيد و ما حفاظت در داخل قلعه را مى توانيم داشته باشيم و نظارت كامل داشته باشيم تا انشاء الله تشنجى پيش نيايد. بودنش، هم به صلاح ملك است و هم به صلاح مملكت مان است كه اين برنامه برگزار شود
اما آن گونه كه شاه حسينى، سخنگوى هيئت امناى احمدآباد، مى گويد اين تلاش ها منجر به صدور مجوز براى برگزارى يادبود محمد مصدق در چهل و سومين سالروز درگذشتش نشده است.
وی می گوید: «آقايان متفقاً گفتند: به هيچ وجه امكان اين كار نيست و در كميسيون امنيت تصويب شده كه اين كار انجام نشود و شما تعطيل كنيد. گفتيم تعطيل را ما نمى كنيم؛ براى اينكه مراسمى است در مورد يك مرد بزرگ و خود شما دستگاه انتظامى هستيد و مختار شما هستيد. گفتند ما تعطيل مى كنيم. گفتيم خب شما مى توانيد تعطيل كنيد و ما هم مثل سال گذشته وقتى اجازه ندهيد اعلام نمى كنيم. ما هم آگهى در روزنامه نگذاشتيم. فقط يك اطلاعيه داديم: بزرگداشت اين مرد را به ملت ايران تسليت گفتيم و يادآورى كرديم و روزى و زمانى براى اين كار مشخص نكرديم. فقط اطلاع داديم كه چنين روزى هست. چون هر سال يك وقتى دعوت مى كرديم و همين اطلاعيه را مى داديم، مى نوشتيم برگزارى (مراسم) از چه ساعتى تا چه ساعتى خواهد بود. ما اين ذكر را نكرديم. فقط اطلاع داديم كه چنين روزى در ايران هست و تجليل از اين مرد بزرگ كرديم
آقای شاه حسینی می افزاید: «آنجا برنامه رسمى نداريم كه دعوت كننده باشيم. يعنى، متوليان رسماً دعوت كننده نيست. ولى خود مردم مختار و مخير هستند كه تصميم گيرنده هستند. چون سال هاى گذشته هم ما دعوت مى كرديم و هر كسى آمد هوالمطلوب و نيامد هم خب خودش مختار بود. امسال ما آن دعوت را نكرديم. حالا مردم مختارند و تصميم گيرنده خود مردم اند
با اينكه قلعه احمدآباد يك ملك كاملاً شخصى است و بنا بر قانون، برگزارى مراسمى نظير سالگرد درگذشت افراد در آن نيازى به مجوز ندارد، اما امسال همچون بسيارى از سال هاى چهار دهه گذشته، مجوزى براى اين مراسم بى نياز از مجوز صادر نشده است.
البته این اتفاق مختص به سال هاى حاكميت جمهورى اسلامى نيست و پيش از اين نیز در سى سال دوران حاکمیت محمدرضا پهلوى، شاه پيشين ايران، نيز فعالان ملى براى حضور در مراسم سالگرد درگذشت محمد مصدق با محدوديت ها و فشارهاى دستگاه هاى امنيتى روبرو بودند.
بارها افرادى نظير آيت الله طالقانى، داريوش فروهر، مهدى بازرگان و يدالله سحابى از نيمه راه توسط ماموران ساواك بازگردانده شده يا در آستانه ورود به احمد آباد بازداشت مى شدند.

http://www.radiofarda.com/articleprintview/1974241.html