شیخ عزالدین حسینی درگذشت

شیخ عزالدین حسینی، یکی از روحانیون برجسته کرد که از رهبران کردهای ایران در دوران انقلاب سال ۱۳۵۷ به شمار می رفت، در سن ۸۹ سالگی درگذشت.

آقای حسینی در ۲۱ بهمن ۱۳۸۹ شهر اوپسالا در نزدیکی پایتخت سوئد درگذشته است. آقای حسینی در پی ترک ایران در بیست سال گذشته در سوئد زندگی می کرد.

بنا بر اعلام کمیته ای که از سوی خانواده آقای حسینی برای برگزاری مراسم یادبود تعیین شده ، قرار است پیکر آقای حسینی در سلیمانیه عراق به خاک سپرده شود.

آقای حسینی به عنوان امام جمعه شهر مهاباد در سال ۱۳۵۷ رهبر اصلی اعتراضات علیه محمد رضا پهلوی در کردستان بود اما در سال های پس از انقلاب از رهبران انقلاب ایران جدا شد و سرانجام ایران را ترک کرد.

در فاصله سال های ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹ همزمان با بروز درگیری ها میان نیروهای امنیتی و ارتش ایران از یک سو و گروه های مسلح کرد از سوی دیگر ، آقای حسینی چهره اصلی گفت و گو کننده با دولت ایران بود و از خواسته خودمختاری کردستان حمایت می کرد.

آقای حسینی همزمان با بالا گرفتن درگیری های مسلحانه در مناطق کردنشین ایران مهاباد را ترک کرد و فاصله سال های ۱۳۶۰ تا۱۳۶۲ در مناطق روستایی کردنشین زندگی کرد که از کنترل دولت مرکزی ایران خارج بود.

در این دوران حکومت ایران آقای حسنی را به عنوان یک چهره جدایی طلب و رهبر گروه های مسلح افراطی کرد معرفی می کرد.

یک منبع نزدیک به آقای حسینی به بی بی سی فارسی گفته است که پس از سال ۱۳۶۲ آقای حسینی ناگزیر به اقامت در مناطق کردنشین خارج از ایران شد و از سال ۱۳۷۰ در سوئد اقامت داشته است.

آقای حسینی سال ها به عنوان مدرس علوم دینی در مدارس علوم دینی مناطق کرد نشین ایران تدریس می کرد اما در زمره روحانیونی بود که با نیروهای چپ گرای خواهان تشکیل جمهوری کردستان همکاری می کرد.

شیخ عزالدین حسینی در سال ۱۳۲۲ به عضویت جمعیت احیای کرد ، موسوم به کومله در آمد و در جریان تشکیل جمهوری مهاباد به رهبری قاضی محمد، در سال ۱۳۲۴ مشارکت داشت.

با وجود شهرت و اعتبار آقای حسینی در میان گروه های سیاسی عمده کرد ،موضع شیخ عزالدین در نخستین سال های پس ازانقلاب از سوی دو جناح مورد انتقاد قرار گرفت.

گروه هایی مانند جناحی از حزب دموکرات کردستان که معتقد به دنبال کردن مسیر گفت و گو با حکومت ایران بودند آقای حسینی را متهم به تندروی می کردند و گروه هایی که خواهان مبارزه مسلحانه با دولت ایران بودند ، آقای حسینی را به دلیل پذیرش گفت و گو با مقامات دولتی و به ویژه شخص آیت الله روح الله خمینی رهبر وقت ایران مورد انتقاد قرار می دادند.

شیخ عزالدین حسینی از رای دادن در رفراندوم جمهوری اسلامی به دلیل آنچه " روشن نبودن محتوای جمهوری اسلامی" می نامید خودداری کرد. آقای حسینی همچنین در نخستین انتخابات ریاست جمهوری ایران از کاندیدای مورد نظر سازمان مجاهدین خلق ایران حمایت کرد.

BBC