گزارش‌های ضدونقیض در باره مشارکت مردم در انتخابات مجلس

آنچه که صدا و سیمای جمهوری اسلامی و رسانه‌های دولتی از میزان مشارکت مردم در انتخابات ۱۲ اسفند می‌گویند با گفته‌های شاهدان عینی در تناقض است

صدا و سیمای جمهوری اسلامی از ساعات آغازین روز جمعه ۱۲ اسفند تصاویری از صندوق‌های اخذ رای پخش کرد که نشان از حضور مردم در این صندوق‌ها بود. مجری بخش خبری نیز اعلام کرد که برخی از صندوق‌ها از ساعت ۵ صبح شاهد حضور مردم بوده که منتظر بازشدن صندوق بوده‌اند.

اما شاهدان عینی خبرهای متفاوتی می‌دهند. یک روزنامه‌نگار ساکن منطقه نارمک تهران به دویچه‌وله گفت که تنها حوزه اخذ رای که نسبتا شلوغ بوده مسجد النبی نارمک بوده است که دوربین صدا و سیما هم در آنجا مستقر است. به گفته‌ی وی سایر مدارس و مساجد این منطقه کاملا خلوت بوده‌اند.

یک عکاس ساکن نارمک نیز به دویچه‌وله گفت شب قبل از انتخابات (پنج‌شنبه ۱۱ اسفند) ساعت ۱۲ شب شاهد بوده که چندین اتوبوس پر از آدم مقابل مسجد‌النبی مستقر بوده‌اند.

این عکاس خبرنگار همچنین گفت همان شب در میدان رسالت تعدادی لباس شخصی كنار خيابان مانع توقف ماشين‌ها شده و با خشونت دستور به حركت مي‌داده‌اند. در پياده‌رو نیز چند نفر را دیده كه دستهای‌شان را با دستبند از پشت بسته و روی زمين خوابانده بودند و تعداد زيادی لباس شخصی با باتوم در حال كتك زدنشان بودند.

یک شهروند ساکن سعادت‌آباد نیز به دویچه‌وله گفت در شب قبل از انتخابات جلوی برخی اتومبیل‌ها در این منطقه را می‌گرفتند و آنها را بازدید می‌کردند.

یکی از اهالی منطقه سعادت‌آباد گفت امروز هیچ خبری در این منطقه نبوده و اصلا انگار نه انگار که روز رای‌گیری است.

در منطقه شمیران نیز گزارش‌های رسیده به دویچه‌وله حاکی از شمار اندک رای‌دهندگان در حوزه‌های اخذ رای است.

شاهدان عینی می‌گویند در روستاهای مازندران، شهرستان اردکان و برخی شهرهای استان کردستان مشارکت بالا بوده است.

در شیراز و اصفهان اما خبرها مانند تهران از پایین بودن مشارکت مردمی حکایت دارند.

خبرنگاران خارجی چه می‌گویند

"آنجلس اسپینوزا" خبرنگار بخش خاورمیانه نشریه ال پا‌ئیس اسپانیا به دویچه‌وله گفت که به او ویزا نداده‌اند تا برای پوشش خبری انتخابات به ایران برود. این خبرنگار تابستان گذشته پس از چند سال کار در ایران از آنجا اخراج شده بود.

سازمان گزارشگران بدون مرز هم اعلام کرده که بسیاری از خبرنگاران که از مدتها قبل درخواست ویزا برای رفتن به ایران و پوشش خبری انتخابات را داشته‌اند با پاسخ منفی سفارت ایران روبرو شده‌اند.

خبرنگار بی‌بی‌سی انگلیسی نیز از رفتن به ایران محروم شده و ویزا برایش صادر نشده است.

"توماس اردبرینک" خبرنگار واشنگتن پست در تهران که از قبل در ایران بوده در توئیتر خود نوشته که صندوق‌های رای در تهران نسبتا شلوغ بوده‌اند.

خبرگزاری آلمان اما از خالی بودن صندوق‌ها به خصوص در مناطق شمالی شهر تهران نوشته است.


خبرنگاران خارجی را به حوزه‌های مشخص رأی‌گیری می‌برند

رسانه‌های داخل ایران از اولین ساعات روز جمعه ۱۲ اسفند به بازتاب سخنان دولتمردان در هنگام رای دادن پرداخته‌اند. سید حسن خمینی و هاشمی رفسنجانی از جمله رای دهندگان امروز بوده‌اند.

خبرنگاران خارجی از جمله خبرنگار سی‌ان‌ان و نیز یک خبرنگار ایتالیایی که درحال حاضر در ایران هستند در توئیترشان نوشته‌اند که خبرنگاران خارجی را با اتوبوس به حوزه‌های مشخص رأی‌گیری می‌برند و انتخاب دیگری نیست.

هاشمی رفسنجانی و حسن خمینی از چهره‌هایی که متمایل به اصلاح‌طلبان هستند در انتخابات شرکت کرده‌اند. حسن خمینی حاضر به مصاحبه نشده اما رفسنجانی به خبرنگاران گفته: «انشاء الله نتیجه‌ انتخابات همانی که مردم می‌خواهند و رایی که مردم به صندوق می‌اندازند باشد و اگر همان باشد، انشاء الله مجلس خوبی خواهیم داشت».

آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی در اولین ساعات روز جمعه ۱۲ اسفند رای خود را به صندوق انداخت. وی پس از آن در جمع خبرنگاران بر این نکته تاکید کرد که هرچه انتخابات پرشورتر برگزار شود برای آينده و آبرو و حفظ امنيت و مصونيت كشور بهتر است.

خامنه‌ای گفت: «اين روزها قدرت‌های شكست خورده استكباری می‌‌خواهند با ايجاد هياهو خود را حفظ كنند، مسائلی مانند حقوق بشر و تحريم و البته تهديدهای لفظی را عليه ايران به كار می‌‌برند. ملت ايران پاسخ آن‌ها را با عمل خود نشان خواهند داد».

وی همچنین گفت: «هر چه اجتماع مردم پرشورتر و بيشتر باشد بركت الهی افزون‌تر خواهد شد».

«مشکل هست اما عدم مشارکت راه حل نیست»

آیت الله ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید ساکن قم نیز پس از آنکه رأی خود را به صندوق انداخت گفت: «ممکن است گله‌ها و دلخوری‌هایی وجود داشته باشد ولی اگر این امر بخواهد مورد توجه قرار گیرد، موجب می‌شود که دشمن به سرنوشت ما حمله کند».

آیت‌الله امینی امام جمعه قم نیز در سخنان مشابهی گفته: «بنده منکر مشکلات نمی‌شوم اما شرکت نکردن در انتخابات مشکلی را حل نمی‌کند. مردم باید با حضور خود در انتخابات انتخابی اصلح داشته باشند تا این افراد مشکل کشور را پیگیری و حل کنند».

آیت‌الله يزدی عضو مجلس خبرگان و رئيس جامعه مدرسين حوزه علميه قم نیز پس از انداختن رایش به صندوق گفت: «مردم برای تثبيت نظام و خاموش كردن حرف‌های بيهوده كسانی كه به دنبال آسيب به مملكت هستند در پای صندوق‌های رای حضور پيدا می‌‌كنند».

وی همچنین تاکید کرد که اين رای‌ها امانت مردم است و بايد در مورد هر رای كه به صندوق انداخته می‌‌شود احكام امانت رعايت شود».

هاشمی شاهرودی، رئیس سابق قوه قضائیه نیز انتخابات را نماد مردم‌سالاری دینی دانست که به گفته‌ی او می‌تواند الگویی برای کشورهای اسلامی و غیراسلامی باشد و می‌تواند به "شایعه‌پراکنی دشمنان اسلام و نظام" پاسخ دهد. وی ادامه داده: «دشمنان با طرح موضوعاتی همچون نبود دموکراسی، عدم مشارکت را مطرح می‌کنند در حالی که در کشور ما شکل انتخابات طوری است که به صورت آزادانه برگزار می‌شود و دارای امتیازاتی است».

علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران و نامزد انتخابات امروز گفته: «بعد از اعلام نتایج انتخابات، همه افرادی که برای خدمت به این نظام کاندیدا شده‌اند باید به اعتماد و رای مردم احترام بگذارند».

محمد علی‌آبادی، رئیس كمیته ملی المپیک نیز هر رای مردم را مانند «یك بمب اتم دانست که بر سر دشمنان ملت فرود می‌آید».

۱۰ مورد دستگیری و ۵۰۰ مورد تخلف

رئیس کمیته امنیت انتظامی ستاد انتخابات استان تهران از دستگیری ۱۰ نفر که به ادعای وی برای انجام "عملیات خرابکارانه" وارد استان تهران شده بودند طی پنج روز گذشته توسط دستگاه‌های امنیتی کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدتقی باقری با بیان اینکه در حال حاضر طبق گزارش‌های واصله امنیت کامل در شعب اخذ رای در سراسر استان تهران برقرار است، گفت: «خوشبختانه همه تهدیدات امنیتی که توسط بیگانگان قرار بود در داخل کشور صورت بگیرد با اقدامات این کمیته نقش برآب شد».

ساعتی پس از اعلام این خبر اما نعمت‌الله تركی، رييس هيات بازرسی انتخابات استان تهران گفت ۵۳۰ مورد گزارش تخلف در استان تهران دریافت شده است.

عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان نیز اعلام کرد: «طبق گزارش‌هایی که تا ساعت ۱۱ به ما ارائه شده میزان مشارکت مردم در انتخابات نسبت به مجلس هشتم ۸ الی ۹ درصد بیشتر شده است».

 

تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .