دستگیری های گسترده در استان های کرمان، اصفهان، خراسان، گیلان و خوزستان

مأموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی طی چند روز گذشته اقدام به دستگیری عده‌ای از شهروندان در استان‌های مختلف ایران کرده‌اند. این خبر را هفته گذشته برای اولین بار سایت جمهوری خواهی منتشر کرده بود. خبری که حکایت از بازداشت شهروندان عادی در استان‏ کرمان و گمانه زنی درباره بازداشت‏های مشابه در استان‏های اصفهان، خراسان، گیلان و خوزستان داشت.

 

بر اساس گزارش سایت جمهوری خواهی در روز سه شنبه، 18 بهمن ماه، تنها “در استان کرمان بیش از سی نفر بازداشت شده‌اند و نیروهای امنیتی کامپیوترهای شخصی تمامی این افراد را نیز هنگام بازداشت با خود برده اند”. جمهوری خواهی تاکید کرده “هیچ فعال سیاسی در بین بازداشت شدگان روز دوشنبه وجود ندارد و همه این افراد از شهروندان عادی هستند”. مساله‏ای که تحقیقات گزارشگر روز آنلاین نیز آن را تائید می‏کند.

آنطور که تا کنون مشخص شده تعداد افراد بازداشت شده در کرمان بسیار بیش از سی نفری است که سایت جمهوری خواهی عنوان کرده است. اما هنوز آمار دقیقی از این عده در دست نیست. دستگاه‏های امنیتی استان کرمان به خانواده‏های این بازداشت شدگان نسبت به پیامد هر گونه اطلاع رسانی شدیدا هشدار داده‏اند.

به نظر می‌رسد انجام تبلیغات برای تظاهرات روز 25 بهمن و دعوت به عدم شرکت در انتخابات مجلس دلیل اصلی بازداشت این افراد باشد و بازداشت‌ها با هدف ترساندن مردم و به ویژه جوانانی صورت گرفته است که در حال تدارک برگزاری تظاهرات روز 25 بهمن و نیز تبلیغ برای تحریم انتخابات مجلس هستند.

خانواده بسیاری از این بازداشتی‏ها تا کنون نتوانسته‏اند اطلاع دقیقی از محل نگهداری و وضعیت آنها به دست بیاورند. این در حالی است که نیروهای امنیتی به خانواده برخی از این بازداشت شدگان گفته بودند که طی یکی دو روز آینده آنها را به دادسراهای محل دستگیری تحویل می‌دهند.

بر اساس همین اطلاعات به دست آمده در روز سه شنبه تعداد بسیار زیادی زندانی از شهرستان‏های مختلف استان به زندان مرکزی کرمان منتقل شده‏اند. برخی افراد مطلع تعداد این زندانیان را تا 500 نفر تخمین زده‏اند. هنوز جرایم این زندانیان شامل چه مواردی است و دلیل این اقدام چه بوده است.

در همین حال بر اساس اطلاعاتی که نزدیکان یکی از بازداشت شدگان استان کرمان در اختیار روزآنلاین قرار داده، دادستان کرمان پس از مراجعه خانواده بازداشتی‏ها به آنها گفته است که این افراد جاسوس و مفسد فی الارض هستند و احکام سنگینی در انتظار آنها خواهد بود. هنوز مشخص نیست که مصداق این دست اتهامات برای این افراد چیست. لازم به ذکر است آنطور که تا کنون معلوم شده هیچکدام از افراد بازداشتی سابقه فعالیت سیاسی نداشته‏اند. دادستان کرمان به برخی از خانواده‏ها گفته که باید منتظر حداقل یک سال حبس برای این افراد باشند. او تاکید کرده که جرم این افراد به حدی سنگین است که اگر برای قاچاقچیان و سارقان حقی به عنوان ملاقات با خانواده قایل باشد برای این افراد حتی همین حق را نیز قائل نخواهد بود. قرار است امروز یکشنبه تعدادی از زندانیان برای انجام مراحل ابتدایی بازپرسی و محاکمه به دادستانی برده شوند.

از سویی یک منبع مطلع در این زمینه به خبرنگار روز گفته است که وزارت اطلاعات در برخی از استان‏های دیگر ایران نیز دست به چنین اقدامی زده است. یافته‏های روزآنلاین نیز حکایت از احضار تعداد زیادی از شهروندان به دفاتر پی گیری وزارت اطلاعات در استان‏های اصفهان، خراسان، گیلان، خوزستان و فارس و بازداشت عده‏ای دیگر در همین استان‏ها دارد. هنوز گستردگی ابعاد چنین اقدامی در ایران به درستی روشن نیست چرا که به نظر می‏رسد دستگاه‏های امنیتی جمهوری اسلامی در این دور از بازداشت‏ها شهروندان عادی و غیر سیاسی را هدف قرار داده‏اند. افرادی ناشناس که به همین دلیل دسترسی به نزدیکان آنها بسیار سخت‏تر فعالین شناخته شده سیاسی و مدنی در شهرهای مختلف ایران است.

از سوی دیگر این دست اقدامات آن هم در آستانه انتخابات مجلس نهم که از سوی گروه‏های مختلف اصلاح طلب و اپوزیسیون تحریم شده است نمی‏تواند بی ارتباط به هشدارهای امنیتی مقامات جمهوری اسلامی در چند ماه گذشته باشد.

یکشنبه هفته گذشته نیز گزارش شد که 49 تن از شهروندان مناطق عرب نشین شوش، حمیدیه و اهواز در استان خوزستان، از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده‌اند. موج جدید بازداشت‌ها پس از شعار نویسی در راستای تحریم انتخابات در شهر شوش آغاز شده و گفته می‌شود دو تن از افراد بازداشت شده بر اثر “شکنجه” جان خود را از دست داده‌اند؛ موضوعی که به تائید فعالان سیاسی خوزستانی هم رسیده است.

مسئولین جمهوری اسلامی تا کنون بارها هشدار داده‏اند که دشمن قصد دارد انتخابات مجلس را به آشوب بکشاند تا کشور را درگیر نا امنی کند. با استناد به همین دست بهانه‏ها در ماه‏های اخیر فضای رسانه‏ای کشور تنگ‏تر شده و تلاش‏های زیادی نیز جهت محدود سازی امکان استفاده از اینترنت و شبکه‏های مجازی چون فیس بوک صورت گرفته است.

تنها یک روز قبل از بازداشت‏های گسترده استان کرمان یک منبع امنیتی ایران، دستگیری افرادی که او آنها را “همکاران بی بی سی فارسی در ایران” نامیده، را تایید کرده است. این منبع امنیتی به خبرگزاری مهر گفته است که این افراد “به دلیل جمع آوری اخبار و اطلاعات، تولید محتوا، جذب، آموزش، استخدام و خروج نخبگان رسانه ای از ایران” دستگیر شده اند.

همچنین طی هفته گذشته دو روزنامه روزگار توقیف و نشریه آئین گفتگو به مدیر مسئولی سید محمد خاتمی لغو امتیاز شد.

در آخرین نمونه اظهارات مسئولین جمهوری اسلامی درباره “امنیت انتخابات مجلس” حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی گفت که “بنابر اطلاعات موثق دشمنان دنبال بحران آفرینی در انتخابات هستند”. این چندمین بار است که مقامات امنیتی جمهوری اسلامی چنین ادعاهایی را مطرح می‏کنند. درهفته نخست آذرماه نیز حیدرمصلحی وزیر در همین راستا طی اظهاراتی مشابه اعلام کرد که “دشمن به طور جدی برای این انتخابات طراحی کرده است و ما نسبت به این مساله هشدار می‌دهیم؛ البته این به معنی ترس نیست؛ چرا که بر تمام حرکت‌های دشمن اشراف کامل داریم و حوادث سال 88 برکات زیادی برای ما داشت.” پیشتر به جز آقای مصلحی چهره‏هایی چون احمدرضا رادان فرمانده نیروی انتظامی، محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران، حسین طائب رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، یداله جوانی رییس سابق اداره سیاسی سپاه پاسداران و حجت الاسلام علی سعیدی نماینده آیت الله خامنه ای در سپاه درباره “چالش امنیتی انتخابات مجلس” هشدارهای مشابهی داده بودند. این مقامات تا کنون هیچگونه سندی دال بر صحت ادعای خود ارائه نکرده‏اند.

 

تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .