شنبه چهارم اردیبهشت ١٣٨٩


یک نمایندۀ کُردِ مجلس بدلیل انتقاد از دولت، احضار شد

 نماینده سنندج، کامیاران و دیواندره، بدلیل انتقادات مکرر از عملکردِ برخی مقامات منصوبِ رئیس دولت در استانِ کردستان، با اتهامِ "توهین به دولت" روبرو شده و توسط دادستانی انقلاب تهران احضار گردید.

پایگاه رسمی این نمایندۀ عضو فراکسیونِ مستقلینِ مجلسِ شورای اسلامی، در این زمینه گزارش داد "در پی شکایت دفتر ریاست جمهوری از نماینده سنندج ،کامیاران و دیواندره به اتهام توهین و مقابله با دولت و احضار توسط دادستان انقلاب تهران طی نامه شماره 870437/ب 5 شعبه پنجم دادسرای ویژه، در صورت عدم توانایی کرمی در دفاع از خود در دادگاه، بی شک برای سالهای متمادی جای بعدی عبدالجبار کرمی در زندان اوین است."

این گزارش خاطرنشان کرد "در پی درگیریهای مکرر کرمی با ریاست جمهوری و استانداری کردستان و برخوردهای شدید او با اقدامات غیر قانونی، غیر علمی و تبعیض آمیز آنها، استانداری کردستان و ریاست جمهوری طی شکایتی که با شماره 870437/ب 5 و از طریق دادستان انقلاب تهران درخواست و ارسال شده است، خواستار محاکمه و اعمال مواد 609،697،698 قانون مجازات اسلامی برای دکتر کرمی به اتهام برخورد و توهین آشکار او به دولت و مسئولین کشور و استان شده اند که در صورت عدم توانایی کرمی در دفاع از خود در روز 12/03/89 در دادگاه،با حداقل 2 ماه و حداکثر 2 سال حبس روبرو و بی شک با این محکومیت جای بعدی دکتر عبدالجبار کرمی در زندان اوین است نه در مجلس شورای اسلامی."


کروبی : برای راهپیمایی تقاضای مجوز کرده ایم

برای تحقق قانون اساسی به مبارزه ادامه می دهیم

جرس:مهدی کروبی گفت:«تقاضای صدور مجوز برای راهپیمائی کرده‌ایم».

این اظهارات که هنوز متن کامل آن منتشر نشده است در مصاحبه‌ای با هفته نامه آلمانی اشپیگل بیان شده است.

گفته می شود تقاضای این مجوز برای سالگرد انتخابات مهندس شده است.

این بخش امروز در تعدادی از سایتها ی خبری از جمله سحام نیوز منتشر شد.

وی افزود:«هرچند آرامش بازگشته‌ است، اما جامعه فقط منتظر یک جرقه است».

مهدی کروبی در گفتگو با اشپیگل گفته است :«مردم بدانند ما به مبارزه خود ادامه می‌دهیم. مبارزه ما نه علیه این جمهوری است، بلکه برای رعایت قانون اساسی است که در آن آزادی عقیده و دمکراسی تصریح شده است.


محرومیت از تحصیل و ممنوع الورودی هشت فعال دانشجوئی دانشگاه اهواز

دادگاه یکی از دانشجویان پلی تکنیک امروز برگزار شد

جرس: بنا به گزارش سامانه های خبری و منابع حقوق بشری، حداقل هشت نفر از دانشجویان و فعالان دانشجوئیِ دانشگاه شهید چمران اهواز، از تحصیل محروم و به دستور ریاستِ انتصابیِ آن دانشگاه، ورودشان به دانشگاه ممنوع اعلام شد.

به گزارش سامانه خبریِ دانشجونیوز، پس از اعتراضات گسترده دانشجويی در بسیاری از دانشگاههای كشور در آغاز سال تحصيلیِ جاری، برخوردهای امنيتی وانضباطی از سوی نهادهای داخل و خارج دانشگاه ها با دانشجويان معترض شدت گرفته و در همین راستا،دانشجويان دانشگاه چمران اهواز نيز از اين برخوردها در امان نمانده اند به طوريكه پس از تجمع اعتراضی روز دانشجو، حدود چهل نفر از دانشجويان آن دانشگاه به كميته انضباطی احضار شدند.

این گزارش خاطرنشان کرد "هم اکنون حكم تعليق از تحصیل، برای هشت نفر از دانشجويان صادر شده و طبق ابلاغ رياستِ انتصابیِ آن دانشگاه به پرسنل انتظامات، ورود آنان به محوطه دانشگاه و خوابگاه ها ممنوع اعلام شده است .

اسامی دانشجويان محروم از تحصيل دانشگاه چمران بدين شرح است: جواد عليخانی(دامپزشكي) 2 ترم تعليق، آرمان ممبينی(دامپزشكي)، محمد موسوی رحيمی(مهندسي)، ، محسن جعفر پور (مهندسي)، فرانك اصوليان (مهندسي)، فاطمه تقوی زاده (ادبيات) و احمد كشتكار(كشاورزي) هر كدام يك ترم تعليق.

هم اکنون دانشجويان بسياری در انتظار حكم نهايی کمیته انضباطی به سر می برند.

همین منبع خبری گزارش داد دادگاه پدرام رفعتی فعال دانشجویی دانشگاه امیرکبیر امروز شنبه چهارم اردیبهشت ماه برگزار شد.

بنا بر این گزارش، احضاریۀ صادر شده از جانب شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب خاطرنشان کرده بود "دادگاه پدرام رفعتی عضو سابق انجمن اسلامی پلی تكنیك، امروز به ریاست قاضی صلواتی برگزار خواهد شد."

رفعتی از اعضا سابق انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر است که ۲۵ خرداد سال گذشته دستگیر شده و مدت دو هفته را در در سلول انفرادی بند دو-الف سپاه در زندان اوین نگاه داشته شده بود. وی همچنین یک بار دیگر در سال ۸۶ دستگیر و مدت یک ماه را در بازداشت به سر برده بود.

گزارش مذکور می افزاید "وكالت این دانشجو را پرویز جهانگیر راد بر عهده دارد كه به علت كارشكنی كاركنان دادگاه انقلاب و شخص قاضی صلواتی تا لحظه آخر ساعات اداری چهارشنبه گذشته، موفق به مطالعه پرونده وی نشده بود. كاركنان دادگاه انقلاب از ورود پدرام رفعتی و وكیل وی به دادگاه انقلاب ممانعت به عمل آورده و به نقل از قاضی صلواتی عنوان کرده اند: "حاج آقا می گوید اجازه نمی دهم متهمانم وكیل داشته باشند".

لازم به ذكر است در دادگاه هایی كه تاكنون قاضی صلواتی قضاوت آن را بر عهده داشته متهمان یا دارای وكیل تسخیری بودند، که طبیعتا توان ارائه دفاع مناسبی از متهم را نداشته اند، یا از ورود وكلای مستقل متهمان به جلسه دادگاه جلوگیری شده بود. پیش از این نیز دادگاه مجید توكلی دانشجوی دربند پلی تكنیك نیز به همین شكل بدون حضور وكیل برگزار شده بود.

هنوز از نتیجۀ این دادگاه خبری منتشر نشده است.


آیت الله خامنه‌ای تمسخر لهجه را حرام اعلام کرد

آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران گفته است که تقلید لهجه قومیت‎ها اگر به قصد استهزا و تمسخر باشد حرام است.

پایگاه اطلاع رسانی آیت الله خامنه ای بخشی از متن درس خارج فقه او در روز 31 فروردین را منتشر کرده که در آن آمده است: "غالب شهرهایی که لهجه آنها تقلید می شود شهرهایی هستند که مردم غیرت مند آنها در حوادث مهم صد سال گذشته در مقابل دشمنان و مهاجمین ایستاده اند و این عمل تصادفی نیست."

وی گفته است که تقلید لهجه سابق ندارد و در کتاب های ادبی و طنز گذشته به چشم نمی خورد.

آیت الله خامنه ای افزوده که این مسئله "مال همین اواخر است، یعنی مثلا از صد سال پیش به این طرف؛ یعنی از وقتی که کشور ما در مواجهه با این دشمنی ها قرار گرفته است."

به گفته او مناطق شمال، خراسان و آذربایجان که "مردمش سرسختی و سلحشوری نشان داده اند" بدلیل لهجه مورد تمسخر قرار گرفته اند.

آیت الله خامنه ای گفته است این مسئله "مسلما حرام" است.

او البته گفته است که تقلید لهجه اگر به عنوان تمسخر نباشد "عمل شیرینی" است و "خود آن فرد هم گاهی می نشیند و تماشا می کند که تقلید را دارند می کنند. خودش هم می خندد، خوشش می آید. پیداست که پس تمسخر نیست."

اما به گفته ابراهیم نبوی، طنزنویس ایرانی، آثار ادبی نشان می دهد که تقلید لهجه امر جدیدی نیست.

به گفته او حکایات اخلاق الاشراف عبید زاکانی نشان می دهد که تقلید لهجه گلیک ها و یا شوخی با سایر اقوام در گذشته نیز وجود داشته است.

وی با تمایز قائل شدن بین هزل و طنز می گوید که طنز نویس همواره با هجو گویی فاصله می گیرد و به یک قوم توهین نمی کند.

ابراهیم نبوی می گوید: "آقای خامنه ای باید یادشان باشد که خود ایشان برنامه صبح جمعه با شمای منوچهر نوذری را به عنوان یک برنامه موفق طنز تایید کردند و با آقای نوذری ملاقات کردند. در آن برنامه هم لهجه یهودی های اصفهان مسخره می شد و هم لهجه گیلکی مسخره می شد."

او اظهارات اخیر آیت الله خامنه ای را شیوه ای برای خرید مشروعیت می داند.

به گفته او، "این همان کاری است که ایشان با شاعران، هنرمندان، داستان نویسان و هنرمندان می کنند ... تا مشروعیت از رفته از سال گذشته را به هر نحوی" و اکنون از اقوام مختلف به دست آورند.


مذاکرات هسته ای رییس جمهوری ایران در اوگاندا

محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری ایران در ادامه سفر آفریقایی خود به کشور اوگاندا رفته است.

اوگاندا در حال حاضر از اعضای شورای امنیت سازمان ملل است و برنامه هسته ای ایران، محور اصلی مذاکرات محمود احمدی نژاد با یووری موسوونی، همتای اوگاندایی اوست.

آقای احمدی نژاد سعی دارد در این سفر حمایت این کشور را از ایران جلب کند تا به قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تشدید تحریم های کشورش رای ندهد.

آمریکا در ماه های گذشته به خاطر عدم موافقت ایران با خواسته شورای امنیت برای توقف غنی سازی اورانیوم، تلاش خود را برای تشدید تحریم های این کشور افزایش داده است.

در حالی که باراک اوباما خواستار تصویب قطعنامه چهارم تحریم های ایران در هفته های آینده است، ایران در تلاش است با تماس با تک تک اعضای شورای امنیت از آنان بخواهد با ایالات متحده و اعضای غربی گروه 1+5 در این رابطه همراهی نکنند.

برزیل و ترکیه که از اعضای غیردائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند، با افزایش تحریم های ایران مخالف هستند.

در جریان دیدار آقای احمدی نژاد از اوگاندا، دو کشور ممکن است در مورد بازسازی یک پالایشگاه نفت که ایران پیش از این قول آن را به اوگاندا داده بود، نیز مذاکره کنند.

سفر به زیمبابوه

محمود احمدی نژاد قبل از اوگاندا به زیمبابوه سفر کرده بود.

رییس جمهوری ایران روز جمعه در دومین روز از دیدار خود از زیمبابوه، کشورهای غربی را به تلاش برای نابودکردن اقتصاد ایران و زیمبابوه متهم کرد.

وی در مراسم افتتاح یک نمایشگاه تجاری گفت هر دو کشور تجربه تلخی از مداخله این قدرت ها دارند.

در جریان دیدار آقای احمدی نژاد از زیمبابوه، رابرت موگابه از برنامه هسته ای ایران حمایت کرد.

رئیس جمهوری زیمباوه در دیدار با آقای احمدی نژاد گفت: "ایران و زیمباوه هر دو به طور غیر منصفانه ای از سوی کشورهای غربی تنبیه شده اند."

دیدار آقای احمدی نژاد از زیمباوه موجب شد که اختلافات میان دولت ائتلافی زیمبابوه مجال بروز پیدا کند.

مورگان چانگیرای، نخست وزیر زیمباوه از جنبش تغییر دموکراتیک، این دیدار را محکوم کرد و روز پنج شنبه هیچ نماینده ای را برای استقبال از آقای احمدی نژاد به فرودگاه هراره نفرستاد.

پیشتر هم این جنبش که با رابرت موگابه، رئیس جمهوری زیمبابوه در قدرت سهیم است، سفر رئیس جمهوری ایران را یک "افتضاح سیاسی بزرگ" دانسته بود.

در جریان سفر آقای احمدی نژاد به زیمبابوه، یازده سند همکاری میان دو کشور امضا شد.


تاکید يک مقام نيروی انتظامی بر لزوم کنترل گسترده بر فضای سايبر و ماهواره‌ها

محمدرضا عليپور، جانشين جديد فرماندهی نيروی انتظامی تهران، بر کنترل گسترده بر فضای سايبر و همچنين ماهواره‌ها تاکيد کرد و گفت:« سايت‌ها و وب‌ سايت‌ها و ماهواره‌ها، امنيت اجتماعی را هدف قرار داده‌اند.»

به گزارش خبرگزاری « ايلنا»، اين مقام نيروی انتظامی به آنچه « انعکاس شايعات به منظور تخريب چهره مسئولان و سوء‌استفاده از مشکلاتی همچون بيکاری از طريق سايت‌های اينترنتی» ناميد، اشاره کرد و گفت:‌ تحرکات نامناسبی از سوی برخی نهادهای به ظاهر اجتماعی و غير دولتی صورت می‌گيرد که اين نهادها احتياج به سازماندهی دارند.

وی بحث امنيتی شدن فضای نهادهای غيردولتی را رد کرد و گفت که در اين مورد « يک مقدار اغراق می‌شود.»


۱۰ شاعر و نويسنده ايرانی خواستار آزادی مسعود باستانی شدند

۱۰ شاعر و نويسنده ايرانی با انتشار نامه ای خواستار آزادی مسعود باستانی، روزنامه نگار زندانی، شدند.

به گزارش سايت «تا آزادی روزنامه نگاران زندانی»، امضاکنندگان اين نامه، سيمين بهبهانی، علی اشرف درويشيان، محمد شمس لنگرودی، حافظ موسوی، بابک احمدی، سيد علی صالحی، پوران فرخزاد، شهلا لاهيجی، شهاب مقربين و منيرو روانی پور هستند.

در اين نامه با انتقاد از آزاد نشدن آقای باستانی و تمامی زندانيان سياسی، در عيد نوروز و يا عدم استفاده اين زندانيان از حق قانونی مرخصی آمده است: مسئولان بدون اعلام هيچ گونه توجيه قانونی، مسعود باستانی را در ماه های پايانی سال از زندان اوين به زندان رجايی شهر کرج که محل نگهداری زندانيان خطرناک است، منتقل کرده اند و در حال حاضر، نگرانی های زيادی بابت سلامت او وجود دارد.

اين ۱۰ شاعر و نوسنده ايرانی خواستار آزادی اين روزنامه نگار زندانی و ساير زندانيان سياسی شدند، و از مسئولان خواستند که با احترام به قانون، به آنچه « بازداشت غيرقانونی مسعود باستانی» ناميدند، پايان دهند.


مسئولان خوابگاه‌های دانشگاه تهران: هفت هزار تومان پاداش برای هر دانشجويی که يک گربه بگيرد

سايت « پارلمان نيوز»، ارگان فراکسيون اقليت مجلس شورای اسلامی، روز شنبه خبر داد که مسئولان خوابگاه‌های دانشگاه تهران اعلام کرده اند به هر دانشجويی که در محوطه خوابگاه، يک گربه بگيرد، هفت هزار تومان پاداش پرداخت خواهد شد.

بر اساس اين گزارش، رئيس خوابگاه‌های دانشگاه تهران در پی شکايت دانشجويان خوابگاه چمران دانشگاه تهران از وجود تعداد زياد گربه در آن منطقه پيشنهاد کرد به ازای گرفتن هر گربه توسط دانشجويان دختر در خوابگاه ها، پاداش پرداخت شود.

به نوشته پارلمان نيوز، روابط عمومی خوابگاه‌های دانشگاه تهران نيز با نصب اطلاعيه‌ای در راهروهای خوابگاه چمران و فاطميه اين دانشگاه، از آغاز طرح جمع آوری گربه ها توسط دانشجويان علاقمند، ترجيحا دانشجويان جانورشناسی، دامپزشکی و زيست شناسی خبر داد.

ارگان فراکسيون اقليت مجلس نوشت که نصب اين اطلاعيه موجب عصبانيت برخی از دانشجويان شده است و برخی از آنان، با پاره کردن آن، اين اقدام را توهين به قشر دانشجو عنوان کرده‌اند.


فاطمه کروبی شايعات مربوط به بيماری صعب العلاج مهدی کروبی را تکذيب کرد

فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی، در بيانيه ای، شايعات مربوط به بيماری صعب العلاج اين رهبر مخالفان دولت را تکذيب کرد.

به گزارش سايت « سحام نيوز»، خانم کروبی با انتقاد از اين اقدام رسانه های هوادار دولت، اعلام که وضعيت سلامتی مهدی کروبی « بسيار عالی است» و او مانند سابق، به فعاليت های مذهبی، اجتماعی و سياسی خود ادامه می دهد.

فاطمه کروبی با اشاره به ورود غيرقانونی ۱۵ فرد مسلح به خانه اين رهبر مخالف دولت و يا شليک گاز به صورت او در راهپيمايی روز ۲۲ بهمن گفت:« شايد ... کاری را صورت دادند که خدای ناکرده در آينده نتيجه آن را بايد شاهد باشيم.»

خانم کروبی تاکيد کرد که هر اتفاقی برای وی، مهدی کروبی و فرزندان شان رخ دهد، حکومت مسئول مستقيم آن است و هرگز نمی تواند از بار مسئوليت آن شانه خالی کند.


ماجرای طلب ۴۰۰ میلیون پوندی ایران بابت تانک‌های چیفتن

روزنامه ایدیپندنت چاپ لندن در شماره روز شنبه ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) خود نوشت که دیوان داوری بین المللی (که مقر آن در هلند است) یک شرکت بریتانیایی خدمات نظامی را به پرداخت ۴۰۰ میلیون پوند به دولت ایران ملزم کرده است، اما این مبلغ به دلیل تحریم های اتحادیه اروپا در صندوقی ویژه مسدود خواهد ماند.

یک سخنگوی دولت بریتانیا در گفت و گو با بی بی سی این خبر را تأیید کرد، اما گفت که این حکم در سال ۲۰۰۶ میلادی صادر شده است.

به گفته او، وزارت دارایی بریتانیا و شرکت خدمات نظامی آی ام اس (که یک شرکت خصوصی اما متعلق به دولت این کشور است)، مبلغ مذکور را به عنوان اصل و بهره پولی که دولت ایران برای خرید ۱۵۰۰ تانک چیفتن و مقداری تجهیزات نظامی طلبکار بوده است، پس از صدور حکم دیوان به صندوقی ویژه ریخته اند.

این صندوق در اختیار دیوان عالی بریتانیا است، اما تحریم های بانکی اتحادیه اروپا اجازه دسترسی دولت ایران را به مبلغ مذکور نخواهد داد.

اتحادیه اروپا علاوه بر تحریم های وضع شده توسط شورای امنیت سازمان ملل، تحریم های دیگری را هم علیه ایران اعمال می کند تا دولت این کشور را به متوقف کردن برنامه غنی سازی اورانیوم خود وادار کند.

حکومت محمدرضا پهلوی، پادشاه سابق ایران از اواخر دهه ۱۹۶۰ میلادی مذاکراتی را برای خرید نوع ویژه ای از تانک های چیفتن که بعدا به "شیر ایران" معروف شد، آغاز کرده بود.

در سال های دهه ۱۹۷۰ و با افزایش ناگهانی قیمت نفت، در آمد ارزی ایران جهشی چشمگیر پیدا کرد و شاه به منظور اطمینان یافتن از تحویل سریع تقاضاهای خود، بهای آنها را از پیش پرداخت.

اما حکومت او تنها چند سال بعد و در شرایطی سقوط کرد که تنها تعداد کمی از این تانک ها و سایر تجهیزات نظامی سفارش داده شده را دریافت کرده بود.

دولت بریتانیا می گوید که حکومت اسلامی که پس از انقلاب در ایران تشکیل شد، سفارش های مذکور را لغو کرد.

روزنامه ایندیپندنت نوشته است که این تانک ها در عوض به حکومت صدام حسین در عراق تحویل داده شد؛ سخنگوی دولت بریتانیا در این مورد آن اظهارنظر نکرد.

درخواست ایران برای پس گرفتن مبالغ پرداخت شده مربوط قراردادهای نظامی با بریتانیا نخستین بار در سال ۱۹۸۴ در دیوان داوری بین المللی (که بخشی از اطاق بازرگانی بین المللی است و به اختلافات تجاری اعضای این اطاق رسیدگی می کند) مطرح شد.

در آن سال میزان بدهی شرکت بریتانیایی ای ام اس به ایران ۱۲۷ میلیون پوند تعیین شد، اما به گفته سخنگوی دولت بریتانیا، دو طرف توافق کردند که این پرونده نیاز به جمع آوری اطلاعات بیشتری دارد.

اما شرکت ای ام اس در سال ۲۰۰۲ مبلغ ۱۲۷ میلیون دلار را به یک صندوق ویژه ریخت و در سال ۲۰۰۶ هم دیوان داوری بین المللی اصل طلب ایران و بهره آن را مجموعا ۴۰۰ میلیون پوند تعیین کرد.

وزارت دارایی بریتانیا و شرکت ای ام اس این مبلغ را در صندوق مذکور (زیر نظر دیوان عالی بریتانیا) قرار داده اند.

سخنگوی دولت بریتانیا تأکید می کند که این مبلغ از محل بودجه دفاعی دولت این کشور تأمین نشده است.


چه کسی منتظر است: شرکت های نفتی یا دولت ایران

کاوه امیدوار(بی بی سی )

مسعود میرکاظمی وزیر نفت ایران در نمایشگاه نفت و گاز تهران که در آن شرکت های بین المللی نفتی نیز حضور دارند، گفته که در توسعه میدان گازی پارس جنوبی منتظر شرکتهای خارجی نمی مانیم.

در پانزدهمین نمایشگاه نفت تهران که بزرگترین نمایشگاه در منطقه خاورمیانه به حساب می آید، حدود ۱۳۵۰ شرکت حضور دارند. در میان بیشتر از ۴۰۰ شرکت خارجی حاضر در نمایشگاه تهران، شرکت های بزرگی همچون توتال، شل و استات اویل نیز دیده می شوند که همکاریهای گسترده ای در بخش نفت و گاز با ایران داشتند ولی این همکاریها اکنون متوقف شده است.

بسیاری از شرکت های بین المللی، به دلیل اصرار ایران بر ادامه غنی سازی اورانیوم، تحریم های بین المللی و فشار کشورهای غربی، از همکاری با ایران و اجرای پروژه های تازه خودداری می کنند اما حضور شرکت های بزرگ بین المللی در نمایشگاه تهران به معنی آن است که این شرکت های همچنان پیگیر برنامه های صنعت نفت ایران هستند تا در صورت تغییر شرایط، دوباره وارد میدان شوند.

شرکت های نظیر توتال، شل و استات اویل در توسعه بزرگترین میدان گازی ایران در پارس جنوبی، حضوری فعال داشتند ولی ایران با وجود گفتگوهای طولانی با این شرکت ها، در چهار سال اخیر نتوانسته نظر آنها را به مشارکت در توسعه میدان گازی پارس جنوبی جلب کند.

اکنون وزیر نفت ایران می گوید که تکلیف بقیه فازهای باقی مانده پارس جنوبی را تا پایان سال روشن خواهد کرد و برای اجرای آن "معطل خارجی ها" نخواهد ماند.

"به راحتی می توانیم جایگزین شرکت های بزرگ خارجی شویم به عنوان مثال با به دست گیری پروژه های بزرگ در عسلویه جایگزین توتال و شل می شویم"

سرتیپ یدالله جوانی، رئیس اداره سیاسی سپاه پاسداران

ایران میدان گازی پارس جنوبی را به ۲۸ فاز تقسیم کرده و تاکنون ده فاز آن به بهره برداری رسیده است اما وضعیت بقیه فازها هنوز روشن نیست. اگر چه بخشی از فازها به سازندگان داخلی و برخی نهادها نظیر قرارگاه خاتم الانبیاء وابسته به سپاه پاسداران واگذار شده اما برخی گزارشها نشان می دهد که اجرای این پروژه ها به دلیل نبود تجهیزات و کمبود منابع مالی به کندی پیش می رود.

با این حال ایران همچنان می کوشد در غیاب شرکت های بین المللی، عملیات توسعه این میدان را به شرکت های داخلی بسپارد. با آنکه این کشور سالها با شرکت هایی نظیر شل و رپسول برای توسعه فازهای ۱۳ و ۱۴ پارس جنوبی مذاکره کرده اکنون وزیر نفت می گوید که مذاکراتی برای واگذاری این دو فاز به شرکت های وابسته به وزارت صنایع در دست انجام است.

مقدمات واگذاری سه فاز ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی نیز که به ترکیه داده شده بود، انجام شده و قرار است این سه فاز نیز به قرارگاه خاتم الانبیاء وابسته به سپاه پاسداران واگذار شود.

شرکت های وابسته به سپاه پاسداران در سالهای ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد وارد صنعت نفت شده و پروژه های بزرگی به آنها واگذار شده است.

سرتیپ یدالله جوانی رئیس اداره سیاسی سپاه پاسداران به خبرگزاری کار ایران گفته است که "امروز در سپاه این افتخار را داریم که به چنان قابلیت ها و توانمندی های دانشی دست یافته ایم که به راحتی می توانیم جایگزین شرکت های بزرگ خارجی شویم به عنوان مثال با بدست گیری پروژه های بزرگ در عسلویه جایگزین توتال و شل می شویم."

سپاه نیرویی نظامی است و در حوادث بعد از انتخابات به عنوان بازوی حکومت بسیار فعال بود اما به گفته آقای جوانی" از نظر سپاه تفاوتی ندارد که تهدید سیاسی باشد، اقتصادی یا فرهنگی؛ بلکه از نظر سپاه مهم این است که توانمندی خود را در همان زمینه تهدید بالا ببرد تا بتواند با آن مقابله کرده و از انقلاب و کشور دفاع کند."

غیر از شرکت های داخلی، بخشی از پروژه های نفتی به ناچار به شرکت های آسیایی نظیر چین، هند و مالزی واگذار شده که تجربه چندانی در توسعه میدانهای نفتی ندارند.

دشواری های تکنولوژیکی و مالی

کمبود منابع مالی در چهار سال گذشته به شدت صنعت نفت ایران را آزار داده است و تلاش های این کشور برای تامین منابع مالی با موانع جدی رو به رو شده است. طرح ایجاد بانک ویژه صنعت نفت نمونه ای این تلاش هاست که سرانجامی پیدا نکرد.

به دلیل مشکلات بین المللی و بی میلی سرمایه گذاران خارجی به خصوص شرکت های غربی، ایران سعی کرده تا بخشی از نیاز خود را از محل منابع داخلی تامین کند اما کارشناسان انرژی می گویند که این منابع کفاف نیازهای صنعت نفت را نخواهد داد.

با این حال آقای میرکاظمی می گوید که در پنج سال آینده ایران ۲۰۰ میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز سرمایه گذاری خواهد کرد که "۷۵ میلیارد دلار این منابع از طریق بانکها و ۵۰ میلیارد دلار آن از طریق منابع داخلی شرکت نفت تامین می شود."

تاکید دوباره ایران بر استفاده از منابع داخلی، حاکی از آن است که دولت ایران امید چندانی تغییر فضای موجود بین المللی در باره ایران ندارد و چشم اندازی نیز برای حل بحران هسته ای و کاهش تنش های سیاسی و اقتصادی بر سر این مسئله متصور نیست.

دولت ایران برای حل بخشی از مشکل مالی، قرار است برای اولین بار، بیشتر از ده میلیارد یورو ارواق مشارکت ارزی منتشر کند که بخشی عمده آن صرف طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی خواهد شد.

علاوه بر اوراق مشارکت ارزی، دولت سعی دارد تا مبالغ زیادی اوراق مشارکت ریالی نیز در بازار داخلی منتشر کند بلکه با این تهمیدات بتواند بخشی از مشکل کمبود منابع مالی را تامین کند.

اما مشکل ایران فقط کمبود منابع مالی نیست بلکه کمبود تکنولوژی مورد نیاز نیز یکی از مشکلاتی است که این کشور با آن مواجه است.

در حال حاضر تامین قطعاتی که کاربردهای دوگانه (صنعتی - نظامی) دارند، بسیار دشوار شده است و بخشی از تاخیر طولانی پروژه های نفتی ایران به همین خاطر است.

تحلیلگران بازار انرژی معتقدند که ایران باید هر طور شده نظر شرکت های بین المللی را برای مشارکت جلب کند تا هم کمبود منابع مالی را برطرف کند و هم مشکل تکنولوژی را. کاری که در شرایط فعلی به دلیل تشدید بحران بر سر پرونده هسته ای، بسیار دشوار به نظر می رسد.


سپاه پاسداران: ما می توانیم جایگزین شرکت های توتال و شل در ایران شویم

يدالله جوانی، رئیس اداره سیاسی ِ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی می گوید این نهاد به چنان توانمندی دست یافته است که می تواند به راحتی جایگزین شرکت های بزرگ خارجی چون توتال و شل در پروژه های عسلویه شود. یدالله اسلامی در گفتگو با خر گزاری ایلنا، به انتقاد ها درباره تسلط سپاه بر بخش های مالی و صنعتی ایران پاسخ می داد.
شرکت های بزرگ نفتی بین المللی به دلیل تحریم های ایران از سرمایه گذاری در صنایع نفت و گاز ایران هرچه بیشتر خودداری می کنند.

تنها مطالب و مقالاتي که با نام جبهه ملي ايران - ارو‌پا درج ميشود نظرات گردانندگان سايت ميباشد .