دو شنبه، دهم فروردین ١٣٨٩- بیست و نهم مارس ٢٠١٠


قطع همکاری بانک های کویتی با رژیم تهران
عصر ایران:
به نوشته روزنامه کویتی القبس، بانک مرکزی کویت از بانک های این کشور خواسته تا در باره رد تعامل با بانک های ایرانی توضیح بدهند.

بانک مرکزی کویت با ارسال نامه ای به "اتحادیه بانک های کویت" خواستار دریافت توضیحات کاملی درباره دلایل احتمالی رد تعامل بانک های کویتی با بانک های ایرانی شده است.

براساس این نامه، برخی از بانک های کویتی ، افتتاح حساب و داد و ستد با بانک های ایرانی را رد کرده بودند.

گفتنی است پس از رد تعامل بانک های کویتی، بانک های ایرانی به دستگاه های رسمی کویت در این باره شکایت برده و اعلام کردند دلایل شفافی برای این عدم تعامل وجود ندارد. همین عامل باعث شد تا بانک مرکزی کویت اقدام به بازخواست بانک های کویتی کند.

برخی از بانک های کویتی نیز اعلام کرده بودند در سال 2008 از طرف دستگاه رسمی و نظارتی کویت به آنها ابلاغ شده بود که با احتیاط و هشدار با بانک های خارجی ارتباط داشته باشند.

روزنامه القبس می نویسد: همچنان برخی در کویت از احتمال تشدید مجازات ها علیه ایران در رابطه با مسئله هسته ای تهران نگران هستند.

آمریکا در راس گروه 5+1 هم اکنون به شدت در حال تهیه پیش نویس افزایش مجازات ها علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد است که احتمالا برخی از مجازات ها شامل ارتباطات بانکی نیز خواهد شد.

 


امارات: قذافی و شورای امنیت کمک کنند تا ایران جزایر سه گانه را به ما بدهد
عصر ایران:
همچنین این پیش نویس از معمر قذافی رهبر لیبی نیز خواسته شده تلاش کند تا ایران ارجاع موضوع جزایر سه گانه به دادگاه بین المللی را قبول کند و همه کشورهای عربی نیز در ارتباطها و تماس های خود با ایران موضوع جزایر سه گانه را پیش بکشند و مطرح کنند.

امارات برای پیگیری ادعاهای غیرقانونی خود درباره جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس، پیش نویسی را به نشست سران اتحادیه عرب ارائه کرده است.

روزنامه اماراتی الخلیج از ارائه پیش نویسی به نشست سران کشورهای عضو اتحادیه عرب در لیبی برای محکومیت ایران در موضوع جزایر سه گانه خبر داد.

براساس این پیش نویس، درخواست شده تا موضوع جزایر سه گانه ایرانی مورد ادعای امارات در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح شود.

بر پایه این پیش نویس که می بایست به تصویب سران کشورهای عربی شرکت کننده در نشست اتحادیه عرب در شهر "سرت" لیبی برسد، ادعا شده که جزایر سه گانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ متعلق به امارات هستند ولی هم اکنون توسط ایران اشغال شده اند!
روزنامه الخلیج اشاره ای نکرده است که این پیش نویس برای صدور قطعنامه ای جداگانه یا انتشار در بیانیه پایانی اتحادیه عرب ارائه شده است.

در این پیش نویس ادعا شده که ادامه اشغال سه جزیره اماراتی ! توسط ایران باعث می شود تا امنیت منطقه (خلیج فارس) به طور کامل به خطر بیافتد و از معمر قذافی رهبر لیبی نیز خواسته شده تا تلاش های میانجیگرایانه ای را در موضوع جزایر سه گانه ایرانی انجام دهد.

در این پیش نویس همچنین اقدامات و استفاده از همه وسایل مسالمت آمیز کاربردی از سوی دولت امارات برای بازگرداندن حاکمیتش بر جزایر سه گانه مورد اشاره قرار گرفته است.

براین اساس ، طرح های ایران برای ساخت واحدهای مسکونی برای اسکان دادن به ایرانی ها در جزایر سه گانه، رزمایش های نظامی ایران که شامل این جزایر و حریم دریایی و هوایی این جزایر می شود محکوم شده است.

در این پیش نویس همچنین از ایران خواسته می شود تا از این اقدامات و فعالیت های تحریک آمیز دست بردارد اقداماتی که بیانگر دخالت در امور داخلی دولت مستقل است و به ایجاد اعتماد کمکی نمی کند بلکه باعث تهدید امنیت و ثبات در منطقه می شود و امنیت دریانوردی بین المللی و منطقه ای در خلیج فارس را به خطر می اندازد.

در این پیش نویس همچنین از ایران خواسته شده تا مسئله جزایر سه گانه براساس مبانی و قواعد قانون بین الملل و از جمله رجوع به دادگاه بین المللی حل شود یا اینکه به گفت وگوهای دو جانبه تن دهد .

همچنین این پیش نویس از معمر قذافی رهبر لیبی نیز خواسته شده تلاش کند تا ایران ارجاع موضوع جزایر سه گانه به دادگاه بین المللی را قبول کند و همه کشورهای عربی نیز در ارتباطها و تماس های خود با ایران موضوع جزایر سه گانه را پیش بکشند و مطرح کنند.

این پیش نویس همچنین توصیه می کند تا به دبیر کل سازمان ملل متحد و رئیس شورای امنیت اهمیت باقی ماندن موضوع جزایر سه گانه در میان موضوعات مطرح در شورای امنیت ابلاغ شود تا اینکه ایران به اشغال جزایر سه گانه پایان دهد و دبیر کل اتحادیه عرب نیز این موضوع را پیگیری و گزارشی را در این باره به اتحادیه عرب ارائه کند.

موضوع جزایر سه گانه که ایران بارها بر مالکیت کامل بر آنها تاکید کرده در حالی مطرح می شود که نشست اتحادیه عرب در لیبی قرار بود برای موضوع اشغال فلسطین توسط اسرائیل و اقدامات اشغالگرایانه صهیونیست ها برای یهودی سازی شهر قدس اقدامی انجام دهد .


پروژه هایی با مدیریت سپاه برای جلوگیری از افشای نقض حقوق بشر
مژگان مدرس علوم
جرس:
مجموع اقدامات نیروهای امنیتی برعلیه مدافعان حقوق بشر در ایران طی پروژه ای از اواخر بهمن ماه آغاز و در اواسط اسفندماه سال گذشته اوج گرفت، به طوریکه دادسرای عمومی و انقلاب تهران اواخر اسفند ماه از بازداشت سی نفر تحت عنوان دفاع از کشور در برابر جنگ سایبری خبر داد. افراد بازداشت شده به بندهای تحت نظارت سپاه انتقال یافته و در سلولهای انفرادی تحت شکنجه های روحی و جسمی قرار گرفته تا به سناریوی از پیش طراحی شده سپاه تن در دهند. این در حالی است که خانواده ها و وکلای آنها هیچ اطلاعی از وضعیت آنها ندارند.

بنا برگزارشات واصله موثق، افراد بازداشت شده در این ارتباط شدیداً تحت فشار هستند تا آنچه که به آنها دیکته می شود و مطالب خلاف واقع را در مقابل دوربین های تلویزیونی بیان کنند. پروژه ای که سپاه در تعامل با دیگر نهادهای امنیتی مدیریت می کند تا با همدست خواندن فعالان حقوق بشر با عناصر بیگانه و سازمانهای امنیتی خارجی، جلوی حرکتهای اعتراضی مردم را بگیرند.

این در حالی است که دفتر دادستانی قوه قضائیه می‌گوید شبکه‌ای از گروه‌های مخالف با پروژه‌ای به نام "ایران پراکسی" مشغول "جنگ سایبری" با دولت هستند.

همچنین عباس جعفری دولت آبادی ، دادستان تهران از برگزاری جلسه دادگاه افراد بازداشت شده در ارتباط با این سناریو در آینده ای نزدیک خبر داده و گفته است که عوامل درگیر در این پرونده را سه دسته "خارج نشین" و "داخلی" و "فریب خوردگان" تشکیل می دهند.

تبلیغات رسانه های انحصاری دولت و سپاه

از سوی دیگر رسانه ملی و خبرگزاری های وابسته به دولت و سپاه طی اقداماتی از پیش هماهنگ شده دست به تبلیغات شدیدی علیه مجموعه فعالان حقوق بشر زده و اتهاماتی بی پایه و اساس از جمله رابطه با عناصر بیگانه و فعالیت در پروژه هایی مانند براندازی نرم را به این مجموعه وارد کرده اند.

در همین زمینه، همزمان با انتشار بیانیه از سوی دادسرا، خبرگزاری فارس که وابسته به سپاه پاسداران است اتهامات دیگری را بر ضد بازداشت شدگان و فعالان حقوق بشر در ایران از جمله راه اندازی کمپین یک میلیون امضاء، انتشار اخبار سرکوب اقلیت ها در ایران و افزایش مطالبات زنان برشمرده و مجموعه فعالان حقوق بشر در ايران، كانون مدافعان حقوق بشر و كميته گزارشگران حقوق بشر را متهم به جاسوسی برای سی.آی.ای کرده است.

روزنامه جوان، ارگان مطبوعاتی سپاه پاسداران نیز مدعی شده بود که دو میلیون دلار ماهیانه به شماره حساب نهادهای حقوق بشری در ایران واریز می شده است.

همچنین روزنامه کیهان نیز اتهامات سنگینی از جمله استفاده از هكر يا گروه هاي هكري براي حمله به سايت هاي حياتي ارگان هاي دولتي و شخصيت هاي عاليرتبه نظام، انتقال متهمين يا فعالين سياسي به خارج از كشور، سهولت دسترسي آشوبگران به شبكه هاي مجازي اجتماعي نظير فيس بوك، فرند فيد و... و هماهنگي هاي آشوبگران با يكديگر از طريق اينترنت را به دستگیرشدگان مرتبط با این سناریو وارد کرده است.

بدنبال این تبلیغات هماهنگ و دروغین، سایت های متعلق به مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران از جمله خبرگزاری "هرانا" مسدود شدند. خبرگزاری هرانا در ماه های اخیر به دلیل جمع آوری و انتشار اخبار مربوط به نقض حقوق بشر به یک منبع اینترنتی در این زمینه تبدیل شده بود.

لازم به ذکر است که نمايندگان جمهورى اسلامى ايران پيشتر در نشست شوراى حقوق بشر تاكيد كرده بودند كه رسانه ها در ايران آزاد بوده و دولت هيچگونه مانعى براى دسترسى به اينترنت ايجاد نمى كند.

در همین حال، گروه مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران طی بیانیه ای اظهار داشته است که نیروهای امنیتی عملیات وسیع و هماهنگی برای دستگیری اعضا و همکاران آن آغاز کرده اند.

فعالیت در جهت "افشای" موارد نقض حقوق بشر

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، کمیته گزارشگران حقوق بشر و کانون مدافعان حقوق بشر از جمله سازمان‌هایی هستند که از سوی نهادهای امنیتی متهم به مداخله در پروژه "ایران پراکسی" شده‌اند. این سه گروه حقوق بشربا صدور بیانیه هایی هرگونه دست داشتن در پروژه "ایران پراکسی" را رد کرده، بر استقلال خود از حکومت های خارجی تاکید کرده و این اقدامات را تنها به منظور پرونده سازی علیه فعالان حقوق بشر و نهادهای مدنی خوانده اند. اما علی رغم فشار و تبلیغات سنگین علیه مجموعه فعالان حقوق بشر، این مجموعه اعلام کرده است که فعالیتهای خبررسانی و گزارشگری حقوق بشری خود را با توانی بیش از پیش ادامه و گسترش خواهد داد.

مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران از اسفند ماه سال ۱۳۸۴ با موضع دفاع ازحقوق بشر در ایران شکل گرفت. این مجموعه فارغ از هر گونه وابستگی سیاسی و جناحی تلاش می‌ کند تا با ارتقای سطح آگاهی جامعه به واسطه آموزش و اطلاع‌رسانی، حقوق بشر را در جامعه نهادینه ، حمایت و ابقا کند. این مجموعه انتشار اخبار و اطلاعات در زمینه نقض حقوق بشر در ایران، انتشار اسامی زندانیان سیاسی، مصاحبه با قربانیان نقض حقوق بشر ، انتشار جزواتی در زمینه آموزش حقوق زنان ، حقوق کارگری ، حقوق دانشجویی ، حقوق قومیت‌ها و مذاهب را از اولویتهای فعالیتهای خود قرار داده است.

کمیته گزارشگران حقوق بشر (تاسیس۱۳۸۴) سازمانی مستقل و غیرحزبی است که در زمینه جمع آوری مدارک و گزارش های مربوط به نقض حقوق بشر به منظور بهبود وضع حقوق بشر درکشور فعالیت می کند. ارائه گزارش و آگاهی رسانی نسبت به تمامی افرادی که به نوعی حقوق انسانی آنها مورد تعدی و تجاوز قرار گرفته؛ اعم از زنان، کودکان، زندانیان، کارگران و ... از دیگر فعالیتهای این تشکل می باشد.

کانون مدافعان حقوق بشر ایران (تاسیس ۱۳۸۱) نیز کانونی حقوقی است که فعالیت خود را بر سه محور دفاع از زندانیان سیاسی ـ عقیدتی، اعلام موضع و نظر نسبت به موارد بارز نقض حقوق بشر، حمایت از خانواده فعالان سیاسی زندانی در چارچوب قوانین ایران اعلام کرده‌است.

گفتنی است مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بارها ضمن بررسی وضعیت نقض حقوق بشر در کشور و اعلام حداقل ۳۸۸۹۴ مورد نقض حقوق بشر طی یازده ماه اخیر- که طی آن ۸۰ نفر جانباخته و ۱۸۰۰۰ نفر بازداشت شده اند نسبت به بحران وضعیت حقوق بشر در ایران هشدار داده است.

عزم مسئولین حکومتی در حمایت و ارتقاء حقوق بشر!

چندی پیش محمد جواد لاریجانی دبیرستاد حقوق بشر ایران در نشست ژنو گفته بود: "حقوق بشر یک فرایند مستمر است که وجوه مختلف آن بر حسب مقتضیات بومی و ویژگی های فرهنگی، دینی و تاریخی هر کشور شکوفا می‌شود و عزم و اهتمام مسئولین جمهوری اسلامی در حمایت و ارتقاء حقوق بشر و شفافیت در نظام مردم سالاری دینی است.

این در حالی است که تنها طی نه ماه گذشته اعتراضات مسالمت آمیز مردمی به شدت سرکوب شده و بسیاری از این معترضین کشته و بازداشت شدند که هم اکنون بیش از سه هزار زندانی سیاسی بدون دسترسی به حقوق اولیه خود در زندان بسر می برند. همچنین سناریوی دستگاه امنیتی برای سرکوب فعالان حقوق بشر با مدیریت سپاه پاسداران در جهت همین "ارتقاء" حقوق بشرو شفافیت مورد نظر مسئولین نظام شکل گرفته و دنبال می شود.

گفتنی است مجموعه فعالان حقوق بشرنیز در نشست ژنو حاضر و نسبت به افشای نقض حقوق بشر در ایران اقدام کرده و از جامعه بین الملل خواستار پایان دادن به مماشات با دولت ایران و لزوم هزینه سازی برای ناقضان حقوق بشر شده بودند
 


عفو بين الملل: ايران با اعدامِ دستِ کم ۳۸۸ نفر در سال ۲۰۰۹ بعد از چين در بالاترين مرتبه قرار گرفت
صدای آمریکا :
سازمان عفو بين الملل که سازمانی مدافع حقوق انسانی است گزارشِ مربوط به اعدام ها و مجازات های صادر شدۀ مرگ را در سال ۲۰۰۹ در جهان، منتشر ساخته است.

در گزارش عفو بين الملل آمده است ايران با اعدام دست کم ۳۸۸ نفر در سال ۲۰۰۹ بعد از چين در بالاترين مرتبه قرار گرفته است (به نسبت جمعیت رتبه اول در دنیا). جمهوری اسلامی ايران معمولاً آمار دقيقی از اعدام شدگانِ کشور را اعلام نمی کند.

عفو بين الملل همچنين اعلام کرده است که ۱۱۲ نفر از کسانی که سال گذشته در ايران اعدام شدند تنها در فاصلۀ چند هفته پس از انتخابات ۲۲ خرداد ماه تا برگزاری مراسم تحليف دومين دورۀ رياست جمهوری محمود احمدی نژاد، اعدام شده اند.

بنابر گزارش سازمان عفو بين الملل در سال ۲۰۰۹ دو کشورِ ايران و عربستان سعودي به اعدام نوجوانان زير هجده سال ادامه داده اند. اعدام جوانان زير ۱۸ سال خلافِ موازين بين المللی ست.
 


تمدید آئین دادرسی کیفری بر اساس حکم ولایی
جرس:
صادق لاریجانی، رئیس دستگاه قضائی جمهوری اسلامی، از دستور اکید آقای خامنه ای برای تمدید قانونِ فعلیِ آئین دادرسی کیفری خبر داد و آنرا "دستور ولائی از سوی رهبری" ذکر کرد .

 

به گزارش ایلنا، آملی لاریجانی امروز در جریان اولین جلسه مسئولانِ عالی قضاییِ كشور در سال جدید، ضمن اینکه دستگاه قضایی را "یكی از مراكز اصلی و مهم خدمت به مردم" عنوان کرده و مدعی گردید "قوه قضاییه نهادی مسئول برای احقاق حق مظلومان می باشد"، خاطرنشان نمود "با توجه به گذشت سریع فرصت‌ها، خدمت رسانی به مردم و رفع حوایج آنان از مهمترین عبادات است و خوشبختانه قضات و كاركنان دستگاه قضایی در ایام تعطیلات نوروزی با تشكیل واحدهای كشیك در سراسر كشور خدمات موثر و قابل تقدیری ارایه دادند."

 

رئیس قوه قضاییه با توجه به اتمام مهلت اجرای آزمایشی قانون آیین دادرسی كیفری در سال گذشته اظهار داشت: "به لحاظ مشكلات قانونی كه مراجع قضایی در سال جدید با فقدان قانون آیین دادرسی كیفری مواجه بودند و مجلس نیز لایحه جدید قانون آیین دادرسی كیفری را به تصویب نرسانده بود، با كسب دستور ولایی از رهبری، آیین دادرسی كیفری براساس قانون سابق تا ابلاغ ثانوی تمدید شده است. "

 

لازم به ذکر است حقوقدانان مستقل و با تجربۀ کشور، اشکالات زیادی بر قانون فوق الذکر وارد نموده و از ضرورت تغییر آن در جهت عادلانه ساختن روند رسیدگی به امور قضایی و کیفریِ کشور سخن گفته بودند.

 

بعنوان مثال حذف نهاد قدیمی دادسرا از نظام قضایی کشور و تمرکز اختیارات و وظایف قضایی در سیستم دادگاه های عمومی موجب شده است که اغلب قضات شاغل در این دادگاه ها به ویژه قضات جوان و کم تجربه نسبت به مقررات و آیین رسیدگی به امر کیفری در دادسرا آگاهی لازم را نداشته باشند و بنا به نظر کارشناسان زبدۀ حقوقی، در شرایط کنونی و با وجود گذشت چند سال از احیای دادسرا، عدم تصویب آیین دادرسی متناسب این نهاد باعث شده عده یی از قضات شاغل در دادسرا به برخی از اصول و قواعد رسیدگی در این نهاد اشراف نداشته باشند.

 

همچنین مقررات اصلاحی قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب دارای اجمال و اشکالات متعددی است که اعمال رویه های مختلف را در رسیدگی به امور کیفری سبب شده است.
 


دلنوشته همسر سحرخیز به مهتاب بی تاب پدر; همه باباها شب عيد به خانه نيامدند، اوین هنوز پراست از پدران
جرس:
همسر عیسی سحرخیز روزنامه نگار در بند؛ دردلنوشته ای به دخترش رنج فراق پدر را به تحریر می آورد و ابراز امیدواری می کند كه پدر خواهد آمد و عيد واقعي روزي است كه ديگر در سرزمين ما نه زنداني باشد ونه دربندي.

متن این دلنوشته که در اختیار جرس قرار گرفته به شرح زیر است:

سلام مهتابم ، سلام دختر گلم

وقتي چند روز پيش از من پرسيدي كه عيد آمد چرا پدر نيامد ، همه بابا ها آمدند ولي بابايي نيامد ، دلم گرفته بود ، بيشتر گرفت . مي دانم براي تو كه در اين نه ماه زينب وار صبر كردي ودر پيچ و خم هاي اوين براي 20دقيقه ملاقات 4 ساعت در صف و انتظار همراهم بودي - هميشه آرام بودي و صبور ودر اين روزهاي سخت تنهايي دم نزدي ،سخت است كه پدر نيامد.

ولي دلبندم همه باباها شب عيد به خانه نيامدند كه اوين هنوز پر است از پدران و فرزندان اين ملت دلم نمي خواست كه در عنفوان جواني كه بهترين روزهاي عمرت است و بايد با همه وجود تلاش كني تا آينده را بسازي در چم خم هاي غم گرفتار شوي ولي انگار خيلي چيزها در توان دستهاي ناتوان من نيست و تو چشيدي آنچه را كه تلخ بود و ناگوار دخترم زماني كه منهم جوان بودم ، در دانشگاه با پدر آشنا شدم آن زمان سالهاي انقلاب بود واين براي منهم مسئوليت آور بود . چه شبها كه تا صبح بربالين او كه زير مشت ولگد مزدوران شاه خون استفراغ مي كرد مي نشستم كه چهره پدر هميشه همين بوده مسئول و مبارز و تو در آن زمان كه پدر 8 سال در جبهه هاي جنگ قلم ميزد و مي نوشت نبودي تاشاهد تلاشهاي مستمر و بي وقفه او باشي.

و شايد تو آن روز را بياد نياوري كه پس از 15 سال بيخبري از برادرش (عمويت سعيد را مي گويم )فقط پلاك گردنش رااز جبهه آوردند كه خودش توپ خورده بود و هيچ نمانده بود ، پدر در مقابل اين درد بزرگ فقط سجده شكر كرد و صبر پيشه ساخت.

ومن در اين 31 سال كه در كنارش بودم شاهد فراز و نشيب هاي زندگي يك خبرنگار بودم كه خبرنگار بي پناه است و پر تلاش امروز ديگر پدرجوان نيست و 56 سالگي را با دنده هاي شكسته و هيكل تا شده از ضعف و بيماري در اوين تجربه كرده ولي همچنان با روح مقاوم و اراده آهنين وبه قول بازجو ها نستوه.

 

دخترعزيزم غمگين مباش كه پدر خواهد آمد و عيد واقعي روزي است كه ديگر در سرزمين ما نه زنداني باشد ونه دربندي.

 

شايد آن روز دل مادران نداها و سهرابها و... نيز آرام گيرد و زندگي روي صلح و آرامش ببيند . به اميد آن روز

گفتنی است مهتاب دختر عیسی سحرخیز بیست ساله است. مهدی فرزند دیگر وی در حال حاضر در امریکا مشغول به تحصیل است.

مخالفت با درخواست مرخصی سحرخیز

از سوی دیگر مهدی سحر خیز در گفت و گو با جرس از روحیه بالا و جسم رنجور پدر پس از 269 روز زندان خبر داد.

وی افزود پدر او که اعتصاب غذای خود را در روزسوم عید پایان داده، در روز اول عید به هنگام نماز صبح بعلت ضعف جسمانی از حال رفته و زمین خورده و پس از آن به درمانگاه برده شده است.

عیسی سحر خیز که دارای مشکلات فشار خون نیز می باشد در پی این ضعف شدید جسمانی درخواست مرخصی داده است که ظاهرا تاکنون مورد موافقت قرار نگرفته است.

این فعال سیاسی- مطبوعاتی که از هشت ماه قبل در بازداشت به سر می برد، کماکان پرونده ای نداشته، تفهیم اتهامی نشده و مسئولین و مقامات قضائی در این زمینه تکلیفی نیز معین نکرده و اطلاعات خاصی هم در اختیار وکیل ایشان (خانم نسرین ستوده) قرار نداده اند.

عیسی سحرخیز، مدیرکل مطبوعات داخلیِ وزارت ارشاد دولت محمد خاتمی، از فعالان سیاسی و مطبوعاتی اصلاح طلب می باشد که در جریان سرکوب اعتراضات معترضین و فعالان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری امسال، در تاریخ ۱۲تیربازداشت گردید و بنا به قول شاهدان و منابع خبری، تا کنون تسلیم فشارهای بازجویان برای اعتراف اجباری نشده است.
 


تورم بانک مرکزی در سراشیبی‎؛ قیمت‌ها در کورس صعود

تمامی این منابع به جامعه تزریق شد و نقدینگی از 68 هزار میلیارد تومان در پایان سال 83 به 200 هزار میلیارد تومان در پایان سال 87 رسید بدین معنی که نقدینگی در طول چهار سال سه برابر شد و به میزان 194 درصد نیز رشد کرد.

 

کلمه: براساس آماری که بانک مرکزی اعلام می‌کند نرخ تورم یکسال است که در سراشیبی قرار گرفته اما روند افزایش قیمت‌ها همچنان ادامه دارد.

به گزارش ایلنا، پس از آنکه نرخ تورم در آخرین سال دولت هشتم به تک‌رقمی شدن نزدیک شد و دولت نهم نیز نتوانست روند کاهشی آن را دنبال کند، دوباره اوج گرفت. در پایان سال ۸۶، نرخ تورم به ۶/۱۸ درصد رسید. اما بازهم دولتمردان همچنان بر این نکته تاکید کردند که تزریق نقدینگی تاثیری در افزایش نرخ تورم ندارد. فریادهای کارشناسان اقتصادی و نامه‌های پی‌درپی آنها به رئیس دولت نهم نیز راه به جایی نبرد و همان سیاست تزریق نقدینگی در پیش گرفته شد. دولت نهم گویا آمال و آرزوهای زیادی در سر داشت. شکست انحصار تسهیلات بانکی یکی از این آرزوها بود. به همین دلیل پرداخت تسهیلات بنگاه‌های زودبازده با نرخ سود بسیار نازل‌تر از تورم سرلوحه سیاست‌های بانک مرکزی قرار گرفت که با آمدن محمود بهمنی به ساختمان میرداماد همراه‌تر شده بود.

بیش از این نظیر طرح بنگاه‌های زودبازده البته با ابعاد بسیار کوچکتر در دولت هشتم و با اختصاص ۹۰۰ میلیارد تومان انجام شد که به دلیل شکست قطعی آن شانس ادامه حیات را از دست داد.

اما طرح بنگاه‌های زودبازده در دولت نهم و دهم کم هوادار ندارد حتی اگر بسیاری نیز آن را شکست خورده بنامند. تاکنون ۲۲ هزار میلیارد تومان از منابع بانکی به طرح‌های ویژه بنگاه‌های زودبازده اختصاص یافته است.

به جز این، سفرهای استانی دولت نهم که دولت دهم نیز وامدار آن است برای نخستین‌بار در کشور کلید خورد. محمود احمدی‌نژاد به عنوان پایه‌گذار سفرهای استانی با سفر به مناطق محروم طرح‌هایی را تصویب کرد که نیاز به منابع بانکی داشت. برای رفع موانع تامین مالی طرح‌ها و پروژه‌های مصوب دولت مدیران عامل بانکی یکی پس از دیگری کنار زده شدند و همراهانی آمدند که در دولت نهم به کمک آنها نیاز بود.

در این شرایط علاوه بر قفل صندوق‌های بانک‌ها قفل خزانه بانک مرکزی نیز برداشته شد. تمامی این منابع به جامعه تزریق شد و نقدینگی از ۶۸ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۸۳ به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در پایان سال ۸۷ رسید بدین معنی که نقدینگی در طول چهار سال سه برابر شد و به میزان ۱۹۴ درصد نیز رشد کرد.

نقدینگی تزریق شده به جامعه تورم را در سال ۸۷ به ۴/۲۵ درصد افزایش داد یعنی تورم کنترل شده در طول چهار سال بیش از ۵/۱ برابر شد. علاوه بر این منابع بانکی نیز تحلیل رفت و تولید به دلیل نبود منابع به زانو درآمد.

با این همه، تلاش برای کاهش بیکاری و محرومیت‌زدایی از مناطق محروم، نه‌تنها به ثمر نرسید بلکه افزایش قیمت‌ها گریبان ۷۲ میلیون نفر جمعیت ایران را فشرد. طرح‌های مصوب در طول سفرهای استانی به دلیل نبود منابع همچنان نیمه‌تمام رها شده‌اند و بیکاری در نتیجه ایستایی تولید و صنعت افزایش یافت. اگرچه آمارها نشان می‌دهد در سال ۸۴ بیکاری ۱۲ درصد بوده و در حال حاضر به ۳/۱۱ درصد رسیده است اما نتیجه مطلوب حاصل تغییر شاخص محاسبه نرخ بیکاری در دولت نهم به دست آمده است. تا پیش از این هر فرد که دو روز در هفته کار می‌کرد شاغل به حساب می‌آمد در حالی که دولت نهم در ماه‌های پایانی عمر خود دو روز در هفته را به یک ساعت در هفته کاهش داد و همین امر نرخ بیکاری را بهبود بخشید.

از طرفی شاخص تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی گویای کاهش تورم موجود است. در حالی که افراد به هنگام خرید کالاها و خدمات، کاهش قیمت‌ها را حس نمی‌کنند. اجاره‌بها و مواد خوراکی از مهم‌ترین دلایل نوسان در شاخص تورم هستند. ضریب اهمیت هر یک در تعیین نرخ تورم به ترتیب ۶۰/۲۸ و ۴۹/۲۸ درصد است. این دو گروه بر روی هم حدود ۵۷ درصد ضریب اهمیت ۳۵۹ قلم کالا و خدمات مورد محاسبه در نرخ تورم را به خود اختصاص می‌دهند. کارشناسان بانکی معتقدند هر تغییری در این دو گروه به علت فریب اهمیت بالای آنها نشان از تغییر نرخ تورم خواهد داشت.

حال آنکه بررسی این دو گروه از کالاها و خدمات بیان‌گر افزایش بهای آنها است در حالی که تورم اعلامی بانک مرکزی کاهش است.

براساس آمار بانک مرکزی در پایان بهمن سال جاری در مقایسه با پایان ماه مشابه سال قبل ۸۰ درصد اقلام خوراکی مورد بررسی توسط این نهاد با افزایش بها همراه بوده‌اند.

از طرفی با آنکه رئیس اتحادیه املاک تهران معتقد است که اجاره‌بها در حال حاضر در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یافته، اما قراردادهای منعقد شده در مشاوران املاک گویای واقعیت دیگری است.

مصطفی قلی خسروی می‌گوید: ۱۰ مشاور املاک دارای پروانه فعالیت از هر منطقه انتخاب و آمار مربوط به اجاره‌بها و حتی بهای مسکن از آنها گرفته می‌شود که آمار موجود بیانگر کاهش اجاره‌بهاست. اما باید گفت آنچه که خسروی بر آن استدلال می‌کند خالی از اشکال نیست زیرا احتمال دارد برخی از مشاوران املاک رقم واقعی در قراردادها را در اختیار اتحادیه قرار ندهند تا مجبور نباشند مالیات واقعی را به سازمان مربوطه پرداخت کنند زیرا فرار مالیاتی در ایران یکی از معضلات گریبان‌گیر سازمان امور مالیاتی است. از این‌که بگذریم آمار رئیس مشاوران املاک تنها بر پایه اظهاراتی است که مشاوران املاک دارای پروانه در اختیار آن نهاد قرار می‌دهند. اگرچه این اتحادیه از وجود تعداد زیادی مشاور املاک بدون مجوز آگاهی دارد اما گویا از معاملات انجام شده در آنها برای ارائه آمار واقعی نگوییم خبر ندارد بلکه استفاده نمی‌کند.

افزایش بهای گروه خوراکی‌ها و اجاره مسکن، تنها افزایش رخ داده در جامعه نیست. گروه‌های بهداشت و درمان، حمل و نقل، تحصیل و دخانیات را که ضریب اهمیت آنها به ترتیب ۵۴/۵، ۹۷/۱۱، ۰۷/۲ و ۵۲/۰ درصد است نیز افزایش یافته‌اند. نیازهایی که بسیاری از ما به جز بهداشت و درمان روزانه با آن سروکار داریم و افزایش وحشتناک قیمت‌ها را حس می‌کنیم. با این حال بانک مرکزی قویا بر این نکته تاکید می‌کند که نرخ تورم کاهش یافته و آماری مشابه گفته‌های خود را نیز منتشر می‌کند. در حالی که در این میان مردم گرانی را باور می‌کنند و نه آمار جا خوش کرده بر تارنمای بانک مرکزی را.

گزارش از راشل آرامیان


 


 

بعد از اتحادیه اروپا، سازمان ملل هم خواستار توقف پارازیت های ایران شد

سخنگوی آی.تی.یو اشاره به شواهدی دارد که فرانسه در گفت‌وگوی پشت درهای بسته به شورای کارشناسان آی.تی.یو، که شامل ۱۲ نفر است، ارائه کرد. این شواهد نشان می‌داد که سیگنال‌های پارازیت‌هایی که با یوتل‌ست تلاقی می‌کند، از ایران فرستاده می‌شود.

 

سازمان ملل متحد از ایران خواست که به ارسال پارازیت روی ماهواره‌‌ها خاتمه‌دهد.

به گزارش رویترز از ژنو اتحادیه ارتباطات بین‌المللی دوربرد سازمان ملل متحد از ایران خواسته‌‌است که به ارسال پارازیت بر روی ماهواره‌های خارجی، که برخلاف قوانین بین المللی است، پایان دهد.

آی.تی.یو اتحادیه ارتباطات بین‌المللی دوربرد سازمان ملل متحد است که مسائل تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات بین‌المللی را پوشش می‌دهد و مرکز آن در شهر ژنو در کشور سوئیس است.

به گزارش خبرگزاری رویترز پارازیت‌های ایران روی سیستم پخش ماهواره‌های خارجی در داخل مرزهای کشور از اواخر سال گذشته آغاز شده‌است و شبکه‌های خارجی مانند بی‌بی‌سی و دویچه‌وله را درگیر کرده‌است. هم‌چنین دسترسی شهروندان ایران به اینترنت و ماهواره به شدت محدود شده‌است.

آی.تی.یو در بیانیه‌ای، که از سوی شورای قوانین رادیویی این اتحادیه سازمان ملل صادر شده، گفته است که پارازیت‌ها از داخل مرزهای ایران می‌آید و به سیگنال‌های شبکه‌های ماهواره‌ای که از سوی یوتل‌ست که یک ماهواره‌ای فرانسوی است آسیب می‌رساند.

این اتحادیه از ایران خواسته که منبع پارزیت‌ها را بیابد و حذف آن را «در بالاترین اولویت» خود قرار دهد.

یوتل‌ست ماهواره اصلی اروپا و یکی از سه گرداننده ماهواره‌ای اصلی دنیاست که مرکز آن در پاریس است. میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا از خدمات این شرکت استفاده می‌کنند و نزدیک به ۳۴۰۰ کانال تلویزیونی از طریق این ماهواره پخش می‌شود.

سخنگوی آی.تی.یو: سیگنال‌ها «عمدی» است

سخنگوی آی.تی.یو با اشاره به وجود شواهدی مبنی بر فرستاده‌شدن سیگنال‌ها از سوی ایران گفت که «تلاش عمدی و آگاهانه» برای ایجاد وقفه در پخش ماهواره ای از سوی ایران وجود دارد و از آن‌جا که برخلاف قوانین بین‌المللی است، باید متوقف شود.

سخنگوی آی.تی.یو اشاره به شواهدی دارد که فرانسه در گفت‌وگوی پشت درهای بسته به شورای کارشناسان آی.تی.یو، که شامل ۱۲ نفر است، ارائه کرد. این شواهد نشان می‌داد که سیگنال‌های پارازیت‌هایی که با یوتل‌ست تلاقی می‌کند، از ایران فرستاده می‌شود.

سان‌جای آچاریا سخنگوی آی.تی.یو با ذکر این‌که این موضوع به ایران گفته شده و ایران مسئولیت‌ آن را نپذیرفته است، تصریح کرد که ایرانی ها گفته‌اند در باره آن تحقیق خواهندکرد.

آقای آچاریا به رویترز گفت که این اولین بار است که شورای قوانین رادیویی چنین گامی برداشته‌است و علت آن را «تلاش‌های عمدی» ایران در این زمینه دانست.

او افزود که پیشتر شکایات عمدتا ناشی از ماهواره‌های کشورهای مختلف اروپایی بود که با یکدیگر تداخل می‌کردند. شکایت کوبا از آمریکا نیز مورد دیگری بوده که در طی آن کوبا آمریکا را متهم کرد که از داخل خاک آن‌ کشور سیگنال‌هایی به این کشور می‌فرستد.

سخنگوی آی.تی.یو با تصریح این نکته که تصمیمات این شورا ضمانت اجرایی ندارد گفت که انتظار می‌رود این درخواست فشاری بر این کشور وارد کند.

او با طرح این که شورای قانون‌گذاری آی.تی.یو این مسئله را در جلسه سالیانه خود در ژنو که در فاصله ۱۳ تا ۲۲ آوریل آینده برگزار می‌شود مطرح خواهد کرد از ادامه تلاش‌های دوجانبه در این فاصله نیز یادکرد.

آقای آچاریا گفت که ایران عضو آی.تی.یو است و باید به قراردادهایی که در باره قوانین رادیویی امضا کرده است پای‌بند بماند.

روز دوشنبه هفته‌ جاری وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا نیز ایران را تهدید کردند که در صورتی که پارازیت‌ها را متوقف نکند آماده‌اند دست به اقدام عملی برای خاتمه‌دادن به آن بزنند.

ایران خود دارای هیچ ماهواره ارتباطی نیست و برای پخش همه کانال‌های محلی خود به انگلیسی، فارسی یا عربی وابسته به شرکت‌های خارجی است. پارازیت اعمال شده از سوی هر کشوری از جمله ایران تخلف از قوانین بین‌المللی محسوب می‌‌شود.


نامه جمعی از نخبگان علوم انسانی به رئیس قویه قضائیه برای آزادی یک المپیادی

عبدالله یوسف‌زادگان از استعدادهای درخشانی‌ست که هم و غم خود را صرف خدمات فرهنگی و پژوهشی کرده است و در کارنامه و پیشینه خود نمونه نیکویی از همراهی تخصص و تعهد، و فضیلت و فضل را به نمایش گذاشته است. او در میان دوستان خود به چهره‌ای فرهیخته، کتاب‌خوان، کتاب‌شناس، آشنا با دردهای فرهنگی و اجتماعی ایران و ایرانیان، با ایمان و اخلاقی شهره است و بازداشت چنین چهره‌ای از اعتبار دستگاه قضایی و امنیتی کشور در اذهان هر که او را می‌شناسد می‌کاهد.

 

کلمه: جمعی از دارندگان مدال‌‌های برتر در المپیادهای علمی کشوری و جهانی در رشته‌های مختلف و دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته‌های علوم انسانی در دانشگاه‌های تهران طی نامه‌ای به ریاست قوه قضاییه خواستار آزادی فوری عبدالله یوسف‌زادگان شده‌اند.

به گزارش کلمه ،نام و امضا این افراد در وبلاگی + که برای آزادی یوسف زادگان ساخته شده موجود است.

متن این نامه به شرح زیر است:

به نام خدای بخشنده بخشاینده

حضور آیت‌آلله صادق آملی لاریجانی، ریاست محترم قوه قضاییه

با سلام و عرض تبریک سال نو؛

هدف ما، جمعی از دارندگان مدال‌‌های برتر در المپیادهای علمی کشوری و جهانی در رشته‌های مختلف و دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته‌های علوم انسانی در دانشگاه‌های تهران، از نگارش و امضای این نامه بیان دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی‌ست که نسبت به روند بازداشت فعالان فرهنگی و نخبگان دانشگاهی ایران احساس می‌کنیم. علی‌الخصوص، در هفته‌های گذشته خبر بازداشت عبدالله یوسف‌زادگان و انتقالش از تهران به زندانی در مشهد خاطر بسیاری از دانشگاهیان را آزرده و آشفته کرد. بنا بر وظیفه اخلاقی و مدنی خود نکات زیر را با حضرتعالی در میان می‌گذاریم به امید آن‌که در وضعیت عبدالله یوسف‌زادگان و دیگر دانشگاهیان دربند بهبودی حاصل شود و ان‌شاءالله شاهد آزادی زودهنگام آن‌ها و توقف برخوردهایی از این دست باشیم.

یک هفته مانده به عید نوروز در حالی که امید می‌رفت سایر زندانیان پس از انتخابات آزاد شوند، متاسفانه خبر رسید عبدالله یوسف‌زادگان، برنده‌ی مدال طلای المپیاد ادبیات کشور و دانشجوی برجسته‌ی رشته‌ی حقوق، در منزل‌اش دستگیر و به شهر مشهد منتقل شده است. در عجب ماندیم از این فرهنگ‌پروری و اعتمادسازی میان حکومت و نخبگان فرهنگی. دو هفته‌ای گذشت، سال نو شد و همچنان از علت بازداشت او و انتقالش به مشهد بی‌خبریم و از پیش نگران‌تر.

عبدالله یوسف‌زادگان از استعدادهای درخشانی‌ست که هم و غم خود را صرف خدمات فرهنگی و پژوهشی کرده است و در کارنامه و پیشینه خود نمونه نیکویی از همراهی تخصص و تعهد، و فضیلت و فضل را به نمایش گذاشته است. او در میان دوستان خود به چهره‌ای فرهیخته، کتاب‌خوان، کتاب‌شناس، آشنا با دردهای فرهنگی و اجتماعی ایران و ایرانیان، با ایمان و اخلاقی شهره است و بازداشت چنین چهره‌ای از اعتبار دستگاه قضایی و امنیتی کشور در اذهان هر که او را می‌شناسد می‌کاهد. پرسش ما از شما این است که کسی که در خانواده‌ای انقلابی، فرهنگی و متدین و دبیرستان تخصصی علوم انسانی و زیر نظر دکتر حداد عادل تربیت شده و بعد در مرکز نخبگان المپیادی کشور و بعدتر در بهترین دانشگاه‌های دولتی نظام جمهوری اسلامی تحصیل کرده و همواره در زمره‌ی ممتازترین چهره‌های علمی و اخلاقی بوده است در زندان شهری غریب چه می‌کند؟ نه علت انتقالش به مشهد و نگهداری‌اش در سلول انفرادی معلوم است و نه اتهامی که بابتش بازجویی و بازخواست می‌شود؛ و البته چندان عجیب نیست چراکه از سویی او جرمی مرتکب نشده و در معرض اتهام موجهی نیست که بخواهد طرح شود و از سوی دیگر متاسفانه در ماه‌های گذشته موارد متعددی از چنین برخوردهای ناسنجیده و غیرموجه با نخبگان فرهنگی کشور دیده شده است. آیا ما حق نداریم بدانیم این دانشجوی نخبه که جز برای ارتقای فرهنگ و سرزمینش قدم و قلمی نزده است در کدام زندان غربت به بند است؟ و به کدامین گناه؟

جناب آیت‌الله لاریجانی،

شما خود از حوزویانی هستید که سالیان سال در وادی مباحث نظری فلسفه، فقه و حقوق سیر کرده‌اید؛ از این رو حضور شما در رأس دستگاه قضایی کشور این نوید را داشت که دانشجویان و پژوهشگران ایرانی ملجأ و مرجعی در نظام قضایی خواهند یافت. امیدمان این بود (و هست) که در دوران ریاست شما بر قوه‌ی قضاییه، اهل اندیشه از گزند تندروی‌های جاری اندکی خلاصی می‌یابند. باور داشتیم که حضرتعالی می‌دانید قدر استعدادهای درخشانی را که تنها از سر دغدغه‌های انسانی و اخلاقی به کار فکری و پژوهشی در علوم انسانی دل می‌بندند، همان‌ها که از معیشت و فراغت خود می‌گذرند تا از مسئولیت‌شان در قبال کشور نگذرند. آیا پاسخ شریف‌ترین و فرهیخته‌ترین فرزندان این سرزمین زندان‌های “نامعلوم” و بازجویی‌های “با چشم‌بند” و غیراصولی است؟ آیا می‌دانید بر ذهن و ضمیر پاک آن‌ها چه می‌رود در این بازداشت‌گاه‌های بی‌نام و نشان و سلو‌ل‌های انفرادی؟ آیا در آستانه‌ی سال نو سزای خانواده‌شان بی‌خبری و سردرگمی و واهمه‌ی بی امان است؟ چرا عبدالله یوسف‌زادگان، صاحب مدال طلای المپیاد ادبی کشور و از استعدادهای بالفعل فرهنگی کشور، باید سال نو را پشت میله‌های زندان بگذراند؟ و به راستی دستگاه قضایی نظام جمهوری اسلامی چه می‌کند با استعدادهایی که آینده‌ی این مملکت را خواهند ساخت؟ آیا معنای این فضای پلیسی نفس‌گیر “تعامل با نخبگان” است؟ حتی اگر از نظر دستگاه قضایی اتهامی به امثال یوسف‌زادگان وارد بود، آیا بهتر نبود با احضار و بازجویی عادی در شهر تهران و در دادگاه عادله و بر اساس موازین اخلاقی و قانونی و با تدبیر بیشتر و مصلحت‌اندیشی افزون‌تر و هزینه کردن کمتر از اعتبار دستگاه قضایی اقدام شود؟ آیا تعبیر دستگاه قضایی از “جذب حداکثری” به زندان افکندن دانشگاهیان برجسته و مستقل پیش از اثبات وقوع هرگونه جرمی است؟

ما مصرانه از شما می‌خواهیم که پیگیر پرونده‌ی این دانشجوی برجسته‌ی ایرانی شوید و پاسخی برای نگرانی‌های جامعه‌ی دانشگاهی کشور بیابید. ما امضاکنندگان این نامه از شما می‌خواهیم که در جهت تبدیل قرار بازداشت موقت عبدالله یوسف‌زادگان به قراری خفیف‌تر و آزادی زودهنگام او گامی موثر بردارید و نگذارید اذهان عمومی جامعه بیش از این دستخوش تشویش و عدم امنیت شوند. قویاً بر این باوریم که ادامه‌ی بازداشت افرادی چون یوسف‌زادگان جز تخریب اعتبار دستگاه قضایی و سلب اعتماد نخبگان از دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی نتیجه‌ای نخواهد داشت.

گذشت زمان نشان داده است که چنین برخوردهایی تنها بر عمق و ابعاد بحران افزوده است. بر این اساس، با امید به توجه شما و استقلال دستگاه قضایی بی‌صبرانه در انتظار اقدامات عملی و مسئولانه و خوش‌فرجام جناب‌عالی در جهت احقاق حقوق و آزادی فوری فرهیختگان در بند هستیم.

جمعی از دارندگان مدال‌‌های برتر در المپیادهای علمی کشوری و جهانی و دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته‌های علوم انسانی در دانشگاه‌های تهران


 

 


مشکلات شبکه شتاب و وعده های عمل نشده بانک مرکزی

صدور مجوز استفاده از ایران‌چک 100 هزار تومانی در خودپردازها هم باعث شده تا برخی بانک‌ها با گذاشتن این چک‌پول‌ها، گزینه‌های مربوط به پرداخت ارقام کمتر از 100 یا 50 هزار تومان را روی صفحات خودپرداز غیرفعال کنند و مشتری نتواند ارقام کمتر از 100 یا 50 هزار تومان را از دستگاه دریافت کند.

 

کلمه: با وجود وعده مبنی بر فعال بودن خودپردازهای بانک‌ها در ایام نوروز ۸۹، بسیاری از آن‌ها نیمه‌فعال و بسیاری اصلا فعال نیستند.

به گزارش ایسنا، پیش از آغاز سال ۸۹، قطعا یکی از پرخبرترین مباحث، به وعده‌های مسوولان بانک مرکزی درباره فعال بودن خودپردازها در ایام تعطیلات عید مربوط بود اما با وجود رفع برخی مشکلات سال‌های قبل، امسال هم شاهد نابه‌سامانی در ارائه خدمات خودپردازها هستیم.

با این که شعب کشیک امسال بانک‌ها از پراکندگی نسبتا مناسبی برخوردارند و به تبع آن خودپردازهای این شعب فعال هستند اما طبق اظهارات متقاضیان، بسیاری از خودپردازهای بانک‌ها، فقط عملیات مربوط به جابه‌جایی پول را انجام می‌دهند و از ارائه پول خبری نیست.

مسوولان بانک مرکزی بیش از این از فعالیت تمام خودپردازها خبر داده بودند اما برخی از مردم برای گرفتن پول نقد دچار مشکل هستند. برخی دیگر از بانک‌ها هم خیال خود را راحت کرده‌ و بخش مبلغ نقدی را غیرفعال کرده‌اند که مشتری تنها می‌تواند حساب خود را چک کند.دسترسی به مسوولان بانک مرکزی که در ایام سال به سختی ممکن است و طبیعتا در ایام نورورز غیرممکن می‌شود و امکان پاسخگویی در این زمینه وجود ندارد.

به گزارش ایسنا گرچه در طول سال بعضا آماری از تراکنش‌های موفق یا ناموفق ارائه می‌شود اما بسیاری از کارشناسان معتقدند بسیاری از موفق نشدن‌های مردم در تراکنش‌های بانکی به دلیل تعریف‌های خاص بانک مرکزی از تراکنش ناموفق در این آمارها محاسبه نمی‌شود.

مثلا در حال حاضر بسیاری از خودپردازها به دلیل به‌کارگیری ایران‌چک‌های ۵۰ و ۱۰۰ هزار تومانی در خودپردازها از پرداختن ارقام پایین‌تر، به مشتریان ناتوان هستند اما این تراکنش که مشتری را به هدف نمی‌رساند، جزء تراکنش‌های ناموفق به حساب نمی‌آید.

صدور مجوز استفاده از ایران‌چک ۱۰۰ هزار تومانی در خودپردازها هم باعث شده تا برخی بانک‌ها با گذاشتن این چک‌پول‌ها، گزینه‌های مربوط به پرداخت ارقام کمتر از ۱۰۰ یا ۵۰ هزار تومان را روی صفحات خودپرداز غیرفعال کنند و مشتری نتواند ارقام کمتر از ۱۰۰ یا ۵۰ هزار تومان را از دستگاه دریافت کند.

در هر حال مسوولان بانک مرکزی همواره تاکید کرده‌اند که بانک‌هایی که دارای تراکنش ناموفق باشند را جریمه می‌کنند و این جریمه‌ها که بعضا مبالغ هنگفتی هم هستند، صرف سرمایه‌گذاری برروی توسعه بانکداری الکترونیک می‌شود اما مشخص نیست جریمه بانک متخلف برای یک مسافر در راه مانده که در روز تعطیل با خرابی یا خالی از پول بودن خودپردازی مواجه شده چه سودی دارد؟!


 

 


گوشت در دیگ گرانی سرخ شده است

دامپروری کشور طی چهار سال گذشته در رکود و سراشیبی سقوط قرار گرفته است/ پایان سال 88 و در حال و هوای بد اقتصاد ایران، بار دیگر بازار گوشت قرمز با افزایش نجومی قیمت مواجه و دوباره این محصول خبر ساز شد.

 

کلمه: پایان سال ۸۸ و در حال و هوای بد اقتصاد ایران، بار دیگر بازار گوشت قرمز با افزایش نجومی قیمت که در طی چندین مرتبه از سال ۸۸ اتفاق افتاده بود، خبر ساز شد.

به گزارش ایلنا، بر همین اساس کارشناسان از افزایش قیمت گوشت در سال جاری نیز سخن می‌گویند و بر این باورند که گوشت در دیگ گرانی سرخ می‌شود.

واردات گسترده، عامل نابودی صنعت دامپروری کشورانتقادهای بی‌شماری به دولت دهم مبنی بر واردات گسترده گوشت قرمز است به گونه‌ای که منتقدان، واردات را عامل نابودی صنعت دامپروری در درازمدت توصیف کرده‌اند.

این کارشناسان بر این عقیده‌اند که باید واردات گوشت قرمز هدفدارتر و برای مواقعی خاص صورت بگیرد اما دولت دهم که ادامه‌دهنده راه دولت نهم است درطول سال مبادرت به واردات گسترده گوشت قرمز به کشور کرده است.

عدم تدبیر برنامه‌ریزان اقتصادی و سیاسی کشور به خصوص در طی دولت نهم و تداوم آن در دولت دهم موجب گردیده تا صنعت دامپروری کشور نه تنها در برابر عولمل طبیعی آسیب پذیر شود بلکه سیاستگذاری ناکارآمد دولتمردان عرصه را بر تولید کنندگان و مصرف کنندگان تنگ کرده است.

واردات گسترده از کشورهای مختلف چه به صورت دام زنده و چه به صورت گوشت منجمد، قاچاق دام از کشور و همچنین صادرات بی رویه دام زنده از عواملی بوده که بر بازار بی سامان گوشت تاثیر نامطلوب گذاشته است.

پرسشی که ذهن همه منتقدان و کارشناسان و همچنین برخی از فعالان بازار را به خود مشغول کرده آن است

که این همه‌حجم ورود گوشت قرمز و تولید کشور چرا نمی تواند بازار گوشت را ساماندهی کند؟

در طی یک ماه گذشته و به خصوص در طی چند روز گذشته افزایش عرضه گوشت تازه و گوساله با نرخ مصوب نه تنها تاثیری بر کاهش قیمت این فرآورده ها در بازار نداشته بلکه زمینه های زیان بیشتر تولید کنندگان را فراهم ساخته است.

در حال حاضر قیمت در بازار گوشت قرمز، به ازای هر کیلو بین ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۷ هزار تومان در نوسان است.

گوشت گوساله نیز با اندکی تفاوت بین ۱۰ تا ۱۴ هزار تومان در بازارتهران معامله می‌شود.

هر چند که توزیع گوشت قرمز در میادین شهرداری به قیمت کیلویی ۱۰ هزار تومان توزیع می‌شود اما هیچ‌گاه تاکنون نتوانسته نیاز مصرف کنندگان تهرانی را برآورده کند.

تناقض در اظهارات وزارت بازرگانی و کشاورزی

در حالی‌که صادق خلیلیان وزیر تازه نفس وزارت کشاورزی توقف روند افزایش قیمت گوشت قرمز را، افزایش صادرات عوارض گوشت گوسفندی اعلام کرده است، وزارت بازرگانی همچنان اصرار به واردات بی‌رویه گوشت قرمز می‌کند؟!

چندی پیش احمد سجادی معاون وزیر اموردام کشاورزی در گفت‌وگو با ایلنا، از افزایش تولید گوشت قرمز در سال جاری خبر داد و بیان کرد: کشور نیازی به واردات گوشت قرمز ندارد.

او به خبرنگار ایلنا گفت: این موضوع رسانه‌ای نشود چرا که وزارت کشاورزی تنها متولی تولید گوشت قرمز است و توزیع و تنظیم گوشت بر عهده وزارت بازرگانی بوده و این وزارتخانه در این زمینه دخالتی نمی‌کند.

جنگ زرگری مدیران کشاوری در بلوار کشاورز با مدیران بازرگانی در میدان ولی عصر هر چند که تاکنون رسانه‌ای نشده اما تداعی‌گر عدم هماهنگی مدیران ارشد دولت در امر برنامه‌ریزی اقتصادی است. آیا واقعا تولید گوشت قرمز نیاز بازار داخلی را تامین می‌کند یا این که تولید گوشت قرمز تنها بخشی از نیاز بازار داخلی را تامین می‌کند؟ پرسش‌هایی است که پاسخ آنها به صورت تناقض آمیز و متفاوت از سوی برنامه‌ریزان اقتصادی ارایه می‌شود.

آنچه که در این میان خودنمایی می‌کند، نبود یک سیاستگذاری منسجم و کارآمد از سوی دولت است.

صدور سالانه یک و نیم میلیون راس دام زنده به کشورهای عربی و نزدیک ۵۰۰ هزار راس دام زنده به صورت قاچاق شاید به گفته‌های مسوولان وزارت کشاورزی مبنی بر بی‌نیازی بازار از گوشت وارداتی به واقعیت نزدیکتر باشد.

وجود مافیای واردات گوشت قرمز

برخی از منتقدان بر این باورند: وجود مافیای وارداتی یکی از عواملی بوده که بازار گوشت قرمز را متاثر کرده است.

انگار که مافیای واردات در همه محصولات نفوذ کرده به گونه‌ای که به نظر می‌رسد حتی دولت نیز توان مقابله با آنان را ندارد.

به راستی این وارد کنندگان محصولات خارجی چه کسی و یا چه اشخاصی هستند که حتی نهادهای قضایی و اجرایی یارای مقابله با آنها را ندارند.

از آن سو فعالان بازار، قاچاق را یکی از بزرگترین معضلات صنعت گوشت قرمز ذکر می‌کنند.

به اعتقاد کارشناسان، افزایش قیمت گوشت قرمز دارای دلایل متفاوتی بوده که باید برای ریشه‌یابی آن ابتدا مولفه‌های برنامه‌ریزان اقتصادی را تحلیل کرد و سپس به مسائل دیگر بازار پرداخته شود.

عدم سیستم عرضه و ناکارآمدی نظارتی

بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که سیستم عرضه و توزیع و همچنین نبود اهرم‌های نظارتی مطلوب یکی از عوامل اصلی تلاطم قیمتی در بازار گوشت قرمز است.

احمد مقدسی، عضو هیات مدیره مرکز همکاری‌های امور دام ایران در گفت‌وگو با ایلنا می‌گوید: سیستم توزیع گوشت قرمز دارای نواقص زیادی است و این سیتم قدیمی و ناکارآمد در هزاره سوم دیگر جوابگوی نیاز بازارگوشت نخواهد بود.

وی نبود اهرم‌های نظارتی مطلوب را یکی دیگر از دلایل اصلی نابسامانی بازار گوشت قرمز عنوان کرد.

عدم حمایت بانک‌ها از دامداران

معضل دیگر موجود پیش روی دامداران سیاست به ظاهر حمایتی بانک‌ها از دامداران بود که بنا به دستور هیات دولت استمهال وام بانکی دامداران مطرح شد ولی بانک‌ها به جای طولانی کردن دوره بازپرداخت وام‌ها، در سال اول اقدام به بخشودگی پرداخت اقساط وام‌ بانکی کردند ولی در سال دوم تمامی اقساط سال اول و دوم را یکجا دریافت می‌کنند.

دامدارانی که به طور مثال در سال اول قادر به پرداخت ۱۰میلیون تومان وام بانکی نیستند در سال دوم باید ماهانه ۲۰ میلیون تومان پرداخت داشته باشند که پرداخت این رقم برای دامداران با توجه به شرایط موجود در صنعت دامپروری کشور غیرممکن است و انتظار می‌رود بانک‌ها با طولانی کردن مدت بازپرداخت از چهار سال به پنج سال و یا از دو سال به سه سال امداران را یاری کنند.

کاهش ۳۰ درصدی گاوهای مولد در کشور

بازار گوشت قرمز، در حالی روند افزایشی خود را طی می‌کند که دامپروری کشور طی چهار سال گذشته در رکود و سراشیبی سقوط قرار گرفته است. به گفته کارشناسان، کشتار حدود ۳۰درصد از گاوهای مولد دامداران در سال گذشته و تدوام آن در سال جاری به دلیل افت قیمت شیر و نابسامانی بازار آن، باعث شد تا گوشت قرمز به یکباره عرضه آن کاهش یابد و بازار گوشت قرمز که از عدم توزیع مناسب از سوی وزارت بازرگانی رنج می‌برد، با موج‌هایی سنگین گرانی مواجه شد. به اعتقاد کارشناسان، افزایش کنونی نرخ گوشت قرمز ناشی از بحران سال گذشته و کنونی بازار شیر است.

شاید هرگز به ذهن کسی خطور نمی‌کرد که کشور ایران روزی وارد کننده دام از کشوری کوچک چون ارمنستان با وسعت ۲۹ هزار کیلومتری باشد. کشوری که زمانی قسمتی از کشور پهناور ایران بوده‌است.

به عبارتی می‌توان گفت در حال و هوای واپسین روزهای سال ۸۸ اقتصاد ایران(که کارشناسان می‌گویند دچار بحران شده است) بازار گوشت قرمز‌، گرانی را به مصرف کنندگان عیدی داد و این گرانی در سال جاری نیز باز همراه مصرف کنندگان خواهد بود.

گزارش از علی پیرولی


خورشیدی: مشکل مدیریتی داریم اما همه مسائل را گردن آمریکا می اندازیم

مشکل را باید حل کرد و ما می‌توانیم آن را حل کنیم. ما بحران‌های سنگین‌تر از این را حل کردیم؛ مثل جنگ، مثل حوادث اول انقلاب؛ بدتر از جنگ که نیست. مردم معترضی هم که الان هستند مانند هواداران منافقین نیستند. هرچند که وقتی ما با آنها نیز منطقی برخورد می‌کردیم، خیلی از مسایل را می‌پذیرفتند؛ چه برسد به مردمی که محق هستند و حرف درست می‌زنند

 

کلمه:دبیر کل جبهه خدمت گزاران معتقد است با مدیران کنونی، کشور به جایی نخواهد رسید و باید چرخش نخبگان انجام پذیرد. وی بر این باور است که روند اقتصادی مناسب نیست و تورم در سال جدید به بالای ۳۵ درصد خواهد رسید.

احمد خورشیدی پدر داماد محمود احمدی نژاد و عضو ارشد ستاد انتخاباتی وی در سال ۸۴ که اواخر دولت قبل از احمدی نژاد روی گرداند و منتقد و مخالف دولت قبل و دولت حاضر شد، در گفت‌وگو با خبرنگار فرارو با اشاره به سال گذشته به ارزیابی خود از این سال پرداخت و گفت: «حوادثی که در سال ۸۸ به وقوع پیوست، درس‌ها و عبرت‌هایی برای اقشار مختلف از جمله مسئولان، مردم و نخبگان آموخت.»

وی افزود: «اولا مسئولان نظام باید میان نیروهای مردمی که خیر خواهان این کشور هستند و آنهایی که برای دشمن کار می‌کنند، تفاوت بگذارند. دوم اینکه ما در دهه چهارم انقلاب هستیم. باید مسئولان امر توجه داشته باشند که چرخش نخبگان جز الزامات اجتناب ناپذیر است که باید انجام پذیرد. متاسفانه این کشور با توده مسئولان فعلی که دارد به جایی نمی‌رسد. چرخش نخبگان قاعده ای است که همه کشورها به آن نیاز دارند. ما هم راهی جزء آن نداریم. نباید نیرو های ضعیف در عرصه باشند و نیروهای توانمند حاشیه نشین شوند. کشورهای ضعیف به این روش عمل می‌کنند. حیف است کشور ما که جز کشورهای پر استعداد است در این زمینه دچار نقص و مشکل باشد.»

این فعال سیاسی درباره مطالبات مردمی و نحوه پیگیری آنها گفت: «ملت یکسری خواسته‌ها و مطالباتی دارد که باید دسته بندی و پیگیری کنند. اگر مردم دنبال مطالباتشان نروند کسی دلش به حال آنها نمی‌سوزد. من معتقدم که مردم ما باید پیگیر مطالبات شان بوده و ازمسئولان و مقام معظم رهبری که او را از خودشان می‌دانند، خواسته‌هایشان را بخواهند. چرا که به نظر بنده جایگاه ولایت فقیه، جایگاه مناسبی برای تحقق خواست‌های مردمی است. پس باید مردم هرچه بیبشتر خود را به رهبر انقلاب نزدیک‌تر کنند. ما باید تلاش خود را افزایش دهیم تا از این جایگاه برای پیشرفت کشوراستفاده کنیم. حیف است این مقام مهم را درگیر مسایل دسته چندم که ارزش زیادی هم ندارند، بکنیم.»

خورشیدی در ادامه و در رابطه با نقش نخبگان و رسانه‌ها افزود: «متاسفانه نخبگان و احزاب ما مثل مرده می‌مانند. نیروهای اصلی انقلاب و کسانی که دوستدار انقلاب بوده و هزینه‌های زیادی چه قبل و چه بعد از انقلاب داده‌اند، متاسفانه خیلی عقب نشینی کرده‌اند. از اینها انتظار بیشتر است. کسانی که هم دانشگاه و هم جنگ دیده‌اند باید در جای خود انجام وظیفه کنند. شرایط اصحاب رسانه هم تعریفی ندارد. نمی‌دانم رسانه‌ها چه بلایی بر سرشان آمده است. هرچند که برخی فشارهای نادرست بر این قشر وارد می‌شود ولی بازهم اصحاب رسانه باید به وظیفه خود عمل کنند.»

وی با بیان این مطلب که مشکل به وجود آمده پس از انتخابات بسیار ریشه‌ای است، اضافه کرد: «به عنوان کسی که به این انقلاب علاقمندم می‌گویم که برای حل مشکلات باید آنها را قبول کنیم. مشکلات به وجود آمده پس از انتخابات ریاست جمهوری ارتباطی به اشخاصی مانند آقای کروبی ندارد. این مسئله ریشه مردمی دارد و با پاک کردن صورت مسئله اوضاع درست نمی‌شود. درضمن نباید مشکلات را به گردن این و آن بیاندازیم. این راه چاره نیست. برای مثال ما مشکل مدیریتی داریم ولی همه مشکلات را گردن آمریکا می‌اندازیم که این نوع تحلیل و برخورد با مشکلات حتی در میان عامه مردم هم خریدار ندارد.»

خورشیدی ادامه داد: «مشکل را باید حل کرد و ما می‌توانیم آن را حل کنیم. ما بحران‌های سنگین‌تر از این را حل کردیم؛ مثل جنگ، مثل حوادث اول انقلاب؛ بدتر از جنگ که نیست. مردم معترضی هم که الان هستند مانند هواداران منافقین نیستند. هرچند که وقتی ما با آنها نیز منطقی برخورد می‌کردیم، خیلی از مسایل را می‌پذیرفتند؛ چه برسد به مردمی که محق هستند و حرف درست می‌زنند.»

دبیر کل جبهه خدمت گزاران با انتقاد از وضعیت اقتصادی، اهداف پیش بینی شده برای اقتصاد ایران را دست نیافتنی توصیف کرد و اظهار داشت: «روند اقتصادی ما و فرمول تعریف شده برای این عرصه نشانگر آن است که درصد بالای پیش بینی‌ها تحقق پذیر نیست. برای مثال بودجه امسال را بر مبنای نفت ۶۵ دلاری بستند. حال سوال این است؛ با استناد به چه استدلال‌هایی این بودجه را نوشتید. با این وضعیت، تورم در سال آینده بالای ۳۵ درصد رسیده و شرایط کشور را متزلزل می‌شود.»

وی افزود: «باید از درس‌های گذشته عبرت می‎‌گرفتیم. مگر نتیجه نوشتن بودجه‌های اینچنینی را ندیده‌ایم که باز دوباره همان را تکرار می‌کنیم. اگر اصلاحات واقعی که بدون آن کشور ما در شرایط نابسامان قرار دارد، به تحقق نیانجامد حتی نمی‌توانیم ایران را جز ۴۷ کشور درحال توسعه بنامیم. متاسفانه در راهی قدم بر می‌داریم که عاقبت آن خوش نیست.»

خورشیدی در خاتمه در پاسخ به این سوال که تلخ‌ترین و شیرین‌ترین اتفاق سال ۸۸ از نظر شما چه بود، گفت: «تلخ‌ترین رویداد، حوادث اخیر و شعارهایی بود که عده ای از خودی‌ها عامل‌اش بودند و این شعارها دل آدم را به درد می‌آورد. در مورد شیرین‌ترین حادثه هم باید بگویم متاسفانه اتفاق شیرینی از سال گذشته به یاد ندارم.»