"پایان اعتصاب غذا، پایان اعتراض های مدنی نخواهد بود"

درگذشت هاله سحابی و هدی صابر موجی از اعتصابات را در زندان های ایران به راه انداخت.

رسانه های نزدیک به مخالفان دولت ایران گزارش داده اند که ۱۲ زندانی سیاسی که در زندان اوین اعتصاب غذا کرده بودند، در پی درخواست های شخصیت های فرهنگی، سیاسی و مذهبی، به اعتصاب خود پایان داده اند.

این ۱۲زندانی در اعتراض به درگذشت هدی صابر، زندانی سیاسی اعتصاب غذا کرده و مرگ هاله سحابی در جریان حمله ماموران دولتی به مراسم دفن پدرش- عزت الله سحابی- دست به اعتصاب غذای نامحدود زده بودند.

وب سایت کلمه و جرس، دو پایگاه خبری نزدیک به مخالفان دولت ایران می گویند که این زندانیان پس از دریافت پیام های متعدد از شخصیت ها و گروه ها برای پایان دادن به اعتصاب غذا، به این درخواست ها پاسخ داده اند.

بهمن احمدی امویی، حسن اسدی زیدآبادی، مهدی کریمیان اقبال، عماد بهاور، قربان بهزادیان نژاد، محمد داوری، امیرخسرو دلیرثانی، فیض الله عرب سرخی، ابوالفضل قدیانی، محسن امین زاده، محمدرضا مقیسه و عبدالله مومنی ۱۲ زندانی اعتصاب کننده زندان اوین هستند که از روز ۲۸ خرداد دست به اعتصاب غذا زده بودند و شب یکشنبه پنجم تیر به اعتصاب خود پایان دادند.

در بیانیه پایان اعتصاب غذای این زندانیان سیاسی که در وبسایت کلمه چاپ شده، آمده که "اعتصاب عذا از یک سو پاسخی بود به ندای وجدان و ادای تکلیف اخلاقی ما به عنوان هم بند هدی صابر و از سوی دیگر فریاد اعتراض و خشم ما بود علیه ظلمی که بر صابر و پیش از او بر هاله سحابی رفت."

هاله سحابی، از فعالان سیاسی و اجتماعی در ایران که برای شرکت در مراسم تشییع جنازه پدرش، عزت‌الله سحابی، در مرخصی از زندان به سر می‌برد، خرداد ماه امسال و پس از درگیری با ماموران امنیتی در جریان این تشییع جنازه، درگذشت.

هدی صابر، روزنامه‌نگار و از فعالان ملی مذهبی نیز که در زندان اوین به سر می‌برد، در اعتراض به مرگ هاله سحابی دست به اعتصاب غذا زد و در بیمارستان جان سپرد.

این زندانیان نوشته اند که "اعتصاب غذا حداقل اقدامی بود که در اعتراض به آن فاجعه اسف بار به ذهن ما خطور می کرد، همان اقدامی که صابر خود در اعتراض به شهادت مظلومانه خانم هاله سحابی انجام داده بود."

در این بیانیه زندانی سیاسی اعتصاب غذای خود را "یک اقدام جمعی اعتراضی" توصیف کرده اند که "علیه بی تدبیری، کبر و دروغگویی نهادینه شده در بخش هایی از حاکمیت" انجام شد.

در جریان اعتصاب غذای حال وضعیت جسمی برخی از زندانیان به حدی بد شد که مسئولان زندان آنها را به بیمارستان منتقل کردند ولی آنطور که در این بیانیه آمده، عواقب ناشی از اعتصاب فراتر از مشکلات جسمی و روحی اعتصاب کنندگان بوده است.

زندانیان سیاسی اعتصاب کننده نوشته اند که "رفتار مسئولان در طی این مدت و در جریان احضار ما به مراجع قضایی نشانه ای روشن از بی مسئولیتی و عدم پاسخگویی و البته ناکارآمدی و ضعف دستگاه قضایی کشور است."

از نظر این زندانیان، این وقایع "آزمونی بود تا نشان دهد که جان انسان و حیات یک زندانی تا چه حد در نظر مسئولان و مقامات قضایی و امنیتی بی ارزش و فاقد اهمیت است."

در پی اعتصاب غذای زندانیان سیاسی در ایران، تعدادی از شخصیت های سیاسی، فرهنگی و مذهبی از جمله محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، از این زندانیان خواستند تا اعتصاب خود را بشکنند.

آقای خاتمی در پیامی خطاب به فیض‌الله عرب‌سرخی، از اعضای سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی که در زندان دست به اعتصاب غذا زده، نوشته بود "انتظار همه این است که به تقاضای دوستان، سریعا این اعتصاب شکسته شود. آنچه مهم و فوری است حفظ سلامتی شما و بازگشتتان به زندگی عادی است."

آقای خاتمی در این پیام نوشت که "اگر صدای ما به مسئولان می‌رسد، از آنان می‌خواهیم که یکبار هم که شده است از طریق مذاکره با معترضان به حل مسائل بپردازند."

به دنبال اعتصاب غذای شماری از زندانیان سیاسی در زندان اوین، شش زندانی سیاسی در زندان رجایی‌شهر کرج هم از روز پنجشنبه، دوم تیرماه، به جمع اعتصاب کنندگان پیوستند ولی گزارشی از شکستن اعتصاب این افراد منتشر نشده است.

کیوان صمیمی، عیسی سحرخیز، مسعود باستانی، علی عجمی، جعفر اقدامی و حشمت‌الله طبرزدی از زندانیان سیاسی در رجایی‌شهر هستند که در حمایت از اعتصاب‌کنندگان در زندان اوین، دست به اعتصاب غذا زده و اعلام کردند تا "پایان اعتصاب غذای هم‌بندیان خود در اوین" آنان را همراهی خواهند کرد.