دوشنبه ششم اردیبهشت ١٣٨٩



تشکل های کارگری در ایران از نبود ایمنی در محیط کار انتقاد کردند

شماری از تشکل های کارگری در ایران با انتشار بیانیه ای، به مناسبت روز هشتم اردیبهشت ماه، روز جهانی همدردی با کارگران آسیب دیده، از نبود ایمنی در محیط های کار و حوادث ناشی از کار انتقاد کردند.
این بیانیه، از سوی تشکل هایی مانند سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه، سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه، اتحادیه آزاد کارگران ایران و شورای زنان امضا شده است.
در بخشی از این بیانیه آمده است: زنان و کودکان کارگر، جدا از این که به دلیل انجام کارهای سخت و زیان‌آور قربانی حوادث شغلی می‌شوند، قربانی آزار و اذیت جنسی برخی کارفرمایان و همکاران مرد خود نیز هستند.
به گفته تشکل های کارگری، افزایش حوادث در سال‌های گذشته نشان می‌دهد که حفاظت از جان کارگران، پاسخگویی به مطالبات عادلانه آنان و بهبود شرایط کار، در دستور کار سیستم مدیریتی موجود قرار ندارد.
این تشکل ها همچنین محرومیت کارگران ایران از داشتن تشکل های مستقل را یکی دیگر از عوامل بروز وضعیت کنونی دانسته و خواستار بکار گیری بالاترین استانداردهای ایمنی در محیط کار شده اند.


زیمبابوه توافق با ایران را برای استخراج معادن اورانیوم زیمبابوه، تکذیب کرد

دولت زیمبابوه امروز( دوشنبه) ، گزارش هائی را مبنی بر این که موافقت کرده است ایران معادن اورانیوم زیمبابوه را استخراج کند،تکذیب کرد.
روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف نوشته بود: طی سفر محمود احمدی نژاد به زیمبابوه، دو طرف موافقت کردند که ایران، در ازای صدور نفت به زیمبابوه، بتواند معادن اورانیوم زیمبابوه را استخراج کند.
وزیر صنایع و بازرگانی زیمبابوه امروز با تکذیب این گزارش گفت: اصولا وجود معادن اورانیوم در زیمبابوه تاکنون ثابت نشده است.
رابرت موگابه، رئیس جمهوری زیمبابوه، در هنگام سفر احمدی نژاد به آن کشور، از برنامه هسته ای ایران حمایت کرده بود.


برزیل از فعالیت های هسته ای صلح آمیز ایران پشتیبانی می کند

وزیر خارجه برزیل امروز در دیدار با سعید جلیلی، دبير شوراي عالي امنيت ملي کشور، گفت: برزیل از فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران پشتیبانی می کند.
گفتگو در باره مسئله هسته ای ایران، بخشی از دستور کار وزیر خارجۀ برزیل است که صبح دوشنبه وارد تهران شد.
مقامات ایرانی قبلا اعلام کرده بودند که برای جلوگیری از تصویب قطعنامه تحریم های تازه در شورای امنیت ، با یکایک اعضای این شورا دیدار خواهند کرد. برزیل یکی از اعضای غیر دائم شورای امنیت است.
آقای آموریم، در این سفر، همچنین مقدمات دیدار ماه آیندۀ رئیس جمهور برزیل از ایران را نیز فراهم می کند.
دولت برزیل هنوز موضع رسمی خود را در مورد تصویب یا عدم تصویب قطعنامه تحریم ایران اعلام نکرده است


حسین شیخ الاسلام:در صورت حمله اتمی اسرائیل، آن را از نقشه جغرافیا محو می کنیم

مشاور امور بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی گفت : در صورت حمله اتمی اسرائیل به ایران، اسرائیل با ده ها موشک برد بلند و کوتاه از نقشه جغرافیایی محو می شود.
به گزارش خبرگزاری مهر، حسین شیخ الاسلام، مشاور بین الملل رئیس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اظهارات رئیس جمهور فرانسه که گفته بود:« روزی از خواب بیدار می شود و می شنود که اسرائیل با بمب اتمی به ایران حمله کرده است»، گفت: ایران هیچگاه شروع کننده جنگ نبوده و نخواهد بود ولی در صورت حمله اتمی اسراییل به ایران، قبل از اینکه وی دوباره به خواب برود، با ده ها موشک برد بلند و کوتاه نه تنها، به گفتۀ، وی « رژیم صهیونیستی» از نقشه جغرافیا محو می شود، بلکه پایگاه ها و ناوگان های آمریکا و فرانسه در منطقه نیز به آتش کشیده خواهند شد .


گزارش: افزایش 'درز' اطلاعات محرمانه از ایران به غرب

روزنامه آمریکایی واشنگتن پست گزارش داده است که تعداد بیشتری از مقام ها و کارشناس های ایرانی در ماه های گذشته اطلاعات محرمانه ای از برنامه اتمی این کشور را در اختیار غرب قرار داده اند.

هم زمان، یک مقام اسرائیلی اعلام کرده یکی از کارشناسان اتمی ایران از اسرائیل درخواست پناهندگی کرده است.

واشنگتن پست یکشنبه، پنجم اردیبهشت (۲۵ آوریل) نوشت وقایع پس از انتخابات سال گذشته ایران موجب شده است که تعدادی از افراد مرتبط با جمهوری اسلامی که با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران مخالفند به جاسوسی علیه ایران یا پناهنده شدن به کشورهای دیگر روی بیاورند.

این روزنامه به پناهندگی محمد رضا حیدری، دیپلمات ایرانی در نروژ اشاره می کند و می نویسد، موارد مشابه دیگری نیز به وقوع پیوسته که هنوز اعلام نشده است.

در همین رابطه، ایوب قرا، سیاستمدار "دروز" از حزب لیکود و عضو پارلمان اسرائیل، روز شنبه گفت که یکی از کارشناس های مرتبط با برنامه اتمی ایران خواهان پناهندگی به اسرائیل شده است.

دولت اسرائیل هنوز رسما درباره این ادعا اظهار نظر نکرده است.

به گفته سیاستمدار اسرائیلی، متخصص ایرانی اکنون در یک "کشور دوست" بسر می برد.

واشنگتن پست به نقل از منابع اطلاعاتی که خواسته اند ناشناس باقی بمانند نوشته است، بیشتر اطلاعات جدید راجع به برنامه اتمی ایران توسط متخصصان یا افراد مرتبط با برنامه های نظامی ایران تامین شده است.

به نوشته واشنگتن پست، دریافت اطلاعات بیشتر یکی از دلایل تاخیر در انتشار گزارش "ارزیابی" جدید نهادهای اطلاعاتی آمریکا درباره وضعیت برنامه اتمی ایران است.

نهادهای اطلاعاتی آمریکا در سال ۲۰۰۷ میلادی با انتشار گزارشی اعلام کردند ایران کار طراحی سلاح های اتمی و بخش تسلیحاتی کردن برنامه اتمی اش را که در سال ۲۰۰۳ متوقف کرد از سر نگرفته است.

ایران اتهام تلاش برای تولید بمب اتمی را رد می کند و می گوید تمام جوانب برنامه هسته ای این کشور صلح آمیز است.

شبکه خبری ای بی سی آمریکا در ماه مارس خبر داد که شهرام امیری، کارشناس هسته ای ایرانی که سال گذشته در جریان سفر زیارتی به عربستان سعودی ناپدید شده بود، در آمریکا به سر می برد و با نهادهای امنیتی این کشور همکاری دارد.

بر اساس این گزارش، پناهندگی شهرام امیری به آمریکا حاصل اقدام های سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای ترغیب او به فرار از ایران و سکونت در ایالات متحده بوده است.

دولت آمریکا از تائید یا رد این خبر خودداری کرده است.

منوچهر متکی، وزیر امور خارجه ایران، پیشتر آمریکا را به دست داشتن در "گم شدن" شهرام امیری متهم کرده بود.


ماجرای طلب ۴۰۰ میلیون پوندی ایران بابت تانک‌های چیفتن

روزنامه ایدیپندنت چاپ لندن در شماره روز شنبه ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) خود نوشت که دیوان داوری بین المللی (که مقر آن در هلند است) یک شرکت بریتانیایی خدمات نظامی را به پرداخت ۴۰۰ میلیون پوند به دولت ایران ملزم کرده است، اما این مبلغ به دلیل تحریم های اتحادیه اروپا در صندوقی ویژه مسدود خواهد ماند.

یک سخنگوی دولت بریتانیا در گفت و گو با بی بی سی این خبر را تأیید کرد، اما گفت که این حکم در سال ۲۰۰۶ میلادی صادر شده است.

به گفته او، وزارت دارایی بریتانیا و شرکت خدمات نظامی آی ام اس (که یک شرکت خصوصی اما متعلق به دولت این کشور است)، مبلغ مذکور را به عنوان اصل و بهره پولی که دولت ایران برای خرید ۱۵۰۰ تانک چیفتن و مقداری تجهیزات نظامی طلبکار بوده است، پس از صدور حکم دیوان به صندوقی ویژه ریخته اند.

این صندوق در اختیار دیوان عالی بریتانیا است، اما تحریم های بانکی اتحادیه اروپا اجازه دسترسی دولت ایران را به مبلغ مذکور نخواهد داد.

اتحادیه اروپا علاوه بر تحریم های وضع شده توسط شورای امنیت سازمان ملل، تحریم های دیگری را هم علیه ایران اعمال می کند تا دولت این کشور را به متوقف کردن برنامه غنی سازی اورانیوم خود وادار کند.

حکومت محمدرضا پهلوی، پادشاه سابق ایران از اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی مذاکراتی را برای خرید نوع ویژه ای از تانک های چیفتن که بعدا به "شیر ایران" معروف شد، آغاز کرده بود.

در سال های دهه ۱۹۷۰ و با افزایش ناگهانی قیمت نفت، در آمد ارزی ایران جهشی چشمگیر پیدا کرد و شاه به منظور اطمینان یافتن از تحویل سریع تقاضاهای خود، بهای آنها را از پیش پرداخت.

اما حکومت او تنها چند سال بعد و در شرایطی سقوط کرد که تنها تعداد کمی از این تانک ها و سایر تجهیزات نظامی سفارش داده شده را دریافت کرده بود.

دولت بریتانیا می گوید که حکومت اسلامی که پس از انقلاب در ایران تشکیل شد، سفارش های مذکور را لغو کرد.

روزنامه ایندیپندنت نوشته است که این تانک ها در عوض به حکومت صدام حسین در عراق تحویل داده شد؛ سخنگوی دولت بریتانیا در این مورد آن اظهارنظر نکرد.

درخواست ایران برای پس گرفتن مبالغ پرداخت شده مربوط قراردادهای نظامی با بریتانیا نخستین بار در سال ۱۹۸۴ در دیوان داوری بین المللی (که بخشی از اطاق بازرگانی بین المللی است و به اختلافات تجاری اعضای این اطاق رسیدگی می کند) مطرح شد.

در آن سال میزان بدهی شرکت بریتانیایی ای ام اس به ایران ۱۲۷ میلیون پوند تعیین شد، اما به گفته سخنگوی دولت بریتانیا، دو طرف توافق کردند که این پرونده نیاز به جمع آوری اطلاعات بیشتری دارد.

اما شرکت ای ام اس در سال ۲۰۰۲ مبلغ ۱۲۷ میلیون دلار را به یک صندوق ویژه ریخت و در سال ۲۰۰۶ هم دیوان داوری بین المللی اصل طلب ایران و بهره آن را مجموعا ۴۰۰ میلیون پوند تعیین کرد.

وزارت دارایی بریتانیا و شرکت ای ام اس این مبلغ را در صندوق مذکور (زیر نظر دیوان عالی بریتانیا) قرار داده اند.

سخنگوی دولت بریتانیا تأکید می کند که این مبلغ از محل بودجه دفاعی دولت این کشور تأمین نشده است.


چه کسی منتظر است: شرکت های نفتی یا دولت ایران

کاوه امیدوار(بی بی سی)

مسعود میرکاظمی وزیر نفت ایران در نمایشگاه نفت و گاز تهران که در آن شرکت های بین المللی نفتی نیز حضور دارند، گفته که در توسعه میدان گازی پارس جنوبی منتظر شرکتهای خارجی نمی مانیم.

در پانزدهمین نمایشگاه نفت تهران که بزرگترین نمایشگاه در منطقه خاورمیانه به حساب می آید، حدود ۱۳۵۰ شرکت حضور دارند. در میان بیشتر از ۴۰۰ شرکت خارجی حاضر در نمایشگاه تهران، شرکت های بزرگی همچون توتال، شل و استات اویل نیز دیده می شوند که همکاریهای گسترده ای در بخش نفت و گاز با ایران داشتند ولی این همکاریها اکنون متوقف شده است.

بسیاری از شرکت های بین المللی، به دلیل اصرار ایران بر ادامه غنی سازی اورانیوم، تحریم های بین المللی و فشار کشورهای غربی، از همکاری با ایران و اجرای پروژه های تازه خودداری می کنند اما حضور شرکت های بزرگ بین المللی در نمایشگاه تهران به معنی آن است که این شرکت های همچنان پیگیر برنامه های صنعت نفت ایران هستند تا در صورت تغییر شرایط، دوباره وارد میدان شوند.

شرکت های نظیر توتال، شل و استات اویل در توسعه بزرگترین میدان گازی ایران در پارس جنوبی، حضوری فعال داشتند ولی ایران با وجود گفتگوهای طولانی با این شرکت ها، در چهار سال اخیر نتوانسته نظر آنها را به مشارکت در توسعه میدان گازی پارس جنوبی جلب کند.

اکنون وزیر نفت ایران می گوید که تکلیف بقیه فازهای باقی مانده پارس جنوبی را تا پایان سال روشن خواهد کرد و برای اجرای آن "معطل خارجی ها" نخواهد ماند.

"به راحتی می توانیم جایگزین شرکت های بزرگ خارجی شویم به عنوان مثال با به دست گیری پروژه های بزرگ در عسلویه جایگزین توتال و شل می شویم"

سرتیپ یدالله جوانی، رئیس اداره سیاسی سپاه پاسداران

ایران میدان گازی پارس جنوبی را به ۲۸ فاز تقسیم کرده و تاکنون ده فاز آن به بهره برداری رسیده است اما وضعیت بقیه فازها هنوز روشن نیست. اگر چه بخشی از فازها به سازندگان داخلی و برخی نهادها نظیر قرارگاه خاتم الانبیاء وابسته به سپاه پاسداران واگذار شده اما برخی گزارشها نشان می دهد که اجرای این پروژه ها به دلیل نبود تجهیزات و کمبود منابع مالی به کندی پیش می رود.

با این حال ایران همچنان می کوشد در غیاب شرکت های بین المللی، عملیات توسعه این میدان را به شرکت های داخلی بسپارد. با آنکه این کشور سالها با شرکت هایی نظیر شل و رپسول برای توسعه فازهای ۱۳ و ۱۴ پارس جنوبی مذاکره کرده اکنون وزیر نفت می گوید که مذاکراتی برای واگذاری این دو فاز به شرکت های وابسته به وزارت صنایع در دست انجام است.

مقدمات واگذاری سه فاز ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی نیز که به ترکیه داده شده بود، انجام شده و قرار است این سه فاز نیز به قرارگاه خاتم الانبیاء وابسته به سپاه پاسداران واگذار شود.

شرکت های وابسته به سپاه پاسداران در سالهای ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد وارد صنعت نفت شده و پروژه های بزرگی به آنها واگذار شده است.

سرتیپ یدالله جوانی رئیس اداره سیاسی سپاه پاسداران به خبرگزاری کار ایران گفته است که "امروز در سپاه این افتخار را داریم که به چنان قابلیت ها و توانمندی های دانشی دست یافته ایم که به راحتی می توانیم جایگزین شرکت های بزرگ خارجی شویم به عنوان مثال با بدست گیری پروژه های بزرگ در عسلویه جایگزین توتال و شل می شویم."

سپاه نیرویی نظامی است و در حوادث بعد از انتخابات به عنوان بازوی حکومت بسیار فعال بود اما به گفته آقای جوانی" از نظر سپاه تفاوتی ندارد که تهدید سیاسی باشد، اقتصادی یا فرهنگی؛ بلکه از نظر سپاه مهم این است که توانمندی خود را در همان زمینه تهدید بالا ببرد تا بتواند با آن مقابله کرده و از انقلاب و کشور دفاع کند."

غیر از شرکت های داخلی، بخشی از پروژه های نفتی به ناچار به شرکت های آسیایی نظیر چین، هند و مالزی واگذار شده که تجربه چندانی در توسعه میدانهای نفتی ندارند.

دشواری های تکنولوژیکی و مالی

کمبود منابع مالی در چهار سال گذشته به شدت صنعت نفت ایران را آزار داده است و تلاش های این کشور برای تامین منابع مالی با موانع جدی رو به رو شده است. طرح ایجاد بانک ویژه صنعت نفت نمونه ای این تلاش هاست که سرانجامی پیدا نکرد.

به دلیل مشکلات بین المللی و بی میلی سرمایه گذاران خارجی به خصوص شرکت های غربی، ایران سعی کرده تا بخشی از نیاز خود را از محل منابع داخلی تامین کند اما کارشناسان انرژی می گویند که این منابع کفاف نیازهای صنعت نفت را نخواهد داد.

با این حال آقای میرکاظمی می گوید که در پنج سال آینده ایران ۲۰۰ میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز سرمایه گذاری خواهد کرد که "۷۵ میلیارد دلار این منابع از طریق بانکها و ۵۰ میلیارد دلار آن از طریق منابع داخلی شرکت نفت تامین می شود."

تاکید دوباره ایران بر استفاده از منابع داخلی، حاکی از آن است که دولت ایران امید چندانی تغییر فضای موجود بین المللی در باره ایران ندارد و چشم اندازی نیز برای حل بحران هسته ای و کاهش تنش های سیاسی و اقتصادی بر سر این مسئله متصور نیست.

دولت ایران برای حل بخشی از مشکل مالی، قرار است برای اولین بار، بیشتر از ده میلیارد یورو ارواق مشارکت ارزی منتشر کند که بخشی عمده آن صرف طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی خواهد شد.

علاوه بر اوراق مشارکت ارزی، دولت سعی دارد تا مبالغ زیادی اوراق مشارکت ریالی نیز در بازار داخلی منتشر کند بلکه با این تهمیدات بتواند بخشی از مشکل کمبود منابع مالی را تامین کند.

اما مشکل ایران فقط کمبود منابع مالی نیست بلکه کمبود تکنولوژی مورد نیاز نیز یکی از مشکلاتی است که این کشور با آن مواجه است.

در حال حاضر تامین قطعاتی که کاربردهای دوگانه (صنعتی - نظامی) دارند، بسیار دشوار شده است و بخشی از تاخیر طولانی پروژه های نفتی ایران به همین خاطر است.

تحلیلگران بازار انرژی معتقدند که ایران باید هر طور شده نظر شرکت های بین المللی را برای مشارکت جلب کند تا هم کمبود منابع مالی را برطرف کند و هم مشکل تکنولوژی را. کاری که در شرایط فعلی به دلیل تشدید بحران بر سر پرونده هسته ای، بسیار دشوار به نظر می رسد.


صدور احکام سنگین حبس برای شهروندان بهایی مشهدی

خبرگزاری هرانا - دادگاه تجدید نظر برای 9 شهروند بهايي ساكن مشهد به نام های سیما اشراقی، رزیتا واثقی، داور نبیل زاده، جلایر وحدت، ناهید قدیری، نسرين قديري، كاويز نوزدهي، هومن بخت آور و سيما رجبيان احکام سنگین حبس صادر کرده است.

بنا به اطلاع گزارشگران هرانا، طبق اين احكام 5 تن از اين افراد به نام هاي سيما اشراقي، رزيتا واثقي، داور نبيل زاده ، جلاير وحدت و ناهيد قديري به اتهام تبليغ عليه نظام، اقدام عليه امنيت داخلي از طريق عضويت و فعاليت غير قانوني در تشكيلات بهائيت و تبليغ و ارتباط با بيگانگان، برگزاري اجتماعات غيرقانوني و نشر و توزيع سي دي و كتب بهائيت، هر یک به 5 سال حبس تعزيري محکوم شدند.

هم چنین 4 تن ديگر از ایشان به نام هاي نسرين قديري، كاويز نوزدهی، هومن بخت آور و سيما رجبيان به 2 سال حبس تعزيري محكوم شدند.

اتهامات این 9 شهروند مشابه عنوان شده و علت متغییر بودن احکام، فعالیت کمتر برخی از ایشان می باشد.

شایان ذکر است که در دي ماه سال گذشته این 9 شهروند بهایی در دادگاه بدوی به 5 سال حبس تعزيري و 10 سال ممنوع الخروجي از كشور محكوم شده بودند.

لازم به یادآوری است که ناهيد قديري و رزيتا واثقي بيش از 40 روز است كه در بازداشت به سر می برند.


حمله به منزل يكی از دراويش گنابادی در استان فارس

خبرگزاری هرانا - روز یکشنبه پنجم اردیبهشت ماه، ساعت 7 بعد از ظهر ، منزل شخصي بهيار رجبي از دراويش سلسله نعمت اللهي گنابادي در روستاي قصيرا از توابع كوار در استان فارس مورد حمله و هجوم عده اي از افراد لباس شخصي قرار گرفت.

به گزارش سايت مجذوبان نور، در جريان اين حمله شيشه هاي منزل شكسته و آقاي رجبي مورد ضرب و شتم قرار گرفت و ساعتي بعد از سوي مأمورين انتظامي دستگير و به پاسگاه "آبگرم" شهرستان "كوار" منتقل شد.

اين گزارش در ادامه مي افزايد روز شنبه، به دعوت بهيار رجبي، آقاي خواجه گراشي از مشايخ سلسله نعمت اللهي گنابادي، ساعاتي را در منزل وي سپري نمودند كه نيروهاي امنيتي با مراجعه به منزل آقای رجبی، از آقاي خواجه گراشي می خواهند که این روستا را ترک نماید.

آخرين خبرها از اين درگيري حكايت از آن دارد كه صبح امروز دوشنبه، جمعيتي از دراويش و پيروان طريقت نعمت اللهي گنابادي در اعتراض به اين اقدام فراقانوني و رفتارهاي افراطي افراد لباس شخصي، دست به اجتماعي مسالمت آميز مقابل دادگستري كوار زدند كه با دخالت مقامات قضايي،‌ اين درويش گنابادي آزاد شد و بررسي بيشتر زواياي مختلف اين حادثه در دستور كار دستگاه قضايي قرار گرفت.


آغاز دور تازه از تحرکات انتظامی با دستور خامنه ای

آغاز دور تازه از تحرکات انتظامی با دستور رهبر
قدرانی از سرکوب های سال گذشته

سایت روز: رهبر حکومت مستقر در ایران روز یک شنبه در دیدار با وزیر کشور و فرماندهان نیروی انتظامی خواستار برخورد شدید با آنچه وی"کج روی سیاسی و اجتماعی" نامید شد و به صراحت گفت که باید"با کج‌روی و عمل مفسدانه فردی،اجتماعی و سياسی قاطعانه برخورد شود."

آیت الله علی خامنه ای در حالی که در حضور به فرماندهان نیروی انتظامی از اعتراضات پس از انتخابات به "قضایای تلخ سال 88" نام برد گفت که"در اين قضايا که دست‌هاي فتنه‌گر موجب تلخ شدن کام مردم شدند و در نهايت هم با لطف خداوند، ملت بر آن‌ها فائق آمد، در هر عرصه‌ای که دستگاه‌های مسئ.ل با هماهنگي و هوشيارانه عمل کردند، نتايج خوبي هم به دست آمد."

وی در عین حال از فرماندهان نیروی انتظامی خواست تا با"وزارت کشور و زير مجموعه‌های مرتبط آن به ويژه شورای امنيت کشور"و دیگر"دستگاه های مسئول" هماهنگی لازم راداشته باشند.

آیت الله خامنه ای همچنین با اشاره به اینکه"وظيفه اصلی نيروی انتظامی مقابله با فساد اعم از بی ‌نظمی،اغتشاش‌گري، قاچاق،دزدي، ناامني و مواد مخدر است"گفت که" نيروی انتظامي برخلاف ساير نيروهاي مسلح، با يک دشمن آشکار مواجه نيست بلکه مجرمان در ميان مردم قرار دارند و نيروهاي انتظامي بايد همچون يک جراح حاذق و ماهر، غده سرطانی را بدون آنکه به اعضاء و جوارح بدن آسيبی وارد شود، خارج نمايند."

رهبر حکومت همچنین خواستار حفظ "اقتدار نیروی انتظامی در مقابل ديدگان مردم" شد و آن را"يکی از واجبات" بر شمرد و گفت علاوه بر برخورد با اعتراضات و کج روی های سیاسی و اجتماعی نیروی انتظامی"در برخورد با برخي افراد که تعمداً يا از روی بی ‌توجهی چهره جامعه را از لحاظ دينی، نجابت و عفاف خارج می ‌کنند نيز بايد برخوردی قوی و صحيح انجام شود."

در متن منتشر شده اظهارات روز یک شنبه آیت الله خامنه ای اشاره ای به"فاجعه بازداشتگاه کهریزک" که در جریان آن دستکم 4 نفر به اسامی رامین آقازاده،امیر جوادی فر،محسن روح الامینی و محمد کامرانی از جوانان معترض به تقلب در انتخابات کشته شدند، وجود ندارد.

آیت الله خامنه ای همچنین در دیدار با فرماندهان نیروی انتظامی اشاره ای به حمله شامگاه 24 خرداد یگان های ویژه نیروی انتظامی و گروهی از ماموران لباس شخصی به کوی دانشگاه تهران و ضرب و شتم و بازداشت گسترده دانشجویان در خوابگاه های شان نکرد.

این در حالی است که وی در اوایل شهریور ماه 88 طی دیداری با گروهی از دانشجویان از آنچه در بازدشتگاه کهریزک روی داده بود و حمله به کوی دانشگاه به عنوان"جنایت" نامبرده و گفته بود"در حوادث پس از انتخابات تخلفات و جنایاتی صورت گرفته است که بطور قطع با آنها برخورد خواهد شد."

آیت الله خامنه ای در همان سخنرانی به از خدمات "نیروی انتظامی"،پلیس امنیت"و"بسیج"یاد کرد اما تاکید کرده بود" این خدمات بزرگ نباید موجب رسیدگی نکردن به برخی جرائم شود و اگر کسی با وابستگی به هر کدام از این سازمان ها، تخلف و جرمی مرتکب شده، باید کاملاً رسیدگی شود."

رهبر حکومت مستقر همچنین کشته شدن چندین نفر در "قضایای بازداشتگاه کهریزک و کوی دانشگاه" را پذیرفت و با تاکید براینکه "معدود کسانی در این مساله جان باخته اند" وعده داده که"در حادثه کوی دانشگاه تخلفات بزرگی انجام شده که پرونده ویژه ای برای آن تشکیل شده تا مجرمان بدون توجه به وابستگی سازمانی، به مجازات برسند."

دادگاه متهمان بازداشتگاه کهریزک پس از مرگ مشکوک و پر ابهام رامین پور اندرزجانی پزشک وظیفه این بازداشتگاه که می توانست از شاهدان دادگاه باشد ،به صورت غیر علنی در سازمان قضایی نیروهای مسلح برگزار شد و با وجود تائید دخالت سعید مرتضوی دادستان وقت تهران و احمدرضا رادان در تاسیس و اداره بازداشتگاه کهریزک هر دوی آن ها مورد تشویق قرار گرفتند چنانکه مرتضوی با حکم محمود احمدی نژاد به عنوان رییس ستاد مبارزه با قاچاق موادمخدر منصوب شد و احمدرضا رادان جایگاه محکم تری در حانشینی فرماندهی نیروی انتظامی کسب کرد.

تشویق ها تنها به این دو نفر محدود نماند چنانکه سرتیپ عبدالله عراقی فرمانده سپاه ویژه پایتخت پس از سرکوب اعتراضات مردمی به عنوان جانشین نیروی زمینی سپاه پاسداران منصوب شد و سرتیپ پاسدار علی فضلی فرمانده سپاه استان تهران پس از سرکوب اعتراضات به عنوان جانشین فرمانده بسیج کل کشور منصوب شدند.


مغولان، چوگان را از ايران ربودند

خبرگزاري ميراث فرهنگي ــ در حالي 7 سال از تاسيس فدراسيوني براي چوگان مي‌گذرد كه بنا به مستندات تاريخي عمر اين بازي به عنوان قديمي‌ترين بازي ايراني به 600 سال پيش از ميلاد مسيح باز مي‌گردد. حمزه ايلخاني‌زاده، رئيس فدراسيون چوگان ايران در گفت‌وگو با CHN به فراز و نشيب‌هاي بسيار اين رشته در طول تاريخ و شرايط فعلي آن در ايران و جهان مي‌پردازد.

قدمت چوگان به عنوان يك بازي ايراني متعلق به چه دوره تاريخي است؟ بر اساس مداركي كه در دست است و در منابع ايراني و غيرايراني بر آن تاكيد شده، سنگ نوشته‌اي متعلق به 600 سال پيش از ميلاد مسيح وجود دارد كه بازي چوگان را بين ايرانيان و تورانيان گزارش مي‌‌كند و در اينكه اين بازي ايراني است شكي وجود ندارد. از ديگر منابع قابل استناد گفته‌هاي يك مورخ يوناني است كه موفقيت سواره‌نظام ايران در جنگ را مديون بازي چوگان مي‌داند.

چوگان يك بازي بي‌انگيزه نبوده و كاملا يك بازي استراتژيك است كه آمادگي سوار و اسب را با هم طلب مي‌كرده است. سوار و اسب در بازي چوگان مشق رزم مي‌كنند. اسب وقتي مقابل مانعي قرار مي‌گيرد، فرار مي‌كند اما اسب چوگان به سمت مانع رفته و خود را در شرايطي قرار مي‌دهد كه سوار چوگان بزند. اسبي كه خود با شرايط چوگان باز در ميدان تطبيق مي‌دهد براحتي در ميدان جنگ نيز حضور مي‌يابد.

سنگ نوشته‌اي كه به آن استناد كرديد در حال حاضر موجود است و يا تنها در منابع تاريخي به آن اشاره شده؟ اين سنگ نوشته اكنون در موزه بريتانيا نگهداري شده و منبع معتبري به شمار مي‌رود. چنانكه در كتاب‌هاي فدراسيون جهاني نيز به آن استناد شده است.

صدور چوگان از ايران به ديگر كشورها چه مسيري تاريخي را طي كرده است؟ چوگان در ايران باستان با علاقه بسيار بازي مي‌شده است به‌طوريكه مستنداتي وجود دارد كه اردشير بابكان و شاپور سوم چوگان بازي مي‌كردند. در زمان ساسانيان براي اولين بار چوگان از ايران خارج شده و به چين مي‌رود. بعد از اسلام، چوگان به مصر رفته و پادشان مصر به آن علاقمند مي‌شوند.

رودكي اولين شاعري است كه پس از اسلام از چوگان صحبت مي‌كند و فردوسي نيز به كرات از آن نام مي‌برد. فردوسي قصه چوگان بازي سياوش و افراسياب را به نظم درمي‌آورد و در جاي ديگري مي‌گويد: همه كودكان را به ميدان فرست براي ديدن گوي و چوگان فرست. سعدي حافظ، ناصرخسرو و مولانا هم به چوگان اشاره كرده‌اند.

چوگان در تمام اعصار تارييخي ايران حضور داشته تا اينكه در دوره صفويه به اوج مي‌رسد. مستنداتي هم از سفير وقت اسپانيا در دوره صفويه به دست آمده است نشان مي‌دهد كه شاه عباس چوگان باز بوده و حتي پيش از اينكه به اصفهان بيايد در قزوين كه پايتخت ايران بوده چوگان بازي مي‌كرده است. بعدها هم كه در اصفهان ميدان نقش جهان را بنا مي‌نهند كه فلسفه وجودي آن براي چوگان بوده است.

اما چوگان در زمان مغولان به طور جدي از ايران خارج مي‌شود. مغولان زماني كه با فرهنگ و هنر ايران آشنا مي‌شوند چوگان بازي را نيز ياد مي‌گيرند و چون امپراطوري وسيعي داشته‌اند در سراسر امپراطوري خود آنرا رواج مي‌دهند.

بنابراين مي‌توان گفت كه گرايش كشورهاي شرق آسيا به چوگان به همين دليل است؟ كاملا همين‌طور است. چراكه عمده امپراطوري مغولان شرق آسيا را شامل مي‌شد و با علاقه آنها به چوگان، اين بازي در شرق آسيا رايج شد.

حال چطور چوگان به ديگر كشورهاي جهان رفت؟ انگليسي‌ها كه به هند مسلط شدند، چوگان را به عنوان بازي اشرافي و سلطنتي مي‌آموزند. افسران انگليسي نيز به طور حرفه‌اي چوگان را در باشگاه كلكته آموخته و با خود با انگليس مي‌برند. در سال 1860 چوگان در انگليس متداول مي‌شود. سپس از اين كشور بازي به آمريكاي جنوبي مي‌رود و به شدت رواج مي‌يابد چنانكه اكنون چوگان در آمريكاي جنوبي از همه جاي دنيا بيشتر بازي مي‌شود و طرفداران بسياري نيز دارد.

خوب چه اتفاقي براي چوگان در ايران افتاد؟ چوگان بعد از صفويه در ايران به يكباره كمرنگ شد و تا اينكه در زمان قاجار چوگان به كل از بين رفت. اما در زمان پهلوي با حضور انگيسي‌ها تا حدودي دوباره بازي مي‌شد.

دليل به محاق رفتن چوگان در دوره قاجاريه چه مواردي است؟ نه تنها چوگان كه به جرات مي‌‌توان گفت تمام آثار و مفاخر فرهنگي اين سرزمين در دوره قاجار از بين رفت. چرا اين قوم هيچ تعصبي نسبت به خاك و وطن نداشتند.

با توجه به فراز و نشيب‌هاي بسياري كه عنوان كرديد چوگان چگون احيا شد كه به شرايط امروزي رسيده است؟ از اوايل دهه 50 شمسي چوگان دوباره پا گرفت و چند باشگاه با امكانات محدود چوگان راه افتاد كه اولي در قلهك و دومي در پارك جلاليه يا همان پارك لاله كنوني بود. اما پس از انقلاب اسلامي برخي افرادي كه آشنايي با اين رشته نداشتند عليه آن بر خواستند و همزماني با جنگ تحميلي باعث شد سالها اين بازي ايراني به فراموشي برود. تا اينكه برخي چوگان‌بازهاي قديمي اين رشته را حفظ كردند و در نهايت حدود 16 سال قبل نامه‌اي را خدمت مقام معظم رهبري ارسال كرديم و شرايط سخت اين رشته را به عنوان يك بازي ايراني شرح داديم. ايشان نيز با نگاهي بزرگوارانه چوگان را تائيد كردند و عمر دوباره چوگان در ايران از آن تاريخ شروع شد. حدود 7 سال پيش هم فدراسيون چوگان با تلاش بسيار شكل گرفت و تلاش زيادي در راه احياي اين رشته انجام داد. چنانكه امروز ما در كشور 7 زمين چوگان چمن داريم.

براي فراهم آوردن امكانات و توسعه اين رشته با چه مشكلاتي مواجه‌ايد؟ مساحت زمين چوگان 8 برابر زمين فوتبال است و فراهم آوردن اين فضا خود بامشكلاتي همراه است. چوگان ورزش با اسب است و اين اسب‌ها نيز بايد آموزش ديده باشند چراكه اسب معمولي تا حركت چوگان را در هوا ببيند رام كرده و فرار مي‌كند. آموزش يك اسب چوگان كه حرفه‌اي و با سوار همراه شود سه سال طول مي‌كشد.

 

تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .