قطعنامۀ سازمان ملل فشار بین المللی روی حکومت ایران را افزایش میدهد

رای قاطع ۸۳ موافق در قبال ۳۱ مخالف

 قطعنامه از ایران میخواهد تا زندانیان سیاسی را بلافاصله آزاد کند


(۷ آذر ۱۳۹۱) کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران از  قطعنامه ای که امروز درکمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد و از دولت ایران میخواهد تا به نقض  گستردۀ حقوق بشر خاتمه دهد  استقبال می کند.

این قطعنامه با ۸۳ رای موافق، ۳۱ رای مخالف، و ۶۸ رای ممتنع تصویب شد.

هادی قائمی، سخنگوی کمپین گفت: “این قطعنامه قدمی مثبت و مهم در حمایت از مردم ایران میباشد و حد اقل کاری است که جامعه بین المللی میتواند در قبال بحران موجود انجام دهد.”

علاوه بر موارد مکرر نقض حقوق بشر که در قطعنامه سال گذشته ذکر شده، قطعنامۀ اخیر به صورت خاص به موارد “مداوم، نظام مند، و جدی ایجاد محدودیت برای آزادیهای اجتماعات و انجمن مسالمت آمیز و آزادیهای عقیده و بیان، از جمله از طریق تلاش برای مسدود کردن یا فیلتر کردن محتوای اینترنتی،  محدود کردن دسترسی به خدمات پست الکترونیکی خارجی و انواع وبسایتها، ایجاد پارازیت روی  امواج ماهواره ای بین المللی، سانسور یا تعطیل روزنامه ها، مجلات و سایر نشریات، و قطع دسترسی به ارتباطات و اطلاعات” اشاره می کند.

هادی قائمی افزود: “جامعه حقوق بشر ایرن در زیر فشارهای شدیدی است همانگونه که حبس وکلای دادگستری از جمله نسرین ستوده به دلیل دفاع از فعالان حقوق بشر، مرگ اخیر وبلاگنویس ستار بهشتی در زمان بازجویی، تحمل شرایط سخت زندان توسط زندانیان سیاسی پس از محاکمات ناعادلانه، و تداوم افزایش خیره کنندۀ اعدامها بر می آید و مقامات ایرانی همچنان از انجام تعهدات حقوق بشری خود شانه خالی می کنند.”

قطعنامۀ امروز از حمایت مناطق مختلف، منجمله از کشورهای آمریکای لاتین و حوزۀ کاراییب برخوردار بود. کشورهای گواتمالا،باربادوس، پاراگوئه،  سنت کیتس و نویس همگی امسال رای خود را به موافق تغییر دادند. اکثر کشورهای آمریکای لاتین منجمله آرژانتین، شیلی، السالوادور، هندوراس، و مکزیک همراه کلیۀ کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا رای مثبت دادند. ترکیه مجددا از رای دادن امتناع کرد. آراء موافق شامل کشورهای لیبی، ژاپن، بوسنی و هرزگوین، و کلمبیا ، همراه با کرۀ جنوبی، سنگال، و جمهوری مرکزی آفریقا بودند.

نمایندۀ برزیل توضیحی برای رای ممتنع کشورش ارائه کرد، و اشاره کرد که کشور برزیل موارد نقض حقوق بشر در ایران را نه مورد حمایت  خود و نه نادیده میگیرد، اما اعتقاد دارد که  همکاری دولت ایران بدون فوت وقت لازم است.

در مورد موضوع انتخابات آزاد، قطعنامۀ امروز شامل ادبیاتی قوی “در خصوص محدودیت هایی که بر نامزدهای  انتخابات مجلس اعمال شده بود، به ویژه محدودیتهای واجد شرایط بودن و فعالیتهای نامزدها” می باشد. در خصوص انتخابات پیش روی ریاست جمهوری قطعنامه از حکومت ایران قویا میخواهد که «انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۲ را آزاد، عادلانه، شفاف و فراگیر که اراده مردم را انعکاس دهد» برگزار کند و همچنین از حکومت می خواهد که « اجازه دهد گزارشگران و متخصصین بین المللی بتوانند آزادانه انتخابات را شاهد باشند و گزارش دهند…»

به علاوه، کشورهای عضو سازمان ملل «از اینکه دولت جمهوری اسلامی ایران موفق نبوده است تا تحقیقات جامع و یا فرآیند پاسخگویی در عکس العمل نسبت به موارد نقض جدی حقوق بشر مربوط به قوۀ قضاییۀ ایران و سازمانهای امنیتی و موارد نقض گسترده در دورۀ  پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ در بازداشتگاه کهریزک و سایر محل ها انجام بدهد ابراز نگرانی ویژه کرده اند.»

این قطعنامه «مجددا از دولت جمهوری اسلامی ایران میخواهد تا بلافاصله و بدون قید و شرط کلیۀ زندانیانی که فقط به دلیل استفاده از حقشان برای اجتماعات مسالمت آمیز یا شرکت در اعتراضات مسالمت آمیز در خصوص مسایل سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی، و سایرمسایل به صورت خودسرانه دستگیر و بازداشت شده اند من جمله کسانی که در پی انتخابات ۱۳۸۸ زندانی شده اند را آزاد کند…»

در خصوص شیوۀ رفتار با زندانیان، قطعنامه به دولت ایران به دلیل نقض روند دادرسی عادلانه و حقوق بازداشت شدگان از جمله از میان چندین مورد، «عدم دسترسی به درمان پزشکی و همچنین  گزارشات مداوم از مرگ بازداشت شدگان در زندان» که موارد اخیر آن شامل مرگ اخیر وبلاگنویسی به نام ستار بهشتی  و یا وضعیت وخیم سلامتی روزنامه نگار زندانی احمد زیدآبادی می باشند اعتراض میکند.

با ادامۀ انتقاد سال گذشتۀ کمیتۀ سوم ، قطعنامۀ امروز “ادامۀ هشداردهندۀ تناوب اجرای احکام اعدام در غیاب پادمانهای بین المللی” و همچنین تداوم اجرای احکام اعدام در ملاء عام و اعدامهای گروهی پنهانی را مورد توجه قرارداد.

با تصویب قطعنامۀ امروز، این نهمین سال متوالی است که مجمع عمومی سازمان ملل متحد شکست خیره کنندۀ حکومت ایران در پیروی از تعهدات حقوق بشری خود را مورد سرزنش قرار میدهد و از ایران میخواهد که  با مقامات سازمان ملل برای رسیدگی به این کوتاهی همکاری کند. این قطعنامه مجددا از ایران خواست تا با احمد شهید، گزارشگر ویژه در امور وضعیت حقوق بشر در ایران، که با وجود اینکه چندین ماه از دومین سال حکم وی میگذرد هنوز مجوز ورود به کشور را دریافت نکرده است همکاری کند. در سالهای اخیر، ایران به خنثی کردن تلاش های بین المللی برای کمک به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران ادامه داده است.

پیش از رای گیری، محمد خزایی، سفیر و نمایندۀ دائم ایران در سازمان ملل متحد  سخنرانی طولانی کرد و طی آن کانادا را که پیش نویس قطعنامه را ارائه کرده بود و بسیاری از کشورهای دیگری را که بانیان این قطعنامه بودند به چالش کشید. او اصرار داشت که این قطعنامه حاوی «بیش از ۱۵۰ اتهام بی اساس» علیه ایران می باشد، اما حاضر به معرفی آن موارد نشد.

کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران از حمایت گسترده، فرامنطقه ای و جهانی برای این قطعنامه استقبال میکند و از ایران میخواهد تا با نهادهای سازمان ملل متحد برای رسیدگی به نگرانی های ابراز شده همکاری کند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد این قطعنامه را در ماه دسامبر رسما تصویب خواهد کرد.

28 11 2012