اينجا، در حاشيه شهر؛ کسی منتظر عيد نيست

روزنامه ابتکار: جنس نوروز انگار در حاشيه‌هاي شهر فرق مي‌کند، اينجا کسي نمي‌داند چند روز به عيد مانده است. نسيم، شولاي درختان را مي‌آشوبد و پوست آسمان چنان نرم است که به جدار رودخانه مي‌ماند، اينجا اما دم عيد که مي‌شود جوش و خروش بالاي شهر زياد معني ندارد مردم حاشيه غرق در افکار مشوش خود، قدم مي‌زنند و کوچه‌هاي خاطرات را پشت سر مي‌گذارند، باز هم کوچه‌اي بن بست، بن بستي که هميشه وجود داشته و هنوز نتوانسته اند فراتر از آن گام بردارند.
هر گاه به اين جا رسيده‌اند همين بن بست، دست نخورده و آشکار، آنها را از ادامه مسير باز مي‌داشته، بن بست نداري و نابساماني، بن بست فقر، بن بست بي پولي و ده‌ها راه نرفته و راه نخواسته...اينجاست که بوي عيد توي محله‌هاي پايين شهر بدجور توي ذوق مي‌زند آنجا که ميل به داشتن يک جفت کفش نو و يا دست کم يک شام حسابي به انتظار زل مي‌زند.
پرده اول
پيرمرد ته سيگارش را زير پا له مي‌کند، به عمق نگاهش که بروي يک مرد 70 ساله را مي‌تواني ببيني که سالها پيش توي همين ويرانه‌ها خانه‌اي براي خودش دست و پا کرده و حالا کزکرده گوشه ديوار کاه گلي خانه‌اش.عيدها براي پيرمرد آنقدر کمرنگ است که حتي يادش نمي‌آيد حالا چندم اسفند ماه است، اين را به خوبي مي‌تواني از ديگران هم دريابي جوانهايي که توي کمرکش کوچه دست‌فروشي مي‌کنند، سبزي و تنقلات و خيلي چيزهاي ديگر که قرار است نان سفره شود چه عيد باشد و چه نباشد.
اما به رسم ديرينه قاليها روي پشت بام‌ها دست به سرو روي هم مي‌کشند و تار و پودهاي از هم گسسته‌شان بازي مي‌کند حتي اگر سر سفره‌ها ماهي پلو نباشد عيد که مي‌آيد حال و هواي اين کوچه پس کوچه‌ها که خيلي وقت است فراموش شده عوض مي‌شود.اما سوز آخر سال هنوز هم بدجور توي اين کوچه‌هاي خاک گرفته که بيش از صدها نفر را توي خودش جا داده، بدون هيچ قيدي مي‌وزد، احمد که هفت سال است اينجاست، صورتش را مي‌دهد به آفتاب نيم مرده و مي‌گويد: براي فقرا عيد يعني چه؟ اما اين براي همه اهالي کوچه مصداق ندارد توي کوچه پر است از هياهوي خانه تکاني کساني که قالي‌هايشان را مي‌تکانند تا تکاني به زندگي محقرشان بدهند.
کمي جلوتر ميان راه باريکه‌هايي که پر از خرت و پرتهاي مختلف بساط احمد بيشتر از همه نظرت را جلب مي‌کند، کودکي ريز جثه با صورتي آفتاب سوخته و لپهايي که کوير شده روي صندوقچه‌اي چوبي توي تشتي قرمز رنگ ماهي مي‌فروشد ماهي‌ها جست و خيز کنان هر از چند گاهي خواب آب تشت را آشفته مي‌کنند.
احمد نان به دست، لقمه‌هاي نان را چنان در دهانش فرو مي‌دهد که انگار چند روز است نان نخورده، انبوهي از بچه‌هايي که دايره‌وار احاطه‌اش کرده‌اند، خنده و آبي چشم‌هايش را بيشتر رو به خاکستري برده.
احمد هم بي کس و کار است، از همان کودکي ذرات وجودش خشونت را ديدند، احمد يکي از همان‌هايي است که هميشه عيد را دوست دارد چون با فروش ماهيها و سود کمي که به دست مي‌آورد مي‌تواند براي خواهرش کفش بخرد و مي‌گويد: کفش تق تقي مي‌خواهد قرمز که برق بزند، با هر سکه چشمهايش است که برق مي‌زند و ماهي از تنگ پلاستيکيش کم مي‌شود.پشت شيشه‌هاي ذره بيني عينک احمد دو تا چشم، زل زده به بيرون، قرمز و متورم، صداي مرغ و خروس‌ها از خانه‌هاي تو سري خورده مي‌آيد، و زخم يک کلمه است که در پس نداري احمد، در فضاي گمشده فقر، بزرگ مي‌شود و مدام ضربه مي‌زند و حالا دردها و زخم‌هاي احمد است که تا دوردست آسمان پرت مي‌شود.
پرده دوم
سارا را با پيرمرد ميان آهنگ ملايمي مي‌يابم، کاسه مسي در دست ساراي کوچک مرا ياد قصه اليورتويست مي‌اندازد، همان جاي داستان که اليور، سهم بيشتري از غذا مي‌خواست و اکنون ساراست که از زندگي سهم بيشتري مي‌خواهد تا آرزويش برآورده شود، شب عيد است و سارا هنوز لباس دست دوم سال پيش را پوشيده.نواي آهنگ در ميان نسيم گم مي‌شود اما زياد از پيرمرد روشن دل و سارا که قرار است نقش راهنما را برايش بازي کند دور نمي‌شود، درست جايي ابتداي خيابان چهارباغ تا ميدان انقلاب، حالا يدالله 60ساله با تنها نوه‌اش ساز مي‌زند تا رسيدن عيد را نويد دهد.
اينجا اصفهان است، همان شهري که هر روز هفته مي‌شود بازار کاسبي آنهايي که مي‌گويند ميان اين همه رفت و آمد، خاطره‌اي برايشان باقي نمانده است. اصفهاني که نصف جهانش مي‌خوانند و به پلها و گنبدها و مناطق تاريخي و چهارباغش مي‌نازد و شهري است برخوردار شايد اگر مسافر باشي فکر کني شهر خلاصه مي‌شود به همين زيبايي‌هايي که شب عيد با گلهاي مخملي سرخ و زردش زير آسمان آبي جلوه گري مي‌کند اما در حاشيه شهر به دور از دود و بوق ماشينها، مي‌تواني مردمان فقر زده را ببيني که مي‌خواهند براي خود لباسي که ديگران چندين بار پوشيده اند يا از آن خسته شده اند مي‌شود لباس سال نوي آنها.کوچه‌ها اينجا پيچ در پيچ و تنگ و باريک است و فقر اينجا دل مي‌زند. طعنه اعتياد را در گذري سرسري هم مي‌شود ديد، پير و جوان هم نمي‌شناسد.توي کوچه پر است از بچه‌هايي که به آب جمع شده توي گودي آسفالت ترک خورده دل خوش کرده‌اند يا کودکاني که با چوب و چرخي توي خاکهاي زميني بکر بازي مي‌کنند، چهره زهره که هر از چند گاهي سرفه يي مهمان حنجره زخم خورده‌اش مي‌شود، تو را مجبور به سکوت مي‌کند. تمام بدنت مورمور مي‌شود. پايت را که از دل شهر پايين‌تر مي‌گذاري، آسمان اينجا رنگ ديگري دارد.
پايين‌تر که مي‌روي کوچه‌ها تنگ‌تر مي‌شود و هوا سنگين‌تر، ديگر از ساختمانهاي قد و نيم قد خبري نيست آنچه هست خانه‌هايي تو دل بن بستايي است که به پتويي آويزان ختم مي‌شود.يادت به عذرا مي‌افتد که بدترين خاطره‌اش وقتي است که ماهي قرمز نداشتند به نظر مي‌رسد شش ساله باشد اما خودش مي‌گويد 10 سال دارد.غروب توي محله‌هاي پايين شهر دلگيرتر است تشنه‌اي، انگار ذره ذره‌هاي مرطوب وجودت هم ميان اهالي خشک مي‌شود آنجا که از ميان هزاران رنگ که مي‌شناسي، تنها خاکستري به يادت مي‌ماند ...

مردم در تب ‌و تاب ذخيره کالا

روزنامه ابتکار: چند روز بيشتر تا پايان سال 89 باقي نمانده است و مردم بايد کم‌کم اين سال را نيز به حافظه تاريخي خود بسپارند. اما گذر از کنار سال 89 شايد به‌راحتي سال‌هاي قبل نباشد؛ چراکه کشور گامي در مسير اجراي تحولات ساختاري در اقتصاد گذاشت و اجراي قانون هدفمندکردن يارانه‌ها را آغاز کرد.
درواقع تب‌وتاب خريدهاي نوروزي به اوج خود رسيده است و مردم تلاش مي‌کنند تا در روزهاي باقيمانده سال 89، مايحتاج خود را تأمين کنند. در همين حال مردم در بازار چنان خريد مي‌کنند که گويا مي‌خواهند خانه‌هاي خود را به انبار کالاهاي اساسي تبديل کنند.
اجراي قانون هدفمندي در وضعيتي در کشور آغاز شد که دستگاه‌هاي تصميم‌گير تلاش کردند تا از ماه‌ها قبل از کليدخوردن آن، بازار را تحت کنترل قرار دهند و با امضاي تفاهم‌نامه با توليدکنندگان و عرضه‌کنندگان کالا، اين تضمين را به مردم بدهند که قرار نيست با اجراي قانون، سونامي در قيمت کالاهاي بازار به وجود آيد. همين‌طور هم شد. توليدکنندگان با دولت همراهي کردند و مردم نيز تلاش کردند تا تقاضاهاي اضافي وارد بازار نکنند.اما هم‌اکنون با عرضه کالاهاي اساسي با قيمت مناسب و رقابتي از سوي توليدکنندگان در نمايشگاه‌هاي بهاره، تب خريد بالا گرفته و مردم با دست پر از کالاهاي اساسي به خانه‌هايشان مي‌روند، گويي مي‌خواهند انباري‌هاي کوچکي از کالاهاي اساسي را در منازل خود بسازند و حداقل براي مدتي در ابتداي سال 90 نيازي به خريد برخي کالاها از بازار نداشته باشند.
البته شايد دليل اصلي اين موضوع را بتوان قيمت مناسب کالاها بيان کرد که مردم را ترغيب مي‌کند تا به جاي خريد از مغازه‌ها و سوپرمارکت‌هاي محله خود، از نمايشگاه‌هاي عرضه مستقيم کالا خريد کنند تا خريدي مقرون‌به‌صرفه و باکيفيت و قيمت مناسب داشته باشند. البته دولت و اصناف هم سنگ تمام گذاشته‌اند و وضعيتي را فراهم آورده‌اند که کالا به‌وفور در اختيار مردم قرار گيرد و البته برندهاي اصلي و با کيفيت هم باشند.
البته برخي برندهاي نوپا نيز در اين نمايشگاه‌ها حضور يافتند و کالاهاي خود را با قيمت مناسب و حتي با 20تا25درصد تخفيف نسبت به بازار به عرضه کالاهاي خود پرداختند. از سويي امکان تست‌کردن محصولاتشان را براي مردم فراهم مي‌کردند تا مردم اطمينان از کيفيت حاصل کنند و بعد سبدهاي خريد خود را از محصولات آن‌ها پر کنند.البته با اوضاع خريد مردم به نظر مي‌رسد بازار در ايام ابتدايي سال 90 با کاهش تقاضا مواجه باشد و به نوعي مديريت راحت‌تري را طلب کند. اگرچه دولت بارها و بارها اعلام کرده است که قرار نيست در سال 90 سونامي افزايش قيمت داشته باشيم.
محمدرضا فرزين سخنگوي کارگروه تحول اقتصادي و معاون وزير اقتصاد هم گفته كه مرحله بعدي پرداخت نقدي يارانه‌ها در پايان فروردين است و برنامه‌اي هم براي افزايش قيمت‌هاي جديد نداريم و سال90، سال پررونقي براي توليد خواهد بود و طرح تحول بانكي و مالياتي هم در راستايي است كه به رونق توليد كمك خواهد كرد.
دراين‌ميان توليدکنندگان نيز موظف شده‌اند که با افزايش بهره‌وري و استفاده از بسته‌هاي حمايتي توليد که از سوي وزارت صنايع تدارک ديده شده است، افزايش قيمتي نداشته باشند. بنابراين تداوم افزايش قيمت در سال 90 نيز مي‌تواند جاذبه‌اي براي مردم باشد تا بخشي از خريدهاي خود را به سال آينده موکول کنند.
به‌گزارش مهر؛ هم‌اکنون قيمت هر حلب روغن 5کيلويي 9700 تومان، رب بسته به برند کارخانه 1300تا1500 تومان، تن ماهي بسته به برند کارخانه 1200تا1800 تومان، قندشکسته 5کيلويي 6500 تومان، شکر يک‌کيلويي 800 تومان، ماکاروني 700 تومان، چاي مرغوب 4750 تومان، تخم‌مرغ شانه‌اي 4هزار تومان در نمايشگاه‌هاي بهاره به چشم مي‌خورد.
قيمت هر کيلوگرم چرخ‌کرده مخلوط 7900 تومان، قلوه‌گاه گوساله 5900 تومان، راسته گوساله 10100 تومان، قلوه‌گاه گوسفند 7800 تومان، سردست گوسفندي 15500 تومان، ران گوسفندي 15900 تومان، سردست گوساله 8750 تومان، گردن گوسفند 11000 تومان، ماهيچه گوسفندي 17000 تومان، ران گوساله 13000 تومان، خورشتي گوساله 8900 تومان است. به‌هرحال اين نمايشگاه‌ها ديروز به کار خود پايان دادند.
اين در حالي است كه مردم با دقت خريد مي‌کنند و فروشندگان نيز مجبور بودند که کالاي با کيفيت عرضه کنند، بسته‌بندي‌ها هم متفاوت شده است و مصرف‌کنندگان هم به اين تغيير رفتار بازار اقبال نشان داده‌اند.
نکته حائز اهميت در برگزاري نمايشگاه‌هاي عرضه مستقيم کالا، بارورشدن استعدادها و توانايي‌هاي جامعه صنفي و بازاريان کشور است که خود راه و روش بازار را به‌خوبي مي‌دانند و با حساسيت بيشتري در مقايسه با سال‌هاي قبل، آن‌را پياده‌سازي مي‌کنند؛ چراکه در غير اين صورت، ميدان را به رقباي خود باخته‌اند.
دراين‌ميان، استقبال مردم علاوه بر پوشاک و البسه و مايحتاج نوروزي، بيشتر متوجه کالاهاي اساسي و مواد غذايي بود. مردم بيشتر ترجيح مي‌دادند که کالاهاي اساسي مدنظر خود را از نمايشگاه‌ها بخرند که قيمت‌هاي مناسب‌تري در مقايسه با کف بازار دارد و البته برندهاي مطرحي هم حضور داشتند.بنابراين حال‌وهواي عيد 90 با حال‌وهواي نوروزهاي گذشته متفاوت است؛ چراكه امسال بازار هم در تحول ساختاري اقتصاد ايران شريک است و تغيير رفتار داده است.

 

حذف یارانه ها؛ تعطیلی کوره آجرپزی مشهد

کوره پزها از پرداخت هزينه هاي سوخت عاجزند

روزنامه مردمسالاری: منطقه کشف رود در شمال شهر مشهد است که کوره هاي آجرپزي زيادي در آن واقع است، کوره هايي که از سطح زمين حدود سه متر پايين ترند و به علت خاکبرداري در گودي قرار دارد. به گزارش ايسنا، کارگران در فضاي مه آلود خاک و در زير آفتاب و سرما، آجرها را به روي گاري مي چينند و به داخل کوره انتقال مي دهند و هرم گرماي کوره حرارت کارشان را بيشتر مي کرد، گويي دست هاي آنان به آجر گره خورده است. محمدعلي عباسي، يکي از آجرپزان استان در گفت وگو با ايسنا، با اشاره به مشکلات عنوان کرد: بعد از هدفمند کردن يارانه ها يک کوره را به طور کامل تعطيل کرده ايم. وي افزود: علت آن افزايش هزينه برق و گاز است که حدود 4 برابر افزايش يافته است و براي نگهداري پست برق نيز حدود 50 هزار تومان در ماه اخذ مي شود. وي اظهار داشت: علاوه بر اين هزينه ها ماليات بر ارزش افزوده نيز به علت هزينه بالاي سوخت و انرژي، جهش چشمگيري داشته و حدود 600 هزار تومان در هر ماه افزايش قيمت صورت گرفته است; در گذشته قيمت هر متر مکعب 28/8 تومان بود و هم اکنون 70 تومان شده و ارزش افزوده نيز به آن تعلق مي گيرد در حالي که سوخت مصرفي براي هر آجر سفال حدود 24 تا 26 تومان است اما نرخ آجر از 3 سال گذشته تاکنون تغيير نکرده است. عباسي با اشاره به وضعيت اشتغال زايي در آجرپزي ها عنوان کرد: در هر کوره طي زمستان 18 تا 20 نفر و در تابستان 60 تا 70 نفر مشغول به کار مي شوند که به طور متوسط در سال50 نفر همراه با خانواده هايشان مشغول به کار هستند و اين کارگران که بيمه نيز هستند بر طبق نرخ نامه اداره کار حقوق ي گيرند. وي خاطرنشان کرد: در حال حاضر سازمان صنايع عنوان کرده اين نوع شغل بايد از مشاغل کشور حذف شود که اگر شاغلان به اين کار را در مشهد در نظر بگيريم، حداقل 25 هزار نفر مشغول به کار هستند که در حدود 195 کوره از 240 کوره آجرپزي روشن مشغول به کار هستند. وي افزود: نرخ قيمت از 3 سال گذشته تغيير نکرده و سازمان بازرگاني در پاسخ براي افزايش قيمت عنوان کرده اين شغل حذف مي شود و کار کردن و کار نکردن را با توجه به صرفه اقتصادي که وجود ندارد، به خود ما محول کرده است. تيموري عنوان کرد: تسهيلاتي تاکنون پرداخت نشده است و فقط عنوان شده چند ماه در پرداخت هزينه سوخت و برق کمک هايي خواهد شد و اين هزينه ها در صورتي است که با حداقل بهره وري در حال کار هستيم و اين هزينه ها سبب تعطيلي کوره ها شده است. آجرپز ديگري گفت: در شرايط فعلي ما فقط زنده ايم، در واقع کار مي کنيم تا زنده بمانيم; اگر کوره بيمه باشد، بيمه تا 20 درصد جوابگو است. محمد علي طالبي، رييس اتحاديه فخاران(آجرپزان) مشهد در گفت وگو با ايسنا، درباره مشکلات به وجود آمده عنوان کرد: از بين 66 اتحاديه توليدي، صنف فخاران با مشکلات فراواني دست به گريبان است. وي افزود: علت اصلي آن درآمد کم و زحمت زياد اين حرفه است; قبل از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها، کوره پزها با مشکلات زيادي اعم از پرداخت هزينه سوخت مصرفي و کاهش مصرف آجر در ساختمان مواجه بودند اما در حال حاضراز پرداخت اين هزينه ها عاجز هستند و علت آن بازاري است که 3 سال بر کوره پزخانه ها حاکم شده است. رييس اتحاديه فخاران مشهد اظهار داشت: هرکوره 10 تا 15 نفر کارگر دائم دارد که اين تعداد در تابستان به 60 نفر مي رسد و 2000 کاميون به صورت غير مستقيم در حال درآمدزايي از اين شغل هستند و نبايد مسوولان به صورت علني به اين حرفه حمله کنند، رسانه ها نيز نبايد به اين موضوع دامن بزنند به طوري که عنوان شده آجر طبق دستور وزير بايد از بين برود که اين گونه دامن زدن ها موجب وحشت در بين کوره پزها مي شود. وي گفت: هنوز 70 تا 80 درصد مردم در خانه ها و زير سقف هايي که از آجر ساخته شده است، زندگي مي کنند که بايد به صورت آهسته مصالح سبک را جايگزين آجر کرد. رييس اتحاديه فخاران مشهد درباره تغيير نوع تکنولوژي در آجرپزي ها خاطرنشان کرد: عنوان شده که 150 ميليون تومان براي تغيير تکنولوژي پرداخت خواهد شد اما اين مبلغ براي تغييرات آجرپزخانه ها بسيار اندک است; کارخانجات سفال فاقد خشک کن 350 ميليون تومان هزينه ساخت نياز دارند و سرمايه بسيار زيادي براي تغير نوع تکنولوژي در آجرپزي ها نياز است.

بازار ورود توریست در ایام نوروز کساد است

خبرگزاری مهر: بازار گردشگر ورودی در حالی به دلیل مسافرتهای داخلی در ایام نوروز کساد است که امسال هم همانند سالهای اخیر آژانسهای مسافرتی تمام توان خود را برای خروج ایرانیان و سفر به مقصدهایی همچون ترکیه، دبی و ارمنستان بکار گرفته اند.

بررسیهای میدانی خبرنگار مهر از وضعیت فروش تورهای ورودی و خروجی آژانسهای مسافرتی تهران حاکی از آن است که در ماههای پایانی سال مسافرت به شهرهای سردسیر مانند چهارمحال و بختیاری به رغم برگزاری برنامه ها و جشنواره های متنوع برای فصول پر برف سال از جمله جشنواره های برفی هنوز نتوانسته مقصد گردشگران داخلی و طبیعت گردان باشند.

با این حال سفر به جزیره کیش و قشم در صدر مقاصد سفر در زمستان 89 بود. که یکی از مهمترین دلایل انتخاب این جزایر انگیزه خرید بوده است.

آرش یوسفی، از آژانسداران استان تهران به خبرنگار مهر گفت: بیشتر مسافران به قشم و کیش می روند چون هم آب و هوای جزیره در این فصل بسیار مناسب است و هم اینکه چون این دو جزیره مناطق آزاد هستند بنابراین می توانند خریدهای عید خود را در این مناطق انجام دهند. به معنای دیگر سفر به این دو جزیره در این فصل یک تیر و دو نشان است.

وی افزود: برخی دیگر از مسافران این دو جزیره افرادی هستند که برای خرید کالا و فروش آن در شهرهای دیگر از جمله تهران به قشم و کیش می روند.

اما بعد از سفر به جزایر، شهرهای اصفهان و شیراز نیز همچنان مسافران خود را در ایام سرد سال محفوظ نگه داشته اند. در این میان شاید بتوان گفت آژانسدارانی که در زمینه تورهای طبیعت گردی فعال هستند، شهرهایی از جمله اردیبل، آذربایجان شرقی و محلات را مقصد جدید گردشگری خود در ایام سرد سال آن هم به منظور استفاده از چشمه های آب گرم در پکیج تورهای گردشگری خود قرار داده اند.

اما دفاتر خدمات مسافرتی در همین ایام یعنی از نیمه های بهمن ماه شروع به رزرو تور برای ایام نوروز می کنند.

پرس و جو از مسئولان جوامع و اتحادیه های هتلداری و دفاتر خدمات مسافرتی در کشور نشان می دهد مقصد بیشتر گردشگران داخلی در این ایام شهرهای شمالی کشور مانند مازندران، گیلان، رامسر، مشهد و پس از آن اصفهان، یزد، شیراز و جزایر قشم و کیش است. دلیل آن نیز می تواند استفاده از طبیعت شمال کشور و اقامت در ویلاهای شخصی باشد.
در مقابل هنوز مسافرت ایرانیان به خارج از کشور در ایامی مانند تعطیلات چند روزه نوروز با استقبال بیشتری رو بروست. یکی از دلایل این امر کیفیت بالا و قیمت کمتر تورهای خارجی نسبت به تورهای داخلی است.

به عنوان مثال تور داخلی شهر مشهد برای دو روز با امکاناتی مانند اقامت در هتل آپارتمان، رفت و برگشت با قطار با یک وعده ناهار و ترانسفر با قیمتی در حدود 190 هزار تومان فروخته می شود.

مسافران باید برای سفر به مقاصدی مانند یزد و کویر مصر نیز 385 هزار تومان بابت چهار روز سفر و اقامت در خانه های محلی، سه وعده شام و چهار وعده ناهار و صبحانه و سفر با اتوبوس هزینه کنند. اما در مقابل برای سفر به یکی از شهرهای کشورهای همسایه نیز می توان با هزینه 865 هزار تومان 6 شب در هتل 5 ستاره آنتالیا اقامت کرد و از خدماتی مانند بلیت رفت و برگشت با هواپیما، صبحانه، ناهار و خدمات دریافت ویزا استفاده کرد.

سفر به تایلند نیز با چهار شب اقامت در هتل 4 ستاره بانکوک و سه شب در پاتایا با همه امکانات تقریبا 800 هزار تومان هزینه دارد.

تفاوت قیمت و خدمات در تورهای داخلی و خارجی

بنابراین بررسی برخی از نرخ ها و خدمات تورهای گردشگری داخلی و مقایسه آن با تورهای گردشگری خارجی نشان می دهد سفر یک روزه به یکی از شهرهای داخلی کشور و اقامت در هتل سه ستاره حدود صد و 50 هزار تومان هزینه دارد اما در مقابل سفر به یکی از کشورهای همسایه به طور تقریبی شبی 190 هزار تومان هزینه لازم دارد.

بنابراین اینکه یک مسافر و گردشگر داخلی ترجیح دهد در ایام چند روزه تعطیلات نوروز سفر به یکی از کشورهای همسایه را تجربه کند چندان دور از انتظار نیست. همچنانکه در ایام نوروز به ترتیب سفر به کشورهای ترکیه، دوبی، ارمنستان و پس از آن باکو در صدر توجه مسافرتهای خارجی ایرانیان است. در این میان بیشترین پروازهای خارجی از شهر تهران انجام می شود.

بازار ورود توریست در ایام نوروز کساد است

در مقابل بازار پر رونق خروج گردشگر از ایران، وضعیت گردشگری ورودی در ایام نوروز نسبت به روزهای دیگر سال چندان مساعد نیست چون مدیران دفاتر خدمات مسافرتی فعال در تورهای ورودی و تورگردانان در این حوزه معمولا سعی می کنند تور گردشگر خارجی در ایام نوروز به ایران نیاورند.

نایب رئیس جامعه تورگردانان ایران گفت: ازدحام جمعیت در سایتهای تاریخی و فرهنگی نیز مانند تخت جمشید در روزهای عید بسیار زیاد است بنابراین برای حضور گردشگر خارجی که ممکن است فقط یکبار به این محوطه ها بیاید، این ایام زمان مناسبی نیست اما در برخی مواقع که عید پاک با عید نوروز همزمان می شود آژانسداران مجبور می شود گردشگر بپذیرند.

با این اوصاف اگر گردشگران خارجی در ایام نوروز به ایران بیایند معمولا از گردشگران کشورهای آلمان، ژاپن و فرانسه هستند که به شهرهای مشهد، تهران، اصفهان، شیراز و یزد می روند. همچنین اگر مدت زمان سفر آنها به ایران زیاد باشد دیدن شهر اهواز و تبریز نیز در اولویتهای بعدی قرار می گیرد.

اما هنوز گردشگران کشورهای همسایه و خاورمیانه بیشترین آمار گردشگران خارجی ایران را تشکیل می دهند به نحوی که مبدا این دسته از گردشگران معمولا کویت، بحرین، افغانستان، باکو و تاجیکستان است.
 

نرخ رشد اقتصادی ۸۷ و ۸۸ باز هم اعلام نشد

خبرگزاری مهر گزارش داد که در جدیدترین گزارش بانک مرکزی باز هم خبری از رشد اقتصادی در نیمه دوم سال ۸۷ و همچنین سال ۸۸ نیست.

به گزارش مهر، نرخ رشد اقتصادی کشور نزدیک به ۳۰ ماه است که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به روز نشده است.

آخرین نرخ رشد اقتصادی اعلامی بانک مرکزی مربوط به سه ماهه دوم سال ۱۳۸۷ است و در جدیدترین گزارش بانک مرکزی هم خبری از رشد اقتصادی نیمه دوم سال ۸۷ و همچنین سال ۸۸ نیست.

براساس اعلام بانک مرکزی، نرخ رشد اقتصادی در سه ماهه اول سال ۸۷ با نفت ۲٫۳ درصد و بدون نفت ۲٫۷ درصد گزارش شده است. هدف رشد تولید ناخالص داخلی در برنامه چهارم ۸ درصد – متوسط دوره – و در سال ۸۷ معادل ۸٫۴ درصد بوده است.

بانک مرکزی، کل بدهی خارجی رژیم اعلام شد

خبرگزاری مهر: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در جدیدترین گزارش خود، کل بدهی‌های خارجی ایران را 20 میلیارد و 736 میلیون دلار اعلام کرد که نسبت به پایان سال 88 کاهش نشان می‌دهد.

براساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی، متوسط نرخ دلار آمریکا در بازار بین بانکی در 3 ماهه اول امسال بیش از 1021 تومان اعلام شده، این در حالی است که کل بدهی‌های خارجی ایران در پایان سال 88 معادل 21.5 میلیارد دلار بوده است.

همچنین در همین مدت تراز حساب جاری 6.1 میلیارد دلار، تراز بازرگانی 9 میلیارد دلار، صادرات کالا 25.2 میلیارد دلار و واردات 16.2 میلیارد دلار گزارش است.

در این گزارش بانک مرکزی درآمدهای دولت در 3 ماهه اول امسال بیش از 5844 میلیارد تومان اعلام شده است، همچنین کسری تراز عملیاتی و سرمایه‌ای در این مدت 741 میلیارد تومان بوده است.

بودجه 90 رکورددار وابستگی به نفت

خانه ملت: سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان این که لایحه بودجه 90 در قیاس با بودجه‌های پیشین، بیشترین وابستگی به نفت را دارد، گفت: امکان قطع وابستگی به نفت تا آخر برنامه پنجم توسعه با نفت 80 دلاری محقق نمی‌شود.

"عماد حسینی" با بیان این که افزایش یک باره قیمت بنزین با قانون هدفمندی یارانه‌ها مطابق نیست، گفت: البته استدلال دولت این است که روند پلکانی و ارتقای پلکانی سالانه برایش تعریف شده و به همین دلیل می‌تواند به هر میزان که بخواهد این قیمت را افزایش دهد، اما این توجیه قابل قبولی نیست.

نماینده مردم قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این اقدام دولت به مفهوم این است که می‌خواهند به نحوی قانون را دور بزنند و اجرا نکنند به ویژه درباره بنزین این موضوع نمود بارزی دارد که به‌طور قطع این مسئله در درازمدت تبعات زیادی خواهد داشت.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد اگر بتوان سهمیه‌هایی خارج از روال معمول با قیمت‌های کمتر از 400 تومان و 700 تومان اعلام کرد، این شیب ملایم شود، اما آنچه هم‌اکنون وجود دارد به هیچ وجه با قانون هدفمندی یارانه‌ها تناسب ندارد.

حسینی همچنین در باره افزایش قیمت هر بشکه نفت خام در لایحه بودجه 90 اظهار کرد: البته این افزایش قیمت به لحاظ تجمیع افزایش اعتبارات می‌تواند مؤثر باشد، اما پیام مهم آن این است که وابستگی بودجه به نفت دست کم به میزان 15 دلار در قیاس با سال گذشته و دست کم 30 دلار در قیاس با سال پیش از آن افزایش یافته و این افزایش وابستگی نفت را می‌رساند.

افزایش وابستگی بودجه به نفت سال به سال افزایش می‌یابد

به گفته سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، از برنامه سوم توسعه به بعد، بر کاهش وابستگی به نفت تأکید شده است، اما متأسفانه تا کنون نه تنها این امر محقق نشده است، بلکه سال به سال افزایش وابستگی را بیشتر شاهد هستیم.

حسینی با تأکید بر این که در عمل باید کاهش وابستگی به نفت اتفاق بیفتد، افزود: در بودجه امسال قیمت هر بشکه نفت 80 دلار پیش بینی شده است؛ اگر بودجه امسال با وابستگی کمتری به نفت بسته می‌شد، مثلا نفت 50 دلاری یا 60 دلاری مطمئنا آن مازاد درآمد حاصل از فروش هر بشکه می‌توانست برای تاثیر زیرساخت‌ها و درست کردن سرمایه در حساب ذخیره ارزی بماند.

وی با تاکید بر این که این اختلاف قیمت می‌توانست مبنایی برای سرمایه‌گذاری‌ها در آینده باشد، افزود: به این نحو که هم‌اکنون عمل می‌شود مثل کسی است که هر چه در جیبش است را هزینه می‌کند و هیچ چیزی برای سرمایه‌گذاری بعدی نداشته باشد.

حسینی افزود: اگر ما کاهش وابستگی به نفت را می‌خواهیم، مستلزم پایین آوردن قیمت نفت است و این که میزان بیشتری از این پول را چه در صندوق توسعه ملی و چه حساب ذخیره ارزی قرار دهیم تا سرمایه‌گذاری زیرساختی در این حوزه انجام شود و سرانجام کاهش وابستگی به نفت محقق شود.

وابستگی بودجه 90 به درآمدهای نفتی بالاست

وی با بیان این که بودجه‌های سالانه خود به خود به به نفت وابستگی دارند، یادآور شد: البته وابستگی بودجه 90 به نفت از همه بودجه‌ها بیشتر است؛ زمانی کاهش وابستگی به نفت را خواهیم داشت که از بودجه خود نفت در طرح‌های زیرساختی و غیرنفتی و صادرات غیرنفتی سرمایه‌گذاری شود تا در آینده این مبالغ به صورت تجمیع سرمایه‌ در کشور موثر باشد و از این وابستگی رهایی پیدا کنیم.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان این که امروز با نفت 80 دلاری امکان به صفر رسیدن وابستگی به نفت تا آخر برنامه پنجم محقق نمی‌شود، یادآور شد:‌ با این اوصاف آن چه قانون اعلام کرده است، جامه عملی و عینی به خود نمی‌گیرد.

توپولف؛ اخراج اکثر کارکنان شرکت‌های هواپیمایی

خبرگزاری فارس: یک عضو کمیسیون صنایع مجلس از اخراج‌شدن تعداد زیادی از کاکنان و کارمندان برخی شرکت‌های هواپیمایی در پی خروج هواپیماهای توپولف از ناوگان هوایی خبر داد.

عزیز اکبریان نماینده کرج و عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی، با اشاره به از رده خارج‌شدن هواپیماهای توپولف و خروج آن از ناوگان هوایی کشور گفت: از ابتدای اسفندماه جاری مدیران شرکت‌های هواپیمایی اجازه ندارند که به هواپیماهای توپولف مجوز پرواز بدهند چراکه عمر این هواپیماها به پایان رسیده و هواپیماهای مذکور از استانداردهای لازم نیز برخوردار نیستند.

وی افزود: واقعاً این اقدام سازمان هواپیمایی کشور که برای جلوگیری از پرواز هواپیماهایی که امکان سقوط و یا بروز سانحه زیادی در آنها وجود دارد، قابل تقدیر و تشکر است.

عضو کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: البته شرکت‌های هواپیمایی در خصوص خارج کردن هواپیماهای توپولف از رده‌های پروازی، زمینه‌سازی فراوانی کرده بودند اما با این وجود در روزهای اخیر شاهد اخراج و تعدیل تعداد زیادی از نیروها و کارکنان این شرکت‌ها بوده‌ایم، امری که در آستانه عید نوروز بسیاری از خانواده‌ها را با مشکل مواجه کرده است.

اکبریان ادامه داد: شرکت‌هایی که اقدام به اخراج کارمندان و کارکنان خود کرده‌اند، باید با کمک مراجع‌ذیربط به‌خصوص سازمان هواپیمایی کشوری اقدام به خرید یا اجاره هواپیماهای جایگزین برای توپولف می‌کردند تا امروز مجبور نمی‌شدند که کارکنان خود را اخراج کنند.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: به هر حال سازمان هواپیمایی کشوری باید به این مسأله رسیدگی کرده و موضوع را حل کند.

یارانه ها؛ احمدی نژاد: فتنه دیگری در راه است

سایت تغییر: به گزارش خبرگزاری فارس، محمود احمدی‌نژاد در نشست هیأت دولت با استانداران سراسر کشور بر ضرورت استمرار مراقبت و هوشیاری در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها تاکید کرد و گفت: این قانون هنوز به طور کامل اجرایی نشده و باید اهداف آن را با دقت در همه بخش‌ها به‌طور کامل اجرایی کرده و مراقب بود که آسیبی به آن وارد نشود چرا که دشمن از اجرای این قانون سیلی خورده و چه‌بسا به دنبال فتنه‌گری باشد.

افزايش 15درصدی نرخ کرايه تاکسی از اردبيهشت

روزنامه ابتکار: شهرداري در سال جديد مکلف است در تاکسي‌هاي درون‌شهري کارت‌خوان اعتباري نصب کند تا شهروندان بتوانند از کارت مترو در اتوبوس و تاکسي نيز استفاده کنند.
خسرو دانشجو، سخنگوي شوراي شهر تهران، امروز طي نشست خبري با بيان اين مطلب گفت: در سال جديد، تمامي اتوبوس‌هاي شرکت اتوبوسراني شهر تهران مکلف به نصب دستگاه کارت‌خوان در سال 90 هستند، همچنين بخشي از تاکسي‌هاي شهر مکلف‌شده تا اين دستگاه را در تاکسي‌ها نصب کنند.
وي افزود: با اجراي اين طرح مشکلات شهروندان و رانندگان تاکسي در اين رد و بدل‌کردن پول خرد حل خواهد شد، ضمن آنکه شهرداري موظف شده در خصوص نصب اين دستگاه‌ها هر 6ماه يکبار به شوراي شهر گزارشي را ارائه دهد.دانشجو همچنين خبر از افزايش 15درصدي نرخ کرايه تاکسي در اردبيهشت ماه دادو گفت: نرخ کرايه تاکسي در دوماهه پايان سال 89 و اول سال 90مشخص شد و قرار است نرخ تاکسي از اردبيهشت ماه 15درصد نسبت به نرخ افزايش يافته دوماهه پاياني سال 89 افزايش پيدا کند.
سخنگوي شوراي شهر تهران همچنين به تبصره اي در خصوص نرخ کرايه تاکسي اشاره کرد و گفت: شورا به سازمان تاکسيراني اجازه داده که نرخ‌هاي تاکسي فرودگاه را منطبق با نرخ تاکسي‌هاي زير نظر وزارت راه معين کند.اين عضو شوراي شهر همچنين از افزايش نيافتن بودجه سال 90شهرداري نسبت به سال 89خبرداد و گفت: آنچکه در بودجه سال 90تصويب شده سقف بودجه است که در مجموعه7هزار 400ميليارد تومان بودجه شهرداري در بخش نقدي و غير نقدي است؛ ضمن آنکه 70تا75درصد بودجه شهرداري در سال 89محقق شد.
به گفته دانشجو بودجه عمومي شهرداري از حيث درآمدها و ساير منابع تامين اعتبار بالغ برا 74 هزار و 745ميليارد و 954ميليون و622هزار ريال، شامل 47هزار و 578ميليارد و 387 ميليون و 223هزار ريال نقدي و 27هزار و 162ميليارد و 567ميليون و399هزار ريال نقدي است.
وي ادامه داد: بودجه 21سازمان از حيث درآمد و منابع تامين اعتبار بالغ بر 7هزار و392ميليارد و 22ميليون و 383هزار ريال و از حيث هزينه‌ها معادل 6هزار و 404ميليارد و 75ميليون و 80هزار ريال و از لحاظ مصارف معادل 1هزار و 256ميليارد و 392 ميليون و411هزار ريال است.سخنگوي شوراي شهر تهران بودجه شرکت‌ها را از حيث درآمد و منابع تامين اعتبار 8هزار و 330ميليارد و 862ميليون و451 هزار ريال و حيث هزينه‌ها معال 8هزار و 109ميليارد و 860ميليون و 444هزار ريال و از لحاظ مصارف معادل 47ميليارد و 750ميليون ريال است.
دانشجو در بخشي ديگر از سخنان خود تصريح کرد: شوراي شهر شهرداري را موظف کرده که فعاليت‌هاي عمراني خود را نسبت به فعاليت‌ها و هزينه کرد‌هاي جاري افزايش دهد. همچنين کوچک سازي شهرداري و يا ادغام و يا حذف سازمان‌ها و شرکت‌هاي شهرداري همانند سال 89در سال 90نيز ادامه داشته باشد.وي ادامه داد: شوراي شهر به شهرداري اجازه نمي‌دهد که بدنه اجرايي شهرداري از عرض و طول افزايش يابد.به گفته دانشجو براساس مصوبه شوراي شهر درسال 89 شهرداري مکلف شد بودجه سازمان‌ها و شرکت‌هاي وابسته به خودر ا نيز همزمان با بودجه خود به شوراي شهر انتقال دهد تا نظارت‌ها بيشتر شود.
سخنگوي شوراي شهر تهران در پاسخ به سوال خبرنگاري براي تصويب بودجه سازمان نوسازي گفت: اعضاي شوراي شهر در مجموع موافق با انحلال سازمان نوسازي هستند اما شهرداري از ما براي ارائه گزارش عملکرد در صحن شورا وقت خواسته و اين سازمان تنها در جلسه روز سه شنبه خود براي مجاب کردن اعضاي شورا فرصت دارند.وي همچنين به سيصد و شصت و دومين جلسه امروز شوراي شهر اشاره کرد و گفت: در سقف بودجه شورا در سال89 تغيير داده نشده بلکه تنها در برخي بندها تغييراتي داده است.
دانشجو همچنين از تقدير قاليباف در جلسه امروز شورا به دليل ارائه گزارش عملکرد کامل شهرداري در حضور مقام معظم رهبري اشاره کرد و گفت: براساس فرمايشات مقام معظم رهبري براي احداث پارک ولايت قرار است در اولين فرصت شهرداري طرح تهيه شده را به شوراي شهر براي بررسي بيشتر تحويل دهد.
وي با اشاره به برخي صحبت‌هاي رهبر فرزانه انقلاب در خصوص ايجاد فضاي سبز و ريه تنفسي و جلوگيري از بزرگ شدن شهر تهران گفت: اعضاي شورا از صحبت‌هاي رهبري اين گونه برداشت کرده اند که ايشان نيز مخالف هر گونه ساخت و ساز غير مجاز در ارتفاعات شمال تهران است و در همين راستا شورا و شهرداري نيز تکاليفي را براي خود در سال 90تعريف کرده اند.
سخنگوي شوراي شهر تهران درادامه به نگراني‌هايي نسبت به گزارش‌هاي دريافتي محيط زيست اشاره کرد و گفت: سازمان محيط زيست استان تهران گزارش‌هايي در خصوص آلودگي آب تهران در حوزه آبريزان به شوراي شهر ارسال کرده است و مشاور محيط زيست شورا بررسي‌هاي کاملي صورت داده و مشخص شده است که در اطراف حوزه آبريز ساخت و سازهايي صورت گرفته که البته محيط زيست با آن برخورد کرده و اعضاي شورا نيز از اين حرکت حمايت مي‌کنند.
وي ادامه داد: همچنين شورا از دستگاه قضايي مي‌خواهد که نسبت آب آشاميدني شهروندان حساس بوده و اجازه ندهيم که آب آشاميدني همچون هواي شهر تهران دچار بحران شود.

نظرسنجی رسمی از وضع اقتصاد

روزنامه دنياي اقتصاد- مرکز پژوهش‌های مجلس، نتایج نظرسنجی از شهروندان در 30 استان کشور را منتشر کرده است که رویکرد مردم را درباره مسائل مختلف کشور با محوريت حوزه اقتصاد از جمله قانون هدفمندی یارانه‌ها نشان مي‌دهد. در اين نظرسنجي كه به سفارش معاونت پژوهشي مرکز پژوهش‌ها، در «مركز ملي مطالعات و سنجش افكار» انجام شده است، 72 سوال از شهروندان پرسيده شده است كه شامل عملكرد دولت، مجلس، سياست‌ها، قوانين مهم كشور و شرايط عمومي جامعه مي‌شود‌. نتایج نظرسنجی درباره پرداخت یارانه نقدی نشان مي‌دهد كه روي هم 6/57 درصد پاسخگويان موافق پرداخت نقدي و 5/24 درصد مخالف پرداخت نقدي يارانه‌ها هستند و 6/17 درصد نيز نظري ندارند‌. به موجب يافته‌هاي اين نظرسنجي، در مجموع 7/41 درصد از پاسخگويان عملكرد دولت در اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها را «خوب» و «بسيارخوب»، 23 درصد پاسخگويان آن را «متوسط» و 22 درصد هم آن را «ضعيف» و «بسيار ضعيف» ارزيابي كرده‌اند‌. جالب این است که مردان بيشتر از زنان و تحصيلكرده‌هاي دانشگاهي بيشتر از «دارندگان تحصيلات دبيرستاني و راهنمايي و كمتر»، عملكرد دولت در اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها را ضعيف ارزيابي كرده‌اند.

مرکز پژوهش‌های مجلس نتایج نظرسنجي از شهروندان 30 مركز استان را منتشر کرد

نظرسنجی رسمی از وضع اقتصاد
57/4 درصد از پاسخگويان معتقدند اجراي قانون یارانه‌ها باعث افزايش قيمت‌ها و تورم خواهد شد
57/6 درصد از پاسخ‌دهندگان موافق پرداخت يارانه نقدي هستند

مركز پژوهش‌هاي مجلس نتايج نظرسنجي از شهروندان 30 مركز استان در مورد وضعيت عمومي جامعه، نحوه اجرای قانون یارانه‌ها، خصوصی سازی شرکت‌های دولتی و عملكرد نهادهاي حكومتي را که در آبان و آذر 89 انجام شده است، اعلام كرد.
در اين نظرسنجي كه به سفارش معاونت پژوهشي مرکز پژوهش‌ها، در «مركز ملي مطالعات و سنجش افكار» انجام شده است، 72 سوال از شهروندان پرسيده شده كه شامل عملكرد دولت، مجلس، سياست‌ها و قوانين مهم كشور و شرايط عمومي جامعه مي‌شود. برخی از مهم‌ترین یافته‌های این نظرسنجی که حجم نمونه آن 17293 نفر از میان جامعه 14632690 نفری ساکنان مراکز استان‌ها بوده، به شرح زیر است:

ارزیابی اجرای قانون یارانه‌ها
به موجب يافته‌هاي اين نظرسنجي، در مجموع 7/41 درصد از پاسخگويان عملكرد دولت در اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها را «خوب» و «بسيارخوب»، 23 درصد پاسخگويان آن را «متوسط» و روي هم 22 درصد آن را «ضعيف» و «بسيار ضعيف» ارزيابي كرده‌اند. نتيجه آزمون آماري نشان مي‌دهد كه مردان بيشتر از زنان و تحصيلكرده‌هاي دانشگاهي بيشتر از «دارندگان تحصيلات دبيرستاني و راهنمايي و كمتر»، عملكرد دولت در اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها را ضعيف ارزيابي كرده‌اند، اما تفاوت فراواني نسبي پاسخ‌ها بر حسب گروه‌هاي سني جوان و بزرگسال معنادار نيست.

پرداخت نقدی یارانه‌ها
در خصوص ترجيح پرداخت نقدي يارانه‌ها، توزيع پاسخ‌ها در 30 مركز استان كشور نشان مي‌دهد كه روي هم 6/57 درصد پاسخگويان موافق پرداخت نقدي و روي هم 5/24 درصد مخالف پرداخت نقدي يارانه‌ها هستند و 6/17 درصد نيز نظري ندارند.

توزيع پاسخ‌ها بر حسب جنس، سن و سطح تحصيلي و نتيجه آزمون آماري نشان مي‌دهد كه مردان با فراواني نسبي ‌اندكي بيشتر از زنان (2/26 درصد در برابر 8/22 درصد) مخالف پرداخت نقدي يارانه‌ها هستند. از لحاظ گروه‌هاي سني تفاوت‌ پاسخ‌ها معنادار نيست، از لحاظ سطح تحصيلي دارندگان سطح تحصيلي راهنمايي و كمتر با فراواني نسبي بيشتري موافق پرداخت نقدي يارانه‌ها هستند.

آثار تورمی قانون یارانه‌ها
از لحاظ آثار تورمي اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها، توزيع پاسخ‌ها در 30 مركز استان نشان مي‌دهد كه در مجموع 4/57 درصد از پاسخگويان معتقدند اجراي قانون باعث افزايش قيمت‌ها و تورم خواهد شد.

از لحاظ نارضايتي عمومي، روي هم 5/45 درصد معتقدند اجراي قانون هدفمندكردن يارانه‌ها باعث افزايش نارضايتي عمومي خواهد شد و 8/26 درصد معتقدند باعث نارضايتي عمومي نخواهد شد.

در مورد تاثير حذف يارانه‌هاي حامل‌هاي انرژي، توزيع پاسخ‌ها در 30 مركز استان كشور نشان مي‌دهد كه روي هم 7/59 درصد پاسخ داده‌اند از مصرف بي‌رويه حامل‌هاي انرژي جلوگيري خواهد كرد و 7/18 درصد «مخالف يا كاملا مخالف» اين نظر هستند.

توزیع سهام عدالت
در خصوص توزيع سهام عدالت، توزيع پاسخ‌ها در 30 مركز استان نشان مي‌دهد كه 4/33 درصد از پاسخگويان موافق و 9/28 درصد مخالف شكل كنوني توزيع سهام عدالت هستند. مردان با فراواني نسبي‌اندكي بيشتر از زنان (4/32 درصد در برابر 4/26 درصد) مخالف توزيع سهام به شكل كنوني آن هستند. از لحاظ گروه‌هاي سني، بزرگسالان بيشتر موافق توزيع سهام عدالتند و از لحاظ سطح تحصيلي دارندگان تحصيلات دانشگاهي با فراواني نسبي بيشتري (35 درصد در برابر 9/23 درصد جوانان) مخالف توزيع سهام عدالت به شكل كنوني آن هستند.

واگذاری سهام شرکت‌های دولتی
درباره اطلاع از واگذاري سهام شركت‌هاي دولتي، توزيع پاسخ‌هاي 17508 نفر جمعيت نمونه در 30 مركز استان نشان مي‌دهد كه تنها 11 درصد از پاسخگويان در جريان اين واگذاري‌ها هستند.

ترجیح اشتغال به تورم
در خصوص ترجيح ميان دو گزينه «تورم – اشتغال»، «تورم – اجرای طرح‌هاي عمراني»، «تورم – پرداخت تسهيلات بانكي»؛ توزيع پاسخ‌ها نشان مي‌دهد كه در 30 مركز استان كشور، 9/64 درصد ايجاد اشتغال را به مهار تورم ترجيح مي‌دهند و 4/34 درصد مهار تورم را به ايجاد اشتغال ترجيح مي‌دهند. در مقابل 7/62 درصد از پاسخگويان گزينه مهار تورم را به افزايش طرح‌هاي عمراني ترجيح مي‌دهند و 5/72 درصد از پاسخگويان گزينه مهار تورم را به گزينه افزايش تسهيلات بانكي ترجيح مي‌دهند.

مجموع عملکرد دولت
در خصوص ارزيابي عملكرد دولت در بخش اقتصادي، توزيع پاسخ‌ها در 30 مركز استان كشور نشان مي‌دهد كه روي هم 32 درصد از پاسخگويان عملكرد دولت را «موفق» ، 8/33 درصد تا حدودي موفق و 4/28 درصد آن را «ناموفق» ارزيابي كرده‌اند. در بخش سياست داخلي، 6/38 درصد از پاسخگويان عملكرد دولت را «موفق» ، 8/29 درصد تا حدودي موفق و روي هم 7/19 درصد آن را «ناموفق» دانسته‌اند.

در بخش سياست خارجي، 5/39 درصد از پاسخگويان عملكرد دولت را «موفق»، 9/23 درصد تا حدودي موفق و روي هم 1/23 درصد آن را «ناموفق» دانسته‌اند.

در مجموع، پاسخگویان، عملکرد دولت در رسیدگی به وضع معیشت مردم، اشتغال جوانان، و مبارزه با تورم را «ضعیف» ارزیابی کرده‌اند، در مقابل فعالیت‌های دولت در حق استفاده از انرژی هسته‌ای، توسعه حمل و نقل عمومی، دفاع از ارزش‌های انقلاب اسلامی و طرح‌های عمرانی زیربنایی از سوی اکثریت پاسخگویان «خوب» و «خیلی خوب» ارزیابی شده است.

تحریم‌های اقتصادی و اعتماد به آینده
درباره تحریم‌های اقتصادی، 9/39 درصد از پاسخگویان معتقدند که تحریم‌ها «خیلی موثر» بوده است، از نظر 6/41 درصد «تا حدودی موثر» بوده و 5/11 درصد پاسخ داده‌اند که «هیچ تاثیری نداشته است.»

از نظر اعتماد به آینده کشور 3/29 درصد پاسخ داده‌اند اعتمادشان به آینده کشور بیشتر شده، 4/24 درصد اعتمادشان به آینده کشور کمتر شده است و برای 9/25 درصد فرقی نکرده است.

عمل به وعده‌ها
درباره میزان عمل دولت به وعده‌هایش، 8/5 درصد از پاسخگویان پاسخ داده‌اند «دولت خیلی زیاد به وعده‌های داده شده عمل کرده است»، 1/20 درصد پاسخ داده‌اند «زیاد عمل کرده است»، 5/47 درصد گفته‌اند «تا حدودی عمل کرده است»، 7/25 درصد نیز پاسخ داده‌اند «کم» و «خیلی کم» عمل کرده است.
درباره سفرهای استانی دولت، 3/22 درصد از پاسخگویان این سفرها را «بسیار مفید»، 2/44 درصد «تاحدودی مفید» و 23 درصد آن را «بی‌فایده و پرهزینه» دانسته‌اند. توزیع پاسخ‌ها از لحاظ جنس و گروه‌های سنی تفاوت محسوسی ندارد، اما دارندگان تحصیلات دانشگاهی بیشتر از «دارندگان تحصیلات دبیرستانی و کمتر»، سفرهای استانی دولت را «بی‌فایده و پرهزینه» ارزیابی کرده‌اند.

تغییر وضع جامعه
بررسی تغییر وضع جامعه در سال‌های اخیر از حیث عدالت اجتماعی، پارتی بازی، فساد اداری، قانونگرایی مردم، قانونگرایی مسوولان، شایسته‌سالاری، ریاکاری، فساد اخلاقی، امنیت عمومی و اعتماد مردم به مسوولان نتایج جدول 1 به دست آمده است.