واکنش‌های داخلی و بين المللی موافق و مخالف به توافق هسته‌ای با ايران ادامه دارد


يک روز پس از توافق هسته‌ای ايران با گروه پنج بعلاوه يک، واکنش‌های داخلی و بين المللی به اين توافق همچنان ادامه دارد .

داخلی
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز يکشنبه در پاسخ به نامه حسن روحانی، از توافق ميان ايران و گروه پنج به علاوه يک در ژنو استقبال کرد.  به گزارش وب سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی، او توافق اخیر را «پایه‌ اقدامات هوشمندانه‌ بعدی» دانست در عين حال خواستار «ايستادگی در برابر زياده خواهی» قدرت‌های جهانی شد.

اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، از حسن روحانی و تیم مذاکره‌ کننده هسته‌ای ایران تشکر کرد و با استقبال از توافق هسته‌ای ایران با غرب، گفت: «موفقیت امروز، ما را از مخمصه بزرگی نجات داد و اکنون مردم احساس راحتی می‌کنند هرچند که برای نهایی‌شدن قرارداد زمان زیادی باقی مانده است». او این توافق را با امضای قطعنامه ۵۹۸ برای پایان‌بخشیدن به جنگ ایران و عراق مقایسه کرد.

در پی توافق هسته‌ای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ مجلس ایران دقایقی ناآرام شد. به‌گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، برخی از نمایندگان در جلسه علنی صبح یکشنبه، سوم آذرماه مجلس خواهان توضیح در مورد توافق هسته‌ای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ شدند. ابوالقاسم جراره نماينده بندرعباس، در مجلس در اخطاری با استناد به اصل ۱۲۵ قانون اساسی گفته است: براساس اين اصل توافقنامه ها بايد به تصويب مجلس برسند.

به دنبال اظهارات سه تن از نمايندگان مجلس در خصوص تصويب مفاد توافق ايران و گروه ۱+۵ در ژنو توسط مجلس، غلامعلی حدادعادل، رييس فراکسيون اصولگرايان مجلس، روز يکشنبه سوم آذرماه گفته است،‌ «تصور نمی‌کنم که نيازی باشد که اين توافق‌نامه در مجلس بررسی و تصويب شود، اگر چنين چيزی لازم بود قبل از اعزام تيم مذاکره‌کننده بايد اين را اعلام می‌کرديم، الان موکول کردن به تصويب، نظير اين حق را به طرف مقابل هم می‌دهد و همين مقدار پيشرفتی را هم که در مذاکرات حاصل شده، دچار وقفه می‌کند.»

روز يکشنبه در پی اعلام توافق هسته‌ای، بهای طلا و دلار آمريکا در بازار طلا و ارز تهران کاهش يافت و شاخص بورس تهران، رشد ۷۰۰ واحدی را تجربه کرد.


بين المللی
ايالات متحده  و اتحاديه اروپا که خود در مذاکرات با تهران دخيل بودند، توافق ژنو را «گامی بزرگ»  توصيف کرده و آن را بستری برای پيشرفت‌های بعدی در مذاکرات ناميده‌اند.

وزير خارجه چين نيز اين توافق‌نامه را «گام نخستين» نام نهاده و خواستار رسيدن به توافقی فراگير در اسرع وقت شده است.

روسيه نيزمی‌گويد توافق ژنو متعادل بود و نقشی مثبت در خاورميانه خواهد داشت.

اما کانادا موضعی همراه با بدبينی و انتقاد اتخاذ کرده است.

بنيامين نتانياهو، نخست‌وزير اسرائيل نيز گفته است آنچه در ژنو رخ داد نه يک توافق تاريخی، که يک اشتباه تاريخی بود.

امارات متحده عربی، از شرکای تجاری بزرگ ايران، گفته است توافق «گامی رو به جلو» است که به ثبات و کاهش خطر سلاح‌های اتمی در منطقه می‌انجامد.

عبد‌الله گل، رئيس‌جمهوری ترکيه،از ديگر شرکای تجاری مهم ايران، توافق‌نامه اتمی را «گامی اساسی رو به جلو» ناميده است .

دولت سوريه از مهم‌ترين هم‌پيمانان حکومت ايران، اين توافق‌نامه را پيروزی منطق گفت‌وگو و سياست بر منطق تهديد و جنگ ناميده است.

نبيل فهمی، وزير خارجه دولت انتقالی مصر، می‌گويد به عقيده او اين توافق  توجه به نگرانی‌های امنيتی همه ملت‌های منطقه را در نظر گرفته است.

اما عربستان سعودی، کويت و قطرتاکنون سکوت اختيار کرده اند.

وزير خارجه کره جنوبی با استقبال از اين توافق‌نامه ابراز اميدواری کرده است که کره شمالی نيز راهی شبيه آن را در پيش گيرد.

قيمت نفت در بازارهای جهانی، روز دوشنبه و پس از اعلام توافق هسته‌ای گروه پنج بعلاوه يک با ايران، کاهش يافت . به گزارش رويترز، در پی اين توافق، قيمت هر بشکه نفت خام برنت با بيش از  دو و نيم دلار  کاهش در هر بشکه، به نزديک ۱۰۸ دلار رسيد. اين گزارش می‌افزايد نفت آمريکا نيز با کاهش حدود يک دلار در هر بشکه روبرو شد و به حدود ۹۴ دلار رسيد.




تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .