گزارش کانون مدافعان حقوق بشر از وضعیت حقوق بشر ایران در ماه آبان ۱۳۹۲



 
"کانون مدافعان حقوق بشر"  در ادامه گزارش‌های ماهانه خود، به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه آبان ۱۳۹۲ پرداخت.

متن گزارش ماه آبان ۱۳۹۲ کانون مدافعان حقوق بشر که در اول آذر ماه ۱۳۹۲منتشر شده، به شرح زیر است:

گزارشی مختصر از وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه آبان ۱۳۹۲

مقدمه
کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در آبان ماه قطع نامه ای‌ درباره وضعیت حقوق بشر در ایران به تصویب رساند و در آن‌ نگرانی‌ جامعه بین المللی را از نقض مداوم و مستمر حقوق بشر به ویژه تعداد کثیر اعدام‌ها اعلام کرد.

دولت‌های عضو سازمان ملل متحد از دولت ایران خواستند تا به نقض حقوق بشر خاتمه داده و به کرامت انسانی‌ شهروندان خود احترام گذارد.

همچنین آقای احمد شهید، گزارش گر ویژه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران در گزارشی اعلام کرد که دولتمردان ایران در ظرف ۱۸ ماه از ژانویه ۲۰۱۲ ( دی‌ ماه ۱۳۹۰) تا جون ۲۰۱۳ (خرداد ماه ۱۳۹۲) حد اقل ۷۲۴ نفر و از تاریخ فوق و پس از انتخاب آقای روحانی به ریاست جمهوری، ده‌ها نفر را اعدام کرده است.

علاوه بر مطالب فوق، خلاصه‌ای از وضعیت نقض حقوق بشر در ایران در آبان ماه ۱۳۹۲ در پی می آید. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی است که در سایت‌ها و رسانه‌های مختلف درج شده و صحت آن به احراز رسیده است و در سه بخش و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می شود.

وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه آبان ۱۳۹۲
بخش اول – حقوق مدنی، سیاسی و فرهنگی

الف- وضعیت فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی
۱) در این ماه حدود دوازده نفر بازداشت شدند که عبارتند از: سعید لعالی، امیر یاری، محمد پولادی، مهرداد فرمانی، احسان مولوی فر از فعالان دانشجویی، محمدعلی جوانمردی ، رضا تمیمی و مهدی رحیمی از فعالان کارگری و دکتر رضا حیدرپور، پزشک زندان اوین که پس از فوت ستار بهشتی‌، زندانی سیاسی در خصوص شکنجه و علت فوت او گزارش داده بود. همچنین سعید پور عزیزی، مدیر مسئول روزنامه بهار و دو تن از نویسندگان به اسامی سیدعلی اصغر غروی و محمد صحتی سرورودی بازداشت شدند.

لازم به تذکر است که چند نفر از افراد بازداشت شده پس از چند روز با تودیع وثیقه بصورت موقت تا روز محاکمه از زندان آزاد شدند.

۲) نگین احمدیان، نگار ملک زاده، آرمان مختاری، بهناز حدادزاده، حوریه محسنی و انیسا دهقانی از شهروندان بهایی برای اجرای حکم شش ماه حبس تعزیری خود به زندان اعزام شدند .

۳) پگاه آهنگرانی،هنرپیشه به یک سال و نیم حبس و شش روزنامه‌نگاران کرد زبان به اسامی احسان نیک ‌پی، محسن چراغی و شاهو احمدی هر کدام به شش ماه حبس و رحمت‌الله چراغی، علی یوسفی و سجاد قیصری هر کدام به شش ماه حبس تعلیقی محکوم شدند. همچنین دو روزنامه نگار دیگر کرد به نام‌های خسرو کردپور به تحمل ۶ سال حبس در تبعید و ۲ سال اقامت اجباری در شهرستان کرمان و مسعود کردپور به ۳ سال و نیم حبس محکوم شدند. خسرو کردپور و مسعود کردپور هم اینک در زندان به سر می برند.
از سوی دیگر حسین قادری، یوسف مرادی و آزاد سقزی که هم اینک در زندان به سر می برند، هرکدام به دو سال حبس و اکبر امینى که در بازداشت به سر می برد به پنج سال حبس محکوم شدند. محترم رحمانی از فعالان مدنی شهر قزوین نیز به پرداخت سه میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شد.

۴) چهار نفر از دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر به نام‌های امیرحسین علی بخشی به دو ترم محرومیت از تحصیل و سها مرتضایی، رسول احمدی نیز هر کدام به یک ترم محرومیت از تحصیل و یک ترم محرومیت از تحصیل معلق و کسری گودرزی به یک ترم محرومیت از تحصیل محکوم شدند.

۵) بشیر نظیری، فعال مدنی و حسین جوانمردی، فعال کارگری جهت بازجویی به دادسرا احضار شدند. همچنین دادگاه احمدرضا احمدپور، عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی برگزار شد.

۶) تعدادی از زندانیان سیاسی- عقیدتی‌ بیمار بوده و نیازمند درمان و مرخصی هستند اما مسئولان زندان، اجازه درمان به آنها را نمی دهند. به همین دلیل چهار نفر از دیگر زندانیان سیاسی و مدافع حقوق بشر در این ماه در اعتراض به عدم درمان و رسیدگی به وضعیت زندانیان بیمار به مدت ده روز اعتصاب غذا کردند که منجر به رسیدگی به وضعیت برخی‌ از زندانیان شد. اما هنوز تعدادی دیگر از زندانیان از درمان محروم هستند که می‌‌توان به نوید خانجانی ، محمدرضا پورشجری، مصطفی دانشجو و مصطفی تاج زاده اشاره کرد.

۷) مهدی محمد نژاد، فعال سیاسی با وجود دستور آزادی از سوی مقام قضایی به علت مخالفت غیر قانونی‌ وزارت اطلاعات از آزادی او جلوگیری شد.

۸) اذیت و آزار خانواده‌ها و بستگان زندانیان سیاسی همچنان ادامه دارد؛ از جمله مأموران امنیتی پس از ملاقات دختران میر حسین موسوی با والدینشان، آنان را مورد اهانت و ضرب و شتم قرار دادند. همچنین همسر عماد بهاور،زندانی سیاسی نیز از اهانت مأموران امنیتی هنگام ملاقات شکایت کرد.

۹) قرار ممنوع الخروجی سراج الدین میردامادی، روزنامه نگار به مدت شش ماه تمدید شد.

ب- وضعیت حقوق فرهنگی
۱) روزنامه «بهار» توقیف شد.

۲) از انتشار مجدد روزنامه هم میهن و نشاط ممانعت به عمل آمد.

۳) سه نشریه دانشجویی به اسامی تکاپو، چکامه و غیاث توقیف شدند.

۴) معاونت فرهنگی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در احکامی کانون‌ کتاب و اندیشه، کانون فیلم وتئا‌تر، کانون هنر، کانون شعر وادب، کانون محیط زیست و کانون خیریه دانشگاه را به حالت تعلیق در آورد و شورای صنفی این دانشگاه را تهدید به انحلال کرد.

۵) مأموران امنیتی از برگزاری کنسرت موسیقی‌ در آبادان ممانعت کردند.

پ- سایر موارد نقض حقوق بشر
۱) در این ماه اعدام‌ها به نحو چشم گیری افزایش داشته است که مهم‌ترین آن ها‌ اعدام ۱۶ نفر در استان سیستان و بلوچستان بود. طبق گزارش‌های واصله افرادی از گروه "جیش العدل" با حمله به پاسگاه مرزی سراوان واقع در جنوب شرقی‌ ایران چند نفر از مرزداران را کشته و زخمی کردند و چند نفر را هم به گروگان گرفتند و طبق اعلام دادستان شهرستان زاهدان ۱۶ نفر از زندانیان بلوچ که اتهام ادعایی آنان یعنی وابستگی به گروه‌های مخالف حکومت بود، به تلافی حمله به پایگاه مذکور اعدام شدند.
هم چنین حبیب الله گلپری پور و شیرکوه معارفی از فعالان سیاسی کرد و طبق اعلام خبرگزاری مهر یک نفر از فعالان سیاسی بلوچ بدون ذکر نام در خرم آباد اعدام شدند و حسب اعلام دادستان ارومیه هفت نفر در زندان مرکزی ارومیه به اسامی کامل سعیدی، کامل حبیبی، زکی خانی، محمد گُرجی، مصیب ساداتی، ولی محمد زاده، یدالله محمودی اعدام شدند.
دادستان عمومی و انقلاب اصفهان نیز از اعدام یک نفر در این شهر خبر داد. این مقام قضایی اتهام این فرد را قتل اعلام کرده است. همچنین «ف- ج» در ساری اعدام شد. رسانه‌های وابسته به حکومت ایران اتهام این فرد را حمل و نگهداری مواد مخدر اعلام کردند.

۲) حکم اعدام منصور آروند در دیوان عالی کشور به تایید رسید.

بخش دوم – حقوق اقتصادی و اجتماعی
۱) وضعیت اقتصادی در ایران همچنان نامناسب گزارش می شود. چنانچه مرکز آمار ایران اعلام کرد که بیش از دو و نیم میلیون نفر بی‌‌کارند. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز از نرخ بیکاری ۱۲.۲ درصدی و نرخ بیکاری ۲۶ درصدی جوانان خبر داد. این در حالی است که نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به مهر ماه ۱۳۹۲ نسبت به دوازده ماه منتهی به مهر ماه ۱۳۹۱ معادل ۴۰.۴ درصد شده است.

۲) قائم مقام وزير راه و شهرسازی گفت که ۱۶ ايرلاين از ۱۸ ايرلاين کشور در حال ورشکستگی هستند.

۳) ۳۰۰ نفر از کارگران شرکت جهاد نصر با تعویق ۱۰ ماه حقوق خود و ۳۹۰ از کارگران شرکت صنایع ریخته‌گری ایران با تعویق ۲ ماه حقوق و بیمه خود مواجه هستند.

۴) ۱۲۰ نفر از کارگران شرکت فن آوری آب‌های عمیق (دات) شغل‌شان را از دست دادند. همچنین با تعطیلی شرکت کنف کار رشت، ۳۱ کارگر بیکار شدند.

بخش سوم- میراث فرهنگی و محیط زیست
اخبار منتشر شده از میراث فرهنگی و محیط زیست در آبان ماه نیز همچنان نشان از نامناسب بودن وضعیت این حوزه دارد.

۱) بر اساس آخرین گزارش منتشر شده از سوی آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان، چهار شهر ایران جز ۱۰ شهر آلوده‌ جهان قرار دارند. در همین زمینه محققان با تاکید بر اینکه میان افزایش آلودگی‌ هوا و شیوع برخی سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی و عروقی رابطه معناداری وجود دارد، نسبت به افزایش شکل‌های بدخیم انواع سرطان‌ها ناشی از افزایش آلاینده‌های محیطی هشدار دادند.

‍۲) طبق اعلام دانشگاه جندی شاپور خوزستان واقع در جنوب ایران پس از دو بار بارش باران که آلوده به ذرات معلق در هوا بود، در مجموع ۱۸ هزار و ۱۴۱ نفر راهی‌ بیمارستان شدند و به گفته رئیس فوریت‌های پزشکی‌ استان خوزستان حسب تصمیم استانداری این استان، اعلام تعداد مراجعه کنندگان به فوریت‌های پزشکی‌ در این استان بر اثر ناراحتی‌‌های ناشی‌ از بارش باران ممنوع شده است.

خاتمه
در پایان توجه مقام‌های مسئول حکومت ایران را به این نکته جلب می کند که بیش از هزار روز از بازداشت خانگی زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی می گذرد و ادامه این وضعیت به معنای نبود استقلال قضایی و غلبه سیاست بر عدالت است.

شیرین عبادی
رییس کانون مدافعان حقوق بشر
اول آذر ۱۳۹۲



تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .