بررسی حقوقی جمع‌آوری تجهيزات ماهواره‌ای

يك وكيل دادگستری:» اين قانون با قانون اساسی

در تعارض است هيچ مقامی نمی‌تواند حقوق اوليه‌ی

 يك ملت را محدود كند«


حسين بيات وكيل دادگستري : با استناد به اصل 56 قانون اساسي، ملت حاكم بر سرنوشت خويش است و هيچ مقامي نمي‌تواند، حقوق اوليه يك ملت را ناديده بگيرد.



حسين بيات در گفت وگو با خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا(  با بيان اينكه تصويب اين قانون با قانون اساسي در تعارض است،‌ اظهاركرد: در مقدمه قانون اساسي اشاره شده است كه وسايل ارتباط جمعي، (راديو، تلويزيون) بايد در جهت روند، تكاملي انقلاب اسلامي در خدمت اشاعه فرهنگ اسلامي قرار بگيرد و در اين زمينه از برخورد سالم و انديشه‌هاي متفاوت چهره گرفته و از اشاعه و ترويج خصلت هاي تخريبي و ضد اسلامي پرهيز شود و پيروي از اصول چنين قانوني كه آزادي و كرامت انسان را مي‌گشايد بر عهده همگان است.

وي عنوان كرد: در زمان وضع قانون اساسي ،ماهواره جزء اصولي نبود كه مورد توجه قانون‌گذار قرار گيرد در واقع ارتقاي آگاهي و كرامت انساني مورد توجه قانون‌گذار بوده است و استفاده از علوم وفنون پيشرفته بشري و تلاش در پيشبرد آنها جزء وظايف دولت جمهوري اسلامي ايران است. بنابراين براساس اين اصل اعتلاي آزادي‌هاي عمومي و ارزش‌هاي انسان متضمن علوم و فنون و تجارب پيشرفته بشري است. در واقع اين دو در كنار يكديگر قرار دارند اگر قرار باشد كرامت و ارزش والاي انسان و آزادي او در نظام اسلام تامين شود، دولت بايد امكان استفاده از علوم و فنون تجارب پيشرفته بشري را براي ملت فراهم كند.

اين حقوقدان با بيان اينكه وظيفه دولت حاكم استفاده از همه ابزار و امكانات و تامين همه بسترهاي لازم براي رشد و شكوفايي و آزادي‌هاي فردي و اجتماعي است،‌گفت: لازمه ضروري تحقق چنين اهدافي استفاده از ابزارها و تكنولوژي‌هاي روز دنيا مانند اينترنت و ماهواره است، بنابراين با درنظر گرفتن شرايط روز جامعه جهاني از وظايف مهم دولت ارتقاي سطح دانش و آگاهي‌هاي عمومي است، كه از جمله آن تبادل آزادي اطلاعات و مطبوعات است كه تبادل اطلاعات، آرا و افكار و تبادل فرهنگي لازم ضروري جهاني شدن است. در دنياي كنوني كه كوچكترين و بي‌اهميت‌ترين اخبار، در كمترين زمان ممكن از گوشه‌اي از دنيا به گوشه ديگر منتقل مي‌شود و افراد در سراسر دنيا تحولات جامع، جهاني را به طور مستقيم مشاهده مي‌كنند، ايجاد محدوديت براي دسترسي به اطلاعات نه امكان‌پذير است نه با حقوق اوليه بشر كه لازمه آن دسترسي آسان به اطلاعات است، در تعارض است.

بيات با اشاره به اصل 56 قانون اساسي، خاطرنشان كرد: ملت، حاكم سرنوشت خويش هستند و هيچ مقام دولتي نمي‌تواند حقوق اوليه يك ملت را محدود كند، متاسفانه بعضي از دولت‌ها مخصوصا كشورهاي جهان سوم نگاه بدبينانه‌اي به جهاني شدن دارند و آن را يك پروژه مي‌دانند كه از سوي كشورهاي غربي و استعماري طراحي شده است، به همين علت مقوله‌اي نظير اينترنت و شبكه‌هاي اجتماعي مانند ماهواره و فيس‌بوك به عنوان ابزار جهاني سازي از جانب كشورهاي قدرتمند تلقي مي‌شود. به اعتقاد اين دولت‌ها ماهواره وسيله‌اي براي تخريب ارزش‌هاي اخلاقي و سنتي جهان سوم و تغيير شرايط فرهنگي آنها به سمت منافع استعماري است.

اين وكيل دادگستري با تاكيد بر اينكه در كشور ايران انواع محدوديت‌ها در چگونگي دسترسي به ماهواره و اينترنت مشاهده مي‌شود، بيان كرد: اين محدوديت‌ها نه تنها ميزان اشتياق مردم را براي دسترسي به اطلاعات و افكار متفاوت كم نكرده بلكه با پرواز به آسمان شهر تهران يا شهرستان‌ها به راحتي مي‌توان فهميد كه برخلاف همه اين برخوردها و محدوديت‌ها تمايل به استفاده از ماهواره افزايش پيدا كرده است. بنابراين مي‌توان نتيجه گرفت كه اين قانون به هيچ وجه مفيد و كارآمد نبوده است.

وي تصريح كرد: استفاده از هر پديده اجتماعي ديگري نظير ماهواره و اينترنت در عين حال كه داراي منافع است ضررهايي را هم دارد. در اوايل انقلاب ويدئو يك پديده بود كه مي‌توانستيم از آن استفاده‌هايي مفيد داشته باشيم اما متاسفانه با كساني كه از اين تجهيزات استفاده مي‌كردند به شدت برخورد مي‌شد تا اينكه دولت مجبور شد، اين پديده را قبول كند. اعتقاد به اين مساله كه استفاده از اين تجهيزات به فرهنگ ما صدمه مي‌زند، درست نيست، در واقع ما نبايد با حذف صورت مساله به حل آن بپردازيم زيرا اين امر غيرممكن است.

اين وكيل دادگستري با بيان اينكه دولت بايد محصولات فرهنگي قابل رقابت را وارد بازار كند، اظهار كرد: دولت بايد از طريق صدا و سيما محصولاتي كه بيشتر مورد توجه عموم مردم است را وارد عرضه رقابت كند، تا تمايل مردم به استفاده از شبكه هاي غربي كاهش يابد، زيرا يكي از مشكلات ما از نظر فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و سياسي نداشتن محصولات قابل عرضه و رقابتي در بازار جهاني است به همين دليل ملت ما به راحتي به سمت تجهيزات ماهواره‌اي و فرهنگ‌هاي غربي مي‌روند. اما اگر بتوانيم در حوزه‌هاي متفاوت محصولاتي ارائه دهيم كه قابل رقابت با محصولات غربي باشد، طبيعي است كه ملت ما به عنوان يك ملت فرهنگي مي‌تواند خوب را از بد تشخيص دهد و در عين حال از محصولات فرهنگي كشورمان استفاده كند.

 

خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران

 

 21 خرداد 1390