پنجشنبه، پنجم فروردین ١٣٨٩- بیست و پنجم مارس ٢٠١٠


ترکیه می‌گوید حل مناقشه هسته‌ای ایران نیازمند تلاش دیپلماتیک است

ترکیه اعلام کرد باید به راه‌حل دیپلماتیک در مناقشه‌‌ هسته‌ای ایران فرصت بیشتری داده شود.

بوراک اوزوگرگین Burak Ozugergin، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه روز چهارشنبه تاکید کرد که در مورد مناقشه هسته‌ای ایران، همچنان به تلاش دیپلماتیک بیشتری نیاز است.

سخنگوی وزارت خارجه ترکیه گفته‌ است، کشورش با دراختیار داشتن جنگ‌افزار هسته‌ای از سوی هر کشوری در خاورمیانه مخالف است اما ایران حق استفاده از انرژی هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز را دارد.

ترکیه یکی از اعضای غیر دایم شورای امنیت است.

هفته گذشته فیلیپ گوردون، معاون وزارت خارجه آمریکا در امور اروپا، از ترکیه خواسته بود از تحریم‌‌های تازه علیه ایران پشتیبانی کند.


چین راه‌حل پرونده هسته‌ای ایران را مذاکره می‌داند

چین روز پنجشنبه خواستار ادامه‌ گفت‌وگو برای حل مسئله‌ هسته‌ای ایران شد.

کین گانگ (Qin Gang)، سخنگوی وزارت خارجه‌ چین در این زمینه گفت: «چین از همه‌ طرف‌ها می‌خواهد با استفاده از راه‌های دیپلماتیک، موضوع هسته‌ای ایران را به شیوه‌ای صلح‌آمیز و از طریق مذاکره و گفت‌وگو حل کنند».

سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین در عین حال از شرکت فعال کشورش در مذاکرات فشرده‌ با همه‌ طرف‌ها خبر داد.

پس از آخرین گفتگوی نمایندگان گروه پنج به علاوه‌ یک، که چهارشنبه شب با حضور نماینده‌ چین صورت گرفت، مارک لایل گرانت (Mark Lyall Grant)، نماینده‌ بریتانیا در سازمان ملل اظهار داشت که ادامه‌ مذاکرات پیرامون اقدام‌های بعدی علیه ایران هفته‌ آینده انجام خواهد شد.

 


رسول بداغی، از اعضای کانون صنفی معلمان ایران، در زندان دست به اعتصاب غذا زده است

خبرهای دریافتی از ایران حاکی از آنست که رسول بداغی، عضو هیئت مدیره کانون صنفی معلمان ایران از ۲۶ اسفند ماه دست به اعتصاب غذا زده است.

گفته می شود دلیل اعتصاب غذای این فعال حقوق معلمان، اعتراض به وضعیت نامعلومش پس از حدود هفت ماه بازداشت است.

در ایران برخی دیگر از فعالان حقوق معلمان از جمله فرزاد کمانگر و هاشم خواستار، نیز در زندان به سر می برند.

در آستانه سال هشتاد و نه، برخی دیگر از زندانیان سیاسی در زندان اوین نیز اعلام کرده بودند که در اعتراض به نبودن حداقل امکانات، بلاتکلیفی وضعیت، نداشتن اجازه مرخصی استحقاقی و استعلاجی و موارد دیگر دست به اعتصاب غذا می زنند.


شرکت چين در گفتگوهای مربوط به تحريم ايران

چين برای نخستين بار روز چهارشنبه اعلام کرد که در گفتگوهای مرتبط با تحريم ايران به دليل مخالفت با خواست سازمان ملل برای توقف غنی‌سازی اورانيوم، شرکت خواهد کرد.

ديپلمات‌ها در سازمان ملل می‌گويند، ليو زِنمين، مذاکره‌کننده‌ی چين در مورد بحران هسته‌ای ايران، که به‌تازگی به اين سمت منصوب شده، آمادگی کشورش برای بحث در مورد متن پيشنهادی آمريکا برای تحريم ايران را اعلام کرده است.

پيش از اين چين ماه‌ها از شرکت در گفتگوها در مورد مسئله‌ی هسته‌ای ايران اجتناب می‌کرد و يا تنها به فرستادن ديپلمات‌های دون‌‌پايه برای مذاکرات مقام‌های عالی‌رتبه‌ی سياسی در اين مورد، اکتفا می‌کرد.

با اين همه منابع ديپلماتيک در سازمان ملل می‌گويند که چين همچنان بر اين موضع است که نه تحريم اقتصادی، که مذاکره بهترين راه برای حل و فصل بحران هسته‌ای ايران است.


99نفر با امضای نامه ای خواستار آزادی امید منتظری شدند

فعال اجتماعی و مدنی ایرانی و غیر ایرانی، در بیانیه ای خواستار آزادی بی قید و شرط امید منتظری شدند.

امید منتظری که از روز هفتم دی ماه در بازداشت به سر می برد، در تاریخ دهم بهمن ماه، به دادگاه جمعی آورده شد و مورد محاکمه قرار گرفت. وی در دادگاه به تبانی برای اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام متهم شد. شعبه پانزده دادگاه انقلاب امید منتظری را به شش سال حبس تعزیری محکوم کرده است.

۹۰۰ امضا کننده این نامه همچنین خواستار رسیدگی عادلانه به پرونده امید منتظری شده اند.

امید منتظری، بیست و سه ساله، دانشجوی رشته حقوق دانشگاه علامه طباطبایی است و در برخی نشریات در حوزه اندیشه و ادبیات فعالیت می کرد.


نشانه‌های تازه از دخالت ایران در ناآرامی‌های افغانستان


شبه‌نظامیان طالبان
در گیرودار مناقشه اتمی ایران، رسانه‌های بین‌المللی نشانه‌های تازه‌ای از دخالت این کشور در ناآرامی‌های افغانستان را گزارش کرده‌اند. کشف تله‌های انفجاری "ای اف پی" از جمله این نشانه‌ها تلقی می‌شود.

تازه‌ترین دلیل تشدید بدگمانی‌ها نسبت به دخالت ایران در ناآرامی‌های افغانستان، پخش یک فیلم ویدئوئی در زمینه نحوه عملکرد تله‌های انفجاری معروف به "ای اف پی" (Explosively Formed Projectiles) است. این فیلم نشان می‌دهد که چگونه یک کامیون ارتشی به وسیله ای اف پی مورد حمله قرار می‌گیرد. این نوع بمب‌ها، که قبلا در عراق مورد استفاده شورشیان قرار می‌گرفت، اکنون در دسترس طالبان قرار گرفته است.

اتهامی که تکرار می‌شود

در سال ۲۰۰۴ میلادی، هنگامی که تله‌های انفجاری ای اف پی در عراق خسارات زیادی به بار آورد، نظامیان آمریکائی و انگلیسی مدعی شدند که این سلاح‌ها ساخت ایران است و از سوی این کشور در اختیار شورشیان شیعی قرار می‌گیرد. دلیل این ادعا آن بود که نیروهای آمریکائی و انگلیسی تعداد زیادی از این نوع تله‌های انفجاری را در مناطق شیعی نشین جنوب عراق کشف کردند. از همان زمان مطرح شد که سلاح‌ها یا به صورت ساخته شده در اختیار شورشیان قرار می‌گیرد و یا قطعات آن پس از ورود به عراق سرهم بندی می‌شود.

در ویدئوی تبلیغاتی تازه‌ای که برای نشان دادن قدرت تله‌های انفجاری ای‌اف پی پخش شده، دوربین، یک کامیون نظامی را، هنگام عبور از جاده‌ای در افغانستان نشان می‌دهد. این کامیون، به وسیله گلوله "ای اف پی" که از دور شلیک می‌شود، مورد اصابت قرار می‌گیرد. به گزارش "ولت آنلاین" پخش این فیلم، احتمالا یک گزارش تازه روزنامه انگلیسی ساندی تایمز را مورد تایید قرار می‌دهد.

آموزش طالبان در ایران

ساندی تایمز اخیرا به نقل از دو فرمانده طالبان نوشته است:«افسران ایرانی، اسلامگرایان افغانی را در عرصه تاکتیک‌های جنگ چریکی آموزش می‌دهند. یکی از دوره‌های سه ماهه آموزشی، در زمستان ۲۰۰۹ برگزار شد.»

به ادعای این دو فرمانده طالبان، داوطلبان افغانی از طریق مرز نزدیک به زاهدان وارد ایران شدند و پس از طی مسافتی یک ساعته با خودرو، به کمپ ویژه ایران در کویر رسیدند.»

فرماندهان طالبان به ساندی‌تایمز گفته‌اند:« در کمپ ایرانی، داوطلبان یک ماه می‌آموختند که چگونه می‌توانند کاروان خودروهای ناتو را مورد حمله قرار دهند و پیش از رسیدن نیروی کمکی فرار کنند. در ماه دوم نحوه کارگذاشتن و استفاده از تله‌های انفجاری آموزش داده می‌شد و ماه سوم به فراگیری نحوه حمله به پایگاه‌ها و پست‌های کنترل نظامی اختصاص داشت.»

ایران، از عراق تا افغانستان

به گزارش ولت‌آنلاین، نیروهای ناتو، مدت‌ها است ایران را به پشتیبانی تسلیحاتی از شورشیان افغانستان متهم می‌کنند. در تابستان سال ۲۰۰۸ میلادی، "جیمز آپاتورای"نماینده وقت سازمان ملل متحد در افغانستان ادعا کرد که سلاح‌های ساخت ایران در تعداد زیاد به دست شورشیان افغانستان رسیده‌است. به تازگی "کارل آیکنبری" سفیر آمریکا در افغانستان نیز، شبیه این ادعا را تکرار کرد. وی گفت:«ایران، یا عناصری از حکومت ایران، طالبان را با آموزش نظامی و اسلحه تقویت می‌کنند.»

ولت آنلاین می‌نویسد:« کارشناسان در باره همکاری حکومت شیعی ایران با طالبان سنی اختلاف‌نظر دارند. طالبان در دوران سلطه خود شیعیان هزاره را قتل‌عام می‌کردند. به همین دلیل، میان آن‌ها و جمهوری اسلامی ایران دشمنی وجود داشت.»

اما برخی دیگر از کارشناسان نیز معتقدند که جمهوری اسلامی، در شرایطی که زیر فشار غرب و تحریم‌های اقتصادی بقای خود را در خطر می‌بیند، بیش از گذشته می‌کوشد با تقویت شورشیان در عراق، افغانستان، لبنان و فلسطین، درگیری دشمنان خود را در مناطق همسایه گسترش دهد.

تله‌های ای اف پی چیستند؟

تله‌های انفجاری ای اف پی، از یک استوانه فلزی و یک چاشنی انفجاری تشکیل می‌شوند. یک طرف استوانه بسته است. پس از پر کردن استوانه با مواد منفجره، در طرف دیگر آن یک ورقه آهنی یا مسی قرار می‌گیرد. با زدن چاشنی، ورقه مسی یا آهنی، شکل گلوله به خود می‌گیرد و می‌تواند از فاصله ۱۰۰ متری در حفاظ ضدگلوله‌ای که قطر آن ۱۰ سانتی متر است، شکاف ایجاد کند.

تعداد زیادی ای اف پی می‌توانند در فاصله‌های نزدیک کنار جاده جاسازی و با کشیدن یک چاشنی به سوی هدف پرتاب شوند. هدف‌گیری این تله‌ها بسیار دقیق‌تر از تله‌های انفجاری سابق است.

به گزارش ولت آنلاین، نیروهای ناتو در افغانستان بیمناک آن هستند که شورشیان طالبان با دسترسی به تله‌های انفجاری جدید، تلفاتی بیش از گذشته به بار آورند.

جواد طالعی

تحریریه: فرید وحیدی


تمایل دولت به خانه‌نشین کردن زنان
در آخرین روزهای کاری سال ۸۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح کاهش ساعت کار زنان کارمند متاهل را تصویب کرد. آزاده کیان استاد جامعه‌شناسی دانشگاه پاریس می‌گوید این طرح نیز در راستای سوق دادن زنان به درون خانه‌‌هاست.

دویچه‏وله: خانم کیان، طرح کاهش ساعات کاری زنان متأهل با تأمین حقوق و مزایا که در آخرین روزهای کاری سال ۱۳۸۸ در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد، به نظر شما، خدمت به زنان کارمند است یا این که به ضرر آن‏ها است؟

آزاده کیان: اگر کاهش ساعات کاری زنان متأهل باعث اشتغال‏زایی برای زنان دیگر بشود، می‏توانم بگویم در کل مثبت است. اما به‏نظر چنین نمی‏آید. چرا که این قانون هم باید در چهارچوب سیاست‏های کلی دولت فعلی در مورد زنان و خانواده در نظر گرفته شود و در این صورت می‏بینیم که نگرش دولت فعلی نسبت به اشتغال زنان بسیار محافظه‏کارانه و سنتی‏ است و اساساً جایگاه زنان را بیشتر در درون خانواده می‏بینند تا اجتماع. به همین دلیل ارج و قربی هم برای اشتغال زنان قائل نیستند.

این طرح هم‏چنین شامل دو بخش دیگر می‏شود که یکی منع کار زنان در شیفت شب و دیگری بازنشستگی پیش از موعد کارمندان زن است. شاید اگر هر کارمند زنی این دو مورد را بشنود، ممکن است فکر کند به نفع‏ او است. ولی تاثیری که در کل جامعه و در کار زنان به طور کلی می‏گذارد، می‏تواند مثبت باشد؟

در درجه‏ی اول نباید فراموش کنیم که همان‏طور که گفتم، اساساً در ایران به اشتغال زنان ارج‏گذاری نمی‏شود؛ مستقل از این که شغل این زن چه باشد. گفتمان مسلط هم این است که زن می‏تواند شاغل باشد، به شرط این که درآمد شوهرش مکفی نباشد. در نتیجه‏ ارجی برای فعالیت‏های اجتماعی و اقتصادی زنان قائل نیستند.

از یک سو، این قانون فقط می‏تواند به زنانی اطلاق شود که در بخش رسمی اقتصاد اشتغال دارند. اما فراموش نکنیم که ۵۰درصد نیروی فعال ایران، به خصوص زنان، در بخش اقتصاد سایه‏ای مشغول به‏کار هستند و اساساً دولت کنترلی روی اقتصاد سایه ندارد که بتواند این قوانین را در آن بخش هم پیاده کند.

از سوی دیگر اگر بر مبنای این طرح، زنان در برخی مشاغل مانند پرستاری، پزشکی و یا زنانی که از دو سال قبل شب‏ها به عنوان راننده‏ی تاکسی (برای خانم‏ها) کار می‏کنند، اجازه‏ی اشتغال به کار در شب نداشته باشند، به این معنا خواهد بود که جمعیت زنان در شب نباید مریض شود، نباید بیمارستان برود و نباید احتیاج به تاکسی پیدا کند. به همین دلیل حتی در شیوه‏ی پیاده کردن و عمل‏کرد این مصوبه هم جای سؤال بسیار است.

گفته می‏شود طرحی که اکنون در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده، اگر از تصویب مجلس بگذرد و به مرحله‏ی اجرا دربیاید، ممکن است روی میزان استخدام زنان تأثیر منفی بگذارد و کارفرمایان با تصویب این طرح، دیگر تمایلی به استخدام کارمند زن نداشته باشند. آیا به نظر شما، این ارزیابی درست است؟

بله کاملا با آن موافق هستم. در حال حاضر هم کارفرمایان به همان دلایلی که در بالا اشاره کردم، تمایل چندانی به استخدام زنان ندارند. اگر قرار باشد خانم‏ها ساعات کاری کم‏تری را با همان حقوق و مزایا داشته باشند، بالطبع کارفرمایان ترجیح می‏دهند مردان را به جای زنان به ‏کار بگمارند.

از طرف دیگر، تمام قوانین موجود در ایران هم با این استدلال که «نقش نان‏آوری خانواده را مردان دارند» برای برتری مردان به زنان دلیل می‏آورد. با همین استدلال هم دست‏مزد زنان کم‏تر است و هم تعداد بسیار کم‏تری از خانم‏ها شاغل هستند و در قوانینی مانند قانون ارث هم مردان دوبرابر زنان ارث می‏برند. اگر این مصوبه‏ی جدید هم تصویب شود، می‏توان انتظار داشت که درصد اشتغال زنان در بخش اقتصاد رسمی نسبت به آن‏چه هم که الان در ایران هست، کاهش چشم‏گیری پیدا کند.

ولی از آن‏جایی که به دلیل شرایط بسیار وخیم اقتصادی و پایین آمدن قدرت خرید خانواده‏ها به دلیل تورم، به هرحال زنان مجبور هستند کار کنند، می‏توان انتظار داشت که تعداد زنان شاغل در بخش غیررسمی اقتصاد افزایش چشم‏گیری پیدا کند که در آن‏جا نه حقوق اجتماعی دارند و نه بازنشستگی دارند و درآمدشان هم کم‏تر خواهد بود.

خانم کیان، طرف‏داران این طرح، مساله را به کشورهای اروپایی ارجاع می‏دهند و استدلال می‏کنند که طبق آمار منتشر شده، مثلا در آلمان ۸۵درصد زنان کارمند و در سوییس ۸۰درصد آنان در مشاغل نیمه‏وقت کار می‏کنند. آیا این استدلال به نظر شما درست است؟

به هیچ‏وجه؛ تمام تحقیقاتی که ما چه راجع به آلمان و فرانسه و چه کشورهای دیگر داریم، نشان می‏دهد که خانم‏هایی که به طور نیمه‏وقت کار می‏کنند، مجبور هستند به طور نیمه‏وقت یا پاره‏وقت کار کنند. این انتخاب خود خانم‏ها نیست.

برای مثال در فرانسه، بیش از ۶۵درصد از خانم‏های شاغل در مشاغلی کار می‏کنند که مجبورند پاره‏وقت یا نیمه‏وقت کار کنند و بالطبع درآمد و دستمزد‏شان هم پاره‏وقت و نیمه‏وقت است. وقتی شما اجباراً در این مشاغل مشغول به کار هستید، ترفیع اجتماعی و شغلی‏تان هم نسبت به کسانی که به‏طور تمام‏وقت کار می‏کنند بسیار کم‏تر خواهد بود.

به همین دلیل، به هیچ‏وجه این به انتخاب خود خانم‏ها نیست. بلکه روابط اجتماعی جنسیتی است که این مسائل را در این کشورها بر زنان تحمیل می‏کند. جمهوری اسلامی اگر می‏خواهد از کشورهای دیگر الگوبرداری بکند، بهتر است آن‏جایی الگوبرداری کند که حداقل در جهت تساوی حقوق زنان و مردان باشد.

به طور کلی در کشورهای پیشرفته، مثلا در فرانسه که شما در آن‏جا زندگی می‏کنید، آیا تسهیلاتی برای زنان کارمند، فقط به واسطه‏ی زن بودن‏شان، در نظر گرفته می‏شود یا خیر؟

خیر؛ چون اساساً با مصوبات اتحادیه‏ی اروپا هم‏خوانی ندارد. چرا که شما نمی‏توانید خواهان آن باشید که همان حقوق و مزایایی را که مردان دارند داشته باشید، ولی از سوی دیگر خواهان یک سری مزایا صرفا به خاطر زن بودن‏تان باشید.

آن‏چه زنان فرانسه خواهان آن هستند، دست‏یابی به حقوق و دست‏مزد برابر با مردان و نیز دست‏یابی بیش از پیش به مشاغلی است که از حقوق و مزایای بالا و از پرستیژ اجتماعی بالا برخوردار هستند و قدرت تصمیم‏گیری بالایی دارند. در کشور فرانسه هم مانند بسیاری از کشورهای دنیا، متاسفانه هنوز برابری واقعی بین زن و مرد در مشاغل بالا و مهم وجود ندارد و این جزو خواسته‏های زنان است.

اما اکثر زنان فرانسه خواهان آن نیستند که به عنوان مادر بودن یا زن بودن امتیازات خاصی به آنان داده شود، بلکه می‏خواهند به عنوان انسان بودن و به عنوان یک فرد، از همان امکاناتی برخوردار باشند که آقایان از آن‏ها برخوردارند.

مصاحبه‌گر: میترا شجاعی

تحریریه: فرید وحیدی


تعدیل تحریم‌ها علیه ایران از سوی آمریکا
آمریکا خواهان تحریم ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد است
در راستای صدور قطعنامه‌ای به منظور برقراری تحریم‌های جدید علیه ایران، آمریکا از برخی پیشنهادات شدید خود صرف‌نظر کرده است. به نوشته روزنامه "وال استریت ژورنال" تغییر این پیشنهادات از انزوای کامل ایران جلوگیری خواهد کرد.

روزنامه آمریکایی "وال استریت ژورنال" به نقل از منابع آگاه گزارش داد، که دولت آمریکا با پذیرش تغییراتی در پیشنهادات تنبیهی خود در صدد جلب حمایت اکثریت اعضای شورای امنیت برای برقراری تحریم‌های جدید علیه ایران است.

به گفته این روزنامه آمریکایی، تصویب این اقدامات تنبیهی میتوانست سبب انزوای کامل جمهوری اسلامی شود. پیشنهادات جدید بیش از همه کانون‌های قدرت در ایران از جمله سپاه پاسداران را هدف خود قرار داده‌اند. پیشنهادات جدید آمریکا بر اساس تحریم‌های موجود علیه جمهوری اسلامی تهیه شده است.

آمریکا خواهان تصویب دور جدیدی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی در شورای امنیت سازمان ملل متحد است. چین و روسیه به عنوان دو عضو دایمی شورای امنیت تاکنون نظر مساعدی درباره تحریم‌های جدید علیه ایران نداشته‌اند.

وال استریت ژورنال، هدف آمریکا را از این تغییرات و تعدیلات، همکاری روسیه و چین در برقراری تحریم‌های تازه علیه ایران دانسته است. سخنگوی وزارت امورخارجه چین در روز پنج‌شنبه (۵ فروردین) بار دیگر از طرف‌های درگیر خواست، که با از سرگیری مذاکرات، مناقشه اتمی را از طریق صلح‌آمیز حل و فصل نمایند.

در مقابل احمدی‌نژاد، در هفته‌های گذشته کشورهای غربی را متهم کرده بود، که به صورت تصنعی درباره برنامه اتمی ایران دست به جوسازی می‌زنند. احمدی‌نژاد در مراسم افتتاح سد جدیدی بر کارون در جنوب غربی ایران مدعی شد، که آمریکا نگران ساخت بمب اتمی از جانب جمهوری اسلامی است. وی افزود: «اما پاسخ این است، که آمریکا نه تنها بمب اتمی ساخته، بلکه حتا از ان استفاده نیز کرده است. حال باید چه کسی نگران باشد؟» اشاره احمدی‌نژاد به پرتاب دو بمب اتمی بر شهرهای ژاپنی هیروشیما و ناگازاکی در خلال جنگ‌جهانی دوم از سوی آمریکا است.

SI/FW


سانسور در اینترنت به کمک فن‌آوری شرکت‌های غربی
شرکت آمریکایی سیسکو تجارت نرم‌افراری و سخت‌افزاری کلانی با چینی‌ها دارند
خودداری شرکت گوگل از همکاری با دولت چین در سانسور اینترنت یک مورد استثنایی است و شرکت‌های غربی همچون سیسکو و موتورولا در تامین فن‌آوری سانسور اینترنت همچنان به چین و دیگر کشورها کمک می‌کنند.

به نوشته روزنامه آلمانی تاگس‌سایتونگ، عقب‌نشینی شرکت گوگل از مشارکت در سانسور اینترنت در چین اقدام مناسب و مثبتی است، لیکن مهم آن است که دیگر شرکت‌های فعال در این عرصه، مثل مایکروسافت و یاهو نیز به چنین اقدامی دست بزنند.

اما هنوز نشانه‌ای از علاقمندی این شرکت‌ها برای دست کشیدن از محدود ساختن دسترسی به اطلاعات از طریق اینترنت دیده نمی‌شود. و عجیب‌تر آنکه شرکت‌های مایکروسافت و یاهو اخیرا اعلام کرده‌اند بدون توجه به سانسور حاکم برفضای مجازی در چین، فعالیت‌های خود در این کشور را توسعه خواهند داد.

علاوه بر یاهو و مایکروسافت، شرکت‌هایی که در توسعه‌ی زیرساخت‌های اینترنت در چین نقش دارند در فراهم‌سازی سانسور اینترنت در این کشور همکاری می‌کنند. در این زمینه نقش پررنگ‌تر را شرکت سیسکو (Cisco) برعهده دارد که درگیر تجارت کلان با چینی‌هاست. شرکت سیسکو که آمریکایی و مرکز آن کالیفریناست، مهمترین شرکت در انتقال فن‌آوری ارتباطات است که با دولت چین در کنترل شهروندان چینی در عالم مجازی با پکن همکاری می‌کند.

روزنامه‌ی بریتانیایی گاردین در گزارشی نوشته است، نزدیک به ۶۰ درصد فن‌آوری‌هایی که دولت چین به وسیله‌ی مطالب منتشر شده در اینترنت را کنترل می‌کند، از طریق شرکت آمریکایی سیسکو تامین شده است.

به نوشته‌ی تاگس‌سایتونگ، شرکت‌های موتورولا، اوراکل و نورتل از جمله‌ی دیگر صادرکنندگان فن‌آوری اینترنتی به چین هستند. براساس برآورد روزنامه‌ی گاردین، شرکت سیسکو سالانه ۵۰۰ میلیون دلار سخت‌افزارهای اینترنتی در چین می‌فروشد.

یک سخنگوی شرکت سیسکو به روزنامه‌ی تاگس‌سایتونگ گفته است: ما با سانسور در اینترنت که برعلیه آزادی عقیده باشد، مخالف هستیم، اما سیسکو نمی‌تواند در برابر سوءاستفاده‌ای که از فنآوری این شرکت می‌شود، کاری انجام دهد.

فعالان حقوق شهروندی همواره خواهان ممنوعیت صدور فن‌آوری فیلترینگ اینترنت به کشورهایی نظیر چین هستند. اما این درخواست‌ها به دلیل مقاومت بخش اقتصاد عملی نمی‌شوند. با این حال بسیاری از فعالان حقوق مدنی از اقدام شرکت گوگل اظهار خوشحالی و خرسندی می‌کنند.

سانسور اینترنت در ۶۰ کشور

اقدام شرکت گوگل در خودداری از همکاری با دولت چین در همکاری برای سانسور، همراهی با تلاش‌های دولت باراک اوباماست که می‌خواهد از طریق کمک به دسترسی آزادانه به اینترنت، رژیم‌های اقتدارگرا را زیر فشار قرار دهد.

دو هفته پیش وزارت دارایی ایالات متحده آمریکا که مسئولیت نظارت بر تحریم‌های این کشور علیه ایران را بر عهده دارد، تحریم صدور نرم‌افزارهای ارتباطات در شبکه‌های اینترنتی به ایران را لغو کرد تا از این طریق به گسترش استفاده از این ابزارها توسط ایرانی‌ها کمک کند.

چین تنها کشوری نیست که در صدد مهار اینترنت و جلوگیری از گردش آزادی اطلاعات در شبکه‌ی مجازی است. بنا بر گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، در سال ۲۰۰۹ اینترنت در بیش از ۶۰ کشور جهان توسط رژیم‌های استبدادی و اقتدارگرا سانسور می‌شود، که در قیاس با سال گذشته دو برابر شده‌اند.

سازمان گزارشگران بدون مرز می‌گوید تشدید سانسور اینترنت در این کشور، با افزایش نقش و اهمیت این ابزار نوین ارتباطی در گردش اطلاعات نسبت مستقیم دارد. ایران مثال بارزی در این زمینه است.

جنبش اعتراضی ایرانیان به نتایج انتخابات در سال گذشته، برای رساندن صدای خود به جهانیان از اینترنت بهره‌ی فراوان برد. اینترنت در کنار تلفن موبایل نه تنها مهمترین ابراز جنبش سبز برای اطلاع‌رسانی، حتی اصلی‌‌ترین وسیله برای ارتباط و سازماندهی بود. اما این بهره‌گیری دیری نپایید و حاکمیت ایران پس از غافل‌گیری نخستین، همه نیروی خود را برای مهار آن‌ها به کار گرفت.

اکنون در ایران تمام وبسایت‌ها پایگاه‌هایی که به نحوی در اطلاع‌رسانی آزاد نقش داشتند فیلتر شده‌اند. علاوه براین، حکومت ایران با کاستن از سرعت اینترنت در زمان‌های مقتضی، دامنه‌ی کنترل خود بر اینترنت را افزوده است.


 

"ندا و کاسپین 20 فروردین ماه آشنا شدند و این آشنایی بعد از دوماه به مرحله نامزدی رسیده بود. يعنی بحث خواستگاری مطرح شده بود و قرار بود رسما با هم ازدواج کنند که تظاهرات شروع و ندا شهید شد."

مادر ندا آقا سلطان

وی افزود:" نه فقط سفر به اسرائیل، بلکه کاسپین ماکان هر کاری که انجام می دهد و هر جایی که می رود تصمیم شخصی خود اوست و هیچ کسی او را به عنوان نماینده انتخاب نکرده است. او نه نماینده ندا، نه نماینده خانواده آقا سلطان و نه نماینده مردم ایران است و کارهای او را به حساب ندا يا خانواده ندا و مردم ایران نگذارید."

مادر ندا آقا سلطان در پایان از همگان درخواست کرد: " اجازه دهید روح دخترم کمی آرام بگیرد و حداقل روحش در آرامش باشد. دختر من آدمی سیاسی نبود و هیچ نکته سیاسی در زندگی او و زندگی خانواده ما وجود نداشت. او مثل سایر بچه هایی که کشته شدند ، کشته شد و هیچ فرقی با بچه های دیگرمان که شهید شده اند ندارد. روح او را آرام بگذارید."

هدی آقا سلطان، خواهر ندا نیز تاکید کرد که کارها و سخنان کاسپین ماکان باید به حساب شخصی خود او گذاشته شود و کارهای او هیچ ارتباطی به ندا و خانواده آقا سلطان ندارد.

او با رد برخی شایعات در باره رابطه ندا و کاسپین گفت:"برخی سایت ها به نقل از من ادعا کرده اند که رابطه ندا و کاسپین تمام شده بود و .... در حالی این قضیه صحت ندارد."

هدی آقا سلطان در پاسخ به این سوال که گفته می شود خود شما در ایمیلی چنین قضیه ای را عنوان کرده اید، توضیح داد: "من در آن ایمیل که برای یک کارگردان فرستاده بودم، نوشته بودم که کاسپین نامزد رسمی ندا نبود؛ دو ماه با هم دوست بودند و این دوستی تا خواستگاری پیش رفته بود و قرار بود با هم ازدواج کنند که ندا شهید شد. من می توانم متن ایمیلم را برای شما بفرستم تا ببینید که ادعای این سایت ها صحت ندارد، اما قضیه اصلی این نیست. بلکه قضیه الان این است که کاسپین حق ندارد به خاطر بهره برداری شخصی خود يا هر دلیل دیگری، از نام ندا سوء استفاده کند."

http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2010/03/100324_makan_neda_israel.shtml


استاندارد زندگی در تهران و شهرهای دیگر جهان
آرم مؤسسه
مؤسسه‌ی بین‌المللی "شرایط کار در خارج" (ئی سی ای ECA) استاندارد زندگی در ۲۵۴ شهر بزرگ جهان را بررسی کرده است. برن و کپنهاک بر سکوی نخست ایستاده‌اند. بغداد آخرین رتبه را دارد و تهران تنها ۲۳ رده از بغداد جلوتر است.

مؤسسه‌ی معتبر بین‌المللی "شرایط کار در خارج" هر سال استاندارد زندگی در شهرهایی را که بازرگانان و نمایندگان شرکت‌های بین‌المللی به آنها رفت‌وآمد دارند، زیر ذره‌بین قرار می‌دهد. هدف این پژوهش، کمک به شرکت‌ها و مؤسسه‌هایی است که نمایندگان خود را به این شهرها می‌فرستند. آنها می‌توانند بر اساس یافته‌های مؤسسه‌ی "ئی سی ای" حقوق ومزایای کارکنان خود را تعیین کنند.

در این پژوهش‌ها شرایط زندگی بازگانان و نمایندگان شرکت‌ها، هم در محل اقامت خودشان و هم در شهرهایی که آنها موقتا برای کار در آنها زندگی می‌کنند در نظر گرفته می‌شود. مثلا برای بسیاری از بازرگانان آسیایی، سنگاپور محبوب‌ترین محل هم برای کار و هم برای زندگی است، در صورتی که بیشتر بازرگانان اروپایی به این شهرچندان علاقه‌ا‌ی ندارند.

"بهترین‌ها و بدترین‌ها"

 سخنگوی مؤسسه‌ی "ئی سی اِی" می‌گوید: «تاسیسات زیربنایی عالی، بهداشت و درمان درجه‌ی یک، آلودگی هوای بسیار کم، آمار پایین بزهکاری و یک فضای چندفرهنگی مطلوب؛ همه‌ی این عوامل شهر برن و کپنهاک را نزد بازرگانان محبوب کرد‌ه‌اند.»

این دو شهر مشترکا مقام نخست را کسب کرده‌اند.

در آخرین رده (۲۵۴) بغداد قرار دارد و پیش از آن، یعنی در رده‌ی ۲۵۳ نام کابل به چشم می‌خورد. علت این امر، بیش از هر چیز ناامنی در این شهرهاست. البته بر اساس نتایج این پژوهش، کراچی پاکستان (۲۵۲) و پیونگ یانگ، پایتخت کره‌ی شمالی (۲۵۱) خیلی بهتر از بغداد و کابل نیستند.

آلمان و اروپا

از آلمان ۶ شهر انتخاب شده بودند: برلین، بن، دوسلدورف، فرانکفورت، مونیخ وهامبورگ. همه این شهرها در میان "بهترین‌۱۵ شهر جهان" هستند.

بر اساس پژوهش "ئی سی ای" شهرهای بن، دوسلدورف و فرانکفورت بالاترین استاندارد زندگی را در خود آلمان دارند. پس از آنها مونیخ (۱۱)، هامبورگ (۱۳) و برلین (۱۵) قرار گرفته‌اند.

شهرهای آلمان در مقایسه با بسیاری از شهرهای معروف اروپایی، مانند رم (۳۶)، لندن (۳۱)، استکهلم (۲۱) و پاریس (۲۰) وضعیت بهتری دارند.

به اعتقاد پژوهشگران "ئی سی ای" در میان شهرهای اروپای شرقی، استاندارد زندگی در لوبلیانا، پایتخت اسلوانی (۲۷) و زاگرب (۴۵) پایتخت کرواسی بالاتر از بقیه شهرهاست.

از نظر "امنیت شخصی" و "کیفیت هوا"، می‌توان گفت که شهرهای روسیه (۱۳۰) و سنت‌پترزبورگ (۱۳۱) در مقیاس اروپایی "رفوزه" شده‌اند.

آسیا و هندوستان

محبوب‌ترین شهر آسیایی نزد بازرگانان کشورهای گوناگون، سنگاپور است که در رده‌ی ۵۵ قرار گرفته است. یوکوهاما (۶۲) و هنگ کنگ (۶۳) هم برای آنها شهرهای مطلوبی هستند.

آلودگی هوا در دهلی نو (۱۸۸) و پکن (۱۲۷) باعث شده است که این بازرگانان و نمایندگان شرکت‌های بین‌المللی با رغبت کمتری به این شهرها سفر کنند. اصولا بازرگانان وضعیت بهداشت و سلامتی را در آسیا نامناسب می‌دانند.

نام تهران در بیانیه‌ی مطبوعاتی "ئی سی ای" برده نشده است. در پی تقاضای بخش فارسی دویچه وله یکی از مسئولان این مؤسسه لیست کامل کشورها و نیز علت اینکه چرا استاندارد تهران اینچنین محاسبه شده را اعلام کرد. «تفاوت فرهنگی، تعداد کم خارجیان، جاده‌ها و تاسیسات زیربنایی بد، کمبود رسانه‌های بین‌المللی باکیفیت، نبود امکانات برای گذراندن وقت آزاد و مشکل زبانی از جمله معضلاتی هستند که تهران را به پایین جدول سوق داده‌اند. توصیه‌ی مؤسسه‌ی ما برای اضافه حقوق کسانی که قرار است در تهران کار کنند، ۳۰ درصد است. این بالاترین رقمی است که ما برای کشورهایی که استاندارد زندگی در آنها پایین است، توصیه می‌کنیم.»

آفریقا

قاره‌ی آفریقا در مجموع برای بازرگانان و نمایندگان شرکت‌های بین‌المللی زیاد جذاب نیست. علت این امر معضلات احتماعی و امنیت شخصی ذکر شده است. شهر تونس که در فهرست مؤسسه‌ی "ئی سی ای" رده‌ی ۷۹ را به خود اختصاص داده، محبوب‌ترین شهر آفریقایی نامیده شده. پس از آن کیپ تاون (۹۵) و ژوهانسبورگ (۹۹) قرار گرفته‌اند.

آمریکا

برای بازرگانان اروپایی‌، ونکوور (۲۱) مجبوب‌ترین شهر آمریکای شمالی است. آنها علاوه بر ونکوور، به دو شهر دیگر کاناد، تورنتو (۲۵) و اوتاوا (۲۷) هم با رغبت سفر می‌کنند. بوستون در مقایسه‌ی بین‌المللی رتبه‌ی ۳۲ را کسب کرده است.

مهم‌ترین معضلی که در رابطه با آمریکای جنوبی نام برده شده، کیفیت هواست. مثلا شهر مکزیکوسیتی به دلیل آلودگی بیش از حد هوا در رده‌ی ۱۳۴ قرار گرفته است. معضل دیگر "امنیت شخصی" است که باعث شده سائو پاولو و ریودوژانیرو بطور مشترک رتبه‌ی ۱۲۴ را کسب کنند.


روسیه: تحریم های ایران باید هدفدار باشد

روسیه می گوید این کشور خواستار ادامه گفتگوهای اتمی جامعه جهانی با ایران است و در صورت تصویب تحریم های جدید علیه این کشور، این تحریم ها باید هدفدار باشد.

سرگئی ریابکو، معاون وزیر خارجه روسیه درباره تلاش آمریکا برای افزایش تحریم های ایران گفت اگر در این باره تصمیمی صورت گیرد، باید به صورت هدفمند باشد و نباید مردم این کشور را تنبیه کرد.

آقای ریابکو همچنین از ایران و اعضای گروه ۱+۵ خواست به صورت سازنده به گفتگوهای هسته ای ادامه دهند.

به گفته او وضع تحریم های گسترده که مردم ایران را هدف قرار دهد، برای روسیه غیرقابل قبول خواهد بود.

در پی به نتیجه نرسیدن گفتگوهای هسته ای گروه ۱+۵ با ایران برای توقف غنی سازی اورانیوم، آمریکا و کشورهای غربی در پی تشدید تحریم های این کشور هستند.

آقای ریابکو درباره تلاش کشورهای غربی عضو این گروه گفت: "هدف از اعمال تحریم باید تقویت پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای باشد."

او در این حال بر رویکرد دوگانه در مذاکرات اتمی با ایران تاکید کرد.

سرگئی ریابکو گفت: " رویکرد نخست، تلاش برای یافتن راه حل دیپلماتیک برای موارد نگرانی ماست. این نگرانی در آخرین گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی منعکس شده است... رویکرد دوم، وضع تحریم است. در چند سال گذشته چند قطعنامه تصویب شده است. در حال حاضر شرکای غربی ما در پی یک قطعنامه جدید هستند."

آقای ریابکو افزود گروه ۱+۵ قصد ندارد از ادامه گفتگوها با ایران شانه خالی کند و در حال حاضر تنها مشغول بررسی این نکته است که آیا اعمال تحریم های بیشتر علیه این کشور ضرورت دارد یا خیر.

مدیران سیاسی وزارتخانه های امورخارجه اعضای گروه ۱+۵ روز چهارشنبه درباره پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا گفتگو کردند.

چین که پیش تر از گفتگو در این باره سرباز زده بود، در جلسه روز چهارشنبه با این پیشنویس مخالفت کرد.

روسیه هم گفته است که خواستار کاسته شدن از شدت تمهیدات پیشنهادی آمریکا برای افزایش تحریم های ایران است.

در این حال، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی اعلام کرد ایالات متحده برای جلب حمایت روسیه و چین از تصویب قطعنامه جدید علیه ایران، بعضی از موارد مطرح شده در پیشنویس پیشنهادی خود را حذف خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، آمریکا از تلاش برای ممانعت از ارائه خدمات به وسیله هواپیمایی جمهوری اسلامی و کشتیرانی جمهوری اسلامی در خارج از ایران منصرف شده و بند مربوط به منع ارائه خدمات بیمه ای به شرکت های ایرانی و صادرات و واردات کالا به این کشور را نیز حذف خواهد کرد.

گروه ۱+۵ هفته آینده به بررسی پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا ادامه خواهد داد.