وزارت بهداشت فقط آمارها را تکذیب می‌کند؛

آمار تلفات آلودگی هوا محرمانه است؟

 

سال گذشته میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا طبق آمار ارائه شده از سوی مراکز علمی، 1400 نفردر ماه و 16000 نفر در سال بود/ وزارت بهداشت آمار دقیق و رسمی در این باره اعلام نکرده و تمام آمارها را یا غیرکارشناسی می‌نامد و یا تکذیب می‌کند.

تاريخ: ۰۳ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۱:۱۹

 

سخنگوی فراکسيون محيط زيست مجلس شورای اسلامی در بهمن‌ماه سال گذشته آمار رسمی مرگ و مير ناشی از آلودگی هوای تهران را از سال ۸۴ تا ۸۶ ماهانه به طور مستقيم ۱۴۰۰ نفر و سالانه ۱۶ هزار نفر اعلام کرده بود. مشاور محیط زیست در شهرداری تهران نیز سال گذشته اعلام کرده بود که بر اساس آمار بهشت زهرا تنها در يک هفته با شدت گرفتن آلودگی هوای پايتخت ۱۵ درصد بر آمار مرگ بر اثر ايست قلبی افزوده شده است. این آمارهای پراکنده در حالی اعلام می‌شود که تا کنون وزارت بهداشت آمار دقیق و رسمی در این باره اعلام نکرده و مدعی است که تمامی آمارها غیرکارشناسی و گاها کذب محض خوانده می شود.

انوشیروان محسنی بندپی نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «فردا»، با انتقاد ازعدم رسیدگی دولت و سازمان محیط زیست در خصوص تحقیق و بررسی جامع در زمینه آمار تلفات ناشی از آلودگی هوا گفت: وزارت بهداشت آمار درستی در خصوص میزان مرگ و میر و تلفات ناشی از آلودگی هوا در اختیار مراکز پژوهشی و رسانه‌ها قرار نمی‌دهد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که همواره در فصل پاییز با افزایش مرگ و میر ناشی از ایست قلبی و فوتهای ناگهانی روبرو هستیم و ما این را از کم‌کاری وزارتخانه بهداشت و درمان می‌دانیم.

وی با اشاره به آمار منتشره این تلفات در سال گذشته گفت: در سال گذشته میزان مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا طبق آمار ارائه شده از سوی مراکز علمی، میزان فوت را 1400 نفردر ماه و 16000 نفر در سال بیان کرده بود. البته باید در این خصوص متذکر شوم که ارائه این آمارها با انتقاد گسترده وزارت بهداشت روبرو شد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان سختی کار در ارائه آمار مرگ و میر آلودگی هوا تصریح کرد: عموما تحقیقات در استخراج آمار تلفات آلودگی هوا کار سختی است زیرا آلودگی‌ هوا همیشه نقش جانبی در فوتها و بروز بیماریها دارد.

محسنی بندپی همچنين گفت: تحقيقات نشان می دهد آلودگی هوا بر سقط جنين، تشديد بيماری های قلبی، مشکلات بيماران تالاسمی و تشديد سرطان ريه موثراست و به نظر ميرسد مرگ ناشی از وجود بيش از حد منوکسيدهای کربن که به جای اکسيژن در ريه ایجاد خفگی مي‌کند و اعداد و آمار اعلامی نگران‌کننده و هشداردهنده است. به همین دلیل وزارت بهداشت این مطلب را دلیلی برای عدم ارائه آمار مرگ و میرها در این خصوص عنوان کرده است.

سخنگوی فراکسيون محيط زيست مجلس با تاکيد براينکه آلودگی هوای تهران در آستانه بحران است افزود: اینکه بگوييم نيروی انتظامی، شهرداری، وزارت صنايع و يا سازمان محيط زيست مقصر است و دنبال مقصر بگردیم کار درستی نیست. معضل آلودگی هوا باید به صورت قانون‌مند و با مدیریت قوی حل شود اما شرايط فعلی حاکی از آن است که عدم مديريت جامع و علمی در برخورد با پديده آلودگی هوا وجود دارد.

محسنی بندپی در یایان اهمیت نقش مجلس را در پیگیری کاهش آلودگی هوا بسیار موثر و مفید دانست و گفت: مجلس هر سال در هفته هوای پاک از مسئولان در وزارت بهداشت و سازمان محیط زیست برای ارائه گزارش دعوت به عمل می آورد که امسال به دلیل برخی از مشکلات این کار میسر نشد. اما نکته مهم این است که مجلس می تواند با جدیت قلمداد کردن این موضوع از مسئولین در وزارت بهداشت برای ارائه آمار مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا که نقش مهمی در یافتن راه چاره ای برای این موضوع باشد را پیگیری نماید و همچنین کار مسئولین اجرایی در سازمان محیط زیست را بررسی و ضن تذکر و اجبار منی بر ارائه راهکار موثر در این باره هشدار دهند.

وزارت بهداشت یا ناتوان در ارائه آمار است یا نمی خواهد آمار دهد

در ادامه حسينعلي شهرياري، عضو كميسيون بهداشت و درمان مجلس بر اهميت شناخت خلأهاي قانوني براي مقابله با آلودگي هوا و ارائه راهكارهاي علمي در اين زمينه تاكيد و اظهار كرد: با توجه به شرایط بحرانی آلودگی هوا که با آن روبرو هستیم نیاز به یک بررسی و پژوهش عمیق در خصوص مبارزه با این پدیده می‌باشد که مركز پژوهش‌هاي مجلس در اين زمينه می تواند بسیار كمك کند.

وی در ادامه افزود: اینکه چرا وزارت بهداشت تاکنون در این خصوص آماری ارائه نداده است مشخص نیست زیرا هیچ گزارشی نیز به کمیسیون بهداشت مجلس ارسال نشده است. وزارت بهداشت یا ناتوان در بررسی و تحقیقات در این باره است و یا نمی‌خواهد آماری بدهد شاید به دلیل نگرانی از عدم تشویش اذهان عمومی.

شهریاری با انتقاد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمیسیونهای اجتماعی و بهداشت و درمان تاکید کرد: مجلس وقتی نهادهای نظارتی در این مورد کار خاصی نکی کنند مجلس باید تدبیر یبیاندشد به عنوان مثال خودروسازان را ملزم به رعایت قوانین در کاهش آلودگی خودروهای ساخته شده داخلی نمایند. همچنین حالا که در اغاز دولت دهم قرار داریم و ریاست سازمان محیط زیست به تازگی عوض شده است مجلس پیشنهاداتی را مبنی بر این امر به سازمان محیط زیست ارائه دهد.

اشکالی به وزارت بهداشت وارد نیست

در ادامه اکبر رنجبرزاده عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی«فردا» گفت: در خصوص بررسی عوارض آلودگی هوا پژوهش و تحقیقات کاملی انجام نشده است اما طبق تحقیقات اندک صورت گرفته در روزهایی که آلودگی هوای در حد بحرانی و خطرناک است آمار شدت گرفتن بیماریهای بیماران اعصاب و روان، قلبی و تنفسی، زنان باردار و سقط جنین افزایش داشته است.

وی افزود: اطلاعات پژوهشی- تحقیقاتی در ایران به مرحله‌ای نرسیده است که وزارت بهداشت بتوانند آمار دقیقی ارائه دهد و وزارت بهداشت در این باره مقصر نیست. این تحقیقات نیازمند یک پروسه زمانی طولانی مدت در کلانشهرهاست و از آنجایی که از آلودگی هوا در تهران نهایتا یکی دو دهه می‌گذرد نمی‌تواند دوره دقیقی برای این تحقیقات باشد زیرا عموما عوارض بیماریها در طولانی مدت خود را بروز می‌دهند و اشکالی به وزارت بهداشت وارد نیست.

رنجبرزاده همچنین تصریح کرد: مجلس بر رفع و کاهش آلودگی هوا سعی خود را کرده است و باقی مطلب به سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت و درمان و شهرداری برمی گردد. مجلس فقط می تواند برای عدم انجام کار به این سازمانها توصیه و تذکر دهد.