سه شنبه، سوم فروردین ١٣٨٩- بیست و سوم مارس ٢٠١٠


فرانسه: راهی جز وضع تحریم‌های جدید علیه ایران باقی نمانده

دولت فرانسه می‌گوید راه دیگری بجز اِعمال تحریم‌های تازه علیه ایران باقی نمانده است.

برنار کوشنر، وزیر خارجه‌ فرانسه، روز سه‌شنبه در مجلس سنای آن کشور گفت: ایران برد موشک‌هایش را افزایش داده، با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری کافی نمی‌کند، و به تمام پیشنهادهای غرب برای مذاکره و همکاری پاسخ منفی داده است.

انتظار می‌رود شورای امنیت سازمان ملل طی هفته‌های پیش رو قطعنامه‌ای شامل افزایش تحریم‌های اقتصادی علیه مقامهای جمهوری اسلامی و همچنین اعضای سپاه پاسداران را به تصویب برساند.

تصویب چنین قطعنامه‌ای نیازمند رأی مثبت ۹ عضو از پانزده عضو شورای امنیت،‌ از جمله پنج کشور دارای حق وتو در آن شورا ست.


نوه‌ی اکبر هاشمی رفسنجانی از زندان آزاد شد

خبرگزاری فارس گزارش داده است حسن لاهوتی، نوه‌ی اکبر هاشمی رفسنجانی، با تودیع وثیقه از زندان آزاد شده است.

حسن لاهوتی، فرزند فائزه هاشمی، بامداد یک‌شنبه هنگام بازگشت از خارج از کشور، در فرودگاه تهران بازداشت شده بود.

فارس به نقل از دادستان تهران گزارش کرده است که آقای لاهوتی با وثیقه‌ای ۷۳ میلیون تومانی آزاد شده اما پرونده‌ی اتهامی او پس از تكميل تحقيقات به دادگاه ارسال خواهد شد. خبرگزاری فارس همچنین گفته است حسن لاهوتی «از اقدامات ارتکابی ابراز ندامت کرده است».


دولت بریتانیا یک دیپلمات اسرائیلی را اخراج کرده است

وزیر خارجه‌ بریتانیا روز سه‌شنبه اعلام کرد یک دیپلمات اسرائیلی از لندن اخراج شده است. این اقدام بریتانیا در پی استفاده از پاسپورت‌های جعلی انگلیسی در جریان حادثه‌ی ترور یک مقام حماس در دوبی صورت می‌گیرد.

دیوید میلی‌بند، وزیر خارجه بریتانیا، بدون ذکر نام این دیپلمات اسرائیلی اعلام کرد که که او از بریتانیا اخراج شده است.

آقای میلی‌بند خطاب به قانونگذاران بریتانیا گفت: «دلایلی قاطع در دست است که می‌توان بر پایه‌ آن پذیرفت در جریان سوءاستفاده از پاسپورت‌های انگلیسی، اسرائیل مسئول است. این موضوعی بسار جدی برای دولت بریتانیا ست. چنین سوءاستفاده‌ای از گذرنامه‌های انگلیسی تحمل‌ناپذیر است».

بیستم ژانویه، حدود دو ماه پیش، یکی از بنیانگذاران گردان شهدای عزالدین قسام، به نام محمود المبحوح در دوبی کشته شد. مقام‌های دوبی می‌گویند بنابر شواهدی که در دست دارند، عوامل موساد این مقام حماس را به قتل رسانده‌اند.

 

 


حدود 3 میلیون مسافر نوروزی به استان های فارس و گیلان رفته اند

به گفته مسئولان اداره های کل میراث فرهنگی و گردشگری استان های فارس و گیلان، از آستانه نوروز تا کنون ، حدود سه میلیون مسافر به استان های فارس و گیلان رفته اند. به گفته مسئولان این اداره ها به خبرگزاری های ایران، بیش از یک میلیون 650 هزار نفر وارد شیراز و حدود يك ميليون و 260 هزار نفر نیز وارد گیلان شده اند.
این مسافران در هتل ها، هتل آپارتمان ها، میهمانسراها، کمپ ها، وبخشی از فرهنگیان نیز در مدارس اقامت می کنند.

.


 ماهیگیران ایرانی در آب های سومالی نجات یافتند

منابع نظامى اتحادیه اروپا می گویند یک کشتى جنگى اسپانیایى که سرگرم گشت‌زنى در آب‌هاى دریاى سومالى بود، ۱۳ ماهیگیر ایرانى را از مرگ نجات داد. به گفته این منابع، دزدان دریایی سومالیایی، این ماهیگیران را بدون آب و غذا و سوخت در آب‌هاى دریاى سومالى رها کرده بودند.
کشتى جنگی اسپانیایى خدمه کشتى ماهیگیرى ایرانى را روز شنبه در حدود ۶۰ مایلى محلى که این ماهیگیران اقدام به ارسال پیام اضطرارى کرده بودند، نجات داد.

.


سینماگران ایران و جهان خواستار آزادی جعفر پناهی هستند
جمعی از هنرمندان و سینماگران برجسته در ایران و جهان، در نامه‌های جداگانه‌ای، خواستار آزادی فوری جعفر پناهی، محمد نوری‌زاد و دیگر نویسندگان و سینماگران زندانی شدند. جعفر پناهی، سینماگر مشهور ایرانی از روز ۱۱ اسفندماه در بازداشت به‌سر می‌برد.

صدها تن از سينماگران مطرح جهان، در نامه‌ای که مخاطب آن آيت‌الله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی است، نوشته‌اند: «هيچ دليلی برای دستگيری و زندان کردن جعفر پناهی، کارگردان مطرح بين‌المللی وجود ندارد و اين سينماگر جهانی، هم اکنون هزينه‌ی شجاعت و جرئت‌اش در انعکاس صدای مردم ايران و نظرات و خواست‌های آنها را پرداخت می‌کند.»

جعفر پناهی، سينماگر مطرح ايرانی، در نخستین ساعات روز سه‌شنبه ۱۱ اسفندماه بازداشت شد. شماری از اعضای خانواده و دوستان پناهی نیز که در منزل وی بودند جزو بازداشت‌شدگان بودند، اما آنها روزهای بعد آزاد شدند. بازداشت آقای پناهی در حالی ادامه دارد که قوه قضاییه هنوز علت بازداشت و اتهام‌های او را اعلام نکرده است.

سينماگران جهان بازداشت جعفر پناهی را «ناعادلانه» خوانده و نوشته‌اند «در يک جامعه‌ی متمدنِ امروزی، وقتی از نقد و بررسی رفتار و اعمال حاکمان توسط هنرمندان و سينماگران جلوگيری می‌شود، عملا تمدن آن جامعه در معرض تردید و انکار قرار می‌گیرد.»

نامه‌ی سينماگران جهان را کسانی چون برايان کاکس، ويليام فارلی، والتر ساکس، کارلوس ديگس، نيک جيمز، هری نيومن، جيم اوبرايان، شيرين نشاط، بابک پيامی، حميد دباشی، ژان پیِر، تونی گت ليف و راب نيلسون امضا کرده‌اند.

نامه‌ی هنرمندان داخل کشور

در نامه‌ی دیگری که به امضای شماری از سینماگران و هنرمندان صاحب‌نام ایران رسیده، آمده است: «ما ضمن تاييد حق فيلم‌سازی برای هرکس که درحال و آينده براين امکان دست‌ يابد، و تاييد حق آزادیِ بيان و خلاقیت شغلی برای همه، و حقِ اعتراض به نقض حقوق اجتماعی و صنفی و شهروندی درحال و آينده برای همگان، خواهان آزادی نامشروط محمد نوری‌زاد و جعفر پناهی و همه‌ی کسانی که به‌دلايل بالا بازداشت شده‌اند هستيم.»

محمد نوری‌زاد یادداشت‌نویس سابق روزنامه‌ی کیهان نیز از سه ماه پیش در زندان به‌سر می‌برد. خانواده و دوستان نوری‌زاد، علت بازداشت او را یادداشت‌های انتقادی وی در وبلاگ شخصی‌اش می‌دانند.

نویسندگان نامه خطاب به حاکمان ایران نوشته‌اند: «آيا جز زور و فشار و بند راهی برای اداره‌ی جامعه نيست، و نمی‌توان با اصلاحِ امور در راستای خواسته‌های طبيعی و قانونی و صنفی مردم، جای تشديد فضای مرگ و دلهره و دلسردی و نوميدی، جامعه‌ای شاد و خلاق و اميدوار و سرزنده داشت؟»

این نامه را چهل و پنج تن از هنرمندان و نویسندگان کشور، از جمله بهرام بيضايی، کيومرث پوراحمد، ناصر تقوايی، محمدرضا اصلانی، کمال اطهاری، رخشان بنی‌اعتماد، خسرو سينايی، کامران شيردل، بهزاد فراهانی، مسعود کيميايی، فاطمه‌ معتمدآريا، تهمينه ‌ميلانی، باباک احمدی و خشایار دیهیمی امضا کرده‌اند.

DW-WORLD.DE


يک فعال دانشجويی در زندان بابل مورد ضرب و شتم قرار گرفت

سايت « جرس»، نزديک به اصلاح طلبان، روز دوشنبه گزارش داد که محسن برزگر، فعال دانشجويی در دانشگاه صنعتی نوشيروانی بابل، که در زندان اين شهر زندانی است، روز يکشنبه توسط چند زندانی ديگر مورد ضرب و شتم قرار گرفت و عازم بيمارستان شد.

به نوشته جرس، ضرب و شتم اين فعال دانشجويی زندانی همراه با بی تفاوتی افسر نگهبان بند و جمعی از زندانبانان بود که در محل حضور داشتند. محسن برزگر در حال حاضر در بهداری زندان بابل بستری است.

آقای برزگر که در جريان اعتراض ها به نتايج انتخابات رياست جمهوری بازداشت شد، به ده ماه حبس تعزيری و يکسال محروميت از تحصيل محکوم شده است.

در هفته های گذشته، مواردی از حمله مجرمان خطرناک به چهار فعال مدنی آذربايجانی در زندان اردبيل و نيز منصور اسانلو، رئيس زندانی هيئت مديره سنديکای کارگران شرکت واحد اتوبوس رانی تهران و حومه، در زندان رجايی شهر کرج گزارش شده است.


شرکت بيمه «لويدز لندن»، ايران را در فهرست مناطق پر مخاطره قرار داد

شرکت بيمه دريايی «لويدز لندن» روز دوشنبه ايران را در فهرست مناطق دارای ريسک بالای خود قرار داد.

نيل رابرتس، دبير «انجمن بازار لويدز»، ‌سازمانی که همه بيمه‌گرهای شرکت بيمه «لويدز لندن» را زير پوشش خود دارد، گفت:« کشتی‌هايی که به سمت ايران محموله حمل می‌کنند، اگر کمتر از ۱۲ مايل به سواحل ايران نزديک‌تر ‌شوند، بايد به بيمه‌گرهای خود اطلاع د‌هند.»

با قرار گرفتن ايران در فهرست مناطق پرمخاطره، در بيمه‌نامه کشتی‌هايی که تحت پوشش اين شرکت به ايران سفر می‌‌کنند، هزينه بارگيری در بنادر ايران بيشتر خواهد شد.

دبير «انجمن بازار لويدز» درباره اقدام شرکت بيمه «لويدز لندن»، به احتمال وضع تحريم های جديد عليه ايران اشاره کرد.

پيشتر، شرکت‌های بيمه «آليانز» و «مونيخ ره» آلمان اعلام کرده‌ بودند که فعاليت‌های خود در ايران را متوقف می‌کنند.


افشای شبکه پولشویی سپاه پاسداران در کشورهای عربی
یک شبکه‌ی پولشویی در کشورهای عرب منطقه که گفته می‌شود برای سپاه پاسداران ایران کار می‌کرد، از سوی کشورهای بحرین و کویت کشف و افشا شده است. یک وزیر دولت بحرین نیز در این شبکه شرکت داشت.

خبرگزاری آلمان در گزارشی از بحرین و کویت نوشته است، در کشورهای عربی زدوبندهای فسادآمیز اکثرا پرده‌پوشی می‌شود، اما اکنون مقام‌های دولتی بحرین و کویت یک باند پولشویی را کشف و افشا کرده‌اند.

متهمان این شبکه‌ی فساد، سپاه پاسداران ایران، یک وزیر دولت بحرین، یک زن تاجر از کویت و شمار زیادی از دستیاران آنها در کشورهایی چون کویت، مصر و سودان هستند. وزیر دولت بحرین هم‌اکنون از زندان آزاد شده، اما زن تاجر کویتی هنوز در بازداشت موقت و بازجویی به‌سر می‌برد.

رسانه‌های کویت روز سه‌شنبه (۲۳ مارس/ سوم فروردین ۸۹) گزارش دادند که تحقیقات اولیه نشان می‌دهد «منصور بن رجب»، وزیر دولت بحرین و یکی از متهمان شبکه‌ی پولشویی، تلاش داشته که یک چک ۶ میلیون یورویی متعلق به سپاه پاسداران ایران را نقد کند. قرار بود این وزیر ۳۰۰ هزار یورو از این پول را به عنوان پاداش برای خود بردارد. بنابر این گزارش یک برادر و خواهر تاجر کویتی نیز در این برنامه مشارکت داشتند، اما نقشه‌ی آنها لو می‌رود و ناکام می‌ماند.

علت ناکام ماندن این طرح پولشویی، خودداری بانک‌هایی در کویت، امارات متحده عربی و لبنان از تبدیل چک متعلق به سپاه پاسداران ایران بوده است. بنابراین گزارش، زمانی که یک تبعه‌ی مصری در تلاش بوده چک ۶ میلیون یورویی را در بانکی در بیروت نقد کند، سازمان اطلاعاتی لبنان متوجه ماجرا می‌شود.

هنوز منشا اصلی پول‌ها روشن نیست. گفته می‌شود که سپاه پاسداران ایران این پول را از طریق تجارت مواد مخدر بدست آورده است. اما مدارک کافی برای اثبات این گزارش وجود ندارد. هم‌چنین شایع است که «منصور بن رجب»، وزیر دولت بحرین جاسوس ایران است، اما برای اثبات این خبرها نیز دلایل کافی وجود ندارد.

منصور بن‌رجب که از یک هفته پیش در بازداشت به‌سر می‌برد اتهام‌های وارد شده علیه خود را رد می‌کند، با این حال حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه بحرین، روز دوشنبه ۲۲ مارس او را از مقام خود برکنار کرده است.


   نقض حقوق بشر طی سه ماه در کردستان

وبسایت‌های خبری کردی در ایران، گزارشی از ده‌ها مورد نقض سیستماتیک و گسترده حقوق بشر در مناطق کردنشین منتشر کرده‌اند. مرگ مشکوک زندانیان کرد در بازداشتگاه‌ها، مرگ "کول‌بر"ها، احکام اعدام و حبس‌های سنگین از آن جمله‌اند.

بر اساس این گزارش، در زمستان سال ۸۸، حدود ۱۱۰ تن از دانشجویان کرد دانشگاه‌های کشور به حراست و کمیته‌های انضباطی احضار شده و ۲۲ نفرشان با مجازات محرومیت از تحصیل به مدت چند ترم یا اخراج روبرو شده‌اند. اتهام‌های سیاسی و امنیتی، ۲۷ فعال دانشجویی کرد را نیز روانه زندان‌ها کرده است. ۱۷ زندانی کرد، حکم اعدام دریافت کرده‌اند و سه مورد مرگ مشکوک در زندان‌ها روی داده است.

اجلال قوامی، سخنگوی سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان در گفت‌وگو با دویچه‌وله به جزییات نقض حقوق بشر در مناطق کردنشین پرداخت.

دویچه‌وله: در گزارش سه ماهه موارد نقض حقوق بشر در کردستان، از دست‌کم ۱۸۰ مورد دستگیری، اعدام، مرگ مشکوک یا دادرسی ناعادلانه یاد شده. این در مقایسه با آمار سالهای قبل نشاندهنده چه تفاوتی است؟

اجلال قوامی: پس از روی کار آمدن دولت احمدی‌نژاد ما شاهد سیر صعودی نقض حقوق بشر در مورد اقلیت‌ها هستیم. البته در ماه‌های نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری، فضای نسبتا بازی ایجاد شد و بازداشت‌ها به حداقل خود رسیدند. اما از فردای انتخابات، احکام احضار و بازداشت رو به رشد شدند.

در این گزارش، از مرگ دست‌کم ۲۱ نفر در زمستان گذشته در مرزهای کردستان ایران در حین مبادله کالا یاد شده است. از جزییات این موارد خبر دارید؟

این‌کار را می‌کنند، "کول‌بر" نامیده می‌شوند. توسعه نیافتگی، محرومیت اقتصادی و صنعتی و تداوم نگاه امنیتی به کردها در ادامه این شغل موثر بوده است. در کردستان کارخانه و کارگاه صنعتی نیست. خیل تحصیل‌کردگان بیکار رو به افزایش است. آنها گاهی مجبور به دستفروشی می‌شوند. کافی است در سنندج راه بروید تا جمعیت متراکمی را در حاشیه خیابان‌ها ببینید که بیکارند و اکثرشان جوانان بین ۲۰ تا ۳۰ ساله هستند.

در مرز چه اتفاقی برای "کول‌بر"ها می‌افتد که جان‌شان را از دست می‌دهند؟

طبق قانون، تبادل کالا از مرز جرم است. در یکی دو سال اخیر نیز رفت و آمد در مرز چندان آزاد نبوده و نیروی انتظامی همواره برای مبارزه با "کول‌بر"ها حضور داشته است. بر همین مبنا برخوردهایی صورت می‌گیرد که جان تعدادی هموطن کرد ایرانی از دست می‌رود.

تعداد زیادی از دانشجویان کرد هم در ماه‌های اخیر دستگیر شده‌اند. از وضعیت آنها چه خبر دارید؟ آنها کجا محبوس هستند؟

تعدادی از این دانشجویان به دلیل مراسم روز دانشجو ۱۶ آذر ماه دستگیر شدند و بعد از یک ماه آزاد شدند. اما خانم پخشان عزیزی هنوز در بند است و وضعیت مناسبی از نظر جسمی ندارد.

برای چند متهم زن کرد هم احکام اعدام صادر شده است. چه خبر جدیدی از پرونده و احکام آنها دارید؟

یکی از این‌خانم‌ها زینب جلالیان است و دیگری خانم محبت محمودی که حکم‌اش بخاطر قتل ناموسی است. اولیای دم حاضر شده‌اند که با گرفتن دیه رضایت بدهند و یک کمپین هم برای جمع‌آوری پول برای خانم محمودی تشکیل شده است. در مورد خانم جلالیان باید گفت که کماکان پرونده به شکل قبل است و تغییری رخ نداده است. ایشان را به انفرادی برده‌اند و بیم این هست که حکم‌شان اجرا شود. ما امیدوار هستیم که این احکام ملغی شود و آرامش در کردستان برگردد.

وضعیت زندان‌های کردستان چگونه است؟ شرایط زیست و ملاقات و امکانات رفاهی زندانیان به چه صورتی است؟

طبق آیین‌نامه سازمان زندان‌ها، زندانی حق ملاقات‌ هفتگی به صورت کابینی و حق ملاقات حضوری در دو هفته یکبار را دارد. این موارد قانونی در مورد زندانیان کرد حتی‌المقدور رعایت می‌شود و اوضاع به اندازه تهران و اوین سخت نیست. در زندان‌های کردستان، هرکس حکم دارد، طبق آیین‌نامه با او رفتار می‌شود. کسانی که تازه بازداشت شده‌اند و هنوز حکم نگرفته‌‌اند، اجازه ملاقات ندارند و تنها از حق تماس تلفنی با خانواده برخوردارند.

از آقای کاوه قاسمی کرمانشاهی چه خبر؟ ایشان کجا نگاهداری می‌شوند؟

ایشان کماکان در بازداشتگاه امنیتی اداره اطلاعات کرمانشاه هستند و قرار بازداشت‌شان یک‌ماه دیگر یعنی تا ۱۵ فرودین هم تمدید شده‌است. علت این که به ایشان مرخصی نداده‌اند، اینست که ایشان در بازداشت موقت است.

در تهران خانواده‌ها برای سال تحویل سر مزار کشتگان رفتند یا سال تحویل مقابل اوین هفت‌سین پهن کردند. در کردستان وضع به چه ترتیب بود؟

کردستان تعدادی از فعالان مدنی و حقوق بشری، از جمله اعضای شورایعالی سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان به همراه حاکم شرع کردستان به دیدار برخی خانواده‌های زندانیان رفتند. بعضی از این خانواده‌ها هم از جمله خانواده‌های آقای کاوه کرمانشاهی و کیانوش آسا به مقابل بازداشتگاه کرمانشاه رفتند و سفره هفت‌سین چیدند و بعد بر سر مزار کیانوش آسا رفتند.

شما به حاکم شرع اشاره کردید که به ملاقات خانواده‌ها رفت. چگونه؟

ایشان آقای حسن امینی هستند که از سوی نهادهای حکومتی منسوب نشده‌اند. آقای امینی از طیف ملی مذهبی‌های کردستان، منسوب مجتهد وقت کردستان و خودشان زیر حکم قضایی هستند.

و سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان در مورد دلجویی از خانواده زندانیان چه کرده است؟

ما غیر از موارد اطلاع رسانی، برای نوروز به دیدار خانواده‌ها رفتیم و آنها را دعوت به صبر و استقامت کردیم. آرزو کردیم و می‌کنیم که همه زندانیان آزاد شوند و دادرسی‌های عادلانه‌ای برای کسانی که دستگیر شده‌اند، انجام شود.

پیام خاصی ندارید؟

همه ما امیدواریم که در سال نو، شاهد اعتلای حقوق بشر در کردستان و احترام به منزلت و کرامت انسان‌ها باشیم و هیجکس برای عقیده‌اش زندانی نشود.

مصاحبه‌گر: مهیندخت مصباح

.


جزئیات پذیرش پناهندگی ایرانیان توسط دولت آلمان
 

حدود دو هفته پیش دولت آلمان اعلام کرد به نشانه همبستگی با مردم ایران تعدادی از پناه‌جویان ایرانی را که به دلیل شرایط سیاسی کشورشان را ترک کرده‌اند می‌پذیرد. اینکه این پذیرش شامل چه کسانی می‌شود و چگونه به اجرا درخواهد آمد، سوالاتی است که بخش فارسی دویچه وله از وزارت کشور آلمان و کارشناسان در امور پناهندگی پرسیده است.

پس از برگزاری انتخابات ریاست جهموری ایران در تابستان سال گذشته، تعداد زیادی از ایرانیان به خصوص روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی به دلیل شرایط سخت امنیتی حاکم در ایران به خارج از کشور پناه بردند. تعدادی از آنها توانسته‌اند خود را به کشور آلمان برسانند و تقاضای پناهندگی کنند.

"گابریل هرمانی" سخنگوی وزارت کشور آلمان روز ۸ مارس در کنفرانسی خبری در برلین با ابراز نگرانی از نقض حقوق بشر در ایران اعلام کرد که در حال حاضر با تقاضای بسیاری از ایرانیانی که در آلمان درخواست پناهندگی کرده‌اند موافقت شده است.

اما در عین حال شمار قابل توجهی از این افراد که به دلایل مختلف در ایران در معرض تهدید و سرکوب قرار داشتند، تنها در فرصتی کوتاه توانسته‌اند خود را به کشورهای همسایه ایران از جمله ترکیه و عراق برسانند و هم‌اکنون به ‌طور موقت در این کشورها به‌سر می‌برند. "گابریل هرمانی" در این باره افزود که این وزارتخانه قصد دارد با همکاری نزدیک‌تر با وزارت امور خارجه آلمان تعدای از این ایرانیان را به عنوان پناهنده در آلمان بپذیرد. انتخاب این افراد از سوی دولت آلمان با همکاری تنگاتنگ دفتر امور پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) صورت می‌گیرد.

حمید نوذری، مسئول کانون پناهندگان در برلین در مورد اظهارات سخنگوی وزرات کشور آلمان می‌گوید: «منظور وزارت کشور از خارج، ترکیه و شمال عراق است و از طرف دیگر اعلام کردند که این تصمیم شامل تمام متقاضیان نخواهد شد. یعنی موارد مشخصی که دلائل پناهندگی آنها برای دولت آلمان مدلل باشد، ‌پذیرفته می‌شوند.»

"موارد مشخص و مدلل" چیست؟

"هندریک لورگس"، یکی از سخنگویان وزارت کشور آلمان در واکنش به این سوال که منظور از "موارد مشخص و مدلل" چیست و شامل چه افرادی می‌شود گفت که نمی‌تواند پاسخی بدهد زیرا این موضوع همچنان در دست بررسی و هنوز تصمیم نهایی در مورد آن گرفته نشده است.

به طور کلی گرفتن پناهندگی در آلمان در سالهای اخیر بسیار دشوار شده است و متقاضی باید دلائل سیاسی محکمی را برای گرفتن پناهندگی ارائه دهد. ناهید کشاورز، مددکار امور پناهندگان در شهر کلن در مورد دلائل قابل پذیرش برای دریافت پناهندگی می‌گوید: «هر کسی باید دلائل شخصی خود را ارائه دهد یعنی هر فرد به طور مشخص باید توضیح دهد که به چه دلیل تحت فشار قرار گرفته، چگونه از شرایط سیاسی و اجتماعی لطمه دیده، تحت تعقیب قرار گرفته و مجبور به ترک کشور شده است.»

پس از انتخابات ریاست جمهوری در سال گذشته زندگی شمار چشم‌گیری از افراد با سرعتی زیاد ناگهان تغییر کرد. این افراد که تعداد زیادی روزنامه‌نگار در بین آنها دیده می‌شود، مجبور شده‌اند در شرایطی بسیار دشوار و به‌طور اضطراری ایران را ترک کنند. به گفته حمید نوروزی، در سال گذشته میلادی بیش از چهار هزار ایرانی به دفتر امور پناهندگان سازمان ملل در ترکیه مراجعه و تقاضای پناهندگی کرده‌اند.

مقررات شنگن

بنا بر قوانین پناهندگی آلمان، تقاضای پناهندگی کسانی مورد بررسی قرار می‌گیرد که پیش از آمدن به آلمان در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و همچنین در "کشورهای ثالث" نبوده باشند. کشورهای ثالث کشورهایی هستند که در فهرست وزارت کشور آلمان جزو کشورهای امن محسوب می‌شوند.

حمید نوذری نیز در این مورد می‌افزاید: « بنا بر قرارداد شنگن، پرونده افرادی که در دیگر کشورهای عضو این قرارداد توقف داشته‌اند، بدون بررسی به آنجا پس فرستاده می‌شود و این افراد بایستی در آن کشور درخواست پناهندگی کنند. ولی این قانون شامل حال کسانی که در کشورهایی مانند ترکیه و عراق هستند نمی‌شود.»

حمید نوذری به افرادی که از ایران خارج شده و در حال حاضر در کشورهای غیر اروپایی به سر می‌برند توصیه می‌کند که برای درخواست پناهندگی به سازمان‌های مدافع حقوق پناهندگان رجوع کنند، یا اینکه پرونده خود را به سفارت‌ یا کنسول‌گری آلمان ببرند.

AZ/FW

 


رفسنجانی خواستار دلجویی آزردگان رویدادهای اخیر شد


علی‌اکبرهاشمی رفسنجانی خواهان دلجویی از کسانی شد که به نوعی از حوادث پس از انتخابات آسیب دیده‌اند. وی با تاکید بر ضرورت نقد و بحث‌های منطقی در کشور، ابراز امیدواری کرد که وضع فعلی به درازا نکشد و آرامش به جامعه بازگردد.

آقای رفسنجانی در پاسخ به ارائه‌ی رهنمودی برای آسیب‌دیدگان ناآرامی‌های پس از انتخابات، از لزوم رعایت "توصیه‌ها و رافت اسلامی" در برخورد با آنها یاد کرد و این رویکرد را در ایجاد فضای آرامش و همدلی در جامعه بسیار موثر دانست.

رییس مجلس خبرگان رهبری گفته که باید ناراحتی این افراد را به گونه‌ای ترمیم و از آنان دلجویی کرد. او با اشاره به توصیه‌های اسلامی، یادآور شده که جامعه و مسئولان کشور باید نسبت به آسیب‌دیدگان پس از انتخابات رافت نشان دهند. خبرگزاری "ایلنا" با نقل سخنان اخیر آقای رفسنجانی، اشاره‌ای به مکان و زمان این گفته‌ها نکرده است.

از نماز جمعه ۲۶ تیرماه آقای رفسنجانی پیش از این نیز در خطبه‌های نمازجمعه ۲۶ تیرماه، پیشنهادها و رهنمودهایی برای بازگشت اعتماد مردم به جمهوری اسلامی و دلجویی از زندانیان و آسیب‌دیدگان ارائه کرده بود. وی در این نماز جمعه گفته بود که برای مهاربحران و احیای اعتماد مردم، باید کل اجزای حکومت ایران در چارچوب قانون عمل کنند و فضایی فراهم شود که همه بتوانند حرف خود را بدون مشاجره و به صورتی منطقی بیان کنند. اقای رفسنجانی در سخنان آن روز خود، از ایجاد محدودیت برای رسانه‌های قانونی و ادامه حبس زندانیان نیز انتقاد کرد.

نماز جمعه ۲۶ تیرماه از نگاه بسیاری ناظران به دلیل مواضع و پیشنهادهای آقای رفسنجانی و شرکت بی‌سابقه مردم معترض در آن، تاریخی ارزیابی شد. آقای رفسنجانی در فرصت‌های پس از آن نیز بر ضرورت آزادی زندانیان و بازگشت آرامش به جامعه تاکید ورزید.

آرامش گمراه کننده؟

به موازات توصیه‌های آقای رفسنجانی، یک عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتگو با "خبر آنلاین" از لزوم هشیاری در برابر دشمن، واکاوی اعتراض‌های مردمی و گمراه‌کننده بودن آرامش کنونی سخن گفته است. به نقل از جواد جهانگیرزاده، آرامش نسبی کنونی در کشور مدیون تدبیر و اقتدار رهبری است و سوءتفاهم‌های زیادی هنوز رفع نشده‌اند. به نظر آقای جهانگیرزاده، تحریم اقتصادی، تهاجم فرهنگی، شکاف‌های قومی مذهبی، شکاف‌های جنسیتی و رودررویی نیروهای انقلاب علیه یکدیگر، ضربه‌های مهلکی هستند که "دشمن" به ایران وارد کرده است. وی "دشمن" را "نیرویی تسخیرگر و طمع‌کار" خوانده که برای مطامع خود نسبت به ایران برنامه‌ریزی کرده است.

اعتراض‌ها، پروژه‌ای از پیش تعیین‌شده

جواد جهانگیرزاده عنوان کرده که مردم معترض و نامزدهای انتخاباتی با رویکردهای خود، جرقه‌ای بر پروژه از پیش تعیین‌شده دشمن زدند. وی در پاسخ به این پرسش که چرا بستر اجتماعی اینقدر آماده و مستعد چنین جرقه‌ای بود، به نقش تورم اقتصادی، رسانه‌های خارجی و خالی شدن کشور از روستاهایش اشاره کرده است. جواد جهانگیرزاده تاکید کرده خالی شدن هر کشور از روستاهایش، به نابودی انسجام اجتماعی آن و افتادن به ورطه یک آشوب اجتماعی می‌انجامد. به اعتقاد جهانگیرزاده، "آشوب اجتماعی" کنونی در ایران، نتیجه تحولاتی اجتماعی در سطح جهان است و نباید آن را به پای مکتب جمهوری اسلامی گذاشت.

MDM/FW